[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Status
Not open for further replies.

formosa

Member
2015. május 18.
427
2
18
Nekem csak az a bajom, hogy az örményeket nem kérdezte senki! - Igaz, a medve és /török/ pulyka nem szokott érdeklődni. Az USA viszont "új szereplő" a térségben, akinek stratégiailag tetszenek a medvét és a pulykát kellemetlenül érintő "kérdések".
 

vcsaba81

Active Member
2014. július 21.
204
40
28
<blockquote rel="Eltorro">Nézve az elmúlt napok történéseit, megint a egy forradalmi hullámot akartak végigverni, ezúttal az orosz határvidéken (Töröko.-Örményo.-Kazahsztán), de ezúttal besült a dolog, mind a 3 totális bukás, egyedül az Örményt lehet talán félsikernek nevezni.

Ha úgy van ahogy gondolod, akkor az USA nagy sakkjátékos. Ha ezzel a tüntetéssel elindul valami, és övék lesz Örményország, akkor övék az egész kaukázusi térség felett az irányítás.

Ha Örményországban az orosz támaszpont elesik, ez felsorrósíthatja az indulatokat Oszétiában, majd jöhet Csecsenföld. Csecsenföld után meg jöhet Moszkva. Putyin egészségileg nem húzza már sokig, nem fogja ezt bírni.</blockquote>
Vedd ki a biliből a kezed panoz
 

vendeg2

Well-Known Member
2015. február 6.
513
471
63
<blockquote rel="panoz"><blockquote rel="Eltorro">Nézve az elmúlt napok történéseit, megint a egy forradalmi hullámot akartak végigverni, ezúttal az orosz határvidéken (Töröko.-Örményo.-Kazahsztán), de ezúttal besült a dolog, mind a 3 totális bukás, egyedül az Örményt lehet talán félsikernek nevezni.

Ha úgy van ahogy gondolod, akkor az USA nagy sakkjátékos. Ha ezzel a tüntetéssel elindul valami, és övék lesz Örményország, akkor övék az egész kaukázusi térség felett az irányítás.

Ha Örményországban az orosz támaszpont elesik, ez felsorrósíthatja az indulatokat Oszétiában, majd jöhet Csecsenföld. Csecsenföld után meg jöhet Moszkva. Putyin egészségileg nem húzza már sokig, nem fogja ezt bírni.</blockquote>
Vedd ki a biliből a kezed panoz
</blockquote>

+2
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 710
12 728
113
<blockquote rel="Eltorro"><blockquote rel="panoz"><blockquote rel="formosa"><blockquote rel="Fennek">Szerintem Május Terézia Argentínának intézte a fenyegetést. Alig van ott angol haderő és ha most szállnák meg nem tudna erőt kivetíteni úgy mint 82-ben.
Nincsenek Vulcan bombázók, nincsenek rephordozók, nincs nagy hadsereg.
Van 24 oda telepített Typhoon, aminek elég kérdéses a bevethetősége és a csapásmérő képessége valamint talán 1400 katona.
Argentína esetében viszont a pénz és a realitás is hiányzik, mert az USA most is Angliát támogatná.
</blockquote>

Argentínába visszatért a nyugatbarát kormány, ez a vezető 100% hogy nem kockáztatna feleslegesen emberéleteket.</blockquote>

Szóval ha pl. Kína barát kormány lenne akkor csónakokon, lándzsákkal megrohamozták volna a szigeteket?</blockquote>

... nacionalizmus eredője a kapzsiság és az irigység.</blockquote>

Inkább Anyád.
Meg az enyém, meg mindannyiunké.
Az, ahogy megszülettél és felneveltek, jó esetben beléd ivódik a család, a szűkebb, a tágabb közösség fontossága, a lelki-fizikai szolidaritás mindazokkal akiket ezen közösségek tagjainak érzel.
A nacionalizmus egyik, ma már elhalványult jelentése az az érzelmi kötődés, amelyet az ember a családja, az általa használt és alakított környezete, a faluja, a városa, a megyéje, a hazája iránt érez. (Szerintem ez a fontosabb és az ösztönös mozgatóerő az emberekben.)
Másik jelentése a nemzetépítés feladata, amely az ideológia megalkotásával, a kultúra egységesítésével és érzelmi élmények átélésével a közös nemzeti identitás kitalálását és megteremtését célozza. (Ez pedig már az előbbi következménye, szerintem.)

