1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Balkán - történelem és politika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - blogen által indítva @ 2018. szeptember 24..

 1. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

 2. blogen

  blogen Well-Known Member

 3. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Az az érzésem hogy előbb vagy utóbb el fog szakadni a cérna és nézzünk majd mint marci a levesben hogy fellángol egy konfliktus. A töketlenségéről "híres" eu meg nem fogja tudni kezelni vagy nem is akarja időben kezelni. Így igen veszélyes lehet, mert akár mint anno yugo polgárháborúban pillanatok alatt széterjedhet a balkánon. A jelentős török-szaúdi közel keleti befolyások miatt is. Pl bosznia, albánok.
   
  antigonosz likes this.
 5. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  És mi kit választunk szövetségesnek, a szerbet vagy a horvátot egy adott esetben?
   
 6. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Horvát, mint eddig mindig.
   
  Irsai Olivér likes this.
 7. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  [​IMG]
   
 8. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ha megint egymást lövik akkor vagy horvátot vagy szerbet segítjük, esetleg mindkettőt gyilkoljuk. Ha mindkettőt segítjük ellenünk fordulnak.
   
 9. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Úgy kell mindkettőt il a többieket is segíteni hogy mi jöjjünk ki jól belőle. Igen ez rohadt nehéz lenne. Egyébként is ha fent akarunk maradni nem tehetjük meg azt a szívességet, hogy amíg ott zajlanak az események mi itt várakozunk. Mert utána mi következhetünk. Ne kövessük el ismét harmadjára azt a hibát hogy legyengítve megalázva rajtunk döntsenek a nagyhatalmak. Ha nem segítünk ott be mindkét félnek il azoknak akiknek szüksége lesz rá akkor kutyából járhatunk mint a kurdok. Csak nézni fogjuk az elszaporodó nagyhatalmi zászlókat il bázisokat a térségben. Amelyik nagyhatalom képes lesz rá részben az általa létrehozott romhalmazon korlátlan befolyást szerezni, annak a hatalomnak az érdekérvényesítő képessége ki is fog ránk hatni. Magyarán egy újbóli balkáni konfliktus lezárása esetén kuss lesz nekünk vagy ugathatunk majd a kenelből. Addig amíg meg nem unják.
   
 10. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Sun ce kit választana?
   
  silurusglanis likes this.
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Minden stratégiai érdek a szerbek mellett szól, amire a horvát nacionalizmus elmúlt években előadott olaj- és gázipari kiselőadása is rákontráz. Szóval hallgassunk az eszünkre és válasszuk a szerbeket most kivételesen, mert a horvátok egyszerűen csak nem állnak az érdekünkben, oda pénzt költeni járunk és cserébe csak illúziókat kapunk, de még azt is saját magunknak gyártjuk, míg a szerbektől gázvezetéket, visszatartott migránsokat és a stratégiai pozíciójukon (Balkán kellős közepe) keresztül a félszigethez való hozzáférést!

  Ráadásul nem lehet mindenki az ellenségünk a volt kisantantból! A románok és ukránok javíthatatlanok, a szerbek és szlovákok nem jelentenek olyan szintű problémát, mint az első kettő! Mi több, ha folytatódik a mostani trend, akkor lehet, hogy problémát se fognak jelenteni!
   
  tonyo and milagro like this.
 12. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A legideálisabb persze, ha a szerbek nyernek, a segítségünkkel, és a felosztásnál területi csereberében részt veszünk. Vajdaság északi részét nekünk, Baranyaháromszög, és statégiai szempontból Eszék. A szerbeké meg koszovó, és szerb lakta bosnyák, és montenegrói területek. De ez a legkevésbé valószínű forgatókönyv.
   
 13. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A horvát a legvalószínűbb nyertes, mert a szerb hiába orosz szövetséges, a környező országok könnyen blokád alá helyezik. Így hiába nyernénk a szerb győzelemmel többet, de valószínű a horvátok a befutók.
   
  fonak9 likes this.
 14. megazez

  megazez Well-Known Member

  Ha eltűnik ukrajna és mi a szerbek oldalán leszünk akkor a blokádon lesz 1 kapu a szerbeknek oroszország felé. Sajnos ez is olyan, hogy az eu mit lép, mert mi eddig a 20. sz.-tól kezdve nagyon bíztunk az ő jóindulatukban.
   
 15. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Ahhoz haderő, hattér, haditechnika is kell a horvátok segge alá. Jelenleg mind a 3 ból majdnem nullán állnak ahhoz hogy bármiféle győzelmet tudhatnának magukéknak. A szerbek bezárásarol meg annyit hogy a szerbek háta mögött könnyen megjelenhetnek a kicsi kínaiak is valamilyen szinten. Á hülyeség. Bármi lehetséges. Továbbá a környező országoknak sem erejük, sem a gazdaságuk nincs megadva ahhoz hogy bezárják őket. Ahogy írtam már bármilyen szitú esetén mindenki menekülne segítséget kérni ahhoz akítől számíthatnak rá. Persze a politikában semmi sincs ingyen. Tehát egy ilyen helyzetett meg illene tudnunk majd lekezelni ahhoz hogy a leendő béke asztalnál csekélyke beleszólasunk is legyen majd.
   
 16. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A horvátoknak mivel NATO tag, a franciák és az amcsik, már csak a szerbek orosz barátsága miatt adnak a seggük alá amit kell, cserébe majd bázist kérnek meg kiszámláznak nekik valami komoly összeget. Technika lesz, meg katona is és utólag megfizettetik velük.
   
 17. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  A NATO max annyiban fog beavatkozni hogy a szart mégnagyobb szarrá tegye. A második addig nem fog jelentősen beavatkozni szart kavarni ott, amíg az oroszok a kínaiakkal jelentős tényezők nem lesznek ott. Magyarán túl sok támogatást fognak adni a keletiek. Arra az orosz (kínai) is vigyázni fog a szerbek felé hogy csak az ép szükséges minimumot. A harmadik hogy annyi fegyver lehet ott még mindig bespájzolva hogy bármilyen nato féle beavatkozás nem úgy sikerülne ahogy szeretnék majd. Negyedik mivel nem jelentős geo politikai tényező a térképpen szerinted annak a NATO féle végrehajtó állományát kik fogják adni? Kik lesznek a feláldozható bakák ha úgy alakulna? Mert abban biztosak lehetünk hogy a franci, német, hollandus, amcsi baka nem fog ott hullani. Max mindent szét fognak lőni. Még néhanapján a "barati" albánokat is.
   
 18. milagro

  milagro Well-Known Member

  Részben egyetértek, mert azt mindenképpen el kell kerülni, hogy az egymással határos szerbek és romulánok egy klubba járjanak.
  (Szerencsére a dolgok nem erre tartanak.)
  ..
  Mindazonáltal viszont szerintem a szerbek és a horvátok már egy szalonban vannak, csak az egyik a biliárd asztalnál foglalatoskodik, míg a másik épp a pultnál van.
  Egymással szemben sokkal kisebb területi igényeik vannak annál, mint kettőjüknek együttvéve közösen, a szomszéd szalonban vizipipázgató bosnyákokkal szemben!
  ..
  Nekünk mindkettőt segíteni kell és aztán alkudozni, ha Bosznia-Hercegovina szétesett, hogy legalább a Dráva-háromszöget és a Tisza- és határ menti területeket visszakapjuk!
  ..
  Ha törökök és a szaúdiak sokat kavarnak, akkor egy idő után a németeknek is érdeke lehet egy átfogó balkáni rendezés.
   
  tonyo likes this.
 19. oliver88

  oliver88 Member

  A Szerb védelmi miniszter mai bejelentése a Youtube csatornáján.
  Szerbia nagy hatóvátvolságú légvédelmi rendszert vásárol!

  Konkrét info még nincs h mi lesz az, de én S400 re tippelek. Nem hiába járt itt az S400 tavaly ősszel szerintem.
   
  anonim999, antigonosz and milagro like this.
 20. milagro

  milagro Well-Known Member

  Valamivel védeni kell majd a Selyemút ezen szakaszát (Thesszaloniké-Nándorfehérvár-Budapest).
  De ez akár a Bosznia-projektre vetítve is nagyobb képzelőerőt engedhet...
   

Ezen oldal megosztása