[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 346
33 400
113

Paul Craig Roberts kommentárja:
Lesz-e 2024-ben elnökválasztás? Ez a kérdés abból adódik, hogy az FBI Donald Trumpot és az őt támogató amerikai választók legalább felét "belföldi terroristáknak" nevezte, akik "tartós, fejlődő és halálos fenyegetést" jelentenek az Egyesült Államokra nézve. Ahogy egy magas rangú tisztviselő fogalmazott: "Trump serege jelenti a legnagyobb belföldi, politikai erőszakos fenyegetést, ez a valóság".

Itt az FBI okoz széthúzást azáltal, hogy kettészakítja az USA lakosságát. A jó fele a demokraták. A rossz felét a hagyományos amerikaiak alkotják, akik vissza akarják kapni az országukat a különleges érdekektől, és Donald Trumpot támogatják. Az FBI okozta ezt a megosztottságot, nem pedig az emberek, akik vissza akarják kapni az országukat. Az FBI bebizonyította, hogy veszélyes belföldi terrorista, amely megosztottságot teremtett a lakosság körében, és háborút indított a hagyományos amerikai lakosság ellen.

Hogyan engedheti meg az FBI, hogy egy ilyen halálos fenyegetés Amerikára, amilyennek az FBI Trumpot és támogatóit nyilvánítja, megnyerje a választást? Hogyan engedhetik meg, hogy egy sereg belföldi terrorista Trumpot hivatalba szavazza? Az FBI Trump megválasztását egy lázadással, vagyis a kormány megdöntésével tette egyenlővé.

Úgy tűnik, ez arra kötelezi az FBI-t, hogy megakadályozza Trump megválasztását, és az FBI "az elmúlt évtizedben az Al-Kaida és más iszlamista csoportok ellen kifejlesztett terrorizmusellenes módszereket" alkalmazza Trump támogatóira. Más szóval az FBI nem tesz különbséget Trump és támogatói, valamint a muszlim terroristák között.

Joggal következtethetünk arra, hogy ha a demokraták Trump ellen indított politikai büntetőeljárásai nem akadályozzák meg, hogy induljon az elnökválasztáson, akkor a Biden-rezsim nemzeti vészhelyzetet hirdet és felfüggeszti a választást.

A Biden-féle belbiztonsági hivatal Trump támogatóit is egyenlővé teszi "az erőszak politikai célokra való felhasználásával" és "a nemzetbiztonságunkat fenyegető fenyegetéssel".

Garland igazságügyi miniszter szerint "a belföldi terroristák támadásai mindannyiunk ellen kollektíven intézett támadások". Milyen támadásokról beszél Garland? Azokról, amelyeket az FBI készül megrendezni?

Egyértelmű, hogy a Biden-rezsim és a biztonsági szervek az amerikai választópolgárok felét vagy annál is többet hazai terroristáknak tekintik. Más szóval, az FBI most már politikai rendőrség, nem pedig bűnügyi rendőrség. Az FBI és a Nemzetbiztonsági Hivatal Washington védelmét szolgálja az amerikai választóktól. Garland igazságügyi miniszter világossá tette, hogy az "Igazságügyi" Minisztérium bármilyen alkotmányellenes módszert érvényesíteni fog.

Az FBI és a Nemzetbiztonsági Hivatal álláspontja az, hogy ha valaki nem ért egyet a hivatalos narratívával, akkor belföldi terrorista.

Nem hiszem, hogy Trumpnak megengedik, hogy elnök legyen. Ha nyer, azt fogják mondani, hogy vesztett, vagy meg fogják gyilkolni, vagy szükségállapotot hirdetnek ki. Az establishment mindent meg fog tenni, hogy Trumpot távol tartsa a Fehér Házból.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 346
33 400
113
Úgy gondolom, hogy a demokraták és biztonsági szerveik minden valódi cél nélkül demonstrálják náci hajlamaikat. Ha Trump visszaszerzi a Fehér Házat, akkor sem lesz az övé a kormány. Kit nevezhet ki, hogy segítsen neki? Kik azok? Akik korábban segítettek neki, például az ügyvédei, azok mindegyike ellen vádat emelt egy fekete nő a georgiai Fulton megyében. Ha Trumpot újraválasztják, akkor megismétlődik az első ciklusa - állandó vádak ellene, amelyeket a médiakurvák vég nélkül ismételgetnek, állandó vizsgálatok, újabb vádemelések. Minden kabinetminiszter, aki segít neki, társadalmi kitaszított lesz. A karrierjének vége.

