[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
Errol olvastatok?.Én csak ma találtam, de hétfon tortént.
http://www.wnd.com/2013/01/sabotage-key-iranian-nuclear-facility-hit/
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Kösz boki a linket, így már értem is a leírtakat, a Die Welt cikke nekem kicsit túl német :D

Azért pár dolog nem tiszta. Ha 5 km-es körzetben a robbanás megrázta az épületeket, akkor ott az emberek nem lentrekedtek, hanem megsemmisültek minden mással együtt.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Egyelőre kamunak néz ki vagy nagyon nagyon jól titkolják, yahoon semmi és se az index se a népszara nem jár örömtáncot az iráni hullák fölött. Hat nap alatt több ki kellett volna derüljön.
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
A fordói üzem ahol a robbanás történt - nem felrobbanás - 90 - méter mélyen van és csak két kijárattal rendelkezik.  Az üzemben 2800 centrifuga működik - ugyanis az uránt gázzá alakítják és az centrifugálással dúsítják !  Most az a kérdés ez a gáz robbanhat-e ?   Ha igen, akkor még szabotázs sem kell !

A csak két kijárat engem meglepett, egy ilyen mély és gázzal dolgozó üzem hatalmas szellőztetési kapacitást igényel(ne).

A szabotázs sem kizárt, bizony a stuxnet vírust is pendrive meg frissítésnek álcázott diszkek útján vitték be az üzembe !  Tehát megvolt a személyes hozzáférhetőség !!!

A robbanás egy hete történt, a környéket  24 km-en belül lezárták !

Az urán dúsításnak nincs vége, a natanzi - nem kellően védett - üzemben háromszor ennyi centrifuga működik !

 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Amit kaptam erről a cuccról, az annyi, hogy az uránium-hexafluorid mérgező, vízzel hevesen reagál (de nem ennyire), de sehol nem említ robbanásveszélyt. Balesetekről írnak vele kapcsolatban, de nem ilyen jellegű. Valakinek nincs meg Ahmedinezsád bácsi telefonszáma? Megöl a kiváncsiság, hogy tényleg vane valami ott.
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
A  "hex"-ről sok mindent találtam - például nagyon illékony gáz - de a robbanó képességére vonatkozóan  semmit sem  találtam !

Nem zárható ki a szabotázs, de egy ilyen  jól védett objektumba azért egy hyper-extra kommandó sem tud csak úgy behajítani egy atom-kézigránátot !

Ha mégis szabotázs volt, akkor  a történelem legfantasztikusabb akciója történt  !!

( Az is ehet,hogy úgy jártak mint az az indiai katona, aki teherautójával az arról lerakott aknákra tolatott rá ? )
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Ha megtörtént, nem lepődnék meg, hogy nem verik nagydobra. Annak az említése, hogy ez az akció megölhetett 2-300 embert, gyanítom többeknél kiverné a biztosítékot és nem sokakat érdekelne, hogy nem tudnak atombombát készíteni. Ezt meg nehezen fognák rá az al-Kaida-ra.

Ha már összeesküvés elmélet, ugyanez az akció iráni részről a fentebbi miatt megérte volna, de akkor telekürtölték volna már vele a világot.

Számomra az sem egy elegáns gesztus, hogy atomtudósokat gyilkolgatunk, hát ha lesz haszna.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Szóval a hex nem robban, akkor meg vagy nem robbant semmi és a hír kamu, vagy pedig valami más robbant: tomahawk, JDAM, valami "zsebben" hordható taktikai nuki szerű cucc, stb. Tegyük meg tétjeinket.

Ha ez szabotázs volt, akkor az eddigi kétes irányú iráni atomprogram egyértelmű irányba fog elmozdulni.
 

omega

Member
2011. december 9.
35
2
8
A feszültség további fokozása végett:  lehetséges,hogy  nem csupán uránt dúsítottak a föld alatt ?

Parcinból el kellett hozniuk az atomtöltet robbanó szerkezetére vonatkozó összes holmit - ugyanis a NAÜ  nagyon be akar oda menni - és talán a föld alatt folytatták ezeket a kísérleteket ?

