[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Ahogy én látom: az USA kétpárti struktúrája mostanra kezdett elérni a
Kèt év múlva idöközi választâsok lesznek. Ott lâtni lehet, hogy a repek hogyan âllnak, milyen esélyük van 2024-ben. Nem kell azt hinni, hogy a demek letarolnak mindent, mett ök is elèggé sokrétüek és nagyok a pârton belüli ellentétek. Most kezdödik náluk a koncon való marakodâs.
Hasonlóan látom én is, mert az egy dolog, hogy most a republikánusok közt eléggé erős a megosztottság az estabilishment és a trumpisták közt, de a demokratáknál sem éppen felhőtlen a helyzet. Az AOC-Ilhan Omar és társai által fémjelzett, erősen progresszíveknek meglehetősen nem tetszik a Pelosi által megjelenített pártelit tevékenysége, na ők aztán egy igazán erősen balos kanyart hoznának a párton belül, ami meg mindenki mást idegenítene el. Na és a fiatalabb szavazók körében pont ők erősödnek meg, gyengítve a pártelit pozíciót, ami így egyre több koncessziót vállal velük. A képviselőházban is majdnem republikánus házelnököt választottak a demokrata többség ellenére, mert számos ilyen "progresszív" képviselő elsőre nem kívánta megszavazni Pelosit. Vjacseszlav Vologyinnak teljes mértékben igaza van, az elmúlt 100 év bebetonozott kétpárti váltógazdasága és maga az amerikai választási rendszer egyszerűen lehetetlenné teszi új erők megjelenését, mikor társadalmi szinten nagyon is igény lenne a változásokra. Egyszerűen a mostani struktúra elfáradt és bár a "big tent" szlogen alatt még egyelőre képesek egyben tartani magukat, de csak idő kérdése lesz a szakadás. Legalább egy vagy két új szereplő megjelenésére lenne szükség a frissítéshez, és bár a libertariánusok némely esetben jönnek fel (avagy pont a billegő államok egy részében a rájuk leadott szavazatokon múlt Trump győzelme), de messze nem tudnak olyan erőt képviselni, ami döntő lenne.
Trump minden esetre egy erősen karizmatikus kívülállóként robbant be az amerikai belpolitikába, amire az elittel egyre inkább elégedetlen rétegeknek nagyon is szüksége volt. Csak éppen nem tudta azt rendesen kamatoztatni, részben a saját kabinetjének belső szabotázsai miatt (avagy a bürokrácia egy bazi nagy lassú tankhajó, amit hiába próbálsz meg odébbtolni, ő fog a végén bedarálni), részben a saját hibái miatt. Az öröksége mindenképpen maradandó lesz a párton belül és társadalmi szinten, kérdés ilyen össztársadalmi megosztottság mellett hogyan lehet majd kormányozni. Viszont Georgia is megmutatta, hogy a repek nem mehetnek el szó nélkül a trumpisták mellett, mivel több helyen olvastam, hogy pont az őket nem reprezentáló estabilishment jelöltek miatt nem szavaztak, elbukva a Szenátust.

Orosz részen a valdajos Fjodor Lukjanov elemzését olvastam, ő kétpárti konszolidációt feltételez a jövőben, de nekem minden esetre fenntartásaim vannak miként fog Washington alakulni.
 
  • Tetszik
Reactions: Negan and aquarell
T

Törölt tag 2361

Guest
na ez igen.

a szavazomasinak gyartoja beperelte a tramp egyik ugyvedet aki alandoan oket hibazta a csalasert.
es nem is kis karteritest kernek..

The complaint filed Friday by Dominion Voting Systems Inc. seeks $1.3 billion from Powell, who filed numerous unsuccessful court cases seeking to overturn the election results. She was dumped by the Trump campaign not long after a Nov. 19 press conference in which she claimed that agents from Iran and China infiltrated Dominion’s voting machines to help Biden, and that the software had ties to Venezuelan dictator Hugo Chavez, who died in 2013.
 
