1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://www.origo.hu/nagyvilag/2019...l-erkezo-migransokat-az-amerikai-hataron.html
  "Több száz migránst kellett elengednie az amerikai hatóságoknak, ugyanis egész egyszerűen nincsen elég hely elszállásolni mindenkit a nap mint nap ezrével érkező közép- és dél-amerikai illegális bevándorlók miatt.
  Az őrizet alól szabadult migránsok túlnyomó része azok közül kerül ki, akik családjukkal együtt lépték át illegálisan az amerikai-mexikói határt. Ezek a bevándorlók kapnak egy papírjegyzetet, rajta egy bírósági tárgyalás dátumával, illetve azt is megmondják nekik, hogy végig a családjukkal kell maradniuk.Kérdés persze, hogy ezt mennyire tartják be, amikor a migránskaravánok tele vannak például veszélyes bűnözőkkel.Nagyon veszélyes lépés ez, ugyanis az sem garantálható, hogy a beengedett migránsok egyáltalán megjelennek majd a bíróságon, ahol több mint valószínű, hogy elutasítják a menedékkérelmüket.
  Kedden és szerdán például 250 migráns eresztettek szélnek, a legtöbbet az amerikai határ texasi szakaszán, a jövőben valószínűleg még több bevándorlót kell majd beengedni...
  ...a demokrata Obama-kormány alatt sohasem volt ilyen mértékű a migrációs nyomás. Tehát a Donald Trump fala miatt folyamatosan reklamáló és a megépítést minden eszközzel akadályozó demokratáknakvalójában fogalmuk sincs arról, hogy milyen mértékű az illegális migránsok bevándorlása, és milyen nyomás alatt van a határőrség..."
   
 2. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Arra felhívnám a figyelmet, hogy Brazília portugál nyelvű és nem spanyol. Míg egész Dél és Közép Amerika spanyol ajkú (leszámítva néhány nyugati gyakorlatilag exklávét). Ezzel a húzással az USA Dél Amerika szívében próbál nem csak szövetségest kapni a spanyol ajkúak és így a bevándorló milliók ellen. de lényegében össze akarja ugrasztani Brazíliát mindenki mással.
  Ezen kívül, ha Brazília NATO tag lenne, akkor több mint vélhetően csapatokat ÉS atombombát helyezne el ott (és Kolumbia sem merne többé visszakozni engedélyezni területéről (is) indítani Venezuela elleni támadást + természetesen egy nagy USA támaszpontot) az USA. ami meg egyértelműen a térség orosz és kínai befolyását akarná megakadályozni, illetve ha Oroszország és/vagy Kína katonai támaszpontokat létesítene..., illetve egyszer mégis elkezdenék építeni a Nicaragua csatornát...(Lényegében ez a húzás alapvetően Oroszország (és Kína) ellenes lépés, de ezt csak kicsit lemaradva követi a spanyol ajkú ellenessége a próbálkozásnak.)

  Ezen kívül, lényegében az összes NATO tag, így az EU államai is el lenne kötelezve az USA spanyol ajkú ellenes törekvései mellett.. (mondanám hogy ügyes húzás, de csak a fejem kezd el fájni a lehetőségektől...) meg lényegében az EU automatikusan be lenne húzva minden Venezuela elleni akcióba közvetlenül, mondván hogy egy NATO tag álla van érintve közvetlen szomszédján keresztül. De ez igaz lenne gyakorlatilag egész Dél és Közép Amerikára, az EU-t olyan szinten húzná be a térségi játszmáiba az USA és olyan mértékben vetülne ezzel az EU államaira az USA "húzásai" miatti ellenszenv, ami káros lehet az EU országainak.

  Ezen kívül lényegében az EU országait akarhatja felhasználni a Kína és Oroszországgal szembeni úgymond szankciók Dél és Közép Amerika országai számára "elfogadhatóbbá tételére". Kezdve azzal hogy Brazíliát leszakítaná A BRICS-ről, amivel, gondolhatják, automatikusan csökkenne Oroszország és Kína befolyása kereskedelme és katonai eladásai.
  Eddig az USA Oroszország és Kína területe mellett terjeszkedett, de mivel Oroszország és Kína Nicaragua és Venezuela felé terjeszkedne (Kuba mellett) és ez pláne Mexikónak, de ugyanakkor azért gyakorlatilag gyakorlatilag az összes Közép és Dél Amerikai országnak úgymond vérszemet adhatna, az USA már hivatalosan is levedli ebben a térségben is a mosoly diplomáciát.

  Mindemellett, mivel Oroszország, Kína és Irán is kiáll politikailag Venezuela mellett (melyet nem véletlenül nevezett Trump az USA-ra nézve nemzetbiztonsági kockázatnak) , és Oroszország többször is kifejezte hogy ellenzi a katonai beavatkozást, közvetlenül Oroszországnak szóló üzenetnek is felfogható (az összes többi vonatkozása mellett) hogy mi mindenáron be akarunk menni katonailag Venezuelába, ne akadályozd tovább, mert nagy kellemetlenségeket tudunk neked mindenhol okozni.


