[BIZTPOL] A nagy sakktábla

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
335
1 562
93
Brit tudósok szerint....
Borisz Johnson beledobott egy lapát khakit a ventilátorba.

"A váratlan nehézségeik miatt Ukrajnának és Finnországnak a meglévő Oroszország-ellenes katonai szövetségükbe, a NATO-ba való bejuttatásuk miatt; mind az Egyesült Államok, mind az Egyesült Királyság kormánya egy új oroszellenes katonai szövetséget próbál létrehozni, amely csak saját magukból és az Oroszországgal határos nemzetekből áll, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság nukleáris rakétái mindössze öt perc repüléssel Oroszország határára kerüljenek. -Túl rövid idő ahhoz, hogy Oroszország be tudja indítani a megtorló fegyvereit. A cél Oroszország olyan gyors meghódítása, hogy Oroszország ne tudjon megtorolni egy hirtelen támadt amerikai és brit atomtámadást. Legalább 2006 óta ez a cél (úgy hívják „Nuclear Primacy” – az Egyesült Államok azon képessége, hogy nukleáris háborút nyerjen Oroszország ellen . Ennek az eredménynek a NATO-tól való megszerzése azonban túl lassúnak bizonyul, ha egyáltalán sikerül elérni. Ezért az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság kormánya egy alternatív módszert dolgozott ki, amely talán gyorsabb is."

Ez tényleg ennyire hülye vagy nem tudja, hogyan működik a MAD? Az oroszok első válasza valószínűleg az lesz, hogy a teljes hadászati nukleáris elsőcsapásmérő erőt áttelepítik a szibériai övezetbe.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 825
113
Úgy nézem minden áron 3.vh-t akarnak:

A 444-es hozzászólók annak örömködnek, hogy Németország elcsatolhatná Kalinyingrádot ugyanolyan módon, ahogy Oroszország tette azt a Krímmel. Ennek én elébe mennék: Oo. helyében odaadnám a németeknek.
De csak azután, hogy Oo. elfoglalta a Baltikumot, és Kalinyingrádból megtámadta a lengyeleket. Utána a rommá lőtt Königsberg a németeké lehet, a lengyelek "legnagyobb" "örömére".
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
19 446
21 143
113
A 444-es hozzászólók annak örömködnek, hogy Németország elcsatolhatná Kalinyingrádot ugyanolyan módon, ahogy Oroszország tette azt a Krímmel. Ennek én elébe mennék: Oo. helyében odaadnám a németeknek.
De csak azután, hogy Oo. elfoglalta a Baltikumot, és Kalinyingrádból megtámadta a lengyeleket. Utána a rommá lőtt Königsberg a németeké lehet, a lengyelek "legnagyobb" "örömére".
Kalinygrág jobban fel van fegyverezve, mint a Bundeswehr, és nincs se nő kvóta, se buzi kvóta, se arab kvóta.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 855
2 189
113
E linkek egy csokorban már ide kívánkoznak.
Ha valakit érdekel nézze meg én így sorba raktam őket.
Egyértelműen komoly turbulencia van /egyenlőre a brutális kifejezést nem használnám azt még tartogatom ;) /a földön lényegében minden kontinensen
#2 266

#39 301

#15 009

#23 557

#25 585
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
5 220
25 282
113
A kalinyingrádi árumozgást.
A chipgyártásról sokat beszéltünk már az orosz topicban.
 
 • Tetszik
Reactions: kamm

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
6 617
20 344
113
"Európa jobban függ Oroszországtól az üzemanyagok tekintetében, amelyek télen fűtik, nyáron hűtik, vizet egész évben melegítenek, és gyárait energiával látják el, mint a világ bármely más része, de a Washington felől érkező erős nyomás kényszerítette vezetőit. - legtöbbjük (kivéve Ursula von der Leyen, Robert Habeck és Annalena Baerbock) nagyon vonakodva - az orosz üzemanyagok behozatalát csökkenteni, és októberben drasztikusan csökkenteni, majd hamarosan, decemberben szinte teljesen megszüntetni. amikor beköszönt a leghidegebb idő. Az üzemanyag-ellátás megszakítása az üzemanyagárak szárnyalását fogja okozni Európában. Ez nem lesz kevesebb, mint Európa népeinek tervezett elvarázslása, amelyet Washingtonban terveztek, és európai vazallus-államfői hajtanak végre."

