A gond az, hogy elvileg már most jobban meg tudja csinálni egy robot, mint a humán munkaerő. Az interneten is, komplett filmek, fényképek vannak " burkoló robotokról, amelyek 3D-ben dolgoznak ma is. Konkrétan kínai építkezésre emlékszem, német gyártmányú robottal, ahol a díszítő falelemeket robot rakta a helyére színhelyesen, pontosan. Még el kell terjednie, meg kell érnie ennek a technológiának a tömegtermelésben való megjelenésre. Nagy a világ, de már működik és ha megéri majd, akkor a robotmunkásé lesz a jövő..
És mivel a robotot programozni drága, ezért lesz 5-10 program előregyártva, és abból lehet választani. Amíg nincs általános célú AI, addig nem fogják az egyéni igényekhez készülő dolgok gyártásában az embert kiszorítani a robotok, csak a legdrágább dolgok esetében.
Lakótelepet leburkolni egyenszínűre ok. De ha én az utolsó vacsora 8-bites pixelgrafikus stílusú útóérzését kérem a falamra mozaikból? Azt megcsinálja nekem egy ember gyorsabban, mint a robotot programozó embert megkeresik nekem a házgyárban.
Az IKEA bútorokat is tömeggyártáják, mégis asztalossal csináltattam egy asztalt, ugyanis nem kapni az igényeimnek megfelelőt.
Gyártanak nagyon jó késeket teljesen gépesítve, mégis egy késestől rendelek egy egyedi darabot.
A forrasztó-beültető robotok miatt is kell továbbra is tudni forrasztani, és elektrotechnikusokra továbbra is szükség van. Csak nem szinte segédmunkásként dolgoznak, hanem egyedi dolgokat gyártanak, prototípusokat építenek, mert például a mérnökurak egy része azt sem tudja melyik végén kell megfogni a pákát (köszönhetően a főiránybeli BME oktatás abszolút gyakorlatiatlan hozzállásának. Láttam azért onnan kirepülni ellenpéldákat is, félreértés ne essen!)
Az ételek nagyüzemileg robotokkal gyárthatóak. Mégis elmegyek egy étterembe, ahol ember készíti.
A nescafé kávé robot egész jó minőségű kávét csinál. Mégis elmegyek egy kávéházba, ahol egy csinos leányzó már-már harcművész formagyakorlatokba illő tökéletességgel, de mégis emberien, gyönyörű mozdulatokkal készít nekem egy kávét.
A földmunkagépek korában is van, hogy meg kell azt az ásót és lapátot ragadni.
A robotok miatt nem lesz világvége (társadalmi értelemben), ha nem akarják a világ urai.
A robotok sokat fognak segíteni az embereknek. Sokmindent fognak hihetetlen pontosan és olcsón gyártani. Tovább fogják növelni a tőkések és a bérmunkások közötti szakadékot, és ez a legnagyobb probléma. A nagytőkések közül egyedül Bill Gates mer nyíltan beszélni erről, de ő eleve furcsa ember, mert próbál segíteni az emberiségen, de nem a könnyű szemfényvesztéssel, pl. a Soros módszerrel, és nem is sima segélyezéssel, tehát nem tünetileg...
Visszatérve az eredeti témához: a legtöbb szakmában ha valaki igazán jól dolgozik, akkor továbbra is lesz munkája. Az emberre mindig szükség lesz ott, ahol valami egyedi kell, ahol valami helyszíni döntés kell. Nagyon messze vagyunk még attól hogy ezt is elintézzék a gépek helyettünk.
Szerencsére messze vagyunk, bár egy okos gépasszisztens jól jönne hangkommunikációval. Nem amik most a piacon vannak, hanem egy ami működik is . Miért kellene nekem ilyen? Mert a gépesítés nem könnyítette meg az életem. Nem lett kevesebb teendőm. Több lett. A robotporszívóm felporszívóz minden nap. Akkor nem kell porszívóznom? Nem (de, néha így is kell ) , de azt az időt mégsem tudom pihenéssel tölteni, mert mással kitöltöm, amire eddig nem jutott idő. Ez nem ritkán munka (nem munkáltatónak, magamnak, pl. a ház körül).
Ahogy az okostelefonnal el tudom intézni a számlákat útközben is, ahogy egy reklám mondja mostanság (ilyet nem csinálnék út közben, ezt mindig egyszerre csinálom, és áttekintem a kiadásaim.), ú és még ezer dolgot, úgy jön más amit meg kell csinálni helyette. A világ komplexebb lesz, és emiatt ott és olyan munkák bukkannak fel, amiket nem is sejtünk. Emiatt nem gondolom, hogy óriási munkanélküliség lesz a jövő generációknak, (hinni akarok), inkább egy korból fakadó strukturális munkanélküliség lesz. Ez nem szakmaspecifikus lesz.
Vannak idősebb emberek akiket ismerek, 2 szakmával, műszaki diplomával, és alkalmazkodni képtelenek voltak a világ változásaihoz, és 15 éve retteg a munkahelyén egy felesleges állásban, hogy a vezetőség mikor jön rá annak a feleslegességére. Még az emberektől is fél,joggal, nem hogy a robotoktól!
Szakmunkást is láttam (szintén 50+ évest), ahogy jött a lakást felmérni, előkapta a mobilját, csinált pár képet, mért párat, és előkapta a noteszgépét, és adott egy árajánlatot és egy szerződéstervet. Néztünk is apámmal, mint borjú az újkapura. az ilyen embereknek nem kell félniük a robotoktól.
Utóiratként a szép (mozgású) barista leányról valahogy ez jutott eszembe:
Valami elragadó van ebben a kisfilmben számomra. Ahogy az egy katara, úgy ez óraműre emlékeztet. Ezt odaadhatjuk egy gépnek, de mégis nagyon szép amikor sok ember összehangoltan dolgozik.