1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] A nagy sakktábla

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 9..

 1. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Nem kell vagy kapcsolat, az ember kell az érték legyen mindig, a gépfétist hagyjuk meg a hanyatló nyugatnak. Komolyan az a cél, hogy legyenek termelő gépek, amik feleslegesen túltermelnek, és az eredményük megsemmisítő gépekbe tolhassuk, és közben valakinek virtuálisan még nagyobb legyen a hatalma? Az egész ipari társadalom teljesen öncélúvá vált. Ted-nek igaza volt.
   
  FilcTroll, gergo55 and vilmoci like this.
 2. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 3. geseft

  geseft Active Member

  Márpedig ipari kapacitás növekedést nálunk már leginkább csak az automatizálás útján tudsz növelni.
   
 4. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Kérdés meddig kell növelni a kapacitásokat, és milyen célból és milyen áron kell növelni? A demográfiai gondokra a robotok nem fognak segítséget nyújtani. Hova automatizálunk, ha ugyanannyit, vagy többet dolgoznak az emberek, mint régen, csak nem fizikai munkát? Ugyanúgy nem szabadabbak mint régen, így van-e értelme az egész pörgésnek?
   
  vilmoci likes this.
 5. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Azt automatizálod, amire nincs ember. Ma már magasabb szinten vagyunk, az alja melót senki sem akarja megcsinálni.
  50 éve még az érettségi is nagy szó volt, ma meg mindenki diplomás.
  Eddig még szerencsénk is volt a cigókkal, mert amelyik dolgozik az az alja melót nyomja amit magyar már nem.
  Szóval vagy magas születészám, de alacsony képzettség vagy importzozók vagy robotizálsz.
  Én a robotokkal vagyok. :D
   
 6. geseft

  geseft Active Member

  A robotizálással tudjuk csak behozni a demográfiai hátrányunkat a nagyobb népességű országokkal szemben. Nekünk szerintem az lenne a távoli cél, hogy a nemzetgazdaság képletéből a munkaerő számot a lehető legkissebb befolyásoló tényezőre zsugorítsuk, így egy többszörös populációval rendelkező országgal is felvehetjük a versenyt, mivel az emberanyag egyszerűen nem lesz tényező és szerintem egy ország adottságai közül ez az egyik legnehezebben megváltoztatható/befolyásolható ( a jó irányba persze :) ) paraméter.
   
 7. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Sok 20-25 éves embert látok az iskolában, ahol órákat adok. Nagyon kis arányban szeretnének felnőtt életet, családot. Sztem a demográfiai bajaink egyik oka a "holtig tartó kamaszkor" ideája, az a bizonyos "ifjúsági kultúra", ahol a szabadság azt jelenti, hogy nincs felelősség és nincs kötelesség sem, csak egy vágyvezérelt jelenidő. Az egész egy beteg önhazugság. Ha ma egy lány 20 évesen családra vágyik, az csudabogárnak számít.
   
 8. aamen

  aamen Well-Known Member

  és milyen igaza van
  ott van előtte pártíz év karrier, az a gyerek csak útban lenne, a több gyerek pláne és akkor még jön a kiszolgáltatottság egy faxnak, inkább a munka és önálló egzisztencia, az út végén meg majd meg lesz a kecó el lehet húzni nyugdíjba és majd utazgatunk a világban vagy valami mindenesetre jólélünk
  minek ehhez család gyerek
  azokban az országokban ahol nincs probléma a demográfiával, ugyanez a kalkuláció a 20 éves lánynál vagy fel se merül mert eladja az apja mint a birkát, ahol meg felmerül mert olyan a berendezkedés hogy döntést hozhat ott a lány kapar egy használható férj után és viszont mert ott meg nincs nyugdíjrendszer az út végén csak gondoskodó gyerekek akik biztosítanak neki egy zugot ahol öregkorára meghúzhatja magát, és senki nem akar az út szélén megdögölni gyerekek hiányában
  a nyugdíjrendszer társadalomellenes
   
  svajcibeka, Hegylakó, Gyurma and 2 others like this.
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szívemből szóltál, így is van!

  Mamahotel, váltott kurvákkal, ez a mostani menő életstílus! A szabadidő meg ha épp nem otthon szunyálsz, a konditerem-pizzéria-bulicenter közt pörögjön ha lehet!
   
  svajcibeka, aquarell, vilmoci and 2 others like this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Na akkor az a jó hírem van minden mostani 20 körüli fiatalnak, hogy higgyetek nekem a nálatok 2x többet látott öreg csocsónak, ha tovább nyomjátok az egocentrikus életformátokat, és nem lesznek helyesen nevelt gyerekeitek akik majd gondoskodnak rólatok, nos:

  Mind éhen fogtok dögleni!!!

