Beszélgető

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
43 932
84 688
113
Aki repülős / katonai cikkírási kényszert érez magában, az jelentkezhet tomcatmwi-nél ! (Aranysas/Regiment magazin)

A HTKA.hu is hír- és cikkírókat keres már hosszú ideje, hogy újra napi szinten legyenek hírek a kezdőoldalon... de nem jelentkezik senki.
Pedig itt nincs se határidő, se terjedelmi korlát/kényszer stb.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 252
113
Vájogtéglából lehet építkezni legális an?
Lehet ha jol tudom de nagyon maceras. Kitol veszel olyan valyogteglat szamlasan, letesztelve, ami melle meg adnak energetikai tanusitvanyt meg miegyebet is? Minek? Hova bumlizol el erte? Egyszerubb a tegla, 40-45-os fal megtart mindent evszazadokig akar.

• Tetszik
Reactions: Szittya

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 252
113
Lehet ott kapni téglaházat is, de jelen pillanatban költséghatékonyság fontosabb számomra, mint, hogy mi lesz 20 év múlva. Csak hát árat semmihez se írnak, azért gondoltam könnyüszerkezetes olcsóbb lehet.

Meg főleg a buktatók érdekelnének, be lehet-e a bukni pénzt, milyen minőségben dolgoznak, határidők stb.
Ha tőlük kérdezném úgyis csak szépet és jót hallanék.
Ismerek egy palit akinek belekoltozott egy nyest a szomszed felol a ket fal koze. Telehordta doglott tyukokkal...
Nekem annyi emlekem van ilyenrol hogy egy ideig aludtam ilyenben. Ejjelente recsegett ropogott. Idegesito volt. Engem nem gyozott meg. Inkabb vegyel araban egy olyan neked megfelelo tegla hazat aminek nem vizesednek a falai, es a falakat nem frissen festettek kint bent, igy latod mi van. Minden mast raersz megoldani rajt idovel ha nem tetszik.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 252
113
Inkább itt folytassuk a nemzetközi árak vizsgálatát.
Amúgy most a pennyben 1 egész kibelezett csirke 459Ft/kg, 1kg csirkemellfilé 1100Ft/kg, ezek akció nélküli árak.
A pick termékei pedig itthon valamiért extrém drágák, ezért szeretik mindig ezt felhozni példának, holott a minősége már rég nem olyan mint volt, sőt az "olcsóbbak" között van sokkal jobb is, de erről már hallgatnak.
6400 volt par hete a Metroban 1kg Pick teliszalami. Ha harmat veszel 6100ft. Direkt megneztem mert valaki itt 9000-et.
Csirkemellre valami 900ft remlik cba-bol par hete, de ezeket a csirkedisznokacsalibanyul dolgokat nem tudom pontosan mert van sajat. Na meg harom kecske is. :D

• Tetszik
Reactions: Szittya

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 629
3 428
113
Egyszerubb a tegla, 40-45-os fal megtart mindent evszazadokig akar.
Sima mezei hőszigetelés nélküli kisméretű téglából érdemes újat építeni, 25cm-es passzív ház szintű külső hőszigetelő rendszerrel (a födémekre is az kell), padlófűtéssel és hőcserélős szellőztető rendszerrel. Hőszigetelt ablakok és mindenütt redőny még hozzá. Kb. ebből érdemes kiindulni manapság, ez meg fog felelni a legújabb hatósági minőségi követelményeknek is. A másik út egy ugyan ilyen szintű elkészítése (átépítése felújításban), de egy meglévő használt lakásból, kisebb lépésekben. Ezekben érdemes gondolkodni, ha hosszú távra tervez valaki. Rövidtávnál elmegy a magasabb fűtési költség is.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 146
16 757
113
Sima mezei hőszigetelés nélküli kisméretű téglából érdemes újat építeni, 25cm-es passzív ház szintű külső hőszigetelő rendszerrel (a födémekre is az kell), padlófűtéssel és hőcserélős szellőztető rendszerrel. Hőszigetelt ablakok és mindenütt redőny még hozzá. Kb. ebből érdemes kiindulni manapság, ez meg fog felelni a legújabb hatósági minőségi követelményeknek is. A másik út egy ugyan ilyen szintű elkészítése (átépítése felújításban), de egy meglévő használt lakásból, kisebb lépésekben. Ezekben érdemes gondolkodni, ha hosszú távra tervez valaki. Rövidtávnál elmegy a magasabb fűtési költség is.

