[BIZTPOL] Afrika

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
27 884
98 898
113
650 amcsi katona távozik. Még az iszlamisták ellen használt drónbâzis is.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az amcsi katonák számát sokallom, azt hittem kevesebben vannak.

T

Törölt tag

Guest
650 amcsi katona távozik. Még az iszlamisták ellen használt drónbâzis is.

Az amcsi katonák számát sokallom, azt hittem kevesebben vannak.

Gondolom az fog történni, mint Maliban a franciák kirúgása után... Hirtelen elapadt a lázadók ellátmánya.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 111
40 388
113
Gonosz szellem kiűzése afrikai stílusban: „vámpír” Macront elégették Nigerben.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 972
5 684
113
https://www.portfolio.hu/global/202...incsen-ulo-orszagot-kaparinthatnak-meg-675931
"Furcsa választás készül Afrika egyik legstabilabbnak és ledemokratikusabbnak tartott országában, Szenegálban: a legesélyesebbnek tartott elnökjelölt alig néhány nappal a voksolás előtt hagyta el a börtönt, miközben tizenkilencen is sorban állnak, hogy átvegyék a posztot a nehezen leköszönő eddigi államfőtől. Az új elnöknek rengeteg problémával kell majd szembenéznie, de ő lehet az is, akinek regnálása alatt megkezdődhet végre az országban talált hatalmas kőolaj- és földgázlelőhelyek kiaknázása."

Remélem minél előbb elkezdik a nyersanyagok kiaknázását. A rengeteg fiatalnak legalább lenne munkája és nem vándorolnának ki tömegével az országból.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 953
62 042
113
"– Ha az öcsödi huszárok a tizenhetes magaslatot átkarolják, akkor Addisz-Abeba egyszerűen az ölünkbe hull.
– Úgy van, úgy van… Feltéve persze, hogy a nyékládházai kerékpáros zászlóalj idejében beleavatkozik a hadműveletbe.
– Egyesülve a csákánydoroszlói fogatolt tüzérekkel.
– Persze, persze, persze…
– Hogy állunk a csodafegyverekkel?
– Jönnek, jönnek…
– Margaréta-akció Z napon hajnali 4.12-kor N'Djamena térségében kelet, dél-kelet irányba megindítva.”
:D
Végre sikerjelentések!
Van pontosabb adat a "Jönnek, jönnek" tipusú csoda fegyverről? Ez a "Jönnek" hatékonyabb testvértipusa? Úgy hallottam, teljes mértékben hazai gyártmány! :)

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 781
37 022
113
India a fekete kontinensen...

• Hűha
Reactions: LMzek 2.0

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
153
550
93
Új ország van születőben: Burkina Faso, Niger és Mali egyesül!

Három instabil ország, tele különböző kultúrával és nyelvekkel, hogyan működhetne egyáltalán? Én abban is kételkedem, hogy megtudnának-e egyezni ki vezesse a konföderációt. Bár mindenképp jó lenne az ottani embereknek egy épkézláb állam, mentesen külföldi országok kizsákmányolásától.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
22 789
44 664
113
Három instabil ország, tele különböző kultúrával és nyelvekkel, hogyan működhetne egyáltalán? Én abban is kételkedem, hogy megtudnának-e egyezni ki vezesse a konföderációt. Bár mindenképp jó lenne az ottani embereknek egy épkézláb állam, mentesen külföldi országok kizsákmányolásától.
A videóban is mondják, hogy kérdéses hogy mennyire lesz élet képes ez az államszövetség - pláne tengeri kijárat nélkül.
Jelenleg mind hárman részei az ECOWAS uniónak (ez egy nyugat-afrikai EU-szerű gazdasági közösség), amiből ki kerülnének ha egyesülnek. Ezzel a tengeri kijáratuk is megnehezül, ami most is más országokon keresztül van csak...

Az is biztos hogy a jelenlegi afrikai határok sem követnek szinte semmilyen etnikai nyelvi határt - totál mesterségesek a gyarmatosítás miatt.

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
153
550
93
A videóban is mondják, hogy kérdéses hogy mennyire lesz élet képes ez az államszövetség - pláne tengeri kijárat nélkül.
Jelenleg mind hárman részei az ECOWAS uniónak (ez egy nyugat-afrikai EU-szerű gazdasági közösség), amiből ki kerülnének ha egyesülnek. Ezzel a tengeri kijáratuk is megnehezül, ami most is más országokon keresztül van csak...

Az is biztos hogy a jelenlegi afrikai határok sem követnek szinte semmilyen etnikai nyelvi határt - totál mesterségesek a gyarmatosítás miatt.
Valóban még mindig a francia gyarmati múlt és jelen miatt nehéz a helyzetük. Közös nyelvnek a francia lehetett volna jó, de ugye Burkina faso meg Maliban már nem hivatalos nyelv. Legalább mindhárman ellenfelei a jihadistáknak.