  • Vicces
Reactions: svajcibeka and zeal

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 077
113
Na most van ez a bizonyos réteg, ami - mint az elmúlt időszakban láthattuk - csak és kizárólag addig érdekelt a "szabad véleménynyilvánításban" és a demokráciában, míg az az ő malmukra hajtja a vizet. Abban a pillanatban, hogy helyzetbe kerülnek, vagy a demokrácia és a szabad véleménynyilvánítás ellenük kezd dolgozni, minden lehetséges lépést megtesznek annak kikerülésére és erodálására.
És ez egy igen széles réteg. A “jogvédőktől” kezdve a polkorrektséget túlhasználókon át egészen a nagyon igaz űberhazafi csoportokig mindenki addig a pontig követeli a demokráciát és a szabad véleménygyakorlást, amíg csak neki jó.
Itt mindenkinek csak jogai vannak, kötelessége és korlátai senkinek se.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 077
113
Vagyis amelyik asztalnál eszünk,annak tartsuk is be az illemszabályait.
Pont ez az, amiről írtam. Értem az érvelésed, csak az a bajom, hogy a “házirendet” azok határozzák meg, akik nem kíváncsiak ránk egyenrangú félként, csak engedelmes gyarmatként.
Fajsúlyos kérdésekben az EU elvárja a nyugati tagállamok számára kedvező álláspont betartását a keleti tagállamoktól, akkor is, ha ez nekünk életidegen és kedvezőtlen.
Nem vagyunk egyenrangú felek és ehhez még tapsolnunk is kell.
Pont ezért nem értem azt se, hogy idehaza miért örömteli az egyeseknek, hogy talán majd most megint az USA lehet a világ ura. Ez miért lenne jó az USA-n kívül bárkinek is?
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Allesmor: egyesek lélekben az USA-ban élnek, még akkor is, ha fizikailag Magyarországon élnek. Ez a titka. (Sajnos.)

És pszichológiailag pedig ennek az az oka, hogy mint a kisegér, úgy érzik, hogy az elefánt mellett ők is dübörögnek.
 
W

Wilson

Guest
Pont ez az, amiről írtam. Értem az érvelésed, csak az a bajom, hogy a “házirendet” azok határozzák meg, akik nem kíváncsiak ránk egyenrangú félként, csak engedelmes gyarmatként.
Fajsúlyos kérdésekben az EU elvárja a nyugati tagállamok számára kedvező álláspont betartását a keleti tagállamoktól, akkor is, ha ez nekünk életidegen és kedvezőtlen.
Nem vagyunk egyenrangú felek és ehhez még tapsolnunk is kell.
Pont ezért nem értem azt se, hogy idehaza miért örömteli az egyeseknek, hogy talán majd most megint az USA lehet a világ ura. Ez miért lenne jó az USA-n kívül bárkinek is?

Nagyon úgy néz ki,hogy az USA már a 10 évvel ezelőtti (a világban betöltött) hatalmi pozícióját sem tudja elérni vagy visszaszerezni a világ már a legutóbbi demokrata elnöki ciklus óta is sokat változott.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 533
113
De ha azt hiszik, nem lehet még rosszabb, akkor tévednek. A demokratáknak most nagyon bizonyítaniuk kell, hogy ők az "orosz ügynök" Trumpnál keményebbek Moszkvával.
Trump meg persze simán normalizálta volna a kapcsolatokat, csak állandó össztűz alatt nem tehette. Meglátjuk Biden most kap-e hasonlót kínai viszonylatban, és lesz-e hatása ennek a kínai kapcsolatokra. Valószínűleg abban, ami fontos a cégeknek, vagyis a kereskedelemben, nem lesz.

Amerikaiak a maguk vilagaban. :D
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 533
113
Nagy az isten állatkertje.