Amikor az amerikai egyetemeken és állami iskolákban magukat a fehér amerikaiakat is "ellenszenves rasszistákként" és "fehér fajgyűlölőként" démonizálják, és az FBI nyomozást folytat ellenük, ha az iskolaszéki tanácsüléseken tiltakoznak a gyermekeik agymosása ellen, mit tehet bárki is?

A tudatlan amerikaiak túl sokáig aludtak, és elvesztették az országukat. Hogyan fogják visszaszerezni?

Vegyük figyelembe, hogy azok, akik a demokratákra szavaznak, valóban azt hiszik, hogy a választók másik fele veszélyes fehér fajgyűlölő belföldi terrorista. Ezt annak ellenére hiszik, hogy nem robbantottak fel épületeket Trump támogatói, nem követtek el merényleteket, nem voltak zavargások és fosztogatások, ahogy azt a demokraták ügynökei, a Black Lives Matter és az Antifa gyakorolják. A demokraták annyira indoktrináltak, hogy bizonyítékok hiányában is elhiszik a propagandát.

Az ék, amelyet oly sikeresen vertek az amerikaiak közé, a fehér embereket kisebbséggé teszi a saját országukban. Annyira megosztottak, hogy nem tudják megvédeni magukat vagy az alkotmányt, amely a szabadságuk pajzsa.

Most, hogy az FBI hazai terroristáknak nyilvánította azt a 85 millió amerikait, akik kétszer is Trumpot választották elnökké, az FBI-nak néhány hazai terrorista rendezvényt kell szerveznie, ahogyan muszlim terrorista rendezvényeket kellett szerveznie, hogy a hazai terrorizmusról szóló kijelentését Trump támogatói részéről érvényesítse. Szövetségi ügynökök fognak épületeket felrobbantani, zavargásokat és fosztogatási eseményeket rendezni, és demokratákat meggyilkolni, hogy Trump támogatóit gyanúba keverjék? Ez lenne a demokraták játszmakönyve a következő választások megnyeréséhez?

Mit szóljunk Hillary Clinton kijelentéséhez, miszerint a Trump-szurkolókat hivatalosan is át kell programozni? Átnevelő táborokba készülünk?

A mai Amerikában mindez lehetséges.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 422
93 328
113
ifj. JFK bejelentette függetlenként indulását. Na ezzel kitől akarnak és tudnak szavazatokat elvenni?
Hm...,,Trump attitűddel Trumptól. De nem tudom, hogy a Demokratáknál mennyire beágyazott. Mindenesetre egy kellemetlen előválasztási kampányt így megúsznak. Van vki aki Biden ellen indulni akart rajta kívül és 1%-nál magasabbra mérik?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 244
55 298
113
Késes támadó, nem sokat teketóriázott a zsaru, 1 egész tár:



Ilyen rendőrséget,megfelelő törvényi háttérrel,kiképzéssel,felszereléssel lécci nekünk is.
Ja,határőrséget is.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 512
7 978
113
ifj. JFK bejelentette függetlenként indulását. Na ezzel kitől akarnak és tudnak szavazatokat elvenni?
:D Haha, te melyik adot nezted eddig? :D
Tobb, mint fel eve jelentette be, hogy indul, meg marciusban, azota turnezza a sajtot, mint jelolt, egy heten belul egyertelmu volt, hogy demokratakent nem fogjak engedni meg indulni sem. :cool:

Kik az "akarnak"...? RFK Jr-t utalja az uralkodo elit, mindket oldalon.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 820
48 413
113
Hm...,,Trump attitűddel Trumptól. De nem tudom, hogy a Demokratáknál mennyire beágyazott. Mindenesetre egy kellemetlen előválasztási kampányt így megúsznak. Van vki aki Biden ellen indulni akart rajta kívül és 1%-nál magasabbra mérik?
Most még tökmindegy kit-mire mérnek, mert Bident nem merik újra indítani (szerintem). Egy év múlva már annyira rottyon lesz, hogy szerintem a színpadon fogja összefosni magát.

