Akkor lenne egy kérdésem?Kína sokkal erősebb ellenfél lehet Amerikának mint a szovjetek voltak?vagy már azok?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ja, oké, mert nem értettem először...Nem a te hozzászólásodra válaszoltam. Ez csak egy érdekes térkép a világról.
Úgybizony!vagy már azok?
Szerintem ez egyértelmű.Akkor lenne egy kérdésem?Kína sokkal erősebb ellenfél lehet Amerikának mint a szovjetek voltak?vagy már azok?
Az USA nem helyezte ki a gyártás nagy részét a SzUba.Akkor lenne egy kérdésem?Kína sokkal erősebb ellenfél lehet Amerikának mint a szovjetek voltak?vagy már azok?
Fukiyamának mégis igaza lesz, a liberális világrend elhozza a történelem végét... legalábbis a nyugatnak. Apró hiba, hogy nem úgy ahogy ő gondolta.Az USA nem helyezte ki a gyártás nagy részét a SzUba.
Bizony, az a vicces szitu van, hogy az Intel ami sokáig a legkorszerűbb chip gyártó volt, most a TSMCnél puncsol, hogy a 3nm-ből kapacitást vegyen, mert már a 7nm sem megy nekik. Az AMD már rég eladta a korszerűtlen gyárait és TSMCtől vásárol.Az USA nem helyezte ki a gyártás nagy részét a SzUba.
Ebben az is benne van, hogy az intel ha a TSMC-vel gyártat, akkor nem csak ugyanolyan jó nodeon tud gyártatni mint az AMD, így fokozva termékei versenyképességét, de egyben az AMD elől kapacitást tud vásárolni, ugyanis az elmúlt időszakban az AMD gondja inkább a kapacitás-szűke volt. Azt kell mondjam, hogy ez az új intel vezérigazgató eddig ügyesen játszik, sajnos. A mostani verseny jót tett a piacnak, de ha megint véget ér ez a korszak, akkor újabb évtized pangás jön.Bizony, az a vicces szitu van, hogy az Intel ami sokáig a legkorszerűbb chip gyártó volt, most a TSMCnél puncsol, hogy a 3nm-ből kapacitást vegyen, mert már a 7nm sem megy nekik. Az AMD már rég eladta a korszerűtlen gyárait és TSMCtől vásárol.
TSMC tajvan/kína.
Vagyis ennyire lemaradt az USA.
Nyilván, hiszen míg a Szovjetunió nem piaci alapú gazdaságként működött, addig Kína igen. A Szovjetunióban alig vagy egyáltalán nem valósult meg a kapitalista jellegű gazdaság, addig Kínában igen. A sort még lehetne folytatni.Akkor lenne egy kérdésem?Kína sokkal erősebb ellenfél lehet Amerikának mint a szovjetek voltak?vagy már azok?
Igen, masszívan benne van ez is, hogy egyszerűen felvásárolják előlük a kapacitást. Csak a TSMC közben bővít is. Szóval azért marad az AMDnek is.Ebben az is benne van, hogy az intel ha a TSMC-vel gyártat, akkor nem csak ugyanolyan jó nodeon tud gyártatni mint az AMD, így fokozva termékei versenyképességét, de egyben az AMD elől kapacitást tud vásárolni, ugyanis az elmúlt időszakban az AMD gondja inkább a kapacitás-szűke volt. Azt kell mondjam, hogy ez az új intel vezérigazgató eddig ügyesen játszik, sajnos. A mostani verseny jót tett a piacnak, de ha megint véget ér ez a korszak, akkor újabb évtized pangás jön.
És kérdés milyen titkos záradékok kerültek bele a szerződésekbe kifejezetten az AMD ellen, a klasszikus intel recept szerint.Igen, masszívan benne van ez is, hogy egyszerűen felvásárolják előlük a kapacitást. Csak a TSMC közben bővít is. Szóval azért marad az AMDnek is.