 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
2 973
15 743
113
Nyugat Európának nincsenek nagy készleten!Viszont az USA-nak csak abramsböl 3000 darab van tartalékba "konzerválva"sivatagba!De ha nagyon akarnák amarg-on is van több száz "inaktív" 4 gen gép(F15,F16,F18)amikre hosszú távon nincs nagyon már szükségük viszont rövid idő alatt újra üzemképessé lehet őket tenni!Részükről csak szándék kérdése mennyire "pumpálják"fel az Ukrán haderőt ha úgy kívánja az érdekük!
Mivel lassan végzek azzal, hogy behozzak minden elmaradást, így most már akkor megírom ide is a Centauri Köztársaság elemzését a helyzetről. Természetesen ez nem érhet fel egy azték uralkodóval, és távolról sem olyan perspektívából látom a dolgokat, mint egy hóbagoly.
De azért valamit esetleg hozzá tudok tenni.
Ennek keretében akkor kezdjük is ezzel: A hadsereg alapja a katona. A katona képzése rendesen évekbe tellett. Amíg megtanulta kezelni a kardot, íjat, tartani az alakzatokat, manőverezni a csatamezőn csapatban. Voltak olyan időszakok, amíg ez a tudás színte el is tűnt, de maga a képzés akkor is évekbe telt. Aztán ez lassan változni kezdett, a tűzfegyverek megjelenése rengeteg mindent átírt. Még akkor is, ha az első muskéták betöltése, és elsütése valami 176 lépésből állt, de rá egy évszázadra már elkezdi kiszorítani az íjat. Nem a nagyobb tűzgyorsaság, vagy hatásos lőtáv miatt, és véletlenül sem a pontosság miatt. Hanem egyszerűbb kiképezni egy puskást, mint egy íjászt. Viszont emiatt jön valami más, a tűzvonal, a gyalogsági négyszögek, a csatán belüli alakzatok, és ehhez kapcsolódó dolgok megtanulása szintén éveket jelent. Ez amúgy odáig megy, hogy az angol-francia háborúban kanadáért egy reguláris katonára simán lőttek akár egy üteggel is, mivel ott a gyarmatokon abszolút pótolhatatlan, és nyílt csatában szinte elképzelhetetlen harcértékű volt. Ez kezdett változni az 1800-as évek első harmada végén. 1848-ban már bőven léteznek a vadász századok (akik a pontosabb, bár nehezebben kezelhető vadász fegyverekkel vannak felszerelve. Igen innen jön a vadász kifejezésünk) az 1860-as évekre meg már olyan tűzerő, és tűzgyorsaság ellátása válik lehetővé, ami megszűnteti a képzettségek nagy részének értékét. Ne felejtsük, hogy addigra már az elöltöltős puskák is olyan szinten voltak, hogy egy jól képzett hadseregnek (pl.: OMM, Francia vagy épp a vöröskabátosok) már nem azt tanítják, hogy hogy tud minnél gyorsabban lőni, hanem azt, hogy hogyan képes nem túl gyorsan tenni ezt. Egyszerűen az akkori képzettségi színt mellett, egy gyalogsági egység tíz perc alatt nullára tudta magát lőni, mert egyszerűen nem bírt el több lőszert. Na ez változott a hátul töltéssel. A vége az lett, hogy a baka szerepe leértékelődött, ő csak a hús volt a húsdarálóban. De mint rendesen ez se tartott sokáig. 1940-es években már újra kezdett számítani a képzettség, ugye a tankok, repülők, manőverező harc stb. Mostanra meg megint ott vagyunk, hogy megéri sok esetben akár kis csoportra is taktikai rakétát lőni, mert az elestt katonával, még a frissen kikerült újonccal is min egy év megy a füstbe. Ezt persze nem akarjuk látni, szinte az összes nyugati hadseregen érezni, hogy az utolsó amire költene az a legénységi állomány, hiszen ezek csak bokorugrók.
Miért írom le ezt? Mert ez a válasz az összes ilyen kérdésre.
Azok az eszközök ott a sivatagban azért vannak ott, mert kellenek a "szabadság földjének" védelmére. Most azt hagyjuk, hogy a beüzemelésük is hónapokban mérhető, hogy még talán 105-ös löveggel szerelt változatok is vannak ott, hogy az USA nem ad el urán páncélos hk-t így azt is át kell alakítani, de rendben legyen. Odaküldik, ezzel gyakorlatilag kinullázák a tartalékaikat, mert az orosz ellen mennyiség kell, nem lehet 50-100 hk-val bohóckodni. Ahogy egy század F-15 is maximum nehezebben elkapható célpont. Bár 4-gen, szintén különböző műszerezettséggel letárolva. Nem tudom, hogy mennyire repkednék az orosz légvédelem megsemmisítési zónájában, de mondom oké, odaadtuk.
És innen jön a baj, ugyanis még ha el is fogadjuk a hatalmas technikai fölényt (mondom ha) az semmiképpen sem akkora, hogy áthidalhatatlan legyen a jobb képzettséggel. És most nem csak annyi történik, hogy ledarálják az ukrán tapasztalt állományt a húsdarálóban, hanem a saját állományuk szerez valós tapasztalatot, mégpedig a cserélgetés miatt az állomány jelentős része. Szóval legkorábban egy év múlva esetleg, oda tud dobni pár ezer hk-t az USA, totál újoncokkal, (a javelinnél is látszik, hogy ez mennyire hatékony (semennyire) egy nagy adag harcedzett, jól képzett orosz harckocsizó, tüzér, hajózó, és lövész ellen. És az eredmény kínosan egyoldalú lesz. Magyarul nem (relatíve)olcsó lövegeket éget el, hanem nehéztechnikát, a saját tartalékainak és nimbuszának nagy részét. Értelmetlenül. Mert addigra vagy omlik Oroszország, vagy ha nem, akkor már nem állítja ezzel meg.

