Ha engem kérdeztél, hát semekkora! Ezt írják:
---
"A hajókövető műholdas szolgáltatók adatainak tanúsága szerint az
EverGiven nevű konténerszállító óriás kedd reggel keresztbe fordult és partra futott az Egyiptomot átszelő szűk vízi út déli végének közelében. Vontatóhajók tesznek most kétségbeesett kísérleteket a kiszabadítására.
..
Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a balesetet. Az Evergreen szerdán azt közölte, hogy hajójuk kedd reggel úszott be a Vörös-tenger felől a Szuezi-csatornába.
"Mintegy hat tengeri mérföldre a csatorna déli végétől a hajót feltehetően egy váratlan erős széllökés érte, ez eltérítette a menetirányától, amely így véletlenül partra futott." - pontosította a történteket az Evergreen Marine."
Keresztbe fordult és beszorult a világ egyik legnagyobb teherhajója kedden a Szuezi-csatornában, feltartva az áruforgalmat a kulcsfontosságú kelet-nyugati vízi úton - erősítette meg szerdán a Financial Times című lapnak a hajót üzemeltető vállalat, a tajvani Evergreen Marine.
www.portfolio.hu
Mekkora kellett legyen egy ilyen
"váratlan erős széllökés", és hány percig kellett tombolnia vajon, hogy képes legyen ezt a monstrumot (neve:
EverGiven =
'ValahaAdatott') kitéríteni a haladási irányából?
Ennek a ladiknak feltételezem nem pár araszos a merülése sem!
..
Ő a delikvens, akit bemozgat egy széllökés. Persze közben a kapitány pont ekkor nem figyelt volna?
Photo Gallery with search results for IMO: 9811000
www.shipspotting.com
..
Ráadásul aznap reggel, legnagyobb jóindulattal is csak élénk szél volt arrafelé (36km/h)!
Weather reports from the last weeks in Suez with highs and lows
www.timeanddate.com
hu.wikipedia.org
..
Azóta is ott van, itt nézhető meg (csak oda kell közelíteni rá a csatorna megfelelő részére):
VesselFinder is a FREE AIS vessel tracking web site. VesselFinder displays real time ship positions and marine traffic detected by global AIS network.
www.vesselfinder.com
..
Nekem a konteóközpont bejelzett...
Szerintem nem zárható ki, hogy itt valami piszkos machináció zajlik!
Tudni kellene mi a rakománya!(?) Na meg, kiknek és milyen fontos árukkal megputtonyozott hajói kerültek most ezzel igen-igen kellemetlen helyzetbe!
Amúgy meg;
SUEZ visszafelé olvasva =
ZEUS, azaz
JUPITER. A
'csatorna' jelentése pedig
'átjáró' egyúttal!