Spotify prémium előfizető vagyok kb 2 éve. Ki fogja nekem visszaadni a 2 hónapja vett pendriveom árából a 2400 ft-ot amit azért vettem, hogy a legális windows 10em felinstalláljam?
Ha azt hiszed, hogy az artis jus majd frankón visszaosztja a pénzt nagyon naív vagy. Presszer nagyon szép milliókat lop ki belőle.
A mai világban már ez értelmetlen és igazságtalan. Mindenki streaming platform előfizető valahol.
Sajnálom, de rosszul fogod fel. Ez a "presser kilopja" klasszikus rossz duma, ilyesmi még talán a kádári artisjusban lehetett utoljára. Az Artisjus legalább 10-15 éve egy teljesen normális egyesület. Volt egy szerzőlázadásokkal kísért generációváltás, sokat fejlődtek technikailag is, a tagok számára átlátható minden, magas színvonalú nemzetközi jogi munkát végeznek. Írj pár dalt, lépj be és meglátod.
Ami a DJ-ket illeti: naná, hogy nekik kell a matrica, mert ők üzleti felhasználók, pénzt keresnek mások zenéjével.
Pendrive: aligha fizettél 2500 ft jogdíjat, az idei tarifatábla szerint a legbrutálabb pendrive-ok után is csak 2000 Ft a díj, amit a gyártó-forgalmazó fizet be. Kisebb tárhelyek esetén ez pár száz forint. Persze az átalányokat mindenki igazságtalannak érzi, mert "ő nem másol zenét", "csak fotózik" stb. Összességében mégis ez biztosítja azt, hogy az egész ország számára legális a magáncélú másolás.
Külön vicces, hogy mindenki kibaszásnak éli meg, miközben ez egy vívmány: ha ez nincs, a globális jogtulajdon-kereskedők szanaszét szivathatnák a hazai felhasználókat. Hogy ez mennyire nem játék: amikor elkezdtek kiállni magukért az európai szerzők, akkor az usa mindenféle vámokkal és kereskedelmi szankciókkal zsarolta az európai országokat, hogy amcsi típusú szerzői jogi tv-eket hozzanak. És ehhez járt az a mocsokkampány, aminek a téziseit sajnos még ma is ismételgeti a közvélemény.