Én továbbra is Gavin Newsomra tippelek, mint favoritra a demokratáknál. A komplett techszektor ott lesz mögötte.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 512
7 978
113
Most még tökmindegy kit-mire mérnek, mert Bident nem merik újra indítani (szerintem). Egy év múlva már annyira rottyon lesz, hogy szerintem a színpadon fogja összefosni magát.
Egy ev mulva valasztas. Ha valaki mast akarnanak, azt a kovetkezo 1-2 honapban kell elohuzni a kalapbol. Kamalat meg a demokrata szavazok is utaljak, mast meg nem latok egyelore senkit...

Én továbbra is Gavin Newsomra tippelek, mint favoritra a demokratáknál. A komplett techszektor ott lesz mögötte.
Newsomon rengeteg baggage van mar eddig is, nem hiszem, hogy beleallna egy elnokjeloltsegbe ilyen rossz kormanyzoi renomeval... Cali rengeteg embert es uzletet vesztett mar Texas es Florida javara, es van szaz masik botrany meg; a GOP mar hegyezi a keseket:
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 820
48 413
113
Egy ev mulva valasztas. Ha valaki mast akarnanak, azt a kovetkezo 1-2 honapban kell elohuzni a kalapbol. Kamalat meg a demokrata szavazok is utaljak, mast meg nem latok egyelore senkit...
igen, nyilván most lesz aktuális a jelölteket felállítani
Newsomon rengeteg baggage van mar eddig is, nem hiszem, hogy beleallna egy elnokjeloltsegbe ilyen rossz kormanyzoi renomeval... Cali rengeteg embert es uzletet vesztett mar Texas es Florida javara, es van szaz masik botrany meg; a GOP mar hegyezi a keseket:
Ok, ok. Bidennek meg Harrisnek talán nem volt? Dehogynem. Minden azon múlik, milyen ügyesen tudják felépíteni a sztorit az ember köré.
Te kire tippelsz, kit pakolnak még be elnökjelöltneka demokraták?
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 095
2 910
113
Egy ev mulva valasztas. Ha valaki mast akarnanak, azt a kovetkezo 1-2 honapban kell elohuzni a kalapbol. Kamalat meg a demokrata szavazok is utaljak, mast meg nem latok egyelore senkit...


Newsomon rengeteg baggage van mar eddig is, nem hiszem, hogy beleallna egy elnokjeloltsegbe ilyen rossz kormanyzoi renomeval... Cali rengeteg embert es uzletet vesztett mar Texas es Florida javara, es van szaz masik botrany meg; a GOP mar hegyezi a keseket:

Arra volt már példa h hivatalban lévő elnök (első időszakos) nem újrázott ?
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 177
12 333
113
trumpinator-teddy-bear-895895.jpg


Trumpinator 2024
Bazz a bizniszhez érteni kell ha nincs a véredben csak lesel ezekre az ötletekre.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 512
7 978
113
Arra volt már példa h hivatalban lévő elnök (első időszakos) nem újrázott ?
Persze, joparan. Johnson, Truman, Coolidge, csak igy hirtelen az ujkoriakbol (meg JFK, de o nem magatol nem indult. :D)
Voltak korabban is, de oszinten szolva a Founding Fathers meg par masikon (Lincoln, Grant stb) kivul csak az modern/ujkoriakat (1900 utan, kb T. Roosevelttel kezdve) ismerem jol.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Úgy gondolom, hogy a demokraták és biztonsági szerveik minden valódi cél nélkül demonstrálják náci hajlamaikat. Ha Trump visszaszerzi a Fehér Házat, akkor sem lesz az övé a kormány. Kit nevezhet ki, hogy segítsen neki? Kik azok? Akik korábban segítettek neki, például az ügyvédei, azok mindegyike ellen vádat emelt egy fekete nő a georgiai Fulton megyében. Ha Trumpot újraválasztják, akkor megismétlődik az első ciklusa - állandó vádak ellene, amelyeket a médiakurvák vég nélkül ismételgetnek, állandó vizsgálatok, újabb vádemelések. Minden kabinetminiszter, aki segít neki, társadalmi kitaszított lesz. A karrierjének vége.

Amikor az amerikai egyetemeken és állami iskolákban magukat a fehér amerikaiakat is "ellenszenves rasszistákként" és "fehér fajgyűlölőként" démonizálják, és az FBI nyomozást folytat ellenük, ha az iskolaszéki tanácsüléseken tiltakoznak a gyermekeik agymosása ellen, mit tehet bárki is?

A tudatlan amerikaiak túl sokáig aludtak, és elvesztették az országukat. Hogyan fogják visszaszerezni?

