[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Beállnak ők is a sorba ! Nem fognak az oroszok mellé állni ! Már lássák hogy az oroszok elbuktak , Már akkor sem fognak semmilyen fegyvert adni az oroszoknak ha kérik max pénzt olajért . Ha az Ukránok igy szétbaxák meg feltartják az oroszokat mi lett volna ha az ukránoknak leo2a7 , lynx patria meg NASAMS lett volna ?
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Valamelyik másik témakörben olvastam ma illetve találtam ezt a linket /kiemelések, beírások tőlem, mivel ezekről Yoda is írt itt a sakktáblában ezért ismétlés nem lesz.

"
Ekkorra azonban már egy évszázad eltelt az előző nagy európai háború óta, és nagyjából ennyi időre van szükség ahhoz, hogy mindenki eltávozzon az élők sorából /kollektív tudás hiánya óriási probléma/, aki közvetlen vagy közvetett tapasztalatból ismerhette meg, hogy mit is jelent egy átfogó európai háború. Az ő távozásukkal pedig fokozatosan megszűnt a háborútól való félelem a békében felnőtt és a békéhez hozzászokott emberek gondolkodásában, miközben a politikusok új generációi a katonai konfliktusra ismét mint egy lehetséges opcióra kezdtek tekinteni."

"Ami az ukrajnai háború kitörését illeti, a nyugati világ vezetői ott hibáztak, hogy 2014-ben, a Krím-félsziget elfoglalásakor nem ismerték fel, hogy az orosz elnöknek rendkívül erős történelmi küldetéstudata van. Éppen ezért stratégiai célkitűzéseinek elérése mindenféle számára rövidtávú negatív következményt és általános racionalitást felülír. Ráadásul hatékony fékek és ellensúlyok hiányában Moszkvában nem akadt olyan erő, amely megkérdőjelezhette volna az ő háborús elképzeléseit."

"Én erre a problémára teljesen másként tekintek. Nem az a kérdés számomra, hogy mi az a szankció, ami még nekünk nem fáj, hanem az, hogy mi az, ami a háború lezárására kényszeríti az oroszokat. Abból indulok ki, hogy a béke nem adottság Európában, főleg nem február 24. óta. Természetesen a legjobb az lenne, ha létezne olyan szankcionálási megoldás, ami csak és kizárólag az oroszoknak fáj, de sajnos ilyen nem létezik. A békének ára van. Tehát a kérdés számomra úgy közelítendő meg, hogy mennyit ér meg nekünk a béke fenntartása. Nem hiszem, hogy nagy döntést igényelne választani, hogy inkább nagyon drágán tankolnánk, ezért ritkábban autóznánk, vagy inkább egy bőrönddel menekülnénk a lerombolt hazánkból."

"A pénzügyi rendszeren túl pedig fontos tényező még, hogy Amerika nemcsak tele van gazdaságilag erős és nagyon gazdag szövetségesekkel, de ráadásul közülük a legfontosabbak maguk is angolszász országok, ami pedig nagyon erős kötőelem. Amerika nagyhatalmi helyzetének egy másik fontos sarokköve a páratlan geográfiai elhelyezkedése. A tény, hogy országhatárait mindösszesen két hatalmas óceán és két nagyon barátságos ország veszi körül, azt jelenti, hogy a biztonságos izoláltság és a teljes önfenntartás lehetősége Mexikóval és Kanadával együtt egy összesen 500 milliós piac keretein belül valósulhat meg. Ezzel ellentétben Oroszország és Kína nagyon importfüggő, ami mellett csak néhány hányattatott sorsú harmadik világbeli országot nevezhetnek szövetségeseiknek, miközben számos, barátnak nem igazán mondható szomszéddal és csak limitált tengeri hozzáféréssel rendelkeznek."

