Nem kell itt semmi magasztos eszmékre gondolni, hogy miről is szólnak ezek a tüntetések, arról szól, amiért nálunk is a nép 1989-ben kiment az utcára, hogy „olyan legyen itt is, mint Nyugaton”. A fehérorosz (sőt az orosz) középosztálybeli vízummentes utazást, szabad nyugati munkavállalást akar, vagy hogy Nyugaton járhasson egyetemre ő vagy a gyerekei. Meg EU-s pénzeket akar az országának. Kérdés nem hiú remény-e ez persze (mint az EU és NATO tagság rövid távon). Ukrajna sem kapott még semmit, csak még több nacionalizmust, ami részben persze hasznos figyelemelterelő. Meg azt, hogy mehetnek dolgozni a lengyelekhez, csehekhez, meg hozzánk, bár nem EU-tagok. De nem a hazafiság itt a fő erő, a tömegeket nem érdekelné amúgy, anyagi motiváció nélkül, ez hajtja a sokszor nevetséges szintű nacionalista megnyilvánulásokat is, mint hogy Szvetlana Tyihonovszkajából Szvjatlana Cihanouszkaja lett. Kvázi egy tájszólásra "verik magukat", mintha nálunk lenne szegedi szeparatizmus, és Szegedet átkeresztelnék Szögedének (Minszket is már Mjinszknek kéne hívni a nagyon belaruszok szerint - egyébkétn a "belarusz" írásmód szovjet találmány eredetileg, de ez nem zavarja őket), Kedves Ferenc meg Ködvös Föröncként szerepelne a továbbiakban, és ez "nemzeti identitás" lenne. De sok helyen van ez így, a szkopjei bolgárok is már "macedónnak" tekintik magukat, pedig bolgárul beszélnek, a 19. században még bolgároknak tartották magukat, aztán másképp alakult történelmileg, ma meg már hatalmas Nagy Sándor-szobor áll Szkopjében (az azóta idemenekült Gruevszki állíttatta asszem). A kulturális háborút már nagyjából megnyerte a Nyugat. Miután Putyin már nem lesz, a nagyobb liberalizmus elkerülhetetlen az oroszoknál is.
A Nyugathoz csatlakozással esetleg majd eljövő tömeges bevándorlás, a kulturális fertő (LGBT és társai) nem érdeklik, zavarják őket. A nacionalistákat Oroszországban és máshol is igen, de a tömegek nem foglalkoznak vele. Minden az "én, én". Azt hiszik egyébként is, hogy náluk nem történhetnek ezek meg. Tehát úgy néz ki, a Nyugat a tömegkultúrán stb. keresztül megnyerte ezt a kört is. Kérdés, mit hoz a jövő, szétesik-e a Nyugat a saját SJW és egyéb őrületei meg a demográfiai változások hatására. Rövid távon aligha.
A Nyugathoz csatlakozással esetleg majd eljövő tömeges bevándorlás, a kulturális fertő (LGBT és társai) nem érdeklik, zavarják őket. A nacionalistákat Oroszországban és máshol is igen, de a tömegek nem foglalkoznak vele. Minden az "én, én". Azt hiszik egyébként is, hogy náluk nem történhetnek ezek meg. Tehát úgy néz ki, a Nyugat a tömegkultúrán stb. keresztül megnyerte ezt a kört is. Kérdés, mit hoz a jövő, szétesik-e a Nyugat a saját SJW és egyéb őrületei meg a demográfiai változások hatására. Rövid távon aligha.