Az erintett ceg csak annyit kozolt amennyiben valamelyik dolgozoja veszelyes magatartast tanusit vagy masok eletet veszelyezteti, elbocsajtjak allasabol. Nesze neked demokracia meg szolasszabadsag... Szep uj jovo. :eek:
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Ez a topik kezd durvább lenni, mint a belpol... o_O
Az az igazság, hogy a jövőbe tekintve lehet az is durva lesz ránk nézve. Mindenki csak találgat, meddig akarnak majd elmenni mivel még át se vették az elnöki széket de már Magyarország meg lett említve.
Nyilván senki se gondol itt demokrácia exportra, de igazából ha meglépi, hogy példát statuáljanak a hangoskodó kelet-európai országoknak, azt hiszem itt a fórum olvasóközösségét nagy meglepetés nem fogja érni. Továbbá van egy olyan érzésem, hogy egy újabb vasfüggönynek örülnének, ami végre végérvényesen elválasztaná Nyugat-Európát az oroszoktól, természetesen a Kelet-európai államok kontójára. Kétség se férjen hozzá hogy a lengyelek is addig fontosak nekik, míg az oroszokat sakkban tudja tartani, okoztak már csalódást nekik is.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 077
113
Nem válaszolok külön mindenkinek,mert elkopik az újjam.
Propaganda rettenetesen torzit-mindkét oldalon.De a NER propi az valami iszonyt butitó opium.
Kezdjük ott,hogy még amerikában is értelmezhetetlen a jobb és bal oldali felosztás.Nálunk meg aztán pláne.Ezek szimpla érdekképviseleti pártok,amik ideológiákkal csak takaróznak,de nem vallják őket.
Ideológiailag a balliberalizmus kifejezés értelmezhetetlen.Szociáldemokráciának már volna értelme,de ez nem szociáldemokrácia.Balliber az lényegében a neoliberális szabályozatlan rablókapitalizmus és a szinte már feudális osztályként viselkedő állami aparatcsik hivatásos politikusi réteg összeborult szövetsége.Biden ennek egy tipikus képviselője.De ami azt illeti,Orbán is....
A nagy különbbség,hogy az amcsi állam egy többrétegű,és a klasszikus liberális demokrácia elvei szerinti államszervezet,mig a magyar egy központositott bolsevik tipusú monolit diktatúra államszervezet.
OV valójában annyiban különbözik Bidentől,hogy saját maga a rablókapitalista.Csakhogy az ugymond "normális" neoliberalizmusban azért van egy kapitalista verseny,de a NERben semmiféle verseny nincs.A politikai hatalom birtokában a közpénzek becsatornázásábol növekednek(de nem fejlődnek),anélkül életképtelenek-sima lopás az egész.
OV nem polgári konzervativ,az ugyanis a klasszikus liberalizmus,ahogy Locke és Adam Smith leirta.Oligarhikus bolsevizmust csinált meg,egy újkori kifinomultabb feudalizmust.XXI. századi horthyzmust.
Namost ez igazábol egyik amcsi pártnak sem tetszik.Se a demokratáknak,sem a republikánusoknak.Szemükben ez zsarnokság (az is)
Értem az érvelésedet, de egyet ne feledj: óriási különbség az USA és a magyar gazdasági-politikai elit között (és ez igaz a németekre, franciákra is), hogy nekik van saját tulajdonú termelésük, nekünk meg nincs.
Anno Kádárék 1968-as Új Gazdasági Mechanizmusának az volt az egyik alapvetése, hogy hatékonyabbá, kvázi-piaci jellegűvé kéne átalakítani a magyar gazdaságot. Teljesítménycentrikus bértábla mellett eltűnt volna a hatósági árazás rendszere is.
Aztán előbb jöttek a csehszlovákiai események, melyek után még bújtatva, de be akarták húzni a dolgot, de az 1972-es, eléggé presszió jellegű tököli reptérre szervezett raport Brezsnyevvel személyesen végleg megpecsételte a szocialista piacgazdaság sorsát.
Láthattuk, hogy Kádár rögeszméje, a mindenáron kierőszakolt gulyáskommunizmus végül hogyan volt csak fenntartható.
A Fekete János-féle hitelpolitikával, mellyel 1989-90-re totál eladósodott az ország.
Az 1990-1998 közötti Antall és Horn kabinet alatt végbement elvtelen és esztelen ütemű privatizáció végül lenullázta a saját, hazai gazdasági potenciált. Jöhettek nyakra-főre a hitelek, majd a deviza hitelek.
Napjainkra ami nagytermelő gazdasági szereplő hazánkban létezik, az nem magyar.
Ez súlyos probléma.
Ilyen helyzetben egy kormány két dolgot tehet. A nagy kitettségű, lényegében nem hazai gazdaság pont annyit ér, mint a hatvans-hetvenes évek szerkezetileg teljesen elavult, selejthalmozó, senkifia magyar gazdaság volt. Ha jólétet akarsz, veheted fel a hiteleket és húzhatod magadra az eladósodást és a gyámságot.
Az önálló bel- és külpolitikának vége.