"Következő stratégiai jelentőséggel bíró különbséget a demográfia és az oktatás jelenti. Miközben Kína és Oroszország a társadalom súlyos elöregedésével néz szembe, amely mögött nem áll említésre méltó nyugdíjrendszer, addig Amerika olyan irigylésre méltó demográfiai helyzettel rendelkezik, amelyben folyamatosan többségben vannak az aktív keresők a nyugdíjba vonultakhoz képest. Mindeközben a világ legvonzóbb egyetemei mind náluk találhatóak, amelyek odavonzzák a világ legokosabb és legtehetségesebb fiataljait, hogy mindent megtanulhassanak a kreativitásról és a kritikus gondolkodásról.

Ebből semmi nincs Amerika két kihívójánál. Sőt, a kreativitás és a kritikai gondolkodás, mely egy sikeres piacgazdaság és versenyképes társadalom alapja, szembe megy az uralkodó politikai rendszer hatalmi érdekeivel. A listát még folytathatnám sok egyéb más ilyen tényezővel, de azt hagyjuk egy másik beszélgetésre."
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66 and Bleroka

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 370
2 568
113
Folytatván a fentieket.
Ha Ukrajna tovább fog és tud védekezni akkor oroszország is meggyengülhet.
Ebben a esetben a angol-szász államok a oroszországon kívül közép- és kelet-európai érdekszférát meg tudják osztani a Lengyelország bástya és a Ukrajna bástya koncepció kapcsán /brit lengyel ukrán török szövetség formálódott a idei év elején/ úgy hogy azzal mind két állam elégedett legyen.
Ekkor a újjáépítésből a eu-t és tagállamait persze javasolt mellőzni.
Elvi és gyakorlati okokból.
És a személyi veszteségekhez.
Legalább 5 millió fő Ukrán él szerte a világban.
Ők a Ukrajna bástya területére soft power /ingyen lakás, pénz támogatás, munka lehehtőség, 0 % kamatú hitel stb./ és hard power eszközökkel /tetszik nem tetszik oda költöztetik/ költözethetőek.
Argentínától dél-afrikai köztársaságon eu tagállmokon át a Usa-ig.
Lengyelek világosan látják a helyzetet.
https://ujszo.com/kulfold/lengyelor...u-szuntesse-be-a-kereskedelmet-oroszorszaggal
Meg tudja ezt lépni e Eu? Mármint a tagállamok meg tudják lépni?
Korábbi hozzászólásom nem ismétlem meg /oroszország ázsiára való rátolása, mi volt évszázadokig amikor a ázsiaiak uralkodtak a oroszokon, hatékonyan, persze nem is vacakoltak holmi emberi jogi bírósággal meg ilyesmikkel /jó akkor más hol se volt ilyen a hatás miatt írtam/.
visfúl tinking
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Ahányszor a HTKA fórumon már kitört vagy kitörő félben volt az atomháború, nemhogy a földet vagy a naprendszert de a galaxis egy tetemes részét is szétatomoztuk volna :D Putyin elfingja magát és hála az internetnek a világ minden részén szarás lesz belőle. Imádják az ilyesmit csinálni, mert pont ezeket a reakciókat várják tőle amit csináltok.
Amúgy meg ne jódtablettát vegyetek hanem pisztolyt, mert atomháború esetén ha olyan balszerencsétek van hogy nem haltok meg gyorsan, fájdalomcsillapítók és egyebek nélkül sokkal rosszabb lesz a sugárfertőzés közben, és egy fejlövés még mindig barátibb.

Pisztolyt venni nem legális, tehát marad a fájdalomcsillapító. :/
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Oroszország megszakítja a békeszerződésről szóló tárgyalásokat Japánnal