  A döntés rajtatok áll, labda nálatok pattog :p !
   
  svajcibeka, sandman, aquarell and 8 others like this.
 11. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  A holtig tartó kamaszkort holtig tartó munkával fogják megfizetni. A valóság mindig benyújtja a számlát. Mindig.
   
  svajcibeka, sandman, vilmoci and 12 others like this.
 12. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Ahogy egy klasszikus mondta:

  "Amíg nincsen mise, addig nem dugtok ti se!" (RHFF) :)
   
  Gyurma likes this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Így is van!
   
  jurgenbauer likes this.
 14. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ja néznek is mikor kérdezik tőlem hogy hány éve melózok a cégnél :D
  18 évesen kezdtem el műszakba járni. Sajnos a fater lerobbant. A nővér fősulin tanult az öcsi meg szakközépbe járt. Valakinek meg be kellett segíteni a családi kaszába. Mégis nem hagytam el magamat. Mert estin,levelezőn amire szűkségem volt megcsináltam.
  Érdekes azért vannak kívételek. Van 3 fiatal az üzemben. Alig 20-21 évesek. Nem azok a tipikus telefon nyomkodóak. Meglátszik hogy "kényszerből" már 15-16 évesen diákmunkába nyomták. Egyébként érdekes hogy külfibe nem nagyon akarnak menni. Egyrészt szerintük már kint is nehéz jó munkát találni. Másrészt itthon is megkapják a neto 200-250 et. A gond hogy mostanábban durván elszáltak az albérlet árak, meg a lakás árak. A lakhatássál nagyon sürgősen kezdeni kellene valamit. Mert az a maréknyi talpra esetebb fiatal is fel fogja adni az itthoni létet.
   
  svajcibeka, sandman, zsolti and 6 others like this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nem fognak, mert gyakorlatilag nincs olyan kormánypárti és ellenzéki politikus aki ne ingatlanba forgatná vissza a szerzett pénze javát és ez nem csak a budapesti, hanem a vidéki politikusokra is igaz. Van amelyiknek komplett zughotelje van a bulinegyedben!
   
 16. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Igen, végső soron a demográfiai problémák legfőbb okozója a hamis biztonságérzet keltése, amíg több volt az eltartó mint az eltartott addig valódi biztonságot adott, de ez megfordulni látszik, persze megfognak próbálkozni adóemelésekkel amikkel azt érik el hogy a helyzetet jól kezelő államokba költöznek a cégek akik megtehetik, és így gyorsulni fog a rendszer összeomlása.
  A másik az hogy tévesen felmért egzisztencia, lássuk be valaki család nélkül szerez egy házat, utazgat, szórakozik, ez oké, de az ember sérülékeny, a gazdaság szintén, a megtakarításai ha nem kellően diverzifikált, márpedig legyünk őszinték a legtöbb embernek nem az, és valószínűleg "karrier" mellet se lesz befalazva kiló arany vésztartaléknak, akkor egy lerobbanás, vagy gazdasági bukta után az idegesítő de pénzes "f*szból, csóró idegesítő f*sz lesz pillantok alatt, aki inkább már döglene meg végre.... és senkit nem fognak a nyűgjei érdekelni, de ahhoz meg gyáva lesz hogy magának oldja ezt meg. Persze ez a rossz forgatókönyv nem törvényszerű, van akinek összejön és annyira nem fog 40 + fele meghülyülni, mert valami hiányzik az életéből, de akiket látok azok általában igen.
  Bár ha bízunk a tudomány fejlődésében akkor azért vannak orvosolható problémák, kérdés mennyire gyorsan :)
   
  jurgenbauer likes this.
 17. aamen

  aamen Well-Known Member

  nem hamis
  érdemes megnézni az ormánságot - valaha jómódú mezőgazdasági vidék - ahol - más ok miatt - száz éve elkezdődött már az egykézés
  sellyén még mindig bőven látsz fehér embert
  a kihalás folyamatában az a veszélyes, hogy sokkal lassabb, mint amit észlelni lehetne
  a mostani húsz éveseknek majdnem ugyanúgy meg lesz mindenük öreg korukban mint a maiaknak, csak addigra az aprófalvak mennek a lecsóba, aztán majd a végek kompletten, de budapest még két-három generáció múlva is élhető lesz
  aztán majd telik-múlik az idő felcseperednek az újabb egykés generációk és felszáll az utolsó gép brüsszelbe, és brüsszel akkor lesz még a legfényesebb, és azt fogják mondani hogy a provinciákon azok a vadak nem számítanak meg különben se veszélyeztetnek azok senkit nincs itt semmi probléma, brüsszel örök
   
 18. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Ha brüsszelt kicserélem Trantor-ra, akkor pontosan látható, hogy milyen folyamatok zajlanak, milyen kimenettel.
   
 19. Robur

  Robur Well-Known Member

  Elnézést, de ti tényleg azt hiszitek, hogy ez az utolsó emberig fog tartani? A rendszer 10 millió emberre alakult ki. Pontosabban 10 millió akkori aktívhoz tartozó emberre! Itt jóval hamarabb lesz összeomlás, amit mindenki megfog érezni. Már most recseg-ropog minden. Bevándorlók tömegét hozza be a kormány, de az is csak rész megoldásnak jó!
   
  hunter85 and sandman like this.
 20. Python

  Python Well-Known Member

  A szaúdiak árháborút indítottak az oroszok ellen, miután pénteken nem sikerült egyezségre jutniuk az olajoligarháknak a bécsi megbeszélésükön. A jelenlegi helyzet valóban nagyon súlyos, ugyanis az olajpiacot egyszerre éri a koronavírus okozta keresleti sokkhatás, és egy hatalmas kínálati ütés is. Mindezek következtében a Goldman 30 dolláros olajárat vár a következő negyedévekben, mely akár 20 dollárra is lenézhet.
  Olajháborút indítottak a szaúdiak, összeesett az olajár
   
  svajcibeka, fip7, fishbed and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása