[BIZTPOL] Irán

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Leváltották Iránban Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettest, aki egyúttal az iszlám köztársaság atomprogramjáról szóló diplomáciai egyeztetések főtárgyalója is - derül ki az iráni külügyminisztérium kedd esti közleményéből, amely nem tér ki arra, hogy utódja a főtárgyalói poszton is váltja-e Aragcsit.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/233667/
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya
W

Wilson

Guest

Az iráni nukleáris program atyját gyilkos robot lőtte le...​

Iráni nukleáris program atyját lőtte le a gyilkos robot - NYT
Fotó: tasnimnews

A "Moszad" izraeli különleges szolgálat ügynökei állítólag egy robot segítségével likvidálták Mohsen Fakhrizade iráni atomfizikust.Aki 2020 novemberében halt meg Irán északi részén.
Az autóra, amiben tartózkodott nagy kaliberű fegyverekből lőttek.

Amint azt a The New York Times megjegyezte, izraeli ügynökök egy belga gyártású géppuskát használtak egy robot szerkezethez erősítve. A szerkezet súlya körülbelül egy tonna volt, ezért részenként vitték be Iránba, és a helyszínen szerelték össze. Ezután a gyilkos robotot egy kis teherautóba helyezték.

A művelet napján ez a kis teherautó várta Fakhrizade autóját az úton. A robot 15 golyót lőtt az atomfizikus autójára.

Ezt követően a pickupot távolról felrobbantották, de a források szerint nem lehetett teljesen elpusztítani a fegyvert.

Az iráni média korábban azt írta, hogy a tudóst állítólag izraeli fegyverek által ölték meg , amelyeket műholdon keresztül aktviváltak és irányították.

Az újság szerint a Moszad ügynökei 2007 óta megöltek hat iráni nukleáris tudománnyal foglalkozó tudóst akik
Fahrizadeh -vel együttműködve nukleáris robbanófejet hoztak létre. A források szerint még 2009 -ben megpróbálták megölni Fakhrizade -t, de állítólag információszivárgás miatt a műveletet törölték. A tudóst "Irán nukleáris programjának atyjának" nevezték.

Izrael 2019 -ben kezdte meg az új művelet előkészítését - jegyzi meg az újság -, miután az Egyesült Államok 2018 -ban kilépett a nukleáris megállapodásból.

Colonelcassad
 
W

Wilson

Guest

IRGC berendezések kiállítása robbanószerkezetek észlelésére és megsemmisítésére​

Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) főparancsnoka, Hossein Salami tábornok jelenlétében Iránban nyílt meg az IRGC berendezésekből álló kiállítás, amely a robbanószerkezetek felderítésére és semlegesítésére szolgálnak. A kiállítás megnyitóján ünnepélyes ceremóniát is tartottak az iráni robotok, valamint az ezen a területen használt egyéb berendezések és technológiák az iráni csapatoknak való átadása alkalmából.










 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 379
24 780
113

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 834
35 402
113
W

Wilson

Guest
Szent Védelmi Múzeum Abadanban, Iránban Az iráni Abadánban található Szent Védelmi Múzeumnak nem rossz (bár kissé viseltes) gyűjteménye van a zsákmányolt iraki járművekből

5653244_1000.jpg


A jármű egy YW-750 típusú mentőautó, amely a 63C (W531C) típusú APC-n alapul.

5653347_1000.jpg

5653725_1000.jpg

5653847_1000.jpg

5654214_1000.jpg

5654401_1000.jpg

5652962_1000.jpg


5654584_1000.jpg

5654871_1000.jpg

5655050_1000.jpg
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 834
35 402
113
Irán a fegyveres erők nagy formációit koncentrálja
Azerbajdzsánnal határos területen
 
W

Wilson

Guest

Katonai bemutató Tebrizben​


A tavalyi évhez hasonlóan, a COVID-19 járványhoz kapcsolódó jelenlegi járványellenes korlátozások miatt idén sem voltak nagyobb katonai felvonulások az iráni-iraki háború ("Szent Védelem") kezdetének újabb évfordulója alkalmából Iránban. De számos városban és néhány katonai bázison fegyvereket és katonai felszereléseket mutattak be. Így Tebrizben - Kelet-Azerbajdzsán iráni tartomány közigazgatási központjában - kiállítást rendeztek a hadsereg és az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) katonai felszereléseiből és fegyvereiből, valamint a rendvédelmi erők rendőri felszereléseiből, amelyeket az említett helyekre telepítettek.

Érdekességként közeli felvételen láthatóak az új iráni páncélozott járművek, amelyeket most szállítanak az IRGC szárazföldi erőinek, és amelyek úgy tűnik, hogy a Kia páncélozott személyszállító járművek továbbfejlesztése. A következő a jól ismert iráni Toufan páncélozott jármű, amely fokozott akna védelemmel rendelkezik.



Toufan az előtérben



Ez pedig egy másik iráni páncélozott jármű - Caracal. Az előző két típushoz hasonlóan ez is az iráni védelmi ipari szervezet Shahid Kolah Dooz ipari komplexumának (K.I.C Industries) terméke.









M113 PÁNCÉLOZOTT SZEMÉLYSZÁLLÍTÓ

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Szittya
W

Wilson

Guest
3.

Kvadrat SAM rendszer "







Sayyad-1 föld-levegő rakéta - a HQ-2J iráni másolata (a C-75 továbbfejlesztett kínai változata).



A Hawk légvédelmi rendszerek elemei




23 mm-es, 35 mm-es és 57 mm-es légvédelmi lövegek

 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Szittya

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 205
33 612
113
Ezzel a twitter beirással az a gondom hogy azt irja : Egyedülálló lefedettség az iráni harckocsikról a csatatéren, alternatív tüzelési pozícióval.
A videó végén viszont 2 pansir látszik a tüzelőállás mellett!


itt inkább a V alakú tüzelőállásra gondolnak szerintem Y lehet jobb lenne ha ezt az analógiát venném alapul (egyébként nem rossz.) Amit viszont az irániak sem oldottak meg eddig és mádok sem nagyon az a légi felderíthetőség a jármű nyoma alapján. (már a 2. VH s csatarepülők is úgy szúrták ki a leálcázott hk kat hogy a nyomvonalukat követték és ahol megszakadt ott vólt a célpont...(tehát az álcázással max tapasztalatlan pilótákat tudtak megtéveszteni.) Nekem erre egyébként lenne pár ötletem.
Viszont ezzel a V formával tény hogy csökkentik a légitámadás sikerességét. Vagy rákényszerítik az ellent a nagyobb erejú késleltetett pusztítóeszközök alkalmazására ami légi hadviselést érinti és igyekeznek betemetni a hk kat ezzel mozgásképtelenné téve azokat...) de ehhez ugye a drónók nagyrésze kevés lessz.