Ha a közösségtudat felső részéből kiveszed a nemzettudatot, akkor ez, mint egy szakadt pulóver lassan visszafejlik az alsóbb, kisebb egységek irányába, először a szűkebb pátriád felé leszel közömbös, az ott lakó embereket fogod idegennek érezni, majd már a tágabb, végül a szűkebb családodat is.

Ez a folyamat ma már sajnos nagyon mélyre hatolt a társadalom szövetében, ma ott tartunk, hogy a legkisebb közösségi egysége, a család tagjai közötti egyre erősebb elidegenedés folyik, hatására az új nyugati "kultúra", az egyént mindenek elé helyező irányának.

A nacionalizmust, mint természetes társadalmi építőerőt a XX. század közepe óta folyamatosan démonizálják és igyekeznek a nácizmussal (aminek semmi köze a nacionalizmushoz) egybemosni.
Ennek okai nyilvánvalóak. A magányos, szoros kapcsolatok nélküli egyént sokkal könnyebb irányítani és kontroll alatt tartani, mint egy erős, összetartó közösséget.

Így készülnek a jól programozható biorobotok. A program része, persze az is, hogy ha előkerül a nacionalizmus szó, akkor villanjon ám a piros lámpa és törjön felszínre az elutasítás/félelem.... ugye?
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
<blockquote rel="Eltorro">Nézve az elmúlt napok történéseit, megint a egy forradalmi hullámot akartak végigverni, ezúttal az orosz határvidéken (Töröko.-Örményo.-Kazahsztán), de ezúttal besült a dolog, mind a 3 totális bukás, egyedül az Örményt lehet talán félsikernek nevezni.

Ha úgy van ahogy gondolod, akkor az USA nagy sakkjátékos. Ha ezzel a tüntetéssel elindul valami, és övék lesz Örményország, akkor övék az egész kaukázusi térség felett az irányítás.

.</blockquote>

Bravó, nálad azt hívják demokráciának és önrendelkezésnek, hogy Örményország az örmények helyett az USA-é lesz?!! A kaukázusi térségben meg miért az USA-nak (vagy bárki más kívülállónak) kellene irányítani?!
Szóval ez sok mindent elmond a világnézetedről, számomra nem egészen pozitív értelemben. :-((
 

bolneroll

Well-Known Member
2014. február 7.
365
637
93
Az emberi természetet isteni törvények alapján a 7 főbűn küldi a pokolra.
A kapzsiság irigységet szül ez pedig haragot. Egy nacionalista antiglobalista kormány elkövette, és elkövetné újra ezeket a bűnöket. Ez a nacionalizmus eredője a kapzsiság és az irigység.

Ezek szerint a Kánaánt a globalista országok között kell keresni ( + világbéke? )
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>Haubagoi</b>
Szerintem ne fejezzék be az oroszok a németekhez való közeledést (se).
<i>Könyörgöm, ugye nem azért drukkolunk itt, hogy valamelyik oldal végül olyan helyzetbe vagy pozícióba kerüljön, hogy megnyerhetőnek vagy elkerülhetetlennek ítéljen egy világháború kirobbantását? </i>
Értem a logikádat – sőt, még valósággá is válhat – de ez hol lesz jó a világnak, különösen Európának és komkrétan Magyarországnak? A magam részéről nem szeretném, ha szétvernék Európát darabokra és utána újra felosztanák az egész játszóteret maguk között.
Azt gondolom, hogy Európa létérdeke a béke, de legalábbis az enyém tutira az, ebbe pedig nem fér bele az, hogy Washington (ismét) lepaktál Moszkvával a fejünk felett a mi kontónkra. Európának – akár a britek nélkül – rendezni kell a dolgát Moszkvával, ugyanis Európának Oroszországon kívül nincs <b>valódi</b> szövetségese.
Ez itt már nem szimpátia/antipátia kérdése, hanem kőkemény geopolitikai realitás. Az USA nem Európa barátja, Kína, India és a muzulmán világ meg még annyira sem.

