Afghanistan war: What has the conflict cost the US?
Érdekes összefoglaló arról hogy mennyibe került az usa számára 2019 ig az afgán háború, mondjuk én más számot is láttam máshol,ott kb 2014 től stabilan 50 milliárd felett volt évente, ugye a saját egységeket felváltották a külsősök és az afgán kormányerők, bár utóbbiak a teljes kudarc kategóriája.
Összesen pedig 2001 től a terrorellenes háború 6400 milliárdba fájt Irak Afganisztán és Szíria területén, + kb még egy ezres a veteránok költségei ami az elkövetkező években is jelentkezik majd.
Kíváncsi vagyok mi lesz ezzel a konfliktussal, jól bennragadtak az amcsik, ebből ők már csak rosszul vagy rosszabbul jönnek ki, de ez azért szerintem árnyalt, ugye teljesen nem adhatják fel mert akkor mások vadászterülete lesz, erősödne rajta Kína is Irán és Pakisztán. Viszont igazából már most elveszett a vidék jelentős része és a maradék is elfog, maradnak vagy sem, hacsak nem küldenek erősítést, az pedig megint csak a fő vetélytársnak Kínának a javára szolgálna, több elköltött pénz, és lekötött erő,egyre nagyobb dollárlufi. Azt látom Kínai szemszögből problémának hogy nem egyeznek a hosszútávú érdekeik a tálibokkal, mert az ő céljuk megszabadulni az amerikaiaktól, ezt pedig ha közvetlenül ellenük harcolnak nem érhetik el, a kormányerők bukását meg simán eladják majd az amcsik odahaza, páran idegesek lesznek de ennyi, na de ez esetben meg mégis csak teljesen kivonulnának? Szóval valamit mindenképpen áldozni kellesz, a folytatással is, és a kivonulással is csak veszíteni tudnak jelen felállás szerint.
A legpraktikusabb az lenne ha szövetséget kötnének a tálibokkal, akik megkapják a vidéket, az amcsik pedig a bázisaikat és néhány várost megtartva a kormányerőkkel fenntartanak egy színházat a hazaiaknak de a költségek ezáltal csökkennek, végül is kb a cél amúgy pontosan ez, kérdés mennyire fenntartható.
Kíváncsi vagyok vajon mit gondolnak erről a Kínai stratégák és milyen terveik vannak, néhány ilyen háború és a dollárlufi elszáll, kár lenne őket kiengedni ebből a csapdából, biztos jó ötleteik vannak erre.