Vegyük figyelembe, hogy azok, akik a demokratákra szavaznak, valóban azt hiszik, hogy a választók másik fele veszélyes fehér fajgyűlölő belföldi terrorista. Ezt annak ellenére hiszik, hogy nem robbantottak fel épületeket Trump támogatói, nem követtek el merényleteket, nem voltak zavargások és fosztogatások, ahogy azt a demokraták ügynökei, a Black Lives Matter és az Antifa gyakorolják. A demokraták annyira indoktrináltak, hogy bizonyítékok hiányában is elhiszik a propagandát.

Az ék, amelyet oly sikeresen vertek az amerikaiak közé, a fehér embereket kisebbséggé teszi a saját országukban. Annyira megosztottak, hogy nem tudják megvédeni magukat vagy az alkotmányt, amely a szabadságuk pajzsa.

Most, hogy az FBI hazai terroristáknak nyilvánította azt a 85 millió amerikait, akik kétszer is Trumpot választották elnökké, az FBI-nak néhány hazai terrorista rendezvényt kell szerveznie, ahogyan muszlim terrorista rendezvényeket kellett szerveznie, hogy a hazai terrorizmusról szóló kijelentését Trump támogatói részéről érvényesítse. Szövetségi ügynökök fognak épületeket felrobbantani, zavargásokat és fosztogatási eseményeket rendezni, és demokratákat meggyilkolni, hogy Trump támogatóit gyanúba keverjék? Ez lenne a demokraták játszmakönyve a következő választások megnyeréséhez?

Mit szóljunk Hillary Clinton kijelentéséhez, miszerint a Trump-szurkolókat hivatalosan is át kell programozni? Átnevelő táborokba készülünk?

A mai Amerikában mindez lehetséges.
Az USA egy kicseszett nagy diktatúra felé halad, de nagyon gyorsan!
Figyelembe véve, hogy milyen technikai eszközökkel rendelkeznek ezek az ördögi erők, a Sztálini SZU egy babaház volt ehhez képest, amire most készülnek.
Még a végén igaza lesz a sok összeesküvő hívőnek, hogy azok a FEMA táborok nem véletlenül épültek fel.
Az egésszel az a baj, hogy ez a baloldali, neoliberális fasisztoid mintákat mutató fos az USA-ból, sec perc alatt ide is át fog ömleni. Elnézve az USA-ban kiképzett EU-s helytartók ténykedését, nem sok ellenállásba fog ütközni.

De, hogy ezek a bomlasztó erők így meg tudták magukat szervezni az elmúlt 60 évben, és ilyen váratlanul el tudták foglalni a nyugati világ kulcspozícióit, az több mint hihetetlen.
Ha nem ébrednek fel az emberek nagy bajok jönnek. És sajnos nincs sok remény az ébredésre. Az olcsó szórakozással (Net, Netflix, meg a többi mocsok) és az olcsó hulladék kajával le tudták kenyerezni a tömegeket.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 512
7 978
113
Az USA egy kicseszett nagy diktatúra felé halad, de nagyon gyorsan!
Figyelembe véve, hogy milyen technikai eszközökkel rendelkeznek ezek az ördögi erők, a Sztálini SZU egy babaház volt ehhez képest, amire most készülnek.
Még a végén igaza lesz a sok összeesküvő hívőnek, hogy azok a FEMA táborok nem véletlenül épültek fel.
Az egésszel az a baj, hogy ez a baloldali, neoliberális fasisztoid fos az USA-ból. sec perc alatt ide is át fog ömleni.
Elnézve az USA-ban kiképzett EU-s helytartók ténykedését, nem sok ellenállásba fog ütközni.
De, hogy ezek a bomlasztó erők így meg tudták magukat szervezni az elmúlt 60 évben, és ilyen váratlanul el tudták foglalni a nyugati világ kulcspozícióit, az több mint hihetetlen.
Ha nem ébrednek fel az emberek nagy bajok jönnek. És sajnos nincs sok remény az ébredésre. Az olcsó szórakozással (Net, Netflix, meg a többi mocsok) és az olcsó hulladék kajával le tudták kenyerezni a tömegeket.
FYI a Newsweeket regen eladtak, valami unatkozo, narcisztikus brit (indiai nevu) penzmosodas bankar vette meg. Pont olyan is.
Mondjuk ugyesen veri fel a klikkeket, azt el kell ismerni.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 578
17 677
113
Az USA egy kicseszett nagy diktatúra felé halad, de nagyon gyorsan!
Figyelembe véve, hogy milyen technikai eszközökkel rendelkeznek ezek az ördögi erők, a Sztálini SZU egy babaház volt ehhez képest, amire most készülnek.
Még a végén igaza lesz a sok összeesküvő hívőnek, hogy azok a FEMA táborok nem véletlenül épültek fel.
Az egésszel az a baj, hogy ez a baloldali, neoliberális fasisztoid mintákat mutató fos az USA-ból, sec perc alatt ide is át fog ömleni. Elnézve az USA-ban kiképzett EU-s helytartók ténykedését, nem sok ellenállásba fog ütközni.