#32 351
Miért nem ad a Japán Császárságnak Szahalin sziget déli részét és a Kuril-szigeteket /nem a 4 délit/ a egész sziget sort.
Japán akár fizetne is érte.
Sőt bórítékolható hogy a USA is rábolintana a üzletre.
Ebből meg lehete rásszíjában népszerűség növelő intézkedéseket hozni.
Mindenki nyer.
Sose volt orosz föld.
Korábban japán terület volt.
Tehát adják vissza.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Azért mert akié Kuril-szigetek az uralja az Ohotszki-tenger ki ill.bejáratát.Mintha Gibraltár helyzete.Nagyából.
Világos.
A ohotszki tenger így orosz beltenger azaz nem nemzetközi vízek.
A ssbn-ek így orosz légierő + felszíni hajók + parti eszközök védelme alatt tud járőrözni.
Míg pl. murmanszktól meg archangelszktől vagy hamburgtól néhány km-re már nemzetközi vízek vannak. Ott is járőrözhet ssbn csak sokkal sokkal sebezhetőbben.
Tengeri elektronikai felderítő eszközökkel is zárható a ohotszki tenger stb.
Olvassa el a linkelt sakktáblás hszemet is.
Orosz logika szerint vissza kellene adniuk japánnak e területeket.
 

2105

Well-Known Member
2022. január 20.
147
870
93
A készpénzt már régóta próbálják visszaszorítani, sajnos egyre nagyobb sikerrel.
Azzal semmi baj ebben a formában.
A készpénz nagyon drága. Régen amikor sokkal kevesebb volt forgalomban ez nem volt annyira érezhető, de manapság már komoly extra költség. Őrzés, tárolás, szállítás, csere, új nyomtatása.
A számlapénz rendben van amíg nem központosíított. Több bank, kártyaszolgáltató és nincs minden forint "megjelölve".

A Központi Bank Digitális Pénz (CBDC) ellenben ellenőrizhető, lekövethető, letiltható, korlátozható (mikor, meddig, mire költhető).
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

2105

Well-Known Member
2022. január 20.
147
870
93
Sose volt orosz föld.
Korábban japán terület volt.
Tehát adják vissza.

Orosz logika szerint vissza kellene adniuk japánnak e területeket.
Japán feltétel nélkül letette a fegyvert.

Mi ugyanígy jártunk Trianonnál. Sosem létező országok, sosem volt övéké semmi abból, mégsem tehetünk semmit.

Japánnak oldalt kellett választani és mivel egy megszállt ország bábkormánnyal így a gazdájának engedelmeskedett. Ez azzal jár, hogy a másik oldallal szemben minden követelését bukta.
Korea ugyanez lesz. Moon utódja egy USA báb. Több THAAD rakétát, szorosabb US+AUS együttműködést akar. Ott is vicces lesz a következő pár év.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Azzal semmi baj ebben a formában.
A készpénz nagyon drága. Régen amikor sokkal kevesebb volt forgalomban ez nem volt annyira érezhető, de manapság már komoly extra költség. Őrzés, tárolás, szállítás, csere, új nyomtatása.
A számlapénz rendben van amíg nem központosíított. Több bank, kártyaszolgáltató és nincs minden forint "megjelölve".

A Központi Bank Digitális Pénz (CBDC) ellenben ellenőrizhető, lekövethető, letiltható, korlátozható (mikor, meddig, mire költhető).
A szabadságnak ára van. Esetleg lemaradtál a kanadai tüntetők és támogatóik letiltásáról?
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 230
1 436
113
Abba ki gondolt bele, hogy nem csak egy szimpla háború, amit Putyin is tol, meg amiről Zelenszkij se beszél, csak a demagóg duma megy...

Már Hitler egyik fő célja volt az ukrán gabonaföldek és olaj, gáz mezők megszerzése. A német élettér ezirányú bővítése. Putyinnak is "bármennyit" megér, mivel itt olyan gazdasági potenciál van, ami a szankciókat bőven ellensúlyozza. A termőföld és a vízkészlet. Ami geostratégiai szempontból igen sokat ér hosszútávon. Kap jópár erőművet, népességet, ami rokon vagy saját fajú. Az orosz születési ráta így is alacsony. Meghalhatt 30-40.000 katonája is, de ez mind Oroszország érdeke. Amikor utólag nézük a honfoglalást, törökelleni harcokat, I.-II.vh-t stb... hol találkozunk ilyen fanyalgó hozzáállással, hogy mennyi katona halt meg?!? Szent István vagy bárki foglalkozott ezzel. Menni kell, tenni a dolgot.



