[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 103
10 076
113
Abban bízhatsz nyugodtan, azok után hogy az USA mindenhol őket fúrja Afrikában(kevesebb) és az EU-ban(több) sikerrel, fegyverzi fel ellenük Ausztráliát, vadítja Japánt, és dedikáltan megnevezte őket első számú ellenfélnek, szerintem naivitás azt gondolni, hogy Kína majd harc nélkül arrébb fog kotródni.

Eszkaláció lesz, ez már eldőlt, a kérdés pusztán annyi, hogy mikor és ki fogja az elsőt ütni.
Az eszkalációval én is egyetértek, innen már nincs visszaút egyik oldalnak sem, mert akkor dől a dominó.
Még a legjobb esetben is olyan eseménynek/eseményeknek kell bekövetkezni, ami sokkolja az egész világot és mind Nyugaton, mind Keleten a tömegeket arra készteti, hogy a békéért könyörögjenek. Ez az egyetlen olyan eset, amikor mindkét (mindhárom? !!!) oldal képes lehet a színfalak mögötti esetleges megegyezéseket úgy készpénzre váltani, hogy arcvesztés nélkül ülhetnek le béketárgyalni.
De gond nélkül megyünk is ebbe az irányba, a START felfüggesztése után indulhat is az európai atomsakk.
Tehát az igazi nagy kérdés inkább az, hogy egy viszonylag kontrollált dráma, vagy egy kontrollvesztéssel bekövetkező tragédia előtt állunk-e?
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 886
69 105
113
Miközben Moszkva Ukrajnában háborút folytat, Hágában pedig Vlagyimir Putyin ellen háborús bűnök miatt elfogatóparancs van érvényben, az ENSZ-ben egy különleges helyzet állt elő: április 1-jétől Oroszország veszi át a nemzetközi testület Biztonsági Tanácsának vezetését – hívta fel a figyelmet a Guardian.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/257183/
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 057
14 218
113
Erre inkább itt válaszolnék, mivel látom hasonló vonalon megy itt is a beszélgetés, és inkább sakktábla mint Ukrajna.

Mindamellett hogy egyet értek azzal amit mondasz, számomra természetes hogy erős kritikát fogalmazok meg azzal az oldallal szemben is amit támogatok, ennek szólt a hozzászólásom kormánykritikus része. Rengeteg kihagyott vagy rosszul kivitelezett lépést látok, mentségükre legyen szólva hogy mélyről jöttünk és mikorra várták a nagy változásokat, ráadásul folyamatos válsághelyzetek vannak, de most tényleg itt lett volna az alkalom hogy gazdaságilag lekörözzük a szomszédokat... ezt tényleg így látom, és nem ez történt.
Miért érte volna meg az oroszoknak minket támogatni olcsó nyersanyaggal? Nagyon egyszerű, ha valóban készültek a háborúra tudták mik fognak történni, mik lesznek a reakciók, de ha nem akkor is ezek az előnyök adottak lettek volna háború nélkül is.

Gondoljunk bele, a mi éves gázfogyasztásunk legyen 10 milliárd köbméter, ebből 10-20 % között magunknak termelünk ki, marad 8 milliárd, a háború előtt oroszok 190 milliárdot adtak el a volt szovjetunión kívülre. Kevesebb mint 5% vagyunk nekik, most pedig eladnivaló gáz bőven van nekik tehát ismét mind két esetben nem keletkezett volna nekik komoly anyagi hátrány. Viszont cserébe: ha belorusz áron kapjuk a gázt és az olajat, és ebből mondjuk az eddigi mennyiség másfélszeresét, hogy kufárkodni is jusson, akkor a szomszédainkat megüti a guta hogy mi az hogy a magyarok a jó orosz politikájuknak köszönhetően szárnyalnak gazdaságilag és települ hozzájuk az ipar, miközben ők a magyar ár sokszorosáért lapátolják ki a pénzt az országaikból.
Szívességből a bevétel egy részéből médiát vettünk volna a környező országokban hogy ezt az arcukba is toljuk, plusz ez magyar média nem orosz, de mégis árnyaltnyi orosz propaganda a magyarral, nehezebb szankciózni ugye.... ismét nyer-nyer szituáció. Na ugye ennek hatására a lengyeleket leszámítva az egész keleti rész + csehek és osztrákok elköteleződése az orosz elleni tevékenységben erősen megingott volna az elejétől, hiszen ez behozhatatlan magyar előny lett volna, olyan előny amivel könnyedén kompenzálhattuk volna például az Eus pénzeket teljesen, úgy hogy közben a közös piac és a nyugati szövetségi rendszer része maradunk, hisz hasznunk csak úgy van igazán az oroszok szemében is.