Engem ezeknél a külső hőszigetelő rendszereknél két dolog zavar általában.

1. Élettartam. Mennyi ideig bírja pl. egy ház kőzetgyapotos vagy nikecelles anyaga, mielőtt elkezdi látványosan elveszteni az eredeti tulajdonságait? (hőmérséklet ingadozás, UV, fagy, nedvesség stb. hatása)
2. Megtérülés. Az energiahatékonyságon nyert rezsin bejön-e valaha is egy ilyen befektetés? Mert ezek a cuccok nem olcsók, nagyon nem. Ha jó minőségű közetgyapot 2500-3000 négyzetméterenként, + fedőanyag (mert csupaszon nem lehet) és ennek a munkadíja. Az rohadt sok pénz lesz nagyon nagyon gyorsan. Egy családi háznál még talán, de még ott is neccesnek érzem. Az hogy évente megspórolsz mondjuk évente 50.000 Ft fűtést (mondtam egy számot) az nagyon szép, csak ha erre a spórolásra elköltöttél 5 milliót...

• Tetszik
Reactions: antigonosz

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113

1. Élettartam. Mennyi ideig bírja pl. egy ház kőzetgyapotos vagy nikecelles anyaga, mielőtt elkezdi látványosan elveszteni az eredeti tulajdonságait? (hőmérséklet ingadozás, UV, fagy, nedvesség stb. hatása)
2. Megtérülés. Az energiahatékonyságon nyert rezsin bejön-e valaha is egy ilyen befektetés? Mert ezek a cuccok nem olcsók, nagyon nem. Ha jó minőségű közetgyapot 2500-3000 négyzetméterenként, + fedőanyag (mert csupaszon nem lehet) és ennek a munkadíja. Az rohadt sok pénz lesz nagyon nagyon gyorsan. Egy családi háznál még talán, de még ott is neccesnek érzem. Az hogy évente megspórolsz mondjuk évente 50.000 Ft fűtést (mondtam egy számot) az nagyon szép, csak ha erre a spórolásra elköltöttél 5 milliót...
Szigeteltess bellulrol :) harmada vastagsag is joval tobbet er nem zarod le a falat kivul bellul. Es szep lessz a haz belulrol :) nem mellesleg joval olcsobn

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 199
14 447
113
Vájogtéglából lehet építkezni legális an?

Na jó "kibököm": egyetemistaként segítettem egy későbbi építésznek építeni egyet.
Egy fél nyáron megcsináltuk a vályogtéglákat, a téliesített hétvégi (nagy, 75nm-es) házhoz. A keveréket a srác csinálta, "nemtommivolt", de így a gerenda-vázas ház qrva olcsó lett. Annyi volt még említésre méltó, hogy a vizesblokkot belül egy "szigetnek" építettük meg kis méretű téglából. Ebből a szempontból tehát vegyes-építésű (ma divatos kifejezéssel ;) : hibrid-technológia volt). ...de nagyon bevált, laktak benne utána folyamatosan.

Az egyik komoly kompromisszum, amit át kell gondolnod, az ablakok: az eredeti, nagy hő-tehetetlenségből adódó -valóban komoly- előnyöket akkor kapod meg, ha nem rontod el azt a ma divatos óriási ablakokkal, hanem maradsz a "nagy lőrések" (ha mar haditechnikai topik :) ) méretű "eredeti", stílusosan is elkészíthető megoldásnál(a ma szokásos ablakok méretének "csak" 2/3-a kb). Bármilyen nagyon jónak mondott thermo/szuper/bla-bla ablaknak is 5-10-szer rosszabb a hőszigetelési/... mutatói mint a vályogfalnak.
Normális ember amúgy sem a falak között éli az életet :) , ha van saját udvar!

Egy ilyen otthonban nem lehet valóságtól elrugaszkodott gyerekeket nevelni ;)

Vissza a technológiához: Alá lábazatot, szigetelést kell tenni. Ha te is "szigetbe" téglafallal csinálod a vizes-blokkot, akkor a gépészetisek (víz-gáz/villany) nem tudnak megvezetni, mert szokásos a technológia.

