[BIZTPOL] Irán

Hát, én semmiképp sem nyilatkoznék így a törökökről, azeriekről, stb.
Azt gondolom/látom, hogy a tranzitútvonalak minden irányból épülnek, mindenki érdekelt benne akit földrajzilag érint, és az áru Törökországig mindenképp eljut ha a törökök és kínaiak úgy akarják. Az iráni hadsereg az egyetlen szervezet akik ezt az útvonalat el tudnák vágni, ha őket kifilézik akkor ennyi volt, ki fog épülni az útvonal.
A törököket onnantól meg annyira fogja érdekelni bármi mint amennyire a tüzérségüket érdekli mikor amerikaiak vannak a célterületen a kurdok mellett. Semennyire.
Ahogy írtam, szerintem Kína szorongatása miatt megy ez, és nem a helyiek helyzetbe hozása végett.
Úgy is felfoghatod, hogy Irán biztosítja jelenleg mindkét útvonal biztonságát a kínaiaknak.
Az új helyzettel pedig amerikai-izraeli proxik fogják kontrollálni ezen útvonalakat, hogy Amerikának a mostaninál több érdekérvényesítő lehetősége legyen Kína fölött.

Nem tudom miből gondolod, hogy a hegyicigók bármit is önerőből hajtanának végre. Az azerieknek az örményeket is csak heves külföldi segítséggel sikerült térdre kényszeríteniük (cserébe átengedték a légterüket a tavaly nyári bulika idejére).
Ez az egész nem a török-azeri helyezkedésről szól, ők eszközök.

Azzal a különbséggel, hogy az USÁnak esélye sem volt akkor olyan erőprojekció kialakítására a közelünkben, mint amilyenre most Irán esetében lehetősége van.

A jutalom hihetetlenül húsos, gazdaságilag, politikailag, geopolitikailag, mindenhogy.
Mindenképp rizikós művelet lesz, de szerintem a pajtásaid meggyőzik majd Samu bácsit, hogy jau lesz ez!

Ahogy írtam, minimum egy polgárháború…
Első körben ezt belülről lehet megmókolni.
Amíg meg oda nem ér a megfelelő hardware, addig lehetett volna a fentieket nyomatni jobban.

Egy szekuláris(abb)/militarista de iszlám hátterű ország? Hmmm
Ha majd valaha, bármilyen oknál fogva is bukik a jelenlegi rezsim, ezt a szcenáriót tudom elképzelni. Alapból is állam az államban lényegében az IRGC és hatalomváltás esetén erőszakszervezetként szerintem nekik van a legnagyobb esélyük pole-pozícióba kerülni. Főleg ha azt nézzük, hogy rendszer/hatalomváltás csak akkor tud sikeresen végbemenni, ha megvan hozzá az erőszakszervezetek támogatása. Ha meg megosztottak, akkor abból rendre polgárháború lesz (lásd Szudán)

• Tetszik
Reactions: fishbed and cirqle

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság felfedte egy magas rangú iráni kém kilétét, aki 2023 októberében hozzáférést kapott a Kirjához és a Be'er-Seva-i földalatti parancsnoksághoz. Assaf Shmulevitz, ügyvéd és hírszerzési tapasztalattal rendelkező volt ejtőernyős, az izraeli védelmi erők kapitányának adva ki magát egy hetet töltött minősített információk gyűjtésével, majd Iránba küldésével. A képen Izrael volt védelmi minisztere mögött látható.

• Tetszik
Reactions: fishbed

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság felfedte egy magas rangú iráni kém kilétét, aki 2023 októberében hozzáférést kapott a Kirjához és a Be'er-Seva-i földalatti parancsnoksághoz. Assaf Shmulevitz, ügyvéd és hírszerzési tapasztalattal rendelkező volt ejtőernyős, az izraeli védelmi erők kapitányának adva ki magát egy hetet töltött minősített információk gyűjtésével, majd Iránba küldésével. A képen Izrael volt védelmi minisztere mögött látható.
Tuti kettős ügynök volt

• Tetszik
Reactions: Sniper
G_wIfyWXcAAd9IG

Mindenki felfújta magát, tétek az asztalon

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Vicces
Reactions: cirqle
Iráni drónhordozót észleltek Bandar Abbas közelében

Irán IRIS Shahid Bagheri drónhordozóját nemrégiben látták Bandar Abbas közelében, amely az amerikai MQ-4C Triton felderítő drónküldetések gócpontja.

A hajót, amely egykor polgári konténerszállító hajó volt, katonai drónhordozóvá alakították át, és 2025 februárjában állt szolgálatba. A hajó képes pilóta nélküli repülőgépek és helikopterek indítására, akár 300 km-es hatótávolságú Noor/Qader hajóellenes rakétákat is bevethet, és rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerekkel is rendelkezik.

Ali Khamenei ajatollah politikai tanácsadója, Ali Shamkhani:

- „A 'korlátozott csapás' illúzió. Az Egyesült Államok bármilyen katonai akciója, eredetétől vagy mértékétől függetlenül, a háború kezdetének tekinthető. A válasz azonnali, átfogó és példa nélküli lesz – csapásokat fognak mérni Tel-Aviv szívére és az agresszor minden támogatójára.”

Iszlám Forradalmi Gárda:

- „A csatatéren a valóság különbözik az ellenség médiapropagandájától. Minden lehetséges ellenséges forgatókönyvre vannak hadműveleti terveink, és teljes mértékben ellenőrizzük minden mozgásukat.”

A vezető útja Jamkaranba és egy nagy döntés jele

Ma került sor a vezető Jamkaranba és Hazrat Masoumeh (béke legyen vele) szentélyéhez tett útjára. A vezető általában ilyen utakat tesz, mielőtt nagy döntéseket hozna. Például az „Igaz Ígéret” terve előtt Meshadba ment, és egy különleges zarándoklat után habozás nélkül kiadott egy parancsot.

G_x0LneXwAAEnT1

Laurence Norman, a WSJ újságírója szerint mind a 27 EU-tagállam megállapodott abban, hogy folytatja az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda terrorszervezetként való besorolását. Az AFP jelentése szerint Franciaország megváltoztatta álláspontját, és támogatni fogja a besorolást, ezzel elhárítva az utolsó akadályt az egyhangú döntés elől.

https://x.com/NOELreports/status/2016578618898415762