Amúgy tuti irgalmatlan pénzt tettek le. A TSMC megüzente, hogy az Intel nem régi partner és tudják, hogy csak addig akar bérgyártatni amíg a saját gyártást rendbe nem teszi ezért hátra sorolják.
Most meg az Apple mögött a második kiemelt partner.
Jaj de szerettem volna a tárgyaló asztalnál ülni amikor nyílnak a diplomata táskák $$$$$
Ez pontosan így van. Viszont kína csak tavaly 300 mérnököt csábított át ! Kb. A súlyuknak megfelelő aranyárat fizet nekik, a seggüket is kinyalják, és rohamtempóban folyik a 12 nanométer és az az alatti chip topológia / technológiai gyártósorok fejlesztése és építése. Korábban egyszer már írtam róla.Bizony, az a vicces szitu van, hogy az Intel ami sokáig a legkorszerűbb chip gyártó volt, most a TSMCnél puncsol, hogy a 3nm-ből kapacitást vegyen, mert már a 7nm sem megy nekik. Az AMD már rég eladta a korszerűtlen gyárait és TSMCtől vásárol.
TSMC tajvan/kína.
Vagyis ennyire lemaradt az USA.
Egyelőre még nem megy nekik jól, de én úgy látom a hírek alapján, hogy a fókusz most a nyugati beszállítóktól függetlenségen van.Ez pontosan így van. Viszont kína csak tavaly 300 mérnököt csábított át ! Kb. A súlyuknak megfelelő aranyárat fizet nekik, a seggüket is kinyalják, és rohamtempóban folyik a 12 nanométer és az az alatti chip topológia / technológiai gyártósorok fejlesztése és építése. Korábban egyszer már írtam róla.
és itt jön az hogy a kinai fokozatos függetlenedés mennyire lassítja vagy drágítja a nyugati fejlesztéseket a jövőben. (ugye elég nagy piac esik ki többek között korea kezéből)Egyelőre még nem megy nekik jól, de én úgy látom a hírek alapján, hogy a fókusz most a nyugati beszállítóktól függetlenségen van.
1. A Transmeta valami utódvállalatán keresztül valami szürkezónás licencmegállapodással korszerű AMD x86 magok licenceit szerezte meg Kína.
2. Haza GPU szérigyártása beindult Kínában. NEm egy erős cucc, de irodai felhasználása az államigazgatás gépparkját hazai hardwerre állítani elég lesz. Két év alatt a teljes államigazgatási gépparkot hazai hardverre akarják átállítani!
3. DDR3 memória gyártása már két éve megy nekik. Nem gyors, de saját! Gondolom NVRAM-ban vagy HDD-ben is van valami megoldásuk, kell a 2. ponthoz a háttértár is.
4. A levilágító gépek és vegyszerek egyelőre Hollandok úgy tudom, de szerintem a kisebb nodera átállásnál nagyobb súllyal esik latba ezek kiváltása.
Ha ezek megvannak, onnantól szupeszsámítógépen kívül mindent tudnak csinálni házon belül ami az államigazgatáshos és hadiiparhoz kellhet. Eztán jöhet a nemzetközi piacon a verseny a fogyasztókért.
Ezeket a stratégiai célokat Európa nem tudja elérni belátható időn belül, hiányzik a politikai akarat.
Az oroszok megközelítése (mikrofabok, a japánokkal együttműködve tolják a témát) K+F-re prototipizálni meg kis sorozatokat gyártani jó, költséghatékonyabb, de ilyen stratégiai függetlenségre elégtelen irány. Ellenben egy nagyobb terem kell csak hozzá, tehát pl. bunkerekbe lehet félvezető manufaktúrákat telepíteni vele, így atomháború után is marad valamekkora termelési képesség!
Úgybizony!
És sokkal több helyen jelen vannak!
(Mellesleg mikor élt 4+ millió szovjet az Egyesült Államokban?)
Overseas Chinese - Wikipedia
en.wikipedia.org
18 | Russian | 2,843,400 | 0.9% |