A Youtube-on vannak már nagyon jó "vályogos" oktató-videók. 20-35%-ot tudsz spórolni az egész költségvetésből és a rezsiból is). A pörkölt/sörök költséget is figyelembe véve. :D

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 629
3 428
113

Ha nem csinálsz ilyen szintű hőszigetelést mint amit írtam, nem alkalmazhatsz padlófűtést sem, mert magasabb padló hőmérséklet kell hozzá, ami már nekem nem szimpi. (csak a nagyon jó hőszigeteléses házakba való a padlófűtés, a kommerszekbe nem) Magas az ára, sok munka, nagy befektetés ? A jó dolgok mindig drágák. Megéri 30-40-50 milláért autót venni ? :) De mondhatom a hajókat, repülőket, stb. Amibe legjobban megéri befektetni az egy modern lakás. Persze ez egy társasházba, tömbházba sem megy, csak különálló családi házba.

A megfelelően kiválasztott és elkészített hőszigetelések minimum 50 évet kibírnak, úgy, hogy akkor még szépen egyben van az egész, de ha rendesen megcsinálod, szerintem 100 év múlva is simán egyben lesz. De a világnak ebben az időszakában csak a szemét gyártás zajlik, "dobd ki a régit, vegyél újat" jelszóval, és most kezd ebbe beledögleni a teljes föld. Ez a megoldás ? Kit érdekel a magasabb fűtés ? Ja, hogy nyomod a CO2-t a légkörbe, mert az a "spórolás" ? Meg égetni a gázt orba-szájba, mert az "olcsó" ? Ami szintén csak nyomja a CO2-t ? Értem... :D:D

A világ azért jutott ide, mert úgy gondolkodtak ahogy te, és most is úgy gondolkodnak. Mindenben. Ebbe döglünk bele. De ez jó nekünk. De ez (tényleg) jó nekünk ??? :rolleyes: :) Nem hinném.:cool:

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 252
113

Negyven ev mulva ez a rengeteg bontott glettes hungarocell vajon mennyibe fog fajni annak aki el akarja tuntetni? Hova rakhatja le? Lasd ugye palamizeria. Hu de zodek vagyunk mert hungarocellel, kozetgyapottal szigeteltunk am...

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 629
3 428
113
Hu de zodek vagyunk mert hungarocellel, kozetgyapottal szigeteltunk am...

Jobb lesz tolni neki egy kis fűtést ?? "Occcóó a gas", had menjen ! :eek::D:D

Azért meg így a világ, mert ilyen hulladék a politika, meg az emberiség is. Ez neked új ? :) Nem a technológia / tudás fékezi már a modern lakásépítést, ami százévekre nyújtana megoldásokat, hanem az emberi gyarlóság. Így szennyezte be az emberiség az egész földet, annyi mindennel, hogy már felsorolni sem lehet. És ez folytatódik most is, ha esetleg nem látnád. Minden korábbi ígéret évtizedeken át brutális hazugság volt. Pld. titokban exportálni kezdték a nyugatiak a kezelhetetlen szemetüket a fejlődő világba ? 1500 km-es úszó szeméthegy lett az óceánban ? És a szemét 90%-a lesüllyed !!!! Ez egy ilyen xar "fejlett nyugati társadalom", ami halad is szépen a saját megsemmisítése felé. Többet nem is érdemes róla írni. Még úgy 30-40 év lehet vissza. Az oroszok meg a túlélők lesznek... :)

Na befejeztem ezt az építés témát. Nagyon gondolkodtam rajta, hogy az első hozzászólásom megírjam-e, mert én előre láttam, ez lesz a vége. Végülis Ooorky-ra való tekintettel megtettem. De most én kiszállok ebből. :) Nem azért mert nem tudnék írni még ezer posztot, hanem mert pont ezért nem akartam írni, hogy ne kezdődjön el ez a válasz válasz hátán sorozat, mert rengetegen vitába fognak majd szállni. Úgy is lett, nagyon kiszélesedett a téma. Azért vitatkozzatok tovább nélkülem, de én kiszállok most. Majd olvasni jövök, vagy ha lesz nekem címzett kérdés röviden próbálok válaszolni. :)

• Tetszik
Reactions: Törölt tag 1711

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
Volt egy idobe egy olyan hogy rovidhirek vagy valami hasonlo.

Nem lehetne azt valahogy visszahozni? Felteve ha lenne ra jelentkezo? Szerintem akadna /nekem szr a helyesirasom :D

Ha jon valami olyan hir amit magyar sajto meg nem hozott le vagy nem foglalkozik vele /vilt mar jopar ilyenre precedens./ azt valaki egy par soros szovegbe lekozolhetne.