  Alapvetően az USA kezdi nagyon komolyan venni azt , hogy:
  - a Közép és Dél Amerikai országok alapvetően orosz (és nem is olyan lassan Kína ) barátoknak tekinthetők,(növekvő kereskedelmi, katonai, geopolitikai súllyal, mely rengeteg mindennel jár együtt, -nem is beszélve a nyersanyag kitermelésről Venezuelában..)
  -és hogy lényegében az egész spanyol ajkú népesség (Közép és Dél Amerikában) már rövid távon veszélyt jelent az USA Déli és Nyugati államaira a gyakorlatilag népvándorlás miatt (is)
   
  blitzkrieg, tindalos, b4l4g3 and 3 others like this.
 3. plushun

  plushun Well-Known Member

  A kérdés már csak az, hogy egy esetleges NATO tagság miért lenne előnyös Brazília számár? Nekik miért érné meg a tagság?
   
 4. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Jó kérdés.
  Nincs egyszerű, vagy csak egy válasz, mert önmagában nem igazán előnyös nekik.
  Néhány gondolat ami most eszembe jut hirtelen.

  -Egyrészt Brazíliában az elmúlt időszakban nagyon aktívnak tűnik az USA demokrácia exportja ( http://latin-amerika.hu/index.php/71-kiemelt-temak/4795-uncle-sam-nem-is-annyira-lathatatlan-keze ) így lassan a Brazíliai USA barátok számarányánál sokkal nagyobb befolyással bír az USA (és több mint valószínűleg annak szolgálatai)
  -Másrészt Oroszország (és Kína) jelenleg- és évek óta- azt hangoztatják, hogy ők nem akarnak egy anti NATO szövetséget létrehozni, amiben pedig akár a BRICS országok (és az SCO) országai vélhetőleg részt vennének.
  -Erre jön az USA, egy jól elkezdett demokrácia exportnak tűnő eseménylánc után, hirtelen benyögi egy elnöki sajtótájékoztatón, hogy Brazíliát szeretné a NATO-ba. Mely egyébként tagja a BRICS-nek. ÉS alapvetően évtizedek óta orosz barát (és a hangulata az egész országnak alapvetően orosz barát - nem igazán USA barát - a nemrég "kívülről "elkezdett "demokratizálódási folyamatok ellenére sem)
  - Vélhetően a Brazíl elnököt sem tájékoztatta a találkozó előtt Trump ebbéli szándékáról, így az nagyrészt csak hallgatott.
  -Egészen biztososan megélénkült az Orosz-Brazil diplomáciai csatorna (Lavrov stílusából kiindulva, nem semmi lehetett) És kaphattak pár kérdést Kína felől is.

  - Mindemellett Brazília portugál nyelvű, minden más gyakorlatilag spanyol- így eléggé el is vannak különülve mindenki mástól, az USA sem alapból ellenséges és annyira gyanakvó velük szemben mint az összes spanyol ajkú országgal, hiszen az USA Déli - Nyugati része elspanyolodik (meg ázsiaisodik) és nem elportugálosodik.
  (Alapvetően az USA most ürüléket dobott a ventillátorba.)
  És mindennek ellenére még mindig nem hallani arról, hogy Brazília (és Kolumbia) engedélyezné a területéről Venezuela megtámadását, vagy nagy USA katonai bázis felállítását.

  Mindezek miatt Trump bejelentése ténylegesen egy önbeteljesítő jóslat/noszogatás akarna lenni, amire eddig Brazília nem igazán harapott. (de nem lennék meglepve, ha az új Brazil elnök ezentúl kissé jobban odafigyelne az USA által szponzorált demokratizálási folyamatok elburjánzásának megakadályozására/lassítására)

  Arra is felhívnám a figyelmet, hogy Trump kijelentését eddig a NATO tagjai sem igazán kommentálták (tehát tisztelt NATO tag sorstársaink sem nagyon tudnak jelenleg ...nyögni sem erre az elég meredek ötletre)
   
  sandman likes this.
 5. moreau

  moreau New Member

  Milyen stratégiai előnye lenne az usának abból ha atombombát tárolna braziliában (csapatokat még talán elfogadom, bár szerintem abban sincs sok ráció)?
   
