[BIZTPOL] Észak-Korea

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
A posztképpel ellentétben az eredeti kb így fog kinézni http://large.stanford.edu/courses/2011/ph241/hamman2/images/f2big.jpg Feltételezve, hogy ezúttal működik a bomba.
"Észak-Korea évente 40 kilogramm dúsított urániumot tud előállítani, ami két nukleáris robbanószerkezet elkészítéséhez elegendő" - ha U233 akkor 15 kg, ha U235 akkor 52 kg a kritikus tömeg, ez persze feltételezi a "teljes" dúsítottságot. Ezeket a számításoat viszont sohasem értettem, úgy vázolják fel mintha a Hiroshimai bombába (13-18kt) is ugyanannyi hasadóanyag kellett volna, mint pl az Ivy King-be (500kt), vagy bármelyik atombombába ugyanannyi hasadóanyag kellene a robbanás energiájától függetlenül. Mintha azt mondanák, hogy egy hagyományos robbantáshoz mondjuk 1kg TNT kell. Szerintem meg egy ajtó berobbantásához sok, egy kocsi felrobbantásához kb elég, egy külszíni fejtésű bányánál meg lehet ha egy tonna is kevés, nemhogy egy kiló.
"...további hat magán- és jogi személyt véve fel az ENSZ tilalmi listájára" - valakiknek nem tetszika pofád és elveszik a teljes vagyonodat, hát szép. Közönséges rablás.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Ennyit arról, hogy a műhold fellövés mennyire békés célú volt. Nagyon védték őket itt a fórumon néhányan. Most is azon "dolgoznak", hogy ne legyen háború.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A nép nyomorban, fegyverkezés dübörög, legalább is a rakéta technikát nagyon fejlesztik, és a korábbi "műholdas" siker (a sok kudarc után...) úgy látszik meghozta a kedvüket a kilövéshez, robbantáshoz. (Majd meglátjuk sikerülnek -e, vagy...?!)
Képriport Észak - Koreából:
http://www.theatlantic.com/infocus/2013/01/a-look-inside-north-korea/100432/
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Az a műhold speciel elég békés volt, mert azóta sem csinál semmit. Én éppen azt mondtam, hogy joguk volt hozzá, ugyanúgy, mint bárki másnak.

Ha beraktok egy képet illusztrációnak, írjátok már oda, hogy honnan van.

Remélem nem akkora marhák, hogy tényleg tegyenek is valamit az USA ellen.

Szerintem ugyanannyi hasadóanyaggal is lehet különböző erejű bombákat csinálni. Azt hiszem a berobbantás hatásfoka erősen technikafüggő. Az órán, és a burkolaton múlhat.
 
  • Tetszik
Reactions: Ooorky

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
A koreai műhold fellövés miatti hiszti komolytalan. Az északi atomütőerő bevetése az USA ellen sci-fi.

http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/peking-segelyek-csokkentesevel-fenyegette-meg-phenjant

Ha netán - ezt már egyszer írtam - ÉK "önálló útra lépne" és közben magasról tojna Peking és Moszkva érdekeire, akkor ÉK olyan gyorsan omlik össze, hogy el sem tetszenek hinni. Jelenleg 500 ezer kínai katona állomásozik az észak-korei határ mentén felkészülve arra is, hogy bármikor benyomuljon és lefoglalja a koreai atomfegyverzetet. Oroszország a tavalyi évben felkészült egy esetleges távol-keleti atomháborúra is, erről hivatalos szinten nyilatkozatot is közzé tettek és természetesen ez katonai-technikai manőverekkel is alátámasztották.

A térségben nő a feszültség - erről is értekeztem már párszor - és Japán esetében DK, Kína és Tajvan egy oldalra sorol. Ennek következménye lenne az ottani amerikai szövetségi rendszer szétesése, emiatt Washingtonnak is elemi érdeke ÉK fenntartása, keménykedése és ugyanakkor a nyugton maradása is egyben.

ÉK az ottani orosz-kínai-japán-USA játszmában csak egy "paraszt" a sakktáblán. Oszt ha összekeveri magát a vezérrel, akkor leütik. Ennyi. ÉK = ázsiai NDK.

 
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Megelőztél Monte... Szerintem egyesek rohadtul nincsenek tisztában sem a helyzettel sem azzal hogy mit érnek ezek a koreai cuccok...

1.  ÉK önállóan semmit sem ér. Amint megszűnik a támogatás a háttérből végük van.

2 Sem a rakétatechnikájuk, sem az atomtöltetük NEM alkalmas katonai felhasználásra jelenleg.

De még ha az is lenne sem lennének olyan hülyék hogy bevessék, mert akkor azonnal végük lenne...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
http://www.theblogbelow.com/2008/07/underground-nuclear-test.html

itt találsz videokat és térképet is gacsat.

 
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
Az ÉK-i kártyát bizony   Kína osztja !    Talán ezért is nem meri   az USA  támadással, megelőző csapással fenyegetni  a kommunista vezetést - ellentétben Iránnal !

(  Vagy talán azért mert ÉK felmondta az atomsorompó egyezményt - jogilag nem  kifogásolható ?   D D  )
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Nehogy félreértés essék, Észak-Korea életveszélyes ellenfél mindenkinek egy háborúban, de az is tény, hogy Phenjan nem a pekingi ligában focizik.