Sokszor van olyan hogy jon valami erdekes hir a forumon csak a sok forum kozott elveszik rakommentelnek stb.

Lehetne akar a forumon is egy ilyen topik es idorol idore valaki aki rendelkezik jogkorrel kiragadna egy ket ilyen mar elkeszitett hirt... /hisz vannak akik kommentbe tok jo minosegbe nyomjak ugyan ezt :) /

M

molnibalage

Guest
Az utóbbi napokban elgondolkoztam azon, hogy mennyire elkoptatott lett az áttörés és disztruptív technológia és mennyi minden szarra használják, amikor az elmúlt 250 évből talán egy tucat ilyen tudok mondani, minden más csak azok alkalmazása vagy cizellálása. Ehhez képest ma mindig majd "jön az áttörés". Arra, hogy lesz egy jobb akksi. Az nálam nem áttörés...
  • védőoltás,
    Enélkül ma is hullana az emberiség, van ahol még most is, olyan betegségeket gyűr le ezek után maga az emberi immundrendszer, amire enélkül nem vagy borzalmasan rosszul lenne csak képes.

• antibiotikum,
    Banális dolgokba bele lehetett hali mai szemmel (sikerült is jól túlhasználni...)

• gőzgép,
    Végre nem az emberi teljesítménysűrűség volt a limit, hanem szélkerék és vízkerékhez képest sokkal nagyobb teljesítmény volt elérhető és nem kellett se szél, se víz, sokkal földrajzilag függetlenebb volt az alkalmazása és tervezhetőbb. Lényegében emiatt tűnt el a rabszolgaság egyes helyeken, mert a gőzgép olcsóbb volt, mint a rabszolga fajlagosan...

• belső égésű motor,
    Szép szép, a gőzgép, de valami kompaktabb és a kisebb léptékű alkalmazáshoz is szükséges meghajtás volt szükséges, mert nem minden lehet gőzmozdony méretű... Konkrétan a repülést is ezt tette lehetővé és a nag léptékű közúti közlekedést

• gázturbina,
    A repülés mai formában elképzelhetetlen lenne nélküle, és úgy tűnik a közeljövőben az energetika is nagyon erre fog alapozni. A CCGT erőművek hatásfoka 60% felett van. Ha Bp mellé ma épülne egy 500MW erőmű, akkor városfűtéssel kihasználva a hulladékhő nagyját ez akár 85% is lehetne...

• atomenergia,
    Az első olyan energiaforrás, ami fosszilis tüzelőanyag nélkül is működik, a teljesítménysűrűsége megfelelő és tervezhető vele a termelés, mert nem függ az időjárástól sem. A vízienergiát korábban ismertük, tehát a völgyzáró gátban semmi új nincs, csak nagyobb...

• integrált áramkörök és tranzisztor,
    Ezt nem kell magyarázni.

• villamosság
    Ezt szerintem nem kell magyarázni.

• elektromos energia tárolása,
    Még ha borzalmas energiasűrűséggel és drágán, de lényegében ez tette lehetővé, hogy egyes elektromos energiát használó berendezéseket lehessen a hálózattól függetlenül is használni.

• rakéta hajtómű
    Enélkül nincs sem űrutazás,műholdak, sem a mai értelemben vett haditechnika sem.

• vezetékes és vezeték nélküli kommunikáció,
    Ezt nem akartam szétbontani, a lényeg az, hogy ezek előtt kb. egy futár a lovon és a postagalamb volt leggyorsabb kommunikáció. Az olyan egyedi dolgokat, mint a fénnyel egymásnak jelző állomások, azok marginális lefedettsége és költsége miatt az én szememben nem számítanak. Ezzel terjedhetett az információ olyan sebességgel, mint előtte soha. A korábbiakhoz képest valós időben volt tervezhető akár még a transzatlanti kereskedelem is.

• idő mérése pontosan
    Ez előtt nem lehetett tervezve termelni, mert az idő mindenkinek más volt mindenhol. Ez talán határeset, mert az első tengerészeti kronométer ipari forradalom előtt volt, de az, hogy mindenkinek legyen pontos órája vagy legalább máshonnan idő adata, az azért odébb volt.

És, kb. ennyi. Minden más ezekre fejlesztett "alkalmazás".
Minden létezett már az ipari forradalom előtt. Volt optika, volt fémmegmunkálás, írás, nyomtatást, stb. Tehát hiába tart ma fényévekkel előbb a kohászat, mint 200 éve, magát az alapelvet már nagyon, nagyon, nagyon régen ismerte az emberiség.