<b>panoz</b>
A jelen pillanat szerinti orosz-török reláció miatt Örményország „<i>marad a helyén</i>”, akárcsak Azerbajdzsán, ez persze két hét múlva lehet, hogy ismét változik majd, mert még távolról sem látni a török balhé irányát és végét.
Akinek az USA-hoz képest sokkal nagyobb befolyása van a térségben, az konkrétan Moszkva és Ankara.
A Közép-Ázsia feletti hegemónia megszerzésének a célját az amerikai „<i>think tank</i>”-ek már másfél évtizeddel ezelőtt deklarálták, ez a mai napig nem valósult meg, sőt, mostanra konkrétan kudarc a történet, többek között emiatt nyúlkálnak „<i>Oroszország lágyékához</i>”, ami fogalom szintén tőlük ered a Kaukázussal kapcsolatban.
A jelenleg kialakult világhelyzetért az első számú felelős az, aki az elmúlt negyed évszázadban a világot vezette, innentől kezdve kétlem, hogy a Nagy elQrás után rájuk kellene bízni a dolgok rendbe tételét.

<i>„Az emberi természetet isteni törvények alapján a 7 főbűn küldi a pokolra.
A kapzsiság irigységet szül ez pedig haragot. Egy nacionalista antiglobalista kormány elkövette, és elkövetné újra ezeket a bűnöket. Ez a nacionalizmus eredője a kapzsiság és az irigység.”</i>
Ezek szerint a globalizmus és a fő haszonélvezőinek számító multinacionális csoportok alapvető mozgatórugója a Szent Evangélium lenne?
A kapzsiság és a hatalomvágy itt nem játszik?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://karpathir.com/2016/07/21/soros-ukrajna-az-eu-t-is-vedelmezi/
"Soros György amerikai pénzember Ukrajnában látja az Európai Unió legfőbb védelmezőjét..."

Logikus. Törökország és a migránsok után mi más is kellene az EU-nak mint Ukrajna mint védelmező.
Mitől is védene minket Ukrajna? Esetleg attól hogy kevesebb problémánk legyen?

Ukrajnában éppen arról cikkeznek, hogy Turcsinovék augusztus 1.-től bevezethetik a statáriumot. (Turcsinov nyilatkozta először pár napja, hogy az újabb nagyobb napi veszteség miatt, a (Ukrán) Nemzetbiztonsági Tanács lehet hogy napirendre veszi a statárium bevezetésének kérdését)
Ebben részben belpolitikai okokat látnak az elemzők, ugyanis ekkor tilos a tömeg megmozdulás (most elsősorban most az "önkéntes" alakulatok veteránjaitól, és az "Azov" civil részlegétől tartanak Porosenkoék, mert ők könnyen jutnak fegyverhez), többek közt elvehetnek bármilyen szállítóeszközt,és mellesleg nem lehet előre hozott választást sem tartani. A külpolitikai indok elég egyértelmű: Év végén elnökválasztás az USA-ban, és elég nagy az esély rá, hogy hirtelen egyik napról a másikra megszűnik minden USA támogatás. Az EU pedig, egyre megosztottabb, és eddig is csak pár politikus, (az üzletemberek már legkésőbb tavaly leléptek) hajtotta az oroszellenes propagandát, és hogy segíteni kell az ártatlan (és lényegében Ukrajnában kisebbségben, és részben erősen radikalizált Banderista/náci eszméket is valló jelenlegi uralkodó elittel rendelkező) Ukrajnát.
Oroszországban is választások lesznek ősszel, azután pedig van rá esély, hogy Putyin pártja kisebbségbe szorul, az pedig azzal járhat, hogy a reálpolitikus Putyin hírtelen elkezdi aktívabban támogatni DNR/LNR-ert, sőt, akár egyik napról a másikra csatlakozhatnak-természetesen teljesen demokratikus választások után- Oroszországhoz. Az pedig Ukrajna azonnali szétesésével járna, ekkor pedig olyan ütköző zóna jönne létre az Ukrajnai területekből, és Belorussziából (és ez egy önálló Novorossia esetén is megvalósulna, ráadásul annak az esélyével, hogy Novorossia, Belorussia, és akár Moldova egy új föderációt hozna létre, ami viszont biztos nem tetszene Putyinnak, de erről írtam már tavasszal) hogy Kalinyingrádot is beleértve, ott már senki nem törne át Oroszország védelmén még elméleti hadijátékon sem, nem hogy a valóságban.
És mivel Délen a tenger felől a Krím miatt, északról az egyre erősebb tengeri egységek és erődítések, légvédelem... miatt, keleten meg a régi újra aktivizált és + újonnan épített repterek, bázisok, erődítések.. meg amúgy a nagy hideg/Szibéria miatt (Kínát nem is említve) nem lehet a siker valós esélyével támadni Oroszországot , így az egyesek által igazságtalan nagyságú természeti kincsek maradnak Oroszország birtokában. De ez már inkább az Ukrajnát eddig támogató erők vélhető problémája lehet. De ha megvalósul, akkor aztán biztos senki nem fogja támogatni az évvilágon semmivel a jelenleg Ukrajnának nevezett alakulatot.
Ez volt a bel és külpolitikai kilátás

