Őszintén szólva nem tudom, hogy Trumpnak (és az USÁ-nak) mik a céljai ezzel a külpolitikával, amit művelnek az utóbbi időben. Nyilván itt a belpolitika is fontos. Mondjuk az USA működése is eléggé szerteágazó, nehéz megmondani, hogy egy egy döntésnél kinek/kiknek mekkora ráhatásuk van arra. Persze a világ mindig is összetett volt, de az utóbbi évtizedekben már főleg nehéz előrejelezni a történéseket a világpolitikában. Nem tudom, hogy ez a közel-keleti akció egy regionális átrendeződés (és időleges), vagy egy globális, vagyis hogy az USA feladja a szuperhatalmi státuszát hosszabb távon. Az eddigi emberi történelemből ítélve az utóbbi kicsit kétséges, mert kedvező hatalmi státuszt valamilyen válság (pl. háború) nélkül állam még nem adott fel, de lehet, hogy napjaink még komplexebb világában ez az ősi törvény érvényét fogja veszteni. Az esetben, ha a USA a globális visszahúzódást választja, Közép-Kelet-Európa nagy USA szövetségesei (és Oroszország ellenfelei), Lengyelország és a balti államok a mostani kurd helyzethez hasonlóan nagyon rosszul járhatnak, és ez nem kizárt hogy így lesz, habár azért fent felsorolt országok (főleg Lo) nem teljesen összehasonlíthatók a kurdokkal. A kurdoknak nincs államuk, más a politikai, társadalmi, gazdasági környezet, na és ugye kurd állam nincs, ellenben a baltiaknak és a lengyeleknek van országuk, Lengyelország erős középhatalom. Szóval a két "történet" nem ugyanaz, de akkor is aggodalomra adhat okot az amcsik jelenlegi magatartása (pl. bizalom tekintetében). Ja, és akkor még Kelet-Délkelet-Ázsiáról még nem is beszéltem... Ott van Japán és Dél-Korea is, Kína a másik (már nagyobb) rivális. Szóval kíváncsi vagyok, de nagyon, hogy mi sül ki ebből. Kérdéses az egész. Az amcsik ugyan Kínát az utóbbi időben komolyabban veszik, de kérdés, hogy ez az izmozás ijesztgetés e, vagy a status quo maradni fog, és leáll mindenki (kínaiak, oroszok, amerikaiak) egy határnál, majd megszületik az úgymond "világbéke"... Az USA feladja Kelet-Európát és Kelet-Ázsiát, Oroszország nem nyomja a befolyását tovább Nyugat-Európa felé, Kína meg nem nyomul a Csendes-óceánon, na és persze Közép- és Dél-Amerika teljesen az amcsiké lesz. Afrika és Nyugat-Ázsia meg amolyan "semleges". Ezt úgy értem, hogy közvetlen beavatkozást (a mostani rendezést követően) nem fog egyiik ország sem meglépni a jövőben, tanulva a múltból. Kíváncsi vagyok de tényleg... Még annyit, hogy Kínánál ugyanúgy úgy megvan az mint az USÁ-nál, vagyis hogy hajlandó e feladni a szuperhatalmi státuszért törtető politikáját, és megállni egy határon. Oroszországot hagyjuk, szerintem bennük nincs szuperhatalmi potenciál, ahhoz a gazdasági-társadalmi-politikai szerkezetük nem megfelelő.