Vagy pl. azt én nem nevezem áttörésnek, hogy valaki összepárosítja a vezeték nélküli komm + számítógépet és lesz okostelefon. Vagy, hogy ír valaki esz szoftvert egy hardverre. Ezek már alkalmazások cizellálva.
A fentiek olyan alap dolgokat tettek lehetővé, amit előtte semmi. Mondjuk ilyen lenne a fúziós energia.

Kíváncsi vagyok, hogy ki hogyan látja ezt.

T

Törölt tag

Guest
Az utóbbi napokban elgondolkoztam azon, hogy mennyire elkoptatott lett az áttörés és disztruptív technológia és mennyi minden szarra használják, amikor az elmúlt 250 évből talán egy tucat ilyen tudok mondani, minden más csak azok alkalmazása vagy cizellálása. Ehhez képest ma mindig majd "jön az áttörés". Arra, hogy lesz egy jobb akksi. Az nálam nem áttörés...
  • védőoltás,
    Enélkül ma is hullana az emberiség, van ahol még most is, olyan betegségeket gyűr le ezek után maga az emberi immundrendszer, amire enélkül nem vagy borzalmasan rosszul lenne csak képes.

• antibiotikum,
    Banális dolgokba bele lehetett hali mai szemmel (sikerült is jól túlhasználni...)

• gőzgép,
    Végre nem az emberi teljesítménysűrűség volt a limit, hanem szélkerék és vízkerékhez képest sokkal nagyobb teljesítmény volt elérhető és nem kellett se szél, se víz, sokkal földrajzilag függetlenebb volt az alkalmazása és tervezhetőbb. Lényegében emiatt tűnt el a rabszolgaság egyes helyeken, mert a gőzgép olcsóbb volt, mint a rabszolga fajlagosan...

• belső égésű motor,
    Szép szép, a gőzgép, de valami kompaktabb és a kisebb léptékű alkalmazáshoz is szükséges meghajtás volt szükséges, mert nem minden lehet gőzmozdony méretű... Konkrétan a repülést is ezt tette lehetővé és a nag léptékű közúti közlekedést

• gázturbina,
    A repülés mai formában elképzelhetetlen lenne nélküle, és úgy tűnik a közeljövőben az energetika is nagyon erre fog alapozni. A CCGT erőművek hatásfoka 60% felett van. Ha Bp mellé ma épülne egy 500MW erőmű, akkor városfűtéssel kihasználva a hulladékhő nagyját ez akár 85% is lehetne...

• atomenergia,
    Az első olyan energiaforrás, ami fosszilis tüzelőanyag nélkül is működik, a teljesítménysűrűsége megfelelő és tervezhető vele a termelés, mert nem függ az időjárástól sem. A vízienergiát korábban ismertük, tehát a völgyzáró gátban semmi új nincs, csak nagyobb...

• integrált áramkörök és tranzisztor,
    Ezt nem kell magyarázni.

• villamosság
    Ezt szerintem nem kell magyarázni.

• elektromos energia tárolása,
    Még ha borzalmas energiasűrűséggel és drágán, de lényegében ez tette lehetővé, hogy egyes elektromos energiát használó berendezéseket lehessen a hálózattól függetlenül is használni.

• rakéta hajtómű
    Enélkül nincs sem űrutazás,műholdak, sem a mai értelemben vett haditechnika sem.

• vezetékes és vezeték nélküli kommunikáció,
    Ezt nem akartam szétbontani, a lényeg az, hogy ezek előtt kb. egy futár a lovon és a postagalamb volt leggyorsabb kommunikáció. Az olyan egyedi dolgokat, mint a fénnyel egymásnak jelző állomások, azok marginális lefedettsége és költsége miatt az én szememben nem számítanak. Ezzel terjedhetett az információ olyan sebességgel, mint előtte soha. A korábbiakhoz képest valós időben volt tervezhető akár még a transzatlanti kereskedelem is.

• idő mérése pontosan
    Ez előtt nem lehetett tervezve termelni, mert az idő mindenkinek más volt mindenhol. Ez talán határeset, mert az első tengerészeti kronométer ipari forradalom előtt volt, de az, hogy mindenkinek legyen pontos órája vagy legalább máshonnan idő adata, az azért odébb volt.

