[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 306
14 050
113
Szerintetek elképzelhető, hogy Grúzia is vérszemet kap (látva az oroszok töketelenkedését Örményország kapcsán) és megpróbálja visszaszerezni Abháziát és/vagy Dél-Oszétiát? Vagy abban az esetben már a ruszkik is aktivizálnák magukat (ott vannak a szomszédban, logisztikailag is könnyebb a dolog)?
A ottani kormány nem szeretné, viszont ez most akár erdekessen elsulhetne... :oops:

Grúzia népszavazást tart az Oroszország elleni háború üzenetéről

https://www-novinky-cz.translate.go...tr_sl=cs&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

A Grúziát kormányzó Grúzia Álom párt kedden azt ígérte, hogy népszavazást tartanak arról, hogy az ország hadba kezdjen-e Oroszországgal. Erre a Kommerszant orosz lap hívta fel a figyelmet szerdán.

„Döntsék el az emberek, akarnak-e második frontot nyitni Oroszország ellen Grúziában. A hatóságok az emberek kívánsága szerint fognak eljárni” – idézi az orosz független lap a Grúz Álom párt fejének, Irakli Kobacsidze nyilatkozatát.

A kormánypárt elnöke szerint az általános szavazás célja, hogy a grúz állampolgárok választ kapjanak arra az alapvető kérdésre, hogy "egyetértenek-e az ukrán politikusok azon kijelentéseivel, hogy Grúziát be kell vonni a háborúba, vagy egyetértenek országuk hatóságainak álláspontjával."

Más szóval, a grúz kormánypárt arra fogja kérni a polgárokat, hogy erősítsék meg álláspontjukat, miszerint nem állnak ki egy újabb háborús konfliktus mellett Oroszországgal.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
Konkrétan ő írta le az Absoluter Krieget. Innentől kezdve valahogy nincs kedvem veled foglalkozni.
Örülök neki, mert az abszolút háború nem totális háború. Az Totaler Krieg. A két fogalom teljesen mást jelent, az abszolút háború csak megelőlegezte az első világháború után kialakuló totális háború fogalmát, de nem jelentésében, csak a háború léptékének értelmezésében, ami Clausewitz életében még nem foglalt semmi olyat magába, amit a totális háború később. Nem is magából az abszolút háború fogalomból származott le ez utóbbi. Hogy honnan, azt nem árulom el, de nem fogalomról van szó és itt látszik, hogy tényleg nem olvastad Clausewitz alapművét.
 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
269
821
93
Abháziát nem, de ha a kialakul egy olyan helyzet, hogy a török légierő kivív egy légifölényt a Kaukázus fölött pár F-16 odaküldésével, mert zajlik egy korlátozott török-orosz intervenció egymással ellenséges oldalon, akkor biztosan kapni fognak egy alagútberobbantási szívességet a déloszét kérdés megoldásához. Valószínűleg ez a limit, Abházia már Oroszországgal szorosan határos terület és a saját védelmi ereje se elhanyagolható, így Grúziának ebben a körben túl sok lenne. De Grúziának is csak akkor van esélye, ha egy török NEB vagy SARB bomba teliberobbantja azt az alagutat. Az előző háborút az alagúton vesztették el, amíg az intakt, addig bele sem érdemes kezdeniük!
Azért gondolom az oroszok is komolyan védik az alagutat. Légvédelmet is telepíthettek a déli oldalra is. Egy ilyen akciót télen lenne célszerű megcisnálni, amikor a 3000 méteres hágót vastag hóréteg fedi. Akkor aztán nem jutnak át az oroszok. A Roki-alagút mellett van egy ilyen, illetve a térkép alapján van még egy másik 3000 méteres hágó is. Télen ezek szinte járhatatlanok.

Grúzia népszavazást tart az Oroszország elleni háború üzenetéről
https://www-novinky-cz.translate.go...tr_sl=cs&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

A Grúziát kormányzó Grúzia Álom párt kedden azt ígérte, hogy népszavazást tartanak arról, hogy az ország hadba kezdjen-e Oroszországgal. Erre a Kommerszant orosz lap hívta fel a figyelmet szerdán.
Ez érdekes, nem is gondoltam, hogy ilyen komolyan gondolják ott egyesek. Bár Oroszország várható további gyengülésével tényleg egy talán soha vissza nem térő alkalom lenne...
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and DTheo