Ami itt a fő probléma az az hogy jelenleg és 2022 előtt sem volt orosz magyar közvetlen határ, addig ez nagyon ingatag lett volna még ha ezt az utat is járjuk, elvágható csatornákkal.

Atomenergia ismét egy elvesztegetett lehetőség, de itt csak a kormányzatot tudom felelőssé tenni.

Na és hogy a brics-re reagáljak. Én nem szövetséggént tekintek a bricsre hanem mint az ensz és a többi nemzetközi szervezet örökösének alapját adó szervezetre. Mert szövetséggént egy dolog köti őket össze, a gyarmatosító és világháborúkat nyerő hatalmak világrendjének megtörése, és visszatérés a klasszikus kompromisszumos diplomácia korához, ideológiai harc nélkül. Vagy ha lehet az az ideológia hogy otthon mindenki azt csinál amit akar akkor nevezhetjük ezt annak.
Mert india és kína letud ülni tárgyalni arról hogy ártsanak a nyugatnak, és mindenki letud ülni irán és szaud arábia is egymással, és ezt nem a kínai vagy orosz nagy testvér utasítására teszik hanem mert ez a klasszikus diplomácia, nem kell az ellenséget totálisan megsemmisíteni és uralni, ez nyugati módi a világháborúk után,azelőtt ott sem volt.
Viszont a nyugattal már nem lehet tárgyalni, amerikával meg főleg nem, a saját szerződéseik sem érdeklik őket, az olimpiát és minden közös dolgot megaláznak, és erőszakosan viselkednek, szóval szerintem a brics nem lesz az akik kézen fogva énekelve egymást szeretve legyőzik a gonoszt, mert lesznek belső konfliktusaik, de egy párhuzamos ensz alapja lesz amíg a régi ki nem múlik végelgyengülésben és végül a nyugati országok is csatlakoznak de immáron egyenlő félként az új világrendben. A lényeg viszont az, bárhogy forgatjuk, jön az új világrend és náluk van jövő.

Szövetségekben sosem jó túl sok tagban gondolkodni, ezért bukott el a V4 is a lengyelekkel harcolhatunk a németek ellen, de a románok ellen nem, a csehek nem akarnak harcolni a németek ellen, és inkább együttműködnek az osztrákokkal mint velünk, felvidék,... gazdasági érdekeink mentén együtt működhetünk de egymással rivalizálunk történelmileg (történelmileg haha, jó vicc).
Egy jó szövetségbe nem kell sok tag, jó szövetség azzal lehet akivel azonosak az érdekeink, 4-6 országnak már nem lehet mindig azonos az érdeke 100% ban, ha így lenne azt már államszövetségnek neveznénk.

Nagyon jól összefoglaltad azt, amiket én kis dózisokban adagolva mantrázok hónapok óta.
Egyetértek a fenti Összefoglalóval, sőt ezúton is köszönöm, hogy nálam jobban megfogalmaztad és közzétetted azt a lényeget, ami Nekem nem mindig sikerült.

Közben a saját és környezetem túlélési felkészítése vált számomra elsődlegessé, ahelyett, hogy Itt -vagy bárhol másutt-- továbbra is a homokba dugott fejű magyar társadalom tagjainak szabadon maradt hátsó testrészeit "rugdossam" verbálisan --"ébresztési" céllal-- az évi 100-150 média-milliárd helyi morzsái ellenében.

A jelenlegi felkészülési feladat(om kb.): Felkészülés, nem akarok benne lenni a "forgácsban" amikor rövidesen elkezd "hullani"!

Önálló részfeladat Mindenkinek:
:hadonaszos:
:hadonaszos:
:hadonaszos:
!!!