Vagy, NER név alatt létrehozol egy újmagyar nemességet, egy klientúra hálózatot és szándékolt túlszámlázással, közpénzekkel feltőkésítéssel rabolod le a nyugat amúgy is lehívható pénzét.
A lényeg, hogy kihasználva az EU pénzeket, feltőkésíted a vállalkozó kör felső rétegét egy olyan pénztömeggel, ami amúgy sosem volt az istenadta nép pénze.
Holott költségvetési pénzről beszélünk, ami ugye közpénz. Csakhogy ez nem feltétlen a mi adónk, hanem bőven a nyugatiak pénze is. Mégis nálunk valósulnak meg a beruházások.

Ez egy bonyolult játék, hiszen ha ez nincs, akkor maximum a hitelek, meg az eladósodás marad. Viszont ez meg így jogilag aggályos.

Ugyanakkor felteszem én a kérdést, hogy egy ilyen helyzetben jogosnak kell-e éreznünk a Nyugat és azon belül is az USA kritikáját, amikor nekik bezzeg van saját gazdaságuk. Sőt, az USA-nak saját pénznyomtatási lehetősége is van. A hihetetlenül elszállt védelmi költségvetés már felfoghatatlan mennyiségű közvagyont pumpált át a védelmi-ipari komplexum térfelére, amit mindig tudnak űberelni. Csak nyomtatni kell hozzá még egy kis pénzt.
Az amerikai gazdaság egyik alap pillére, hogy pénzből kell pénzt csinálni és hogy soha ne a veszteségeket nézd, mert az mindig leírható.
A lényeg, hogy mindig legyen megrendelés, mindig legyen a bizniszben ígéret. A többi meg a kreatív könyvelés dolga.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 533
113
De van,amig a NATO védöernyöje mögé bújunk.Van,amig a nyugati gazdasági rendszerhez tartozunk.
Vagyis amelyik asztalnál eszünk,annak tartsuk is be az illemszabályait.
Ok is oda bujnak mivel a nato kozos.
A gazdasagi rendszer szinten kozos.
Es mivel minden kozos, ugy a mi szabalyaink az o szabalyaik is nemcsak forditva.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Bár szerintem deepfake! :D :D /@milagro -nak most kezd el bizseregni az a pont...a konteo pont (levédetem! ;)) /
Az nem lehet, hogy egy ilyen HŐS így becsicskuljon. :oops:
/esetleg valaki emlékeztette, hogyha nem akarja az élete hátralévő részét egy BLM paradicsomban leélni, akkor abba kellene fejezni a marháskodást.../
Láttam már késő éjjel.
Tény, hogy kék nyakkendőben van.
Mikor rögzíthették, elsőként ez jutott eszembe akkor...