Hitler is ezért váltotta le a vezérkart 38-ban, mert mindig azt nézték, hogy az ellen jobb, mi meg gyengék vagyunk. Így nem lehet háborúzni.

Putyin se ebből indul ki. Ő politikus, elvárja, hogy a katonák harcoljanak. Ahogy teszik most az ukránok is. A frontvonalon lex..od a statisztikát. Küzdeni kell, mert, ha papíron élsz,meghalsz...



Tehát lehet szankciózni, de itt hosszútávon csak az oroszok nyerhetnek, ahhoz azonban mindenáron be kell húzni Ukrajna nagyrészét. Putyin meg akarja tenni. Idős és nincs sok ideje. Ha nyer, bármi is volt a háborúban, hős lesz.

A nyerteseket nem szokták felelősségre vonni...

A nyugat meg szivárványosra festheti az eget. Mikor enni, innivaló meg alapanyag se lesz lassan...de virtuáltérben vidáman eléldegélünk. Nyakunkba szakad egy pár milliós afrikai tömeg, akinek már nem lesz vesztenivalója. A leggyengébb ellenállás felé fog menni, az pedig Európa.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113
Abba ki gondolt bele, hogy nem csak egy szimpla háború, amit Putyin is tol, meg amiről Zelenszkij se beszél, csak a demagóg duma megy...

Már Hitler egyik fő célja volt az ukrán gabonaföldek és olaj, gáz mezők megszerzése. A német élettér ezirányú bővítése. Putyinnak is "bármennyit" megér, mivel itt olyan gazdasági potenciál van, ami a szankciókat bőven ellensúlyozza. A termőföld és a vízkészlet. Ami geostratégiai szempontból igen sokat ér hosszútávon. Kap jópár erőművet, népességet, ami rokon vagy saját fajú. Az orosz születési ráta így is alacsony. Meghalhatt 30-40.000 katonája is, de ez mind Oroszország érdeke. Amikor utólag nézük a honfoglalást, törökelleni harcokat, I.-II.vh-t stb... hol találkozunk ilyen fanyalgó hozzáállással, hogy mennyi katona halt meg?!? Szent István vagy bárki foglalkozott ezzel. Menni kell, tenni a dolgot.



Hitler is ezért váltotta le a vezérkart 38-ban, mert mindig azt nézték, hogy az ellen jobb, mi meg gyengék vagyunk. Így nem lehet háborúzni.

Putyin se ebből indul ki. Ő politikus, elvárja, hogy a katonák harcoljanak. Ahogy teszik most az ukránok is. A frontvonalon lex..od a statisztikát. Küzdeni kell, mert, ha papíron élsz,meghalsz...



Tehát lehet szankciózni, de itt hosszútávon csak az oroszok nyerhetnek, ahhoz azonban mindenáron be kell húzni Ukrajna nagyrészét. Putyin meg akarja tenni. Idős és nincs sok ideje. Ha nyer, bármi is volt a háborúban, hős lesz.

A nyerteseket nem szokták felelősségre vonni...

