[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hunter

Member
2013. május 7.
126
0
16
Az egyezménynek mindenki nyertese, kivéve Izraelt. Csökkent a katonai nyomás, csökkent a hisztik, Irán egy nagy lélegzetet vehet !
Ami a fő, megmaradt az urándúsító kapacitása. Igy az engedélyeztt 5 %-os uránt hetek alatt fegyverminőségűre tudja felhozni !
Mindenki elkönyvelhet egy kis eredményt - sikert ! Talán még az olaj ára is csökken valamennyit !
Izrael egyedül maradt, most lehet foglalkozni a palesztin területeken végzett zsidó építkezésekkel !
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Valaki aki szakértőbb elmagyarázhatná, hogy 20%-ról hogyan lehet 90+%-ra dúsítani olyan könnyen az uránt. Mert emiatt volt a nagy hiszti. Ezt egyfajta nagyon speciális tisztítási folyamatnak képzelem el, de más anyagokban ha a keverék 20%-nyi lényeges alkotóelemet tartalmaz, akkor azt 90% fölé tisztítani elég melós, ha meg egyszerű akkor 5%-ról sem sokkal bonyolultabb.
Na de Izraelnek kijárt már egy kiadós szopatás, ha Irán a 6 hónap alatt teljesíti amit vállalt vagy legalább elhiteti, hogy teljesítette, akkor további enyhítések jöhetnek. Remélhetőleg Bibi agyvérzést kap ettől Peresszel együtt vagy dühükben magukra robbantják az egyik bombájukat az egész kormánnyal és katonai vezetéssel együtt.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
imo Izrael is nyertes.

Ha Irán tartja magát a vállaltakhoz akkor marad ha nem is deklaráltan de egyedüli atomhatalom a térségben.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
A szaudiaknak is lesz atomfegyverük, elméletileg csak a leszállítás van hátra. Irán ha meg eljátssza a jófiut, akkor Izraelre és a háborús- meg emberiség elleni bűntetteinek ezreire is több figyelem irányul majd.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
@joker
Most úgy őszintén, a modern történelem folyamán mikor nem sz@rták le magasról, hogy kire irányul a "figyelem"? Az erősebb kutya fogja szexuális szokásait érvényre juttatni. Vagy így, vagy úgy.
Mindig is így ment. Mindenki szeret átsiklani az "alapvető emberi jogokon", Genfi Egyezményen, meg a többin. S ezt mindig is így lesz.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ez kölcsönös dolog SzA, Irán viszonylatban. Ha SzAnak lesz akor Iránnak is kell és vice versa. Ha nem nem.
btw erre az összefüggésre, hogy ha Iránnak kell akkor SzAnak is és ha ezeknek akkor meg sokaknak kb 3éve hívtam fel a figyelmet.

A közel keleten, meg a világban 1001 helyen megy a mészárlás, ettől nem lesz Izraelnek jobb rosszabb. Ha Irán tartja magát a megállapodáshoz és ez az alapszituk akkor ő is nyertes. Irán nem lett atomhatalom.
 
M

molnibalage

Guest
Igy az engedélyeztt 5 %-os uránt hetek alatt fegyverminőségűre tudja felhozni !

Hol olvastad / hallottad ezt a téves infót....?

A szaudiaknak is lesz atomfegyverük, elméletileg csak a leszállítás van hátra.

Kitől? Ki szállítja? Vagy akkor hol vannak a szaúdi nukleáris üzemek? Egyébként ezt az infó honnan jön? Mert Sz-A aláírta és ratifikálta az NNPT-t, aminek értelmében nem lehet atomfegyvere vagy ha lenne, akkor leszerelés következne.