U.I.: Remélem az is "hullik" majd -- Itthon, keményen és megérdemelten-- Akik felelősek érte, és nem csak a szerencsétlen "struccok"! :(

.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 799
17 752
113
Ha volt már, akkor bocsánat.
Hogy ki dominál(t) és meddig, arra itt hagynám ezt a 2, látszólag érdektelen pénzügyi bejegyzést:
Aki olvasni tud a sorok között, annak felesleges említenem, h máig nem nézték el a két atombomba bevetését ellenük, csak gyarmatként ugye nem ugrálhat(ott) az ember.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 266
113
Nem vagyok meggyőződve, hogy a 3.világbeli országok vásárlóereje megegyezne Eur+US /meg a többi 'Nyugati' ország,pl
Kanada, Aus, stb/ -val
Nagyobb kérdés, hogy Európa megvan e Kína nélkül, vagy Kína van e meg jobban Európa nélkül?

Érdekes és beszédes, hogy általánosságban már csak mint felvásárlópiac szereplünk -mint EU- ebben a képletben.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 997
35 701
113
A világ problémálya a jelenlegi státuszkóval kapcsolatban elsősorban a mai napig területalapúak.
Az Angolszász világ a Franciákkalkaröltve meghuzogatták a térképeken a föld országainak határait. (Ezt annak idején úgy emlegették Felosztották a Földet.)

Ezt a felosztást jó korán elkezdték és nagyjából a 2. világháborúba fixálódott (Jalta) Szovjetekkel közösen.
majd kisebb nagyobb változtatások történtek de semmi radikális.

A Szovjetunio szétesésével az Angolszászok Megprobálták véglegesíteni a megrajzolt határokat (azokat a határokat ami az angolszászoknak kedvező) többé kevésbé összejött. kisebb módosításokra kerülhetett sor pláne ha az USA érdeke (aki az Angolszász birodalomnak jelenleg a legjelentősebb tagja.)

Ez most megborult.

Kínának nem tajvan kell hanem a Tajvan körüli vizek.
Kína kieggyezne azzal is ha a Tajvan körüli vizek és zátonyok az a nagy Kína fenhatósága alá kerülne. (vámmegállapodás természetesen szükséges lenne.)

Eurpába itt a Balkán a puskaporos hordó már jó régóta /talán mindig is...

Kelet-Europába a fehérorosz van veszélybe és ukrajna
Ukrajnába már lőnek ez nem titok.

A Skandinávok és a Baltiak is mocorognának (a baltiak fehérorosz területekre vágynak) a skandinávok vízekre.

Az Észak-Afrikai területeken levő feszültségekből az Europai Mediterránium nem tud kimaradni. közel olyan fontos nekik mint a kontinentális europa számukra.

Saját direkt érintetségünkről szándékosan nem írok.

A Közel-Keleten most is lőnek

Perzsia-Kína- Sztyeppterületek egy hatalmas történelmi blokkot alkot.
a Sztyepp terület a muszkának köszönhetően egy híd europába.
Perzsia és a Közelkelet Arab országai színtén egy hidat képeznek (itt ment a fő selyemút régen) a római úthálozat is a selyemútra vólt kötve.
A Selyemút a föld legjelentősebb szárazfőldi útvonala vólt évezredeken keresztül (már a bronzkorba kiépített út vólt.)

Europa és Amerika csak tengeri kapcsolaton keresztül tud csatlakozni. (NATO)

Szárazföldi útvonal nincs. (De nekünk nincs is tengerünk)

Ehhez kapocs nekünk a Török mert a Török Kapocs Europa és Ázsia között (eurázsia)

A töröknek kell a gazdasági eggyütműködés. De építi is az alternatíváját.
Egyébként színtén szelyemút vonalon halad ecshte nomád (dromedár karaván útvonalon.)

mi 3 fő szárazföldi szállítási útvonalnak csomópontja vagyunk. a Lenygyel alfödi síkságon a legészakibb vonal is szétvállik. leágazik (mai fehéroroszország területén.)

Tengerhez való hozzáférésünk csak a Horvátokon keresztül lehetséges. a Horvátoknak viszont kiválló eszköz a szárazföldi útvonalakon érkező termékeket tengerre tenni.
Vica-versa

a Világ új statuszkója egyételműen több polusú.
Hogy a 2 nagy polus megütközzön face to face nem valószínű.
Proxik igen.

