Már Trump előtt lehetett látni hogy Kína lenyeli a kontinenst, ezzel kiütve a nyugati jólét egyik legnagyobb forrását. Illetve nem csak Kína hanem más ázsiai szereplők is, még ha kisebb mértékben, már 2015 környékén lehetett látni hogy ez lesz az egyik fő hadszíntér, katonai és gazdasági téren is, bár én akkor még azt gondoltam hogy az új hidegháború nem kezdődik el ilyen hamar. Nekem ami az első érdekes momentum volt amikor keményen támadták a kínai békefenntartókat Dél Szudánban
Viszont úgy tekinteni a térségre hogy Afrika, az szerintem hibás, minden térségben más és más kihívások vannak hisz rendkívül változatos. Vannak jól és kevésbé jól szervezett államok, de szinte mindenhol lehet találni olyan csoportot akikből ideális lázadó egység szervezhető, csak a költség változó, attól függően hogy mennyire szervezett a terület ahol tevékenykedni fognak.
Sokkal nehezebb és költségesebb az északi arab országokban, vagy a déliekben egy lázadóegység felállítása, mint az ezek között elterülő részen. Tettem be korábban képeket, azokról a fegyverekről amiket KAK lázadók használnak, lándzsa, bozótvágó, madzaggal és ragasztóval összetartott kézifegyverek, motorbicikli mint legjobb jármű.
Ezeken a területeken gyakorlatilag pár tízezer dollárból feltudsz szerelni egy lázadócsoportot, ha tudod hogy hol szerezd be a fegyvert régi szovjet és kínai másolatok vagy helyi gyártás kapható néhány tíz dollárért. Pár jármű, üzemanyag, pár száz kézifegyver, sok esetben a rendfenntartóknak üzemanyaguk sem lesz, és mire a kormány vagy egy másik milícia elég erőt von össze már jó nagy területeket ellenőrzöl, ahol ki szerencsével van olyan erőforrás amit a szponzorod pénzé tud tenni. Ugye ha országok a szponzorok az más mert akkor lehet csak elég ha elüldözöd a szponzor ellenségeinek érdekeltségeit, és finanszíroznak csak ezért.
Az a baj, hogy a nyugat nem tudja ezt a helyzetet jól kezelni, lásd Líbia, mindig beakarnak fagyasztani konfliktusokat és egymást előtte lefejező kibelező résztvevőket leültetni egy békés együttműködésbe. Ez Afrikában sose fog működni,állandó háborút fog szülni, Afrikában erős emberek kellenek, erős belső támogatottsággal.
Vegyük példának Ruandát, hutuk elkezdik íratni a tuszikat, erre a tuszi erők offenzívát indítanak, és az egész országot elfoglalják, a felelősök bűnhődnek, de egy keménykezű, azonban intelligens diktátor Kagame stabilitást teremt, és létrehozza a térség egyik legstabilabb és legjobban fejlődő államát. Viszont ehhez győznie kellet, ha itt nemzetközi nyomásra megállítják félúton őket, még ma is egymást irtanák, végeláthatatlanul.
Ebből az egészből Európa fog megint kiszállni a legrosszabbul, ugyanis a leginstabilabb térség volt francia gyarmati terület nagyrészt, és sokan akarnak majd idejönni, aminek termesztésen nem fognak ellent mondani. Az usa kis erőforrás bevetéssel nagyot tud kavarni, bár ők is tudnak fájó érdekeltségeket elveszíteni. Kína pedig gondoskodni fog dél-délkelet afrika stabilitásáról, amely országoknak a vezetése örülni fog neki hogy van aki fogja a kezüket és ezért nagyon hálásak lesznek, még ha ez előnytelen gazdasági kapcsolatot jelent is.