Egyeseknek mát megint elgurult a gyógyszere...
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Kitől? Ki szállítja?
Pakisztántól, a hírek szerint le is vannak gyártva az atomtöltetek csak a szállítás van hátra. Hogy a szállítás ki által, mikor, hogyan, merre, azt nem tudom, de gondolom megoldják.
Vagy akkor hol vannak a szaúdi nukleáris üzemek?
Nem kell fegyvergyárad legyen ahoz, hogy fegyvereket vehess, csak pénzed. SZA hatalmas összegeket ölt a pakik atomprogramjába az atomfegyverekért cserébe.
Egyébként ezt az infó honnan jön?
2-3 hete benne volt a nemzetközi sajtóban, itt is szóbajött a fórumon.
Mert Sz-A aláírta és ratifikálta az NNPT-t, aminek értelmében nem lehet atomfegyvere vagy ha lenne, akkor leszerelés következne.
a világ legnagyobb olajexportőrét, pénze kvázi végtelen, ahol a nőknek és az útszéli állatoknak ugyanannyi joguk van, a nemzetközi terrorcsoportok legnagyobb támogatóját pont érdekli is, hogy valaki valamikor egy papírra mit írt le, ha az a valami az érdekeibe ütközik.
Egyeseknek mát megint elgurult a gyógyszere...
szokás szerint neked, keresd meg, vedd be bő vízzel és akkor lehet ha megint majdnem elviselhető szintre javul a stílusod.
 
M

molnibalage

Guest
Pakisztántól, a hírek szerint le is vannak gyártva az atomtöltetek csak a szállítás van hátra.

Aha. És mi lenne a hordozó platfrom? Integrálták ezeket a szaúdi csapásmérőkre? Gondolod, hogy Sam bácsi ezt tétlenül nézné...?

Pakisztánt már csak akkor is seggberúgta és elvágta az F-16 gépek supportját, amikor csak saját célra gyárott atomfegyvert. Ha most eladna atomfegyvert, akkor szerinted mit csinálna...?

Egyébként az eladásos duma meg azért vicces, mert akkor ÉK miért nem vesz ahelyett, hogy saját maga erőlködne...? Erre már nincs pénz? Vagy ennyire fontos a saját? Ha vennének, legalább lenne mit másolni.

Atomfegyvert egy másik állam egy másiknak tudtommal még soha nem adott el kulcsrakészen. Még a britek is úgy kaptak atomfegyvert, hogy a jenkik ellenőrizék és a SLBN technológiát is eladták nekik, de a britek gyártották le legalább részben emlékeim szerint.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
És mi lenne a hordozó platfrom? Integrálták ezeket a szaúdi csapásmérőkre? Gondolod, hogy Sam bácsi ezt tétlenül nézné...?
Nem voltam ott a tervezésnél és a gyártásnál, nem tudom, hogy repülőre vagy rakétára integrálhatónak tervezték meg hogy mivel akarják célba juttatni és egyáltalán az integrálás milyen szinten tart. De SZA jól el van eresztve fegyvertéren, lenne amire felszerelni ha ezt akarják. Sam bácsi meg max elsüllyeszti a hajót vagy lelövi a repülőt ami szállítanák a tölteteket és ezzel háborút indít egy tényleg elbaszott zónában, ahol a saját emberei nagy mértékben jelen vannak. Esetleg fellövi ezzel az olajárakat a csillagos égbe, ha a szaudiaknak nem tetszik Sam bácsi baszakodása.
ÉK miért nem vesz ahelyett, hogy saját maga erőlködne...?
végülis ÉK-nak és SZA-nak ugyanannyi pénze van mi? És a paki-SZA meg a paki-ÉK kapcsolatok ugyaolyanok, és ÉK meg SZA kb ugyanannyi szankció és embargó alatt rohad. Azt a gyógyszert tényleg gyorsan keresd meg molni és vegyél be egy másodikat is!!!
Vagy ennyire fontos a saját?
ha saját akkor van hozza iparod, amit még hasznosíthatsz vagy könnyebben reprodukálni tudod ha újabb töltetekre lenne szükséged. Tudod kb az a különbség, mint amikor veszed az F-35-öst és az amikor fejleszted meg gyártod az F-35-öst.
Atomfegyvert egy másik állam egy másiknak tudtommal még soha nem adott el kulcsrakészen
és akkor mi van? ha most így adják le a rendelést, hogy kulcsrakész legyen és megfizetik ennek az árát akkor kulcsrakészen kapják.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ő csak tudhat valamit akkora atomarzenállal a segge alatt :) És ha kételkedsz Bibi szavaiban, akkor mocskos antiszemita vagy és már küldik is rád a TEK-et (mert hanem elhíznak a sok semmittevésben) :))
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
<blockquote>Kitől? Ki szállítja?
Pakisztántól, a hírek szerint le is vannak gyártva az atomtöltetek csak a szállítás van hátra. Hogy a szállítás ki által, mikor, hogyan, merre, azt nem tudom, de gondolom megoldják.</blockquote>