Az ECOWAS-ból nem bejelentették, hogy ki fognak lépni?

Amiatt is kaptak szankciókat az ECOWAS-tól, amit egy hónapja visszamondtak. (Azt nem tudom, hogy a szankciók egy részét vagy mindet itt egy kicsit hamisabb a kép számomra)

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 803
12 678
113
Valóban még mindig a francia gyarmati múlt és jelen miatt nehéz a helyzetük. Közös nyelvnek a francia lehetett volna jó, de ugye Burkina faso meg Maliban már nem hivatalos nyelv. Legalább mindhárman ellenfelei a jihadistáknak.

Az ECOWAS-ból nem bejelentették, hogy ki fognak lépni?

Amiatt is kaptak szankciókat az ECOWAS-tól, amit egy hónapja visszamondtak. (Azt nem tudom, hogy a szankciók egy részét vagy mindet itt egy kicsit hamisabb a kép számomra)
Saját maguk miatt nehéz a helyzetük nem a gonosz fehér gyarmatosítók miatt. Mindenesetre én örülnék ha össze tudnának hozni valamit , bár szarból nem lehet várat építeni... Szeretném ha meglepnének :)
Az egész világ jól járna ha ott egy stabil működőképes államforma jönne létre , hatalmas lenne ráadásul.

Kockás ing

Well-Known Member
2020. február 10.
153
550
93
Saját maguk miatt nehéz a helyzetük nem a gonosz fehér gyarmatosítók miatt. Mindenesetre én örülnék ha össze tudnának hozni valamit , bár szarból nem lehet várat építeni... Szeretném ha meglepnének :)
Az egész világ jól járna ha ott egy stabil működőképes államforma jönne létre , hatalmas lenne ráadásul.
Én szerintem jól mutatja a francia befolyást a CFA frank megléte Nyugat-Afrikában 2020-ig, aminek következtében a volt francia gyarmatokból létrejött országok pénze a frankhoz és később az euróhoz volt kötve, ráadásul a devizatartalékuk felét a franciáknál tárolták.
Az biztos, hogy számukra ezek most nagyon fontos évek lesznek és kívánom nekik a sikereket, de még nagyon nagyon sok problémával küszködnek. Ha véget is ér a háborújuk, csak akkor kezdődik a mégnehezebb szakasz, egy működő és jól funkcionáló ország létrehozása. Meg persze, hogy mit fognak kezdeni a közel 4 millió félnomád Tuareggel.

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 803
12 678
113
Én szerintem jól mutatja a francia befolyást a CFA frank megléte Nyugat-Afrikában 2020-ig, aminek következtében a volt francia gyarmatokból létrejött országok pénze a frankhoz és később az euróhoz volt kötve, ráadásul a devizatartalékuk felét a franciáknál tárolták.
Az biztos, hogy számukra ezek most nagyon fontos évek lesznek és kívánom nekik a sikereket, de még nagyon nagyon sok problémával küszködnek. Ha véget is ér a háborújuk, csak akkor kezdődik a mégnehezebb szakasz, egy működő és jól funkcionáló ország létrehozása. Meg persze, hogy mit fognak kezdeni a közel 4 millió félnomád Tuareggel.
Igen a CFA ott van ez nem vitás. De ebből ki lehet lépni, a deviza tartalékit még sokan úgy magyarázzák , az egy fedezet hogy a külföldi befektetők egyáltalán oda merjenek menni. Ezt simán hihetőnek tartom az Afrikai viszonyokat ismerve. Szerintem az igazság bonyolultabb mint gondoljuk

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 111
40 388
113
Szenegáli választási eredmények: Ki az a Diomaye Faye, aki a következő elnök lesz?
Faye, aki korábban adóellenőr volt, ígéretet tett a korrupció kigyomlálására, a stabilitás helyreállítására és a gazdasági szuverenitás előtérbe helyezésére.
Meg akarja szabadítani Szenegált a gyarmati korszakból örökölt CFA-franktól, amely az euróhoz van kötve. Ehelyett egy új valuta bevezetését javasolja. A francia kincstár által támogatott CFA frankot 14 tagországban fogadják el.

Emellett újratárgyalni kívánja a bányászati és szénhidrogén-szerződéseket. Az ország várhatóan idén kezdi meg a szénhidrogén-termelést.

Az új vezető számára a legnagyobb kihívás a több mint 20 százalékos munkanélküliségi ráta kezelése lenne

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 433
52 400
113
Európai/nyugati puha modell ott nem él meg még sokáig, szerintem. Ahogy a búrok tolták Dél-Afrikában, félfasisztaAppartheid módszerekkel, azzal lehetne ott rendet vágni, szó szerint...