Valamelyik nagy és valamelyik közepes összecsapása direktbe nem valószínű.

valamelyik közepes közepessel való konfliktusa. (egyenlőre benne van a pakliban 3. polus létrejötte (de ez nem az EU.)

a 2 nagy jelen és közeljövőbe nem tudná megakadályozni egy 3. vagy negyedik nagy érdekszféra csoportosulás létrejöttét.

Az arab világ egységesedik és a Perzsákat már nem tartja ellenfélnek (edzőpartner efektus.)
Pláne amióta a Perzsák jó helyre kerültek Kína és Oroszország szemébe.

egy különálló perzsa egy arab égy török érdekszféra közepes színten elég jól meg tud erősödni (már most is erősek.) (északafrikat Mediterráneum Izrael nem fogja hagyni megerösödni. ha a 3 összefogna mégha csak időszakosan is akkor nagy polust alkotnának (már a 2 legerősebb összeállása is azt eredményezne vagy észak afrikai polus létrehozása csatolása...

Oceánia ausztráliával nem tud önálló polust létrehozni közepes polusra is csak egy egy állam esélyes de lokálisan a jelentőségük igencsak jelentős a többi polus számára. elég tagolt is ehhez. és a lakosságszám is magas. ott lesz egy nagy balhé vagy több is ha nagyon egymásnak mennek a nagyok. csakúgy mint feketeafrika csak ott sokkal nagyobb léptékekben és szárazföldön. (ezeken a területeken más közepes hatalmak sőt még kis is hatalmak is jelen lessznek (ahogy vannak is valamilyen formába és mindig is vóltak.)

Dél és Közép Amerika. Középamerika semmiképp nem marad ki a konfliktusokból (az angolszászok és a frnaciák ott is jól bekavartak a spanyol porugál határokba (főleg közép tekintetébe.) itt lehet nagy fogásokat csinálni eszméletlen gazdag terület egyébként mégha csoró is a lakosság egy egy termékbe piac vezetők... (főleg agyarmati idők öröksége ez a specializálódás.)

Délamerika mondhatni megint kimarad kisebb haború elképzelhető (a nagy területi változások elképzelhető a méretek miatt.) Akár új állam létrejötte vagy /államoké.
Igazából Stabil pontt rendszerváltás esetén is a külpolitika nem változik a rendszerváltozásaik inkább belpolitikai jellegűek. (olyan indiánféle kultúra elég erős jellegbe a birodalmibb változat mégha külemre nem is annyira jellemző mint középen.)


Ezen a térképen helyezze el ki ki a magya figuráit (államait kb.)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 287
83 571
113
Marco Rubio floridai republikánus szenátor:

- Brazília, amely a nyugati félteke legnagyobb országa tőlünk délre, kereskedelmi megállapodást kötött Kínával, amelynek értelmében úgy döntöttek, hogy ezentúl nemzeti valutájukban kereskednek. A dollár megkerülése. Ezek az országok párhuzamos gazdaságot hoznak létre, teljesen függetlenek az Egyesült Államoktól. Alig öt év múlva már nem diktálhatunk senkinek semmit szankciókkal, mert addigra annyi ország lesz, amely saját pénzével kereskedik, nem dollárral, hogy egyszerűen nem szabhatunk ki szankciókat mindegyikre. .

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 515
56 901
113
Marco Rubio floridai republikánus szenátor:

- Brazília, amely a nyugati félteke legnagyobb országa tőlünk délre, kereskedelmi megállapodást kötött Kínával, amelynek értelmében úgy döntöttek, hogy ezentúl nemzeti valutájukban kereskednek. A dollár megkerülése. Ezek az országok párhuzamos gazdaságot hoznak létre, teljesen függetlenek az Egyesült Államoktól. Alig öt év múlva már nem diktálhatunk senkinek semmit szankciókkal, mert addigra annyi ország lesz, amely saját pénzével kereskedik, nem dollárral, hogy egyszerűen nem szabhatunk ki szankciókat mindegyikre. .





Akkor a forintot sem tudja majd gyuribá/cia sortolgatni.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Japán a nyugati egységfront által meghatározott ársapkát leszarva orosz fosszilis energiahordozókat vásárol.