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 446
23 612
113
Az megvan, hogy az Azerieknél nem gyengébb Grúzok 6 nap volt egy arra kószálló c kat orosz hadtestnek?
Pont ez a lényeg! Akkor egy zömében '70-es évekbeli technikával felszerelt másodvonalbeli orosz haderő legyalulta a modern felszereléssel rendelkező grúzokat, a Krímet percek alatt vonta ellenőrzése alá a professzionális magasan motivált orosz haderő. Az ember azt hinné hogy csak fejlődtek technikában, kiképzésben, morálban! Erre azt látjuk hogy egy halódó ukrán haderővel sem bírnak és ott tökölnek már egy fél éve, ami valjuk be több mint kínos a számukra!
És nem csak kínos! Látják a "birodalom" gyengeségét a szomszédai és kíméletlenűl ki is fogják használni!
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Most nincsenek C kategóriás orosz erők. Ráadásul ha Ukrajna miatt nem üzen hadat Putyin, akkor Örményország miatt végképp nem fog, úgyhogy nem is lesznek szerencsétlen sorkatonák valami ronccsal elküldve Azerbadzsánba! Meg amúgy is, egy Örményországi beavatkozás nem hadüzenet lenne, hanem olyan különleges művelet, ami már Ukrajnában folyik. Tényleg nézd meg már az orosz hadsereg létszámát és az eddigi ukrajnai veszteségeiket, nem is emberanyagban, mert azt csak becsülni tudjuk, hanem csak az Oryx-on! Itt nem lesz semmilyen háború. Mármint orosz-azeri, mert az örmény-azeri már tart.
Ha igaza lesz, akkor a CSTO-nak vége van és Közép-Ázsia akár destabilizálódhat is.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 983
5 427
113
Mivel az örmény elnök egy USA seggnyaló aki többször követelte, hogy takarodjanak az oroszok az országából elég egyértelmű, hogy most az ott lévő orosz csapatok is elkezdtek pakolni, aztán egye meg amit főzött.
Még az is bejátszhat, hogy orosz beleegyezésével kezdődött az egész, mivel már nyugaton is felmerült pár emberben, hogy az azerieket miért nem szankciózzák, ugyanazt csinálják, mint az oroszok ukrajnában.
Azóta viszont már "visszatértek"Oroszországhoz. Ha magukra hagyják őket akkor az "precedens"értékű lehet és a CSTO egyezmény figyelmen kívül hagyása hatalmas arcvesztés lehet és jelzés értékű hogy mennyire számíthatnak "segítségre szövetség tagjai!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113

Sztrelkov Igor Ivanovics

szeptember 14., 13:25

Az örmény-azerbajdzsáni konfliktus súlyosbodása.

Absztrakt.
Azok, akik régóta olvasnak és hallgatnak engem, tudják, hogy az ellenségeskedés kiújulását (előbb-utóbb) az Orosz Föderáció közvetítésével (és Irán nyomására) nem sokkal az ellenségeskedés "lefagyása" után jósoltam meg. Örményország az általa vállalt kötelezettségek nagy részét nem teljesítette (ami nem meglepő, hiszen közvetlen károkat okoznak szuverenitásának), Azerbajdzsán (azaz Törökország) pedig addig fogja "nyomást gyakorolni" Pasinjanra, amíg a korábbi átadás feltételei nem teljesülnek (kiegészítve azt - amennyi erőfeszítést igényel – további lehetőségekkel ).
Az Orosz Föderáció MOST ezt nem tudja megakadályozni, hiszen "nyakig" beleragadt egy ukrajnai katonai konfliktusba, amely ráadásul rendkívül sikertelen, és minden szabad erő bevonását igényli (ami még mindig nem elegendő). Senki más az ún. A CSTO nem fogja megvédeni Örményországot, mert:
a) nem képes,
b) nem igazán akarja.
Ennek megfelelően az, hogy a török-azerbajdzsáni koalíció képes lesz-e végre „felszalámizni” Örményországot, szinte kizárólag Irán álláspontjától függ, pontosabban attól, hogy az iráni hadsereg kész-e határozottan és „nagy erővel” kiállni az örmények mellett. " - De most nem tartom magam alkalmasnak arra, hogy bármit is jósoljak.
 
