Valamit nagyon-nagyon erőteljesen félreértettél. Szó sem volt fegyveres háborúról ezen országok részvételével Irán ellen. Arról írtam, hogy ha Izrael ki tudná provokálni, hogy Irán megtámadja Azerbajdzsánt, akkor egy minden termékre kiterjedő embargóba, pénzügyi ellehetetlenítésbe, politikai, diplomáciai elszigetelésbe lehetne berántani az USA mellett az EU országait, jó eséllyel Japán és Dél-Koreát, valamint esetleg Indiát.
Mellesleg nem tudom honnan veszed, hogy Irán sakkban tartaná Pakisztánt. Mindkét ország Kína tenyeréből eszik.
Ellenben az indiai-izraeli kapcsolatok elég jók, amit Izrael pont Irán miatt és ellenében igyekszik egyre szorosabbra fűzni.
Ismét valami olyannal próbálsz vitatkozni, amiről részemről szó sem volt. Én biztos nem írtam olyat, hogy Törökország neki akarna menni Iránnak egy az egyben.
Háborúzni legfeljebb az USA háborúzna Iránnal izraeli provokálásra és ha mások úgy látják, hogy Iránt ezzel teljesen ki lehet fektetni, akkor jelentkezhet be bárki a konc egy darabjáért. (Akár Azerbajdzsán, akár Törökország, akár bárki más.)
A törökökről csak annyit írtam, hogy nem ugranának neki Izraelnek csak azért, mert az légicsapást mér Iránra.
Törökországnak Iránnal fagyosabb a kapcsolata. Izraellel inkább felemás. Vetélytársak és tény, hogy nem szerelmesek egymásba. Néha harcos nyilatkozatokat tesznek. De aztért igyekeznek nem túlzottan egymás tyúkszemére lépni és sok tekintetben hallgatólagosan együttműködnek. Az azerieket nagy egyetértésben, közösen támogatták Izraellel és a törökök aligha fogják megköszönni Iránnak, ha nekiugrik Azerbajdzsánnak. Szíriában is Izraellel nagy egyetértésben támogatták az Asszad ellenes erőket és lőtték/bombázták a szír kormánycsapatokat. A jelenlegi, orosz ellenes ukrán vezetésnek is boldogan szállítanak a törökök és Izrael is fegyvert. Líbia káoszba taszítását Izrael is örömmel fogadta és Erdogan is megpróbált ott a zavarosban halászni.
Ha Erdogan azt látja, hogy a térségbeli egyik fő vetélytársa, Irán kiüthető, illetve ha a konc lehetőségét látja bárhol, vagy olaj/gáz kitermelési lehetőségre, esetleg olcsón kapható olajszállításokra van esélye rátenni a kezét, akkor szíves örömest rúg bele ő is egyet a földön fekvőbe. De arról szó sem volt, hogy Törökország önállóan neki akarna ugrani Iránnak. Arról ők is tudják, hogy túl nagy falat lenne nekik.
Javaslom, hogy olvasd el még egyszer mit írtam, mert ismét teljesen mást szeretnél a számba adni és azzal vitatkozni. Szó sem volt semmilyen öbölháborús katonai koalíció támadásáról. Valamint szó sem volt a "kicsik" részvételéről bármilyen háborúban.
Még csak azt sem írtam le, hogy mi lenne az eredménye annak, ha Izrael rá tudná venni az USA-t Irán megtámadására (évtizedek óta ezzel próbálkoznak). Pusztán arról írtam, hogy Izrael ezt nagyon szeretné.
Egyébként az USA még nem háborúzott Iránnal. Egy különleges erőkkel végrehajtott akcióval próbálkoztak 1980-ban, a teheráni nagykövetségen lévők kiszabadítására. Annak valóban kudarc lett a vége.
De az USA azért le tudná győzni Iránt, ha minden erejét beveti. Csak ennek az ára a kérdéses. Igen komoly veszteségekre számíthatnának. De ha minden kötél szakad, akkor a jelenleg nem létező iráni atomfegyverekre ugyanúgy lehet hivatkozni, mint a 2003-ban nem létező iraki tömegpusztító fegyverekre és végső megoldásként akár kis hatóerejű nuki fegyvereket is bevetni Irán ellen. Az USA nem véletlenül fejlesztgeti ezeket az eszközöket. Sőt akár Izrael is végrehajthat ilyen csapást, amiről tagadnák, hogy ők voltak. Mindenki az USA-ra gondolna először elkövetőként. Az USA pedig lehet, hogy ezt elvállalná, akkor is ha nem ők voltak, tartván attól, hogy ellenkező esetben mindenki nekiesik Izraelnek és abból egy sokkal durvább atomháború lesz.
Az oroszoknak épp elég elkerülni, hogy berántsák őket Ukrajnában egy proxy háborúba. Önként ugyanebbe a csapdába biztos nem sétálnak bele Iránnal kapcsolatban. Iránt valószínűleg támogatnák felderítési információkkal, céladatokkal, esetleg fegyverszállítással is, de orosz csapatok közvetlenül amerikaiakkal háborúzni aligha mennének oda.
Ha Iránban bárki a siker reményben próbálkozhatna a szíriaihoz hasonló, polgárháborúnak álcázott, kívülről oda vitt fegyveresekkel és fegyverekkel végrehajtott támadással, na azt valószínűleg légierővel, különleges erőkkel is segítenének leverni az oroszok, mert ezzel nem válnak hadviselő féllé egy klasszikus háborúban, mondhatják hogy terroristák ellen harcolnak és nem alakul ki közvetlen harc amerikai csapatokkal. De egy ilyen "polgárháborús" próbálkozásnak a realitása közelít a nullához. Egyéb esetben viszont nyíltan nem fognak belépni az oroszok egy hagyományos, klasszikus háborúba. Egy részben nuki háborúba meg végképp nem.
Ugyanez vonatkozik a kínaiakra. Információt, fegyvert adhatnak Iránnak, de egy nyúlt háborúba közvetlenül nem szállnának be az USA ellen.