Teljes cikk:

eredeti forrás:



Japán anon azt írta pár napja:
"Attól, hogy megszállva tartanak minket és muszáj jó pofát vágnunk a belügyeinkbe való rendszeres beavatkozásokhoz, még nem felejtettük el a 2 atombombát."
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 043
49 238
113
Ha volt már, akkor bocsánat.
Hogy ki dominál(t) és meddig, arra itt hagynám ezt a 2, látszólag érdektelen pénzügyi bejegyzést:
Aki olvasni tud a sorok között, annak felesleges említenem, h máig nem nézték el a két atombomba bevetését ellenük, csak gyarmatként ugye nem ugrálhat(ott) az ember.
Ki az a baromállat, most komolyan, aki elnézné - fátylat rá felkiáltással azt - hogy leatomozták kétszer ?!
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 799
17 752
113
Japán a nyugati egységfront által meghatározott ársapkát leszarva orosz fosszilis energiahordozókat vásárol.

Teljes cikk:

eredeti forrás:

A "szép" az, h ezt az opciót az usa boszorkánykonyhájában nem látták reálisnak? Behúzták csőbe az oroszokat és nem látták, h ők is ott vannak?!
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 141
19 715
113
Ki az a baromállat, most komolyan, aki elnézné - fátylat rá felkiáltással azt - hogy leatomozták kétszer ?!

A téma címadó könyvéből idéznék egy kis Brzezinskit:

A végeredményt jelentősen befolyásolták kulturális tényezők is. Az Amerika által vezetett szövetség nagyjából pozitívnak fogadta el az amerikai politikai és társadalmi kultúra számos vonását. Amerika két legfontosabb szövetségese az eurázsiai kontinens nyugati és keleti szélén – Németország és Japán – gazdasági erejét Amerika szinte korlátlan csodálatának légkörében nyerte vissza. Amerikára széles körben úgy tekintettek, mint a jövő képviselőjére, mint olyan társadalomra, amelyik méltó arra, hogy felnézzenek rá, és megérdemli, hogy kövessék.

Csodálattal néznek amerikára, kérlek!


A "szép" az, h ezt az opciót az usa boszorkánykonyhájában nem látták reálisnak? Behúzták csőbe az oroszokat és nem látták, h ők is ott vannak?!
Arról is az említett könyv, hogy az USA-nak egyensúlyoznia kell Japánnal, itt pl. egy hasonló engedményt tettek velük papíron, mint velünk az EU az orosz energiára. Hiába no, a japánok is rokonnépünk!
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 670
18 881
113
A téma címadó könyvéből idéznék egy kis Brzezinskit:



Csodálattal néznek amerikára, kérlek!



Arról is az említett könyv, hogy az USA-nak egyensúlyoznia kell Japánnal, itt pl. egy hasonló engedményt tettek velük papíron, mint velünk az EU az orosz energiára. Hiába no, a japánok is rokonnépünk!
Lehet, hogy stockholm szindrómában szenvednek a japánok - a németek biztosan - bár azért ezt erősen kétlem.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 566
113
Hihetetlenek ezek az ostoba képmutató vágy vezérelt idióták.
De hát ez van ha valakiket az agymosott országok agymosott lakói (= budapesti ződ belvárosi bőcsész fajta) választanak meg.
Hogy is szokta (NER) Negan fórumtársunk mondani mindenkinek olyan vezető jut amilyen a nép vagy valami ilyesmit. :D


Mit várnak ? Majd hülyék lennének nem kinyírni az arrogáns angolszászok vezette nyugatot,
ami 400 éve élősködik a világ nagyrészén és nagy pofával osztja az észt.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
15 307
21 916
113
Hihetetlenek ezek az ostoba képmutató vágy vezérelt idióták.
De hát ez van ha valakiket az agymosott országok agymosott lakói (= budapesti ződ belvárosi bőcsész fajta) választanak meg.
Hogy is szokta (NER) Negan fórumtársunk mondani mindenkinek olyan vezető jut amilyen a nép vagy valami ilyesmit. :D


Mit várnak ? Majd hülyék lennének nem kinyírni az arrogáns angolszászok vezette nyugatot,
ami 400 éve élősködik a világ nagyrészén és nagy pofával osztja az észt.
Azt Széchenyi mondja, nem Negan.
 
Status
Not open for further replies.