Ahogy írtam, szerintem Kína szorongatása miatt megy ez, és nem a helyiek helyzetbe hozása végett.Hát, én semmiképp sem nyilatkoznék így a törökökről, azeriekről, stb.
Azt gondolom/látom, hogy a tranzitútvonalak minden irányból épülnek, mindenki érdekelt benne akit földrajzilag érint, és az áru Törökországig mindenképp eljut ha a törökök és kínaiak úgy akarják. Az iráni hadsereg az egyetlen szervezet akik ezt az útvonalat el tudnák vágni, ha őket kifilézik akkor ennyi volt, ki fog épülni az útvonal.
A törököket onnantól meg annyira fogja érdekelni bármi mint amennyire a tüzérségüket érdekli mikor amerikaiak vannak a célterületen a kurdok mellett. Semennyire.
Úgy is felfoghatod, hogy Irán biztosítja jelenleg mindkét útvonal biztonságát a kínaiaknak.
Az új helyzettel pedig amerikai-izraeli proxik fogják kontrollálni ezen útvonalakat, hogy Amerikának a mostaninál több érdekérvényesítő lehetősége legyen Kína fölött.
Nem tudom miből gondolod, hogy a hegyicigók bármit is önerőből hajtanának végre. Az azerieknek az örményeket is csak heves külföldi segítséggel sikerült térdre kényszeríteniük (cserébe átengedték a légterüket a tavaly nyári bulika idejére).
Ez az egész nem a török-azeri helyezkedésről szól, ők eszközök.