[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 256
8 167
113
Valamiert 1965 ota hivatalos statisztika nincs Torokorszag nemzetisegi megoszlasarol,csak becslesek.Nem divat a nem turk kisebbsegi let felvallalasa ott.A termekenysegi ratak osszevetese az utolso 96 os nem hivatalos(ugyancsak valoszinu kozmetikazott) adatokkal amikor 25% vallotta magat kurdnak mikozben a kurd nok atlag 2x annyi gyermeket szulnek es kisebb az elvandorlasuk az orszagbol, a majd 10millionyi bearamlott arab gazdasagi es haborus menekulttel a nyugat europai 3.es4.generacios soha Torokorszagban nem elt torok nevu fiatalok beszamitasaval (csak ez tobb millio)...De lehet tevedek.
Lehet kozmetikázni az adatokat, de ez igaz arra az esetre is, ha valaki elfogultságból mindig a saját szája íze szerint "felfelé" kerekíti az adatokat, és a levegőből interpolál a saját elméjében elképzelt eredményhez. Maradjunk a tényeknél (Factbook): 70-75% török, ~20% kurd. Egy 84 milliós országban ez nem kevés, főleg úgy, hogy egy tömbben élnek Keleten.
Ne csapd be magad, hogy holnap egy általános kurd felkelés eltörli Törökországot!
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 875
113
Lehet kozmetikázni az adatokat, de ez igaz arra az esetre is, ha valaki elfogultságból mindig a saját szája íze szerint "felfelé" kerekíti az adatokat, és a levegőből interpolál a saját elméjében elképzelt eredményhez. Maradjunk a tényeknél (Factbook): 70-75% török, ~20% kurd. Egy 84 milliós országban ez nem kevés, főleg úgy, hogy egy tömbben élnek Keleten.
Ne csapd be magad, hogy holnap egy általános kurd felkelés eltörli Törökországot!
Lehet meg torok tobbseg de az ido nem nekik dolgozik.Nagyon nem.Ez egyebkent minden nem homogen osszetetelu allamra igaz ahol a kisebbseg valamilyen oknal fogva gazdasagilag elmaradottabb vagy elnyomottabb mint a tobbseg.Ez igaz Azerbajdzsanra is amely egyatalan nem gynemzetisegu turk allam.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 543
32 032
113
" Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök sajtótájékoztatója a hegyi-karabahi helyzetről

Az örményországi CSTO gyakorlatokról

▪️Nikol Pashinyan kijelentette, hogy Örményország megtagadja a CSTO gyakorlatok lebonyolítását ebben az évben a köztársaság területén, amelyről a szervezet vezetőségét az RA védelmi minisztériuma tájékoztatta.

A miniszterelnök szerint az ilyen gyakorlatok fenyegetést demonstrálhatnak Törökország és Azerbajdzsán számára, de ezt követően a csapatok elhagyják az országot, "szemