W
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Szerintem erről a videóról beszéltél....Ha beírod, hogy Kabul airport a Twitterbe egy raklapnyi képet és videót lehet találni Katar és egyéb államok segélyszállítmányairól..mkis videot nem enged feltölteni, na mindegy vannak országok -félholdasak, amiket a talibánok beengednek, így pld UAE, a videomon paki Hercules, kirakják a raklapos gyógyszert, élelmiszert tálibok meg egyből viszik a Toyotával.
thx , nem . máshonnan, megosztotta csoprtban a srác, ő ha jól értettem dán, de ott van az UAE tehergépen, egy paki Hercules mellett állt, rakták át a Toyotára a cuccot, ne kérdezd mit, kb méter magasan pakolták meg a lapokat. -gyógyszer?ű de kösz a videot, ezt tudja kezelni a face.Szerintem erről a videóról beszéltél....Ha beírod, hogy Kabul airport a Twitterbe egy raklapnyi képet és videót lehet találni Katar és egyéb államok segélyszállítmányairól..m
UAE-ben van a talibán egyik központja....thx , nem . máshonnan, megosztotta csoprtban a srác, ő ha jól értettem dán, de ott van az UAE tehergépen, egy paki Hercules mellett állt, rakták át a Toyotára a cuccot, ne kérdezd mit, kb méter magasan pakolták meg a lapokat. -gyógyszer?ű de kösz a videot, ezt tudja kezelni a face.
Itt meg van a Toyota....thx , nem . máshonnan, megosztotta csoprtban a srác, ő ha jól értettem dán, de ott van az UAE tehergépen, egy paki Hercules mellett állt, rakták át a Toyotára a cuccot, ne kérdezd mit, kb méter magasan pakolták meg a lapokat. -gyógyszer?ű de kösz a videot, ezt tudja kezelni a face.
thx reggel majd összevetem a gépek számait.
Amúgy három pakisztáni C-130-t említenek a pakisztáni médiában..thx reggel majd összevetem a gépek számait.
A lista Katarral lesz teljes.UAE-ben van a talibán egyik központja....
Másik meg SZA-ban.
Eddig is ők penzelték, támogatták őket.
A támogatások egy része ment a pakikon keresztül.
A miben? Nem tudom, erre a japánok vagy a kínaiak néznének-e nagyobbat.A paki öntudatot már egy ideje kínai jenben mérik
Bocs hogy offA miben? Nem tudom, erre a japánok vagy a kínaiak néznének-e nagyobbat.
Olvasd vissza a korábbi hozzászólásokat ez Kína Pakisztáni befolyásával kapcsolatos...és el lett írva, természetesen jüan akart lenni,,,,A miben? Nem tudom, erre a japánok vagy a kínaiak néznének-e nagyobbat.
Nem csak jelenleg tolja Pakisztán a tálibokat, de 1994-95 óta folyamatosan. A tálibok előtt Gulbuddin Hekmatjart tolták, aki szintén pastu volt, csak miután nem váltotta be a hozzá füzött reményeket ejtették. A talibán éppen azért felel meg a pakiknak, mert nem a nacionalizmuson, hanem a fundamentalista deobandi tanokon alapul az ideológiájuk. Senki nem fogja pedzegetni a Pastunisztán kérdést, ehelyett lesz egy iszlám blokk Pakisztán és Afganisztán részvételével Indiával szemben. Szerintem rosszul ítéled meg Pakisztán szerepét a történetben. A 90-es években volt, amikor a tálib harcoló hadsereg kétharmada pakisztáni illetőségű volt, összesen 80-100 ezer pakisztáni harcolt a tálibok sorai közt az évtized második felében.1. Szerintem az egész tálib kérdés mögött vlahol Kína áll, és nem Pakisztán. Miért? Mert bármennyire is úgy néz ki jelenleg, hogy Pakisztán tolja a talibánt Pakisztánnak nem érdeke egy erős pastu állam a szomszédságában. Miért? Mert Pakisztánban nem a pastuk vannak hatalmon, viszont a pakisztáni pastuk igen csak szeretnének ott is hatalmat.
2. Afganisztánban nem olyan egyszerű a helyzet, hogy majd jól legyőzünk mindenkit, aztán beköszönt a boldog békeidők. Nagyjából az elmúlt háromezerév arról szólt, hogy háborúztak, ha nem az idegenek ellen, akkor egymás ellen. Ez most sem lesz másként, ráadásul, amíg mondjuk pl. a tadzsikok ellenérdekeltek a tálibokkal, addig mindig lesz honnan utánpótlást kapniuk. És ez nem csak a tadzsikokra, hanem másokra is vonatkozik. Ne hidd,hogy azért mert Iránnak jól jött az USA (az ördög az ő szemükben) megalázása, holnap nem állnak be valamelyik csoport mögé, de ezt még a végtelenségig lehetne folytatni.
