Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez de szánalmas.Csicska Stewie:
Mandiner
mandiner.hu
Ez de szánalmas.
Maga a technológia igen komplex, de a dolog alapja relatív megis egyszerű.Reméljük. Engem az is érdekelne, hogy ezt hogyan állapították meg műholdak segítségével?
"Egy tavaly napvilágot látott, hét műhold bevonásával készített svájci georadar-kutatás szerint - ahogy az Origo megírta - az eddig becsült 13.000 milliárd forintnyi arany és ezüst helyett 50.000 milliárd forint értékű nemesfémet rejt a hegy gyomra."
Miért nem mentél egyből a hatodik kútra? Ennyi időd van?Én a hatodik kúton találtam.
A takonygerincűje, most már nem fontosak nekik az ott élő magyarok. A félkegyelműje szerint a jogaiktól megfosztott kárpátaljai magyarok, alig várták, hogy Ukrajnáért harcoljanak az oroszok ellen.Csicska Stewie:
Mandiner
mandiner.hu
Valamelyik nap pont ezen agyaltam, hogy mivel lehet überelni az előző évek faszságait, mert az utóbbi években sikerált és az EU nagyon dolgozik rajta, hogy most mégszarabb legyen.Ezzel én is így vagyok már:
Valamelyik nap pont ezen agyaltam, hogy mivel lehet überelni az előző évek faszságait, mert az utóbbi években sikerált és az EU nagyon dolgozik rajta, hogy most mégszarabb legyen.
Csak egy sima energiaválság is nagyon csúnyán nézne ki, amikor az áramár vagy áramhiány miatt beszarik az ipar s az emberek elkezdik elveszteni a munkájukat tömegével.Ne aggódj,találékonyak a szimpatikus fiatal emberek washingtonban.
Úgy látszik, eddig húzta a belföldi fogyasztás bő kétharmadát biztosító hazai termelői kapacitás és az ársapka miatt kiesett behozatal mellett az üzemanyagellátás. Eddig is volt kisebb-nagyobb területre kiterjedő, hosszabb-rövidebb hiány, de a dolog valahogy megoldható volt. És ha minden kötél szakadt, előfordult, hogy a drágább prémium üzemanyagból azért akadt. Az elmúlt napokban szintet lépett a hiány.
Aki nézi a focimeccsek szünetében az egy perces fideszhíradót, az le is tudja fordítani, mi lesz most:
1. Elengedik az üzemanyagok árstopját, mert nyilvánvaló, hogy ez a helyzet nem tartható.
2. A dolgot Brüsszelre meg az ellenzékre fogják, hisz most fogadta el a nemzetközi közösség az orosz olajra kivetett ársapkát, amely ugyan közvetlenül nem érinti a mi ellátásunkat (hacsak Putyó azt nem mondja, hogy ennyiért nekünk se szállít, de az nagyobb gond lenne, lásd alább - ez alól viszont a "csövön vásárlók", tehát mi és a szlovákok felmentést kaptunk, mi annyiért veszünk, amennyiért adják), de ez nem számít. Csak az, hogy az érv, igazságtartalmától függetlenül elég egyszerű ahhoz, hogy a híveket le lehessen nyugtatni. Mást lassan nem kell, mert aki próbált mostanában tankolni, annak beugrik, hogy a kommunista időkben is sok mindennek rögzített volt az ára, cserébe nem is volt belőle.
A dologban az a csavar, hogy a kivezetésnek az új embargós csomagra fogása még nem is teljesen valótlan. A korlátozás ránk is vonatkozó része ugyanis, hogy orosz olajból finomított terméket (benzin, gázolaj) az országon belül forgalmazhatsz, de nem exportálhatod. A MOL pedig üzemszerűen ezt csinálja, még csak nem is klasszikus nyerészkedési céllal, hanem a termelését optimalizálandó. Két finomítójából a nagyobbik (Százhalombatta, Magyarország) inkább dízelolajat, a kisebbik (Pozsony, Szlovákia) inkább benzint finomít a Barátság vezeték két ágán érkező orosz olajból. A két terméket most a két ország közt "keverik", így juttatnak Magyarországra és Szlovákiába is mindkét anyagból. Ebből Szlovákia ellátása a kisebb gond: ott nincs árkorlátozás, tehát oda mind Schwechatról, mind a cseh és lengyel finomítókból megéri szállítani - hozzánk meg persze sehonnan.
Ha ez a százhalombatta-pozsonyi munkamegosztás kényszerűen leáll, akkor vagy gazdaságtalanabbul (kevesebbet termelve) lehet a hazai piacra üzemanyagot termelni, vagy van elég gázolaj, de benzin nincs. Egyik sem vállalható a jelenlegi helyzetben, az elengedés tehát kötelező lépésnek tűnik, a kérdés már csak a "mikor". Elvileg persze az is lehetőség, hogy a benzin ársapkáját megszüntetik, a dízelét meg fenntartják, de ez túl sok járulékos feszültséget visz a rendszerbe (konkrétabban: nem hiányzik nekik, hogy a narancstábor benzines fele utálni kezdje a dízelest), szóval ennek kicsi az esélye.