ÉK hatalmas hibát követ(ne) el azzal, ha olyan helyzetbe manőverezi magát, ami élesen ellentétes a kínai vagy orosz térségbeli stratégiai érdekekkel. ÉK alaposan összezavarhatja a nagyhatalmak közötti kapcsolatokat.

A helyzet az, hogy sem Peking, sem Moszkva nem fog sz@rakodni, ha komoly a balhé és ezzel az ifjú koreai  nagyvezér is pontosan tisztában van. A mögötte álló vének meg méginkább.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Monte, ott a pont...:

"ÉK az ottani orosz-kínai-japán-USA játszmában csak egy “paraszt” a sakktáblán. Oszt ha összekeveri magát a vezérrel, akkor leütik. Ennyi. ÉK = ázsiai NDK."

 

Érdekes folyamatok zajlanak mostanság egész DK Ázsiában.

 
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
ÉK legnagyobb szövetségese az USA. Indirekt stratégiai szövetség - az oka pedig nagyon egyszerű, de egyben nagyon fontos is.

ÉK egy olyan közvetlen kapcsolódási pont Oroszország és Kína saját katonai védelme szempontjából, hogy - extrém eset!!!!! - ha esetleg be kell avatkozni ÉK-ban, akkor ezt Kína vagy Oroszország fogja tenni.

Ugyanis a kínai illetve orosz katonai érdekek ebben a kérdésben szembefordíthatóak! Azaz a globális szinten realizálódó orosz-kínai együttműködést ezen a regionális szinten lehet kikezdeni. Ez pedig sorsdöntő fordulat lenne a világ további sorsának szempontjából, ez kétségtelen.

Emiatt is állítottam azt a képtelenséget, amivel kezdtem. De nyilván ez csak nekünk  abszurd így elsőre, valószínűleg ezt sokkal jobban tudják azok is, akik ezt a hatalmas játszmát nyomják. Legalábbis gondolom, hogy akad még néhány stratéga azért Oroszhonban meg Kínáéknál is.

(Ha nem, akkor csak forduljanak bizalommal a htka fórumokhoz, de előtte mindenképpen kérjék ki a kockázatokról és mellékhatásokról a kezelőorvosuk vagy gyógyszerészük  véleményét.) ;D
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
Visszatérve a témához: szerintem lesz harmadik kísérlet !   A dúsított uránium töltet meg arra enged következtetni,hogy  az  iráni töltet lesz  !
 

Tilikov

New Member
2010. április 19.
16
0
1
Ha már felmerült az iráni töltet, talán kapcsolódik ehhez, hogy közben meg Iránban felrobbant a Kom mellett lévő földalatti urándúsító üzem. Állítólag 200-300 embert rekedt odalent.

Ha kiderül, hogy szabotázs volt, akkor az iráni töltet kérdése aktuálisabb lesz mint valaha. Elég nehéz elképzelni, hogy véletlenül berobbanjon egy ilyen üzem, bár ki tudja, jobb megvárni a pontosabb infókat.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 104
1 975
113
Egy korábbi ÉK cikknél voltak olyan vélemények, hogy nem is éheznek csak a nyugati dezinformálás működik. :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Tilikov honnan az infó, hogy felrobbant az urándúsító Iránban? Egyáltalán mi tud ott felrobbanni? Ha tényleg egy Moszad / CIA szabotázsról van szó, akkor hamar összedobják az atomot, ha eddig nem is volt terbven.
 

Tilikov

New Member
2010. április 19.
16
0
1
Hát nem könnyű elképzelni, hogy egy ilyen bombabiztos létesítmény csak úgy berobban. Lehet eddig tartott a vörös vonal. Végső soron meglehet, hogy ez inkább gyorsítani fogja az iráni atomprogramot, mint lassítani.

http://www.welt.de/politik/ausland/article113155950/Experte-meldet-schwere-Explosion-in-Atomanlage.html
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Bombabiztos kívülről, de mitől robban be belülről? Nem hiszem, hogy valaki lement egy kiló C4-essel, feltapasztotta valamire és bumm. Az nem okozna ekkora kárt, amiről szó van, na meg levinni robbanószert... rég lelőtték volna. Most vagy kacsa a hír, vagy légitámadás történt, ami casus belli, vagy egy elit csapat valahogy bement, ami megint casus belli, vagy nem értek az urándúsításhoz (legvalószínűbb) és tényleg van valami robbaásveszélyes vegyianyag, amit nagy mennyiségben használnak a dúsítás során.
 

Tilikov

New Member
2010. április 19.
16
0
1
Hát én se merném kijelenteni biztosan, hogy szabotázs történt, de az biztos, hogy urándúsító létesítményt már fertőztek meg vírussal, az is biztos, hogy atomtudósokat már likvidáltak Iránban, most pedig robbanás történt egy dúsítóban, elég szépen belefekszik a sorba, de attól lehet, hogy baleset, vagy kacsa, bár a Welt szerintem komolyabb annál, hogy felüljön egy ilyen kacsának ha nincs megerősítve.

Azt írják a robbanás odalent volt, tehát nem légitámadás, az elit csapat elég filmes elképzelés, akkor már inkább egy szabotőr.