3. Pakisztán a csőd szélén áll, neki nincs pénze arra, hogy egy elhúzódó háborút fizessen. Erre persze lehet azt mondani, hogy de majd Kína... Csakhogy Kína pénzügyi helyzete sem annyira tiszta, mint amennyire annak szeretnék láttatni. Egyrészt jelenleg több égető gazdasági problémájuk is van (bankszektor, ingatlan lufi, stb.), másrészt a gazdasági szerkezet átalakulása (már nem Kína a legolcsóbb összeszerelő "üzem", azt a szerepet átveszi Délkelet-Ázsia és Afrika, ellenben a nagy hozzáadott értékű, saját fejlesztéseket kiaknázó ipar még nem épült fel igazán), iszonyatos összeget költenek a hadseregre és pl. az űrversenyre és még hosszan lehetne sorolni. Az ő pénztárcájuk sem végtelen, bármennyire is ezt hiszik sokan. Ráadásul Pakisztán, ha nem oldja meg az Afgán nyersanyagokhoz a hozzáférést akkor kiesik a pikszisből, mert mást nem tud nyújtani Kínának. Fizetni már nem nagyon tud, ipara gyakorlatilag nincs, bevételei nem jelentősek.
4. Kínában jelenleg egy inkább ortodox kommunista fordulat zajlik, még ha csak fű alatt is, Xi Jin Ping erősen tisztogat éppen... Nem tudjuk mi lesz a jövő.
5. Kínának nem igazán érdeke egy erős muszlim állam a közelében, még Pakisztán esetében sem szeretik ezt az oldalt, bár a pénz sok mindent szerethetővé tesz.
6. A Kínaiak szeretnék, hogy a transz Afgán olajvezeték és vasútvonal megépüljön, ez talán még fontosabb lenne nekik, mint a bányászat, de ehhez is stabil, békés környezet kell.
7. Nem hiszem, hogy az USA tétlenül fog ülni, bármit is mondjanak most, vagy bármit is gondoljunk a nagy USA utálat közben. Ahogy támogatták a mudzsahedint, na ugyan úgy fognak megjelenni a tálib ellenes felkelők támogatásában is, sőt azért azt ne feledjük, ahogy már írtam fentebb, hogy Pakisztánnak sem érdeke egy túl erős pastu tömb, ergo nem is annyira elképzelhetetlen, hogy "elnézik" ahogy az USA megtámogatja a másik oldalt. Pláne ha Kína épp rálép Paksiztán tyúkszemére és nem jut nekik sok leeső konc a Kínaiak afganisztáni ténykedéséből. Ha Kína egyáltalán tud ténykedni ott szabadon. Oroszországnak is addig jó, amíg Kína tőle veszi az olajat, és nem Irántól.
Ezt most nem tudjuk eldöntei, hogy mennyiben lesz ez pastu kérdés a jövőben. Én úgy látom, hogy Pakisztán számára a jövőben egy erős pastu vezetésű Afganisztán bizony veszélyt fog jelenteni. Jelenleg a Pakisztáni pastu kissebség semmilyen formában nincs képviselve a pakisztáni vezetésben. Amennyiben Afganisztánban stabilizálni tudja a hatalmát a taliban akkor bizony ott fog állni a pakisztáni pastuk mögött. Ez amolyan visszanyal a fagyi efektus lenne Pakisztánnak. Pakisztán legnagyobb problémája jelenleg az, hogy elfogyott a pénz, ehhez kell(ene) Kína. Csakhogy Kínának csak akkor érdeke, hogy pénzelje Pakisztánt, ha Afganisztánban ő tud beruházni, egyrészt a bányákba, másrészt a transz afgán vasútba és olajvezetékbe. Na én ezt kétlem, hogy sikerül majd, bár ne legyen igazam.Nem csak jelenleg tolja Pakisztán a tálibokat, de 1994-95 óta folyamatosan. A tálibok előtt Gulbuddin Hekmatjart tolták, aki szintén pastu volt, csak miután nem váltotta be a hozzá füzött reményeket ejtették. A talibán éppen azért felel meg a pakiknak, mert nem a nacionalizmuson, hanem a fundamentalista deobandi tanokon alapul az ideológiájuk. Senki nem fogja pedzegetni a Pastunisztán kérdést, ehelyett lesz egy iszlám blokk Pakisztán és Afganisztán részvételével Indiával szemben. Szerintem rosszul ítéled meg Pakisztán szerepét a történetben. A 90-es években volt, amikor a tálib harcoló hadsereg kétharmada pakisztáni illetőségű volt, összesen 80-100 ezer pakisztáni harcolt a tálibok sorai közt az évtized második felében.
Idén júliusban, amikor Ghani afgán elnök legutóbb az Egyesült Államokban járt, állítólag figyelmeztette Bident, hogy Pakisztán közvetlenül támogatja a tálib offenzívát, mivel további 10-15 000 harcost küldött pakisztáni területről a tálib offenzíva támogatására. Biden figyelmen kívül hagyta ezt a figyelmeztetést, mivel az akkori fő előrejelzés Afganisztánnal kapcsolatban az volt, hogy Kabul a mély őszig kitart. Ironikus módon augusztus közepén a pakisztáni Gul tábornok nyíltan kijelentette, hogy "amikor a történelmet megírják, és minden esemény megtörtént, mindenki rá fog jönni, hogy a pakisztáni hírszerzés volt az, amely a tálibok kezeivel legyőzte az USA-t".
"Nekünk segítenünk kell a táliboknak a hadseregük újjászervezésében, hogy ellenőrizni tudják a területüket" - mondta egy pakisztáni forrás