És most a sürgető jelen.
Ezentúl bárkit mozgósíthatnak majd Ukrajnában. Ez azért is fontos, mert a szerződéses katonák éppen aktuális bére a hírek szerint két hetet késni fog. És véletlenül éppen augusztus 1 környékén jár le a két hét. Ami azt is jelentheti, hogy bár esetleg nem tudják kifizetni a több tíz ezer szerződésest, de a hadiállapot miatt erre nem is lesz szükség.. És persze már egyre nyíltabban mondják, nem fogják betartani Minszket. (és közben persze mindenről az oroszok tehetnek)
Ukrajna lehetséges hogy nem bír ki még egy telet,( egyre erősebben hanyatlik a gazdaság, termelékenység, fogynak a tartalékok, és már szinte semmire nincs pénz, a költségvetés már régen a múlté..) ezért lehetséges hogy most megpróbálkoznak még a jó időben a régóta halogatott villámháborús tervükkel. Egy hét alatt akarnak áttörni az orosz határhoz, leszakítani Donyecket, és közben teljesen megsemmisíteni Luhanszkot. ( Tavaly nyáron egyszer már kiadták az általános támadási parancsot, de a sorozott katonák gyakorlatilag elszabotálták a támadást/nem támadtak. Most viszont önkéntesek, és különféle külföldi zsoldosok és tanácsadók vannak az első vonalban és kapták meg a leg ütőképesebb technikákat)
Ukrajna haderejének technikája szétesőben, ezek egy részét több évtizedes raktár készletekből pótolják, mint pl maxim. És ez igaz a tüzérségükre is. Jelenleg DNR felől támadnak és hatalmas tüzérségi lőszerkészleteket lőttek el. Viszont LNR felé alig lőnek, viszont szinte a frontvonal mellé telepítettek Gradokat, Uraganokat, Tocska-U-t, helikoptereket, repülőket ( a minőség már egy másik kérdés, az elmúlt két hétben legalább egy repülőjük és egy helikopterük kiégett, a Mi-2-es pilótája felszállás után észlelt végzetes műszaki hiba után kb 5 méter magasról kiugrott a gépből!). Sztrela 10-et, rengeteg tankot, páncélozott járműveket... Igaz hogy DNR frontvonala mentén is rengeteg egység van, de mert ott támadnak szinte folyamatosan a tüzérséggel és kisebb nagyobb egységekkel is, ott hatalmas az amúgy is kétséges állapotú technika és az egységek állapota, és a veszteségek miatt a harcértékük. LNR mellett gyülekező egységeik viszont pihentek, és a folyamatosan beérkező és fel nem használt lőszerkészlet miatt viszonylag potensek lehetnek. Igaz, lényegében csak arra számíthatnak, hogy a tüzérségük meg tudja semmisíteni a szaki technikákat még a támadás első óráiban. Erre azért én nem fogadnék. És ha még sikerülne is, a beásott védők szinte mindent szét tudnának lőni kézi páncéltörőkkel is, + elég komoly a légvédelmük..
Plotnyickij a napokban bejelentette, hogy LNR felkészült minden harcnemben, és reméli, hamarosan be fogják mutatni a kicsi, de ütőképes repülő egységüket is.
DNR-ben pedig Zaharcsenkoék bejelentették, november -ig elhalasztották a helyi választásokat, indokuk szerint azért, mert remélik hogy Brüsszel nyomást fog gyakorolni Kijevre, hogy tartsák be a Minszki egyezményt. Szinte bizonyos hogy nem fogják, és ezt Zaharcsenko is tudja. Viszont ennek meg részben DNR belpolitikai oka van, ugyanis választások nélkül, Zaharcsenko a saját embereit tudja mindenhol megtartani, és nem kell Pushilin és körei esetleges további nyomulás próbálkozásaitól tartania. A másik oka prózaibb lehet, ahogy már Strelkov is mondta 2014-ben, egy harcban álló népnek nem szabad a politikai érdekcsoportokkal foglalkoznia, nem szabad ilyenkor választásokat tartani.