És itt jön a sakktábla. A véleményem még mindig az, hogy Oroszország nem csak nyugat, hanem Kína ellen is lépett. Részben a Szu visszaállítása, részben pedig Európa "meghódítása" miatt. Hiszen Gondor gyengült, de meg gyengeségében is végtelenül erős. Így miért vesszük ténynek, hogy másodhegedűs Kína játszmájában, vagy csak úgy beugrott egy "kiprovokált" háborúba. Sokszor hangzik el, ha 14-ben támad akkor. Na akkor veszített volna. Mert akkor akarták beugratni, de akkor még nem volt felkészülve. Meg azt is, hogy ezzel Kínára szorul. De a valóságban, a tudományban még mindig ők a trendadók, és nem kína. Ha tovább vár, és lassan elszankciózgatják akkor végérvényesen Kína karjaiba kerül, igen. Maga Föderáció persze megmarad, de már látszott, hogy Kína nyúlkál az érdekszférája felé. Szóval 8 éve készülnek. Pontosan erre a percre. Látszik, minden szankcióra azonnal válaszuk van, a gazdasági mutatóikon látszik, hogy kb átmenetinek is nehezen mondható megtorpanás után ugyanúgy pörög, mint eddig. Most meg lehet etetni a néppel egy csomó olyan beruházást, amire azt mondta volna korábban, hogy felesleges, megvesszük nyugatról. És végül most nem tudnának csak nyílt háborúval anyagcsatát nyerni ellenük. De azt nem gondolom, hogy bárki bevállalja.
Miért gondolom amúgy, hogy Kína ellen is játszanak? Nos Kínát és Indiát egy szövetségbe kényszeríteni, az beza egy önálló játékosra utal, nem egy bábra. És másfelől ezzel egyrészt kissé el is zárta a volt Szu területektől, másrészről olyan szempontból csapda, hogy Kínát arra sarkalhatja, hogy most lépjen Tajvan felé, amire még nincs felkészülve.
Miért fontos ez? Mert az oroszokon kívül mindenki egy széttagolt EU-ban érdekelt, egyedül az oroszoknak jó a Liszabontól Vlagyivosztokig.
Mi utal erre? Nos Nagy Péter. Avagy ahogy az elején írtam, Oroszország ideológiának a "régi aranykor" és a közös európai örökség, a közös kultúra lesz az ideológiai hívószó. Hiszen lehetne más is, Iván a rettentő (jó kis darab, olvassátok csak el) vagy éppen I. Miklós is, aki sokkal aktuálisabb lett volna sok tekintetben. De a Reformercár, aki "bevezette" az országot európába pontosan ezt testesíti meg. A kelet és nyugat közötti kapcsolatokat.
Hogy nyernek-e? Nem tudom. De mindenesetre esélyük így lehet, hogy 3 szereplős maradjon a nagy játszma.