Dzsibuti tényleg aggaszthatja az Amcsikat mert nagyon fontos számukra.Az amerikai gépek meg ezek szerint a kínai tamaszpont felett kell hogy elszalljanak egészen pontosan. Szóval ez szerintem egy kis copatasnak indult USA részről hogy érezzék a kínaiak a fejük felett a jenki gondoskodást meg főleg éjjel jó buli ez nehogy a bázis aludni tudjon. Aztán a kínaiak elkezdtek diszkót csinálni odalenn erre válaszul.
Nem csak a Vörös tenger kijáratát őrzi, hanem a régió legfontosabb szárazföldi kereskedelmi útvonala is Dzsibuti kikötőjébe torkollik. Etiópiának ugye nincs tengerpartja, délen Szomália az tiszta vadnyugat, Eritrea pedig eléggé elmaradott (+utálják egymást az Etiópokkal) , nem is tudom így hirtelen hogy van e nagy kapacitású tengeri kikötője.
Aztán ugye ott van Jemen az öböl másik oldalán, akár tüzérséggel is átlehet köszönni.
Mikor Dzsibutiban jártam, amcsi szárazföldi erőket nemnagyon láttam, viszont a légierejük/felderítésük igen aktív volt, este 6-7 óra után mentek a repülők meg legalább 4-5 predátor/éjszaka Szomália és Jemen felé.
Na a kínaiak meg ennek a csendéletnek a közepébe fognak beleszarni.