És ez csak Ukrajna.
És mindez néhány héttel egy érdekes NATO csúcs után lenne esedékes, ahol lényegében mindenért az oroszokat kiáltották ki vétkesnek, és újabb csapatok orosz határhoz küldéséről is egyeztettek.

Visszatérve Soroshoz. Még egyszer. Mitől is véd meg minket Ukrajna (és akik mögöttük állnak) ? A hosszú távú békétől?
Még egy apróság, azt hogy Ukrajna Európát védi, általában Porosenkoék szokták mondani. Most pedig Soros. Akinek vagy volt köze a migránsok vonulásához, vagy nem.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<i>"Theresa May brit miniszterelnöknek <b>magyarázatot kell adnia</b>(???) minden késlekedésre az uniós kilépési tárgyalásokkal összefüggésben - jelentette ki Dublinban csütörtökön Francois Hollande francia elnök."</i>
http://www.hirado.hu/2016/07/21/hollande-londonnak-meg-kell-magyaraznia-minden-keslekedest/
Nézd má', ezeknek milyen sürgős lett az eddigi barátuk és szövetségesük mielőbbi távozása az Unióból...
... és milyen kifinomultak és udvariasak. Theresa May mióta Hollande csicskája?
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>krokomach</b>
Nem akarom, hogy az ukránok megvédjenek bárkitől, pont elég, ha csak saját maguktól teszik.

Oké, akadna kivétel, ez nem mindegyik ukránra vonatkozik.
article-2162181-0100B09500000578-686_634x422.jpg
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Pár napja agyalok, de nem találok rá választ, így felteszem a kérdést, hátha valaki tudja:

Hova a náthás faxomba tűnhet el 14 (!) db török hadihajó az Égei- és a Fekete-tengeren úgy, hogy vadászgépeket küldenek keresni őket, mert egyébként senki nem tud semmit?

Tehát a XXI. században a NATO második legnagyobb hadseregének csak úgy elveszik nem egy, hanem mindjárt tizennégy hadihajója.
Mindez a műholdak, légi felderítés és egyéb ezernyi technológia birtokában ráadásul egy olyan helyen, ahol az USA hadihajóktól elkezdve az orosz flottáig bezáróan mindenki real-time jelen van.
Vagy ez csak nekem furcsa, mert egyébként ilyen néha előfordul akár a legjobb flottáknál is?
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 050
113
http://www.hidfo.ru/2016/07/gulen-mozgalma-lovette-le-az-orosz-gepet-sziria-felett/

Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentette, hogy kapcsolat állhat fenn Fethullah Gülen mozgalma, és a tavaly novemberben történt incidens közt, melynek során a török légierő lelőtt egy orosz vadászrepülőgépet Szíria felett.

Érdekes pedig még utána ő is helyeselte hogy jól tették hogy lelőtték.

Vagy gülen elvarázsolta eszét is?
 

Eltorro

Active Member
2010. szeptember 27.
1 394
2
38
Játszotta a keményet, azt mégse mondhatta, hogy bocsi, elvesztettük az irányítást a hadsereg egy része fölött.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 312
55 650
113
A 42 helivel lehet még puccsolni nem? A fregattokon milyen fegyverzet van,cirkákó rakéták,esetleg nuki is?
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 459
18 015
113
Monte, én is ezen gondolkodtam. Ha Görögországba akartak volna menni, már rég ott lennének.
 
Status
Not open for further replies.