"Brüsszel tehet róla", "az ellenzék megszavazta" - erre a narratívára tessék felkészülni a hírekben, társadalmi (oppardon: fidesz) célú hirdetésekben, youtube-videók előtti szpotokban és a meccsek szüneteiben, talán még óriásplakátokon is. És még csak nem is 100% marhaság, csak olyan 80 - az ugyanis pont most látszik, hogy embargó nélkül is bedől a rendszer.
Persze ha - mint fent említettem lehetőségként - Putyó ennyiért nem ad olajat se Százhalombattára, se Pozsonyba, akkor eleve baj lesz. Akkor hirtelen és kapkodva kell majd valahogy üzembe helyezni az Adria-vezetéket, meg tele tartályhajókat hozatni a horvátországi végébe, a kikötőbe, plusz átállítani a finomítót uráliról Brent-olajra. Ezt persze eddig is meg kellett volna tenni, de hát akkor mit szólt volna a nagy KGB-s testvér a kéthetenkénti moszkvai Szíjjártó-viziten. Amíg pedig ez a lánc be nem indul, pont annyi üzemanyag lesz itthon, amennyi a stratégiai tartalék (ja, hogy abból már az ársapka fenntartására el is használunk, bocs), meg amennyit piaci alapon tartálykocsin el lehet hozni Schwechat, a csehek meg a románok még le nem kötött kapacitásából.
Azt meg lassan kezdhetik kitalálni, hogy kire és milyen alapon fogják rákenni, hogy se liszt, se tojás, se olaj nem lesz a karácsonyi sütéshez, és tej is csak bőven dupla áron a "hatóságihoz" képest. Esetleg elfelejteni az árstopokat, és pirossal beírni az ellenőrzőbe, hogy "a kommunizmus régen se működött, narancsba csomagolva sem fog".
Azt hiszem, az előző posztodra jó kiegészítő az alábbi beszélgetés, aminek a témája a következő.KARD
Ezt a képet már valamikor az év elején kitettük, de most ismét aktuális. Úgy látszik, eddig húzta a belföldi fogyasztás bő kétharmadát biztosító hazai termelői kapacitás és az ársapka miatt kiesett...www.facebook.com
Hangulatkeltő baromság. Már rég átbeszéltük mit lehet és mit nem.KARD
Ezt a képet már valamikor az év elején kitettük, de most ismét aktuális. Úgy látszik, eddig húzta a belföldi fogyasztás bő kétharmadát biztosító hazai termelői kapacitás és az ársapka miatt kiesett...www.facebook.com
Azt ugye tudod, h a Nyugati Pályán-t az USA budapesti nagykövetsége hozta létre, tehát USA állami média, tehát USA állami propaganda?Azt hiszem, az előző posztodra jó kiegészítő az alábbi beszélgetés, aminek a témája a következő.
A Nyugati pályán podcast 6. epizódjában azt elemzik szakértőink, hogy mitől emelkednek gyorsabban a magyar árak mint más országokban. Miért ilyen magas a rezsi nálunk, amikor Európában már jelentősen csökkent a földgáz ára? Tényleg a szankciók tehetnek róla? Kinek fájnak jobban a szankciók: Oroszországnak vagy Európának? Vendégeink: Győrffy Dóra közgazdász, egyetemi tanár és Holoda Attila energetikai szakértő.
Igen, ez egy hiánypótló alkotás, remélem, hogy sok olyan emberhez jut ez el, aki kezd kételkedni a hazai és azzal párhuzamos orosz mainstreamben... (tartok tőle, hogy nem), ami meg azt illeti, hogy egyes hozzászólók szerint az USA dotálja a csatornát, attól függően, hogy ki hozza a hírt, attól a hír még hír, remélem nem esnek a argumentum ad ignorantiam csapdájába.Azt hiszem, az előző posztodra jó kiegészítő az alábbi beszélgetés, aminek a témája a következő.
A Nyugati pályán podcast 6. epizódjában azt elemzik szakértőink, hogy mitől emelkednek gyorsabban a magyar árak mint más országokban. Miért ilyen magas a rezsi nálunk, amikor Európában már jelentősen csökkent a földgáz ára? Tényleg a szankciók tehetnek róla? Kinek fájnak jobban a szankciók: Oroszországnak vagy Európának? Vendégeink: Győrffy Dóra közgazdász, egyetemi tanár és Holoda Attila energetikai szakértő.
Valójában nem, legfeljebb IR-es vagy MANPAD-ot.Eh, néha eltorzul az ember gondolkodása. Véletlenül jött szembe velem ez a kép:
és az első gondolatom az volt, hogy milyen jól el lehetne ott helyezni egy légvédelmi rakéta-állást...
Néhány éve én is dolgoztam az oroszoknak, egy tokhal telepnek a víz- és szennyíz kezelőjét terveztem. Egy fél évig voltam kapcsolatban velük, még akkor sem lettem orosz párti, amikor ők fizettek... Az csak a propaganda csatornákon van úgy (pld. M1), hogy az mondja meg, hogyan kell valamit tálalni, aki vezeti-pénzeli a szerkesztőséget. Nyilán itt autonóm véleménnyel rendelkező értelmiségieket hívtak meg. De tudnék hasonló tartalmakat még más internetes rádióból feltölteni...Azt ugye tudod, h a Nyugati Pályán-t az USA budapesti nagykövetsége hozta létre, tehát USA állami média, tehát USA állami propaganda?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..