W

Wilson

Guest
Azóta viszont már "visszatértek"Oroszországhoz. Ha magukra hagyják őket akkor az "precedens"értékű lehet és a CSTO egyezmény figyelmen kívül hagyása hatalmas arcvesztés lehet és jelzés értékű hogy mennyire számíthatnak "segítségre szövetség tagjai!
A helyzet az, hogy Oroszország beleragadt az ukrajnai háborúba és látva az orosz haderő gyengeségét mind Kína mind Törökország úgy döntött,hogy növeli a befolyását Oroszország rovására, Kína nyomulásával Kazahsztánban nem tudnak mit kezdeni az oroszok ,viszont amit az azeriek és mögöttük Törökország kavar az már a CSTO létét és Oroszország hatalmát fenyegeti Oroszország határai mentén,fel van adva a lecke az orosz vezetésnek, mivel erőt kellene felmutatni az azeriekkel és Kardigánnal szemben,de ezt most nem tudják megtenni mivel az orosz haderő le van kötve Ukrajnában, az orosz külpolitika számára egyetlen lehetőség Irán, mivel Irán számára nem elfogadható egy török terjeszkedés a térségben.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 983
5 427
113
A helyzet az, hogy Oroszország beleragadt az ukrajnai háborúba és látva az orosz haderő gyengeségét mind Kína mind Törökország úgy döntött,hogy növeli a befolyását Oroszország rovására, Kína nyomulásával Kazahsztánban nem tudnak mit kezdeni az oroszok ,viszont amit az azeriek és mögöttük Törökország kavar az már a CSTO létét és Oroszország hatalmát fenyegeti Oroszország határai mentén,fel van adva a lecke az orosz vezetésnek, mivel erőt kellene felmutatni az azeriekkel és Kardigánnal szemben,de ezt most nem tudják megtenni mivel az orosz haderő le van kötve Ukrajnában, az orosz külpolitika számára egyetlen lehetőség Irán, mivel Irán számára nem elfogadható egy török terjeszkedés a térségben.
Ez annyiban érdekes kérdés mert én annyira nem becsülném le az Örményeket.Ha "csak"légi támogatást kapnak is hatékonyabbak lehetnek mint az Orosz erők Ukrajnában. Morál lényegesen magasabb lenne mivel ebben az esetben a hazájukat védenék az azeriekkel szemben.Viszont ha magukra hagyják őket nem sok esélyük lenne az azeriekkel szemben ha azok mögé beállnak a törökök.
 
W

Wilson

Guest
Ez annyiban érdekes kérdés mert én annyira nem becsülném le az Örményeket.Ha "csak"légi támogatást kapnak is hatékonyabbak lehetnek mint az Orosz erők Ukrajnában. Morál lényegesen magasabb lenne mivel ebben az esetben a hazájukat védenék az azeriekkel szemben.Viszont ha magukra hagyják őket nem sok esélyük lenne az azeriekkel szemben ha azok mögé beállnak a törökök.
Az orosz légierő is le van kötve Ukrajnában , nem hiszem,hogy érdemi légi támogatást tudnának az örményeknek adni az oroszok...
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and formosa1

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 570
18 435
113
A ottani kormány nem szeretné, viszont ez most akár erdekessen elsulhetne... :oops:

Grúzia népszavazást tart az Oroszország elleni háború üzenetéről

https://www-novinky-cz.translate.go...tr_sl=cs&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

A Grúziát kormányzó Grúzia Álom párt kedden azt ígérte, hogy népszavazást tartanak arról, hogy az ország hadba kezdjen-e Oroszországgal. Erre a Kommerszant orosz lap hívta fel a figyelmet szerdán.

„Döntsék el az emberek, akarnak-e második frontot nyitni Oroszország ellen Grúziában. A hatóságok az emberek kívánsága szerint fognak eljárni” – idézi az orosz független lap a Grúz Álom párt fejének, Irakli Kobacsidze nyilatkozatát.

A kormánypárt elnöke szerint az általános szavazás célja, hogy a grúz állampolgárok választ kapjanak arra az alapvető kérdésre, hogy "egyetértenek-e az ukrán politikusok azon kijelentéseivel, hogy Grúziát be kell vonni a háborúba, vagy egyetértenek országuk hatóságainak álláspontjával."

Más szóval, a grúz kormánypárt arra fogja kérni a polgárokat, hogy erősítsék meg álláspontjukat, miszerint nem állnak ki egy újabb háborús konfliktus mellett Oroszországgal.
Szemmel láthatóan több ország is megérezte Oroszország katonai erejének jelentős csökkenését és azt, hogy Ukrajna miatt most képtelen további frontokon harcolni. Shakespeare-t idézve, "Vérszagra gyűl az éji vad" .
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 703
76 711
113
Ki nyerhet valójában ezzel a konfliktussal?