Azért az ilyen kijelentések után illik legalább egy kevésbé megbízható forrást is villantani :)
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
<blockquote rel="joker"><blockquote>Kitől? Ki szállítja?
Pakisztántól, a hírek szerint le is vannak gyártva az atomtöltetek csak a szállítás van hátra. Hogy a szállítás ki által, mikor, hogyan, merre, azt nem tudom, de gondolom megoldják.</blockquote>

Azért az ilyen kijelentések után illik legalább egy kevésbé megbízható forrást is villantani :)

</blockquote>
Igazad van, itt egy forrás, aztán mindenki döntse el, hogy mennyire tartja mebízhatónak:
http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24823846
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
Közben a haditengerészet beújított egy új nagyteljesítményű radart ASR néven. Mindenféle elhangzott már hogy mindeféle hogy AESA esetleg PESA rendszerű. Én ezt nem tudom megitélni, de hasonlít bizonyos kinai cuccokra és valaki talán be tudja azonosítani. A lényeg hogy van és 1 hajón már láttam hasonló cuccot iráni hajón, és ez most megy a jamanra is, és lehet hogy az új shina fregattra is. Másik hír hogy állítólag jön az új AIP rendszerrel ellátott tengeralattjáró. Állítólag a fő vallási vezető kiadta hogy csak üzemanyagcellás kisegítő hajtású lehet az új teknő. És a cella egyik üzemanyaga nem feltétlenül a hidrogén.

http://youtu.be/SFcNDFoxhpo
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 823
81 190
113
Tegnap volt az iráni haditengerészet napja, ez alkalomból prezentálták ezt az új radart. Szerintem az AESA radartol messze van. A linkben képek a hajorol is.
http://russian.irib.ir/news/iran1/item/192260
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Állítólag a fő vallási vezető kiadta hogy csak üzemanyagcellás kisegítő hajtású lehet az új teknő. És a cella egyik üzemanyaga nem feltétlenül a hidrogén.
A fő vallási vezető ekkora mérnök, hogy megmondja mi a tuti? Na mind1. Mi az alaphajtás? Atomtengó lesz-e? Elméletileg tudnak atomreaktorokat építeni, nem tudom, hogy annyira kompaktot a megfelelő teljesítménnyel össze tudnak-e hozni.
Milyen üzemanyag kerülhetne még a cellákba hidrogén helyett és mennyire egészséges egy ilyen illékony és ennyire robbanékony gáz használata egy tengeralattjárón?
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
"A fő vallási vezető ekkora mérnök, hogy megmondja mi a tuti?"
Hát nem tudom, el tudom képzelni a gondolatmenetet. Elé tették az alternatívákat hogy stirling és tüzelőanyag cella a lehetséges választék. Közölték vele hogy a stirling holnapra mert egyszerűbb, a tüzelőanyag cella pedig a jobb, mert akár Izrael partjai előtt is fel és alá lehet hajókázni, de elég nehéz ügy. Erre automatikusan egy vallási vezető csak a tüzelőanyagcellát választja és belengeti a 2 ösztönzőt. A pénzt és az örök üdvösség lehetőségét. Másrészt szerintem jól döntött. Egy dízel elektromos teknőn nincs más alternatíva. Úgy halottam valami folyékony üzemanyag az egyik összetevő. (lehet hogy gázolaj? - csak tipp)
http://en.wikipedia.org/wiki/Solid_oxide_fuel_cell