És, kb. ennyi. Minden más ezekre fejlesztett "alkalmazás".
Minden létezett már az ipari forradalom előtt. Volt optika, volt fémmegmunkálás, írás, nyomtatást, stb. Tehát hiába tart ma fényévekkel előbb a kohászat, mint 200 éve, magát az alapelvet már nagyon, nagyon, nagyon régen ismerte az emberiség.

Vagy pl. azt én nem nevezem áttörésnek, hogy valaki összepárosítja a vezeték nélküli komm + számítógépet és lesz okostelefon. Vagy, hogy ír valaki esz szoftvert egy hardverre. Ezek már alkalmazások cizellálva.
A fentiek olyan alap dolgokat tettek lehetővé, amit előtte semmi. Mondjuk ilyen lenne a fúziós energia.

Kíváncsi vagyok, hogy ki hogyan látja ezt.

Egyetértek, de én szétválasztanám azt amit a kommunikációról írtál és, feltételezve, hogy magát a teljes internethálózatot beleértetted, azt én kivenném és nagybetűvel külön írnám.

Nekem is a fúziós energia ugrik be először, hogy mi lehet majd a következő nagy dolog.

Ezen kívül a mesterséges intelligenciát gondolom ami elérhető távolságban van talán még az én életemben, nem azt amit ma annak csúfolnak (persze az is nagyszerű és hasznos), hanem a tényleges öntudattal rendelkező szoftvert akár emberi akár valamilyen alacsonyabb intelligencia szinten.

Olvastam több cikket is arról, hogy a NASA foglakozott/foglalkozik? a térhajtómű gondolatával, és elméleti síkon megvalósíthatónak tartják. Hogy lassú folyamatos fejlődés következtében, vagy egyszer majd egy váratlan felfedezéssel, de szerintem az egyik legfontosabb eredményünk az lesz amikor rövid időn belül nagy távolságokat tudunk leküzdeni a világűrben. Nem nehéz belátni, hogy még mielőtt felélnénk minden tartalékát a bolygónak kifelé kell nézelődnünk.

• Tetszik
Reactions: molnibalage
M

molnibalage

Guest
Egyetértek, de én szétválasztanám azt amit a kommunikációról írtál és, feltételezve, hogy magát a teljes internethálózatot beleértetted, azt én kivenném és nagybetűvel külön írnám.

Nekem is a fúziós energia ugrik be először, hogy mi lehet majd a következő nagy dolog.

Ezen kívül a mesterséges intelligenciát gondolom ami elérhető távolságban van talán még az én életemben, nem azt amit ma annak csúfolnak (persze az is nagyszerű és hasznos), hanem a tényleges öntudattal rendelkező szoftvert akár emberi akár valamilyen alacsonyabb intelligencia szinten.

Olvastam több cikket is arról, hogy a NASA foglakozott/foglalkozik? a térhajtómű gondolatával, és elméleti síkon megvalósíthatónak tartják. Hogy lassú folyamatos fejlődés következtében, vagy egyszer majd egy váratlan felfedezéssel, de szerintem az egyik legfontosabb eredményünk az lesz amikor rövid időn belül nagy távolságokat tudunk leküzdeni a világűrben. Nem nehéz belátni, hogy még mielőtt felélnénk minden tartalékát a bolygónak kifelé kell nézelődnünk.
Az Internet a vezetékes és vezeték nélküli komm és integrált áramkör házasítása. Tehát az ALKALMAZÁS tényleg felforgatta a világot, de maga a technológia nem volt új. Csak gyorsabb, jobb.

Ezért van az, hogy első gázturbina és jetlinerek 1960 = luxus a repülés.
Mai turbinák és más 2019 = diákok repkednek, nem luxus.

K

kamm

Guest
Az Internet a vezetékes és vezeték nélküli komm és integrált áramkör házasítása. Tehát az ALKALMAZÁS tényleg felforgatta a világot, de maga a technológia nem volt új. Csak gyorsabb, jobb.

Dehogy. :)
Inkabb ne terjeszzunk teves elmeleteket... az egesz a protkollokrol szol, semmi koze a physical layerhez.
Az Arpanet volt ez elso packet-alapu TCP-IP halozat, kozponti (kiloheto) server nelkul.

Nem fogok kisregenyt gepelni, inkabb Google a kovetkezoket:
"transmission control protocol"
"internet protocol"
es olvasd oket at.
Utana "OSI layers" es akkor megerted az egeszet. :)

Utana mar kerdezhetsz. :)