A nyugat meg szivárványosra festheti az eget. Mikor enni, innivaló meg alapanyag se lesz lassan...de virtuáltérben vidáman eléldegélünk. Nyakunkba szakad egy pár milliós afrikai tömeg, akinek már nem lesz vesztenivalója. A leggyengébb ellenállás felé fog menni, az pedig Európa.
Ukrajnának mind az olaj mind a gázkitermelése kb minimális. Jelenleg Ukrajna a 61. helyen áll olaj kitermelésben kb 55 ezer hordóval naponta. Összehasonlítás képen Magyarország a 69. (szóval csak 8 hellyel vannak feljebb) kb 36 ezer hordó/nap átlag számmal. A földgáz kitermelése meg még kevesebb. Potenciálisan igen sok gáz található az ukriknál, de annak felszínre hozatala baromi drága lenne - a technológia drága - , hasonlóan a makói magyar gázmezőkhöz. Ha azt nézem, hogy ezek a gazdasági potenciálok a 2. világháború idején még kevesebb erővel bírtak - tekintve, hogy a kitermelt mennyiség jelentősen kisebb volt - akkor az mondható el, hogy Hitler számára ez nem volt fontos. Ő Ukrajna tekintetében mindig a mezőgazdasági potenciált említette, különösen az ukrán búza volt számára fontos.
Ami a mai gazdasági potenciált illeti, egyrészt ha el is foglalja a szarrá bombázott infrastruktúrát és kiszolgáló rendszereket helyre kell állítani ami kurva sokba fog kerülni, másrészt nem sokat fog érni vele ha a szankciók még mindig fent fognak állni, - mert igenis a szankciók padlóra fogják küldeni idővel az oroszokat. Nem 1950-et írunk a világ ma sokkal, de sokkal globálisabb mindenféle értelemben - harmadrészt Ukrajna jelentős részének Oroszországhoz történő csatolása, annektálása totálisan kivitelezhetetlen a lakosság ellenállása miatt. Putyinnak nincs is ilyen elképzelése, ő is tudja, hogy ez nem működne.
 

2105

Well-Known Member
2022. január 20.
147
870
93
A szabadságnak ára van. Esetleg lemaradtál a kanadai tüntetők és támogatóik letiltásáról?

A számlapénz rendben van amíg nem központosíított. Több bank, kártyaszolgáltató és nincs minden forint "megjelölve".
Valójában ugyanazt mondjuk.
A kanadaiaknál 5 bank és 2 kártyaszolgáltató zárolt. Aki nem náluk volt annak megmaradt a pénze.
Most képzeld ezt el CDBC-vel. Csak 1 számlád lehet. Vagyis instant éhezés/kilakoltatás, mert azonnal mindened bukod.

A jelenlegi decentralizált számlapénz még mindig sokkal nagyobb szabadság.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 332
113
Azzal semmi baj ebben a formában.
A készpénz nagyon drága. Régen amikor sokkal kevesebb volt forgalomban ez nem volt annyira érezhető, de manapság már komoly extra költség. Őrzés, tárolás, szállítás, csere, új nyomtatása.
A számlapénz rendben van amíg nem központosíított. Több bank, kártyaszolgáltató és nincs minden forint "megjelölve".

A Központi Bank Digitális Pénz (CBDC) ellenben ellenőrizhető, lekövethető, letiltható, korlátozható (mikor, meddig, mire költhető).
drága drága de hova megy a pénz (a kisemberhez) az újraelosztás legalsó rétegébe juttatja a pénzt. míg a digitális pénz a felsőréteghez... kinek drága a bankoknak...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 573
113
Biden szerint az Egyesült Államoknak kell vezetnie az "új világrendet"
"Lesz odakint egy új világrend, és nekünk kell vezetnünk, és egyesítenünk kell a szabad világ többi részét, hogy ezt megtegyük."
A húgyos józsi bácsi nem szarozik!
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Biden szerint az Egyesült Államoknak kell vezetnie az "új világrendet"
"Lesz odakint egy új világrend, és nekünk kell vezetnünk, és egyesítenünk kell a szabad világ többi részét, hogy ezt megtegyük."
A húgyos józsi bácsi nem szarozik!
Ki gondolta volna, hogy ennek a rendkívül váratlan új helyzetnek igyekezni fognak vezető szerepben megfelelni. Bár anyáznak, amiért muszáj ezt a rettenetes terhet magukra venni, hiszen az árral kényszerűen sodródva nem gondolták volna, hogy a szemét konteósok megint befolyást gyakorolnak a valóságra a hülye elméleteikkel, de ha már ilyen hirtelen kialakult, akkor sok-sok támogatást várva igyekezni fognak a fénybe vezetni mindenkit.
 
Status
Not open for further replies.