De, hogy ezek a bomlasztó erők így meg tudták magukat szervezni az elmúlt 60 évben, és ilyen váratlanul el tudták foglalni a nyugati világ kulcspozícióit, az több mint hihetetlen.
Ha nem ébrednek fel az emberek nagy bajok jönnek. És sajnos nincs sok remény az ébredésre. Az olcsó szórakozással (Net, Netflix, meg a többi mocsok) és az olcsó hulladék kajával le tudták kenyerezni a tömegeket.
Maradt azért ott bőven realista gondolkodású.Még az is előfordulhat,hogy polgárháború lesz a vége.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Maradt azért ott bőven realista gondolkodású.Még az is előfordulhat,hogy polgárháború lesz a vége.
Az könnyen lehet, elnézve a polgároknál lévő fegyverek mennyiségét. Nem véletlen, hogy Demensék nagyon kepesztenek a begyűjtésükért.
Ha mégis összejönne, akkor kíváncsi leszek, hogy ez a sok Woke, LMBTQ identitászavaros, hogy fog harcolni a naponta gyakorló vidéki amerikaival. Előbbiek nagy része még egy csirke nyakának az átvágásától is elájulna, nemhogy egy komoly harcba beleállna. Igaz ott vannak az agyatlan Antifák, akiket sajnos elég jól kiképeztek valakik:rolleyes:.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 578
17 677
113
Az könnyen lehet, elnézve a polgároknál lévő fegyverek mennyiségét. Nem véletlen, hogy Demensék nagyon kepesztenek a begyűjtésükért.
Ha mégis összejönne, akkor kíváncsi leszek, hogy ez a sok Woke, LMBTQ identitászavaros, hogy fog harcolni a naponta gyakorló vidéki amerikaival. Előbbiek nagy része még egy csirke nyakának az átvágásától is elájulna, nemhogy egy komoly harcba beleállna. Igaz ott vannak az agyatlan Antifák, akiket sajnos elég jól kiképeztek valakik:rolleyes:.
Az Antifa max. fegyvertelen embereket képes terrorizálni. Biztos van köztük aktív fegyverforgató,de rájuk inkább a randalírozás a jellemző. Akár az is meglehet,hogy az USA etnikai törésvonalak szerint fog szétszakadni. Elég meredeken hangzik,de semmi nem lehetetlen. Bár ez így elég bonyolult,pár mondatban meg pláne.
 

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
248
1 316
93
Az könnyen lehet, elnézve a polgároknál lévő fegyverek mennyiségét. Nem véletlen, hogy Demensék nagyon kepesztenek a begyűjtésükért.
Ha mégis összejönne, akkor kíváncsi leszek, hogy ez a sok Woke, LMBTQ identitászavaros, hogy fog harcolni a naponta gyakorló vidéki amerikaival. Előbbiek nagy része még egy csirke nyakának az átvágásától is elájulna, nemhogy egy komoly harcba beleállna. Igaz ott vannak az agyatlan Antifák, akiket sajnos elég jól kiképeztek valakik:rolleyes:.
Én nem bízok abban, hogy esetlegesen kibontakozó II. Amerikai Polgárháborúban a konzervatív erők fognak győzni. Ebben az esetben egy olyan polgárháború lesz, ahol kb. 3000 amerikai atomtöltetből mindkét félhez fog kerülni valamennyi. Woke oldal viszont a kereszteslovag mentalitást képviseli ("öljétek meg mindet, Isten majd kiválogatja az övéit!"), aka mi vagyunk a jók, ők a rosszak, ezért számunkra minden eszköz megengedett velük szemben. A konzervatív oldal viszont a kevés megmaradt normalitást és Józan észt képviseli, ők inkább az emberi áldozatok minimalizálására fognak fókuszálni. Innen egyenes út számukra vereség.