Érdemes figyelni az izraeli vezetők legutóbbi nyilatkozatára,   " A  Pentagon kifinomult terveket dolgozott ki olyan "sebészeti műveletekre", amelyek visszavethetik Irán nukleáris programját  " idézte vasárnap Ehud Barak leköszönő izraeli védelmi minisztert a The New York Times.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Függetlenül attól, hogy csak dúsítottak vagy egy berobbantó kütyüt is ott raktak össze, még mindig nincs meg a válasz arra, hogy mi robbanhat ekkorát odalent.

luperator szerinted hol érné meg nekik a jólképzett atomtudósaik közül kinyírni 200-at és hazavágni a centrifugák negyedét, a jó védett centrifugák 100%-át? Ennek nem olyan önmerénylet szaga van, mint az izraelben ferobbantott busznak, amin komolyan nem sérült meg senki.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
A robbantásra értettem az önmerényletet. Mivel nem harsogta a média, így elég valószínűtlennek tartom, mivel az emberi áldozatokon túl kapásból előkerülne a nukleáris szennyezettség kérdése is. Szóval, vagy tényleg kamu lehet az egész vagy egy jól szervezett akció és a Boeing új bombájának debütálása zajlott a színfalak mögött.

http://www.richardcyoung.com/wp-content/uploads/2011/11/GBU-57B.png
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Önmerénylet szerintem akkor lett volna, ha felrobbantanak 2 centrifugát, könnyebben megsérül 3 tudós, stb. A szokásos veszteség nélküli szarság, amivel tele lehet kürtölni a médiát. Inkább kamu, de ha mégis rájuk dobtak hadüzenet nélkül egy ilyen bombát abból háború lesz.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
A héten elfogtak egy szlovák férfit Iránban, akit azzal gyanusítanak, hogy a CIA-nak dolgozott és infokat gyujtott az atomprogramrol . Ez ha jól emlékszem egy nappal a robbantás után tortént. Tehát lehet, hogy tortént robbanás, mivel az iráni tévé (PRESS TV) másnap már beszámolt a kém elfogásáról. (Ezzel nem azt akarom mondani , hogy osszefuggés lenne a két dolog kozott)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
kb egy lehet a százból vagy ezerből a kémek közül. Remélem holnapra felébrednek az újságírók és írnak valami használható infót, mert ez nagyon homályos.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
zóval a hex nem robban, akkor meg vagy nem robbant semmi és a hír kamu, vagy pedig valami más robbant: tomahawk, JDAM, valami “zsebben” hordható taktikai nuki szerű cucc, stb. Tegyük meg tétjeinket.

úriember biztosra nem fogad.

többi említett cucc pedig meg sem karcolta volna azt sziklaréteget... mellesleg január van, de taktikai atomfegyver bevetéseének ötlete az év IG Nobel díjára esélyes

Ami ilyen célpontra szántak:  az a MOP- Massive Ordnance Penetrator, kb 14 tonnás cucc...,. B-2-ről.

Inkább arra tippelek, meghekkelték a kaszkádok vezérlését... túlpörgetik, hirtelen fordulatszámváltozás..aztán ha egy centrifuga kiszakad és elindul a többiek között....
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Szerinted a túlpörgetett centrifugákból hogy lesz olyan robbanás, amit 5km-ről is éreznek? Mert szerintem sehogy. Az egész történet nagyon nem tiszta. Vagy nem volt semmi, vagy valami nagyon brutális bombát vetettek be ellenük, de inkább az előbbi.

A száljárást nem ismerem, meg az áramlatok erősségét sem, de ha ott valami rendesen szétrobban, akkor kellene legyen valameilyen kimutatható radioaktív szennyezés, ami mindenképp mérhető lenne a sok sok nemzetközi labor, kutatóintézet, meg mindenféle megfigyelő számára.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
Nézz utána milyen anyagokkal dolgoznak...

de ha összeesküvéselméletetet gyártunk:)

Tegyük fel amaama békés üzemben dolgoztak a bomba  prototípusán... mert akkor extrémgyors robbanóanyagok raktárának kellett lennie..:)

 

 
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Egész nap keresgéltem, hogy hogy is működik ez az urándúsítás, de robbanásveszélyes anyagokról nem esett szó egyetlen cikkben vagy leírásban sem. Arra jutottam, hogy maga az urándúsítás folyamata nem okozhatta a robbanást, mivel nincs ami ott felrobbanjon.

Az összeesküvéselméleted több helyen is rossz: minek lenne lent a robbanóanyag-raktár? miért csak ott lent lehet egy bomba prototípusán dolgozni? minek annyi robbanószer, ha jóval kevesebb is elég egy bombához?
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Szerintem hiryu úgy érti ha jól tippelek, hogy egy békésnek mondott üzemben a rafkós perzsák véletlenül atombombát gyártanának, akkor a nemzetközi ellenőrök árgus szeme elől egy bizonyos hatékony megoldással minden bizonyítékot meg lehet semmisíteni.

Oroszhonban kis túlzással naponta robban fel egy katonai raktár. Itt se tűnne fel.

Egyébként lehet benne valami...