 6. krokomach

  krokomach Well-Known Member

 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Ráció? USA szemszögből lehet.
  Pl Nicaragua, Venezuela, Kuba... Mint potenciális orosz és kínai katonai bázisok (ahol akár atombombát is elhelyezhetnek- meg távolsági repülők bázisait, haditengerészeti bázisokat...) és érdekeltségek ( mint az évek óta lebegtetett Nicaragua csatorna)
  Meg egy állandó figyelmeztetés (mint pl a megindult spanyol ajkú népvándorlás miatt az USA Déli-Nyugati államai felé)

  Alapvetően miért is tart az USA atombombákat szerte a világon? (szárazföldön, vize, levegőben, tenger alatt - és többek közt NATO tagállamokban. Vagy Guamon, Vagy Hawaiin. ) Hogy érdekeit érvényesítse, és elrettentsen. ÉS stratégiai pontokon ott legyen. És a hírek szerint bővíteni - modernizálni is akarja az arzenálját.
  Mindezen kívül Trump lépései kapkodónak tűnnek, és Venezuelát az USA-ra nézve nemzetbiztonsági veszélynek minősítette.Ha úgy véli, hogy Venezuela Orosz (és Kínai, Iráni) katonai bázisoknak adhat helyet, akkor fenyeget. (ami még érthető is, tekintetbe véve mit csinál az USA az orosz és kínai határok , vizek... mentén, hogyan bővíti a NATO-t, és hoz létre új katonai bázisokat, és arra mi a reakció)
   
 8. moreau

  moreau New Member

  Ahhoz nem kell atomot tartania Braziliában hogy érdeket érvényesítsen.
   
 9. dragonette

  dragonette Well-Known Member

 10. dragonette

  dragonette Well-Known Member

 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Mióta számít az?
   
  borisz likes this.
 12. dragonette

  dragonette Well-Known Member

  A kép a cikkből van, mely taglalja a Dél - Kínai tengeren kialakuló Usa-Kína vitát a szigetek körül, illetve a "szembenállók" pozícióit a térségben.
   
 13. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Az USA az 1776 óta eltelt 239 évből 223-ban háborúzott (2015-ös kép)
  [​IMG]
  US Army földkörüli út.
  [​IMG]
   
  papajoe, b4l4g3, csibeszke and 3 others like this.
 14. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Betöltöd boki helyét a hangulatkeltő baromságok terén? Ő mondta neked, hogy ezt tedd be? Ez olyan rá jellemző agitprop.

  Ha már betetted ezt, akkor azt is mondd el milyen háború volt 54-ben Guatemalában. Hát 58-ban Indonáziában? Kubával volt de nem 58-ban, hanem 61-ben. Hát Iránnal ki háborúzott? Na és mi volt Szudánban 98-ban? És Haitiben? A többi között ahol tényleg voltak fegyveres konfliktusok több olyan is van ahol a SZU szított kommunista lázadást, az USA pedig megtámogatta a regnáló hatalmat, ezt is USA agressziónak számolja a lista, de miért nem szovjet agressziónak?

  Nincs rá szükség, hogy strómanok folytassák az ilyen hazugságokkal és csúsztatásokkal teli hangulatkeltő propagandát. Ha ilyeneket akar veled betetetni inkább köszönettel utasítsd el, kigolyózta magát és most téged használna fel amíg téged is ki nem golyóz?
   
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Már ne haragudj.
  Te mitől vagy másabb
   
  blitzkrieg, Sniper, notaricon and 4 others like this.
 16. HAndrás

  HAndrás Active Member

  Ha jogosan szerepelne az alsó képen egy 1956-Hungary felirat, én sokmindent elnéznék nekik :)
   
  minszk2 and svajcibeka like this.
 17. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ha az ereje teljében lévő SZU és a NATO itt meccselt volna, arról azért aligha lennének szép emlékeink. Persze nekünk a be nem avatkozás is rossz volt, de egy beavatkozás lehet még rosszabb lett volna. Pláne ha a SZU nyert volna, akkor előbb egy mindent letaroló háború lett volna, aztán egy mindenkit megnyomorító megtorlás.
   
 18. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Emlékeim szerint:
  1950: UN felhatalmazással az egész UN haderő részeként darálták ott az É. koreaiakat, ruszkikat meg a kínaiakat.
  1980: a muszlimok fogságba ejtették az állampolgáraikat. Szerintem visszafogott reakció volt. Am nem háborúztak velük. Irán Irakkal háborúzott.
  1991: Megintcsak UN felhatalmazással...
  1999: Na milyen felhatalmazással? (ja, tudom, a ruszkik ezeket nem szavazták meg, a Föld többi országa meg kit izgat...).

  Ok, jöket a ruszki propaganda, bár nem ez fórum a helye, de legalább legyen tisztességesen részrehajló :D
   
  HAndrás likes this.
 19. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Cimbora, ha az UN Bp.-én lenne és Bp. országának atomfegyvere és gáz/vegyifegyverei lennének, mint az adott országnak, ezek a háborúk nem történtek volna meg!;)
   
 20. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Nincs szükség semmilyen propagandára. A képen, amire reagáltál 24(huszonnégy) dátum és 20(húsz) ország szerepel.
  Erre te 4(négy) dátumra és országra tudtál reagálni érdemben, s azok is elég "büdösre" sikeredtek.
  Ilyen érvek ellen minek a "ruszki" propaganda. Lejáratod te saját magad, nem kell ezt másnak megtennie.;)
   
  blitzkrieg, borisz, notaricon and 6 others like this.

Ezen oldal megosztása