1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Dél-Amerika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - boki által indítva @ 2013. április 5..

 1. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Szerintem ez a teljes orszagban zajlik. En az Alpokaljan elek, itt elvileg tobb a csapadek, de tulajdonkepp barmerre autozom rengeteg kiszaradt, vagy felig kiszaradt fat latni az utak, erdok, erdosavok szelen iden. Nem 1-2 darabot, hanem sorban egy csomot es nem kicsiket. Nekem az egyik kisebb akac telepitesemet ( kb 300 fa 10-12 eves) ami eleg xar kavicsos talajra lett teve ugy elegette a nap hogy alig maradt kb 50 db amin van egy kis sargas, halvanyzoldes level. A tobbi teljesen kopar. Eddig is le szokott egni parrol minden even, de ennyirol nem. Az extrem meleg es a 3 honap eso nelkuliseg, valamint az hogy telen se sok minden esett ennyit jelentett.
   
  tonyo, gergo55 and dragonette like this.
 2. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  A gond, hogy egy zárt terület a mi medencénk. Ha nem hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát legalább kicsit, úgy fog kinézni ez is, mint a Tárim. Sajnálom a fáidat. Az akác pedig szívós egy fajta, mindent kivesz a talajból, hogy megéljen. De ezt a napsugárzást nehezen bírja bármi.
   
 3. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Hogyne hisz egy hatalmas kiterjedesu erdos idoszakos mocsarbol csinaltak egy telen nyaron puszta pusztat az evszazadok...es a szabajozas.... /meg nem lenne keso a duna tisza focatornat befejezni majd kalocsa es baj kozott egy kissebb vizszallitasi kepesegut es szepen lassan osszekotogetni a mar meglevi csatornarendszeren keresztul /vajas dunamenti focsatorna stb.../ 4 elektromos aramtermelo egyseg is keletkezne amibol 2 de inkabb 3 folyamatosan termelhetne... /tehat tobb legy egycsapasra.../szallitmanyozasrol ne is beszeljunk.../igazabol csak foldmunka mar nem kel hozza 100.000 kubikus.../
   
  zeal, dragonette and melampo like this.
 4. melampo

  melampo Well-Known Member

  Heves egy részén már megépült és működik egy prototípus, a hagyományos vízgazdálkodás elveit alkalmazó rendszer.
   
  zeal, tonyo, gergo55 and 2 others like this.
 5. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Na azért ez meglepett! Nálunk agyagos köves a talaj, az akácok bírják. Úgy 10 éve volt amikor az erdő közepén a virágos kőris kötegekben száradt ki. Augusztusban teljesen lekopaszodtak a fák. Szerencsére nagy részük következő évben kihajtott.
   
 6. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Na erre reagálok: az alföld eredetileg erdő volt, az emberiség irtotta ki. Tudomásom szerint nem is sztyeppés erdő volt, hanem sűrű erdő!
  https://www.wsl.ch/staff/niklaus.zimmermann/papers/QuatSciRev_Kaplan_2009.pdf
  Kicsit nézegessétek!
   
  tonyo, gergo55, Pogány and 2 others like this.
 7. alali77

  alali77 Well-Known Member

  A szabályozás az "Ly"
  nem focatorna hanem főcsatorna
  És a Duna-Tisza csatornát igazából eredetileg a Ferenc-csatorna kiváltására találták ki Trianon után, de a háború miatt nem kezdték el csak a komcsik, de nekik is beletörött a bicskájuk. Sajnos ha az eddig tervezett nyomvonalat használnák akkor vagy hatalmas földmunka vagy 20 zsilip kellene az ~50m szintkülönbség miatt, amik mind szivattyúsok. Ráadásul hosszú szakaszon van olyan talaj amiben szikkadna a víz, ott meg burkolni kellene a medret (mint a Bősi erőmű üzemvíz csatornáját aszfaltozták a szlovákok).
  A munkahelyem részt vett öt-hat éve egy tanulmány elkészítésében, amiben a Duna-Tisza közén vizsgálták a vízpótlás helyreállítását (mert lehetne rá kapni mindenféle támogatást, mivel az ENSZ szerint a terület már félsivatag, az elfogadott klímaváltozási modellek alapján félsivatag lesz az Északi-Középhegységig az Alföld. Sajnos olyan megoldást nem találtak amivel ezt meg lehetne oldani olyan módon hogy a Magyarország ezt ki tudja fizetni, még támogatásokkal együtt sincsen ennyi pénz.
   
  tonyo and antigonosz like this.
 8. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Igen raadasul eleg nagy aranyba tolgyesel /a magasabb teruleteken./ amik idoszakosan voltak vizzel boritottak . az ev nagyreszeben vizben/mocsarban allo teruleteken meg termeazetesen a vizkedvelo puhafak voltak a legelterjedtebbek /fokent a fuzek dominaltak./legalabbis a tozegtelepek erre is utalnak.../ amikor aradaskor a duna es a tisza osszeert mocsar volt az egesz a teljes teruletrol a viz le se tudott vonulni mire jott altalaba a kovetkezo aradas.../ ez annak idejen nagy aldas volt allattartas es kerteszkedes gyumolcsok es erdogazdalkodas teren plusz a halaszat... De gabona kellett /ami hozama kesobb kiderult nem lett a legcombosabb igy egy jol hasznosithato jol ado teruletbol lett egy kevesbe jol hasznosithato /sokkal kevesebb felere hasznosithato./ kevesbe jol ado terulet .... /gratulalok magunknak./ es nemm az a legnagyobb gond hogy elcsesztuk.../a lecsapolas utan meg ugytunt hogy jo otlet par evtizedig.../ hanem ott csesztuk el hogy kesobb nem javitottuk ki a hibakat... /es ez a tipikus magyar hiba van egy nagyon jo otlet. Amit reszben megvalositasra is kerul./ a megvalositas mar az elejen sporolos... Majd mire az elso /tudottan javitasra szorulo koncepcio elkeszul./ baszak javitani mert mar mennyit beleoltek... /mikoznen mar az elejen tudni lehetett es tudtak is hogy egyeb fejlesztsekre szorul a dolog a kesobbiekben../ csak ezt a kesobbiekben mindig elfelejtik hogy eredetileg nem csak ennyi volt a tervben...
   
  Pogány likes this.
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Nem nem mar joval korabban volt mint a fernccsatorna kivaltasa /nezz utanna a szabalyozas idelyenek./ egyebkent lehuztam egy evet a vizugynel es egy olyan telepulesen nottem fel ami kvazi egy sziget es a duna szabalyozasakor kerult eggyik partrol a masikra.../ en nem csak belebofogok ebbe a temaba /mar 2010 es elso 10 kommentem kozott szerepelt ez a tema... /pedig akkor meg off volt offra./a dunaszentgyorgy -fokto/uszod /paks kalocsa/ hiddal eggyutt
   
 10. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A duna tisza csatorna rendszer kett volna eredetileg.

  3 csatornaval.

  Az elso /duna folyasat tekintve/ budapest alatt sok munkaval jart volna cserebe a vizi szallitmanyozast nagyon megkonnyitette volna.

  A masodik kalocsa es baj kozott az akkor mar meglevo fel termeszetese alakult csatornarendszerek osszekotesevel es kotrasaval toltesevel ertek volna el. /ennek fo szerepe mar a vizellatas a hajozas csak masodlagos./

  Es a harmadik ujvideken lett volna konnyu gyorsan megepitheto csatorna lett volna ontozesi es kismerteku hajozasi celzattal.
  Esetleg bicikliut.
  Termeszetesen arviz vedelmi szempontbol mind a 3 egymagaban is jelentos temyezo lett volna...

  A mai vialgba erre jonne ra a villamos energia termeles mint plusz profit. /es a csatornak alacsony toltesere epitheto muut vagy vasut.
   
  Nemerson likes this.
 11. Python

  Python Well-Known Member

 12. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Érdekes elmélet.
  Az a gyengéje, hogy a bizonyítás a középkori népesség létszámának becslésén alapszik.
  Amit a történészek 50-100% eltéréssel becsülnek. Tehát, hogy pl. Nagy Károly idején csak a mai Fr.o területén volt 15-18 millió lakos, vagy az egész frank birodalomban.
  Szóval érdekes elmélet, de nem kellett volna annyit bajlódniuk a tized százalékokkal.
  Egyrészt a régészek, történészek növényi és pollen maradványokból eléggé megbízhatóan meg tudják mondani az eredeti növénytakarót, másrészt az éves csapadékmennyiség is meghatározza azt.
  Tehát folyók mentén ártéri erdők, távolabb füves fás puszta.
   
  gergo55 likes this.
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Találtak a gyerekek tegnap 50 kolumbiai pesót itt az utcán. Na a mérete alapján nem ér sokat gondoltam, mert kb a kivont 2 forintos nagyságú. Valami medve szerű izé van a hátoldalán meg olyan pici írás hogy azt én el nem olvasom. Na megnéztem, kereken 4,11 forintot ér. :)
   
  tindalos likes this.
 14. Python

  Python Well-Known Member

 15. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Csak az ár és belvizet kellene megtartani, vizes élőhelyeket hagyni.....
   
  Python and Pogány like this.
 16. Python

  Python Well-Known Member

 17. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Gauchok vs. Vegán tüntetők.

  A vegánok próbáltak egy rodeót megzavarni.
  "argentin cowboyok lóháton, ostorral verik szét a vegán tüntetőket. A felvételek szerint akadtak olyan lelkes nézők is, akik szó szerint kidobálták a tüntetőket a porondról."

   
  Ooorky, fip7, zeal and 1 other person like this.
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Miért nem a mekdöncik előtt tiltakoznak?
   
  tindalos likes this.
 19. Roni

  Roni Well-Known Member

  Orosz tanácsadók Venezuelában.
  Én csak a nők miatt mennék Dél -Amerikában ! :cool:
  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]
   
 20. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  A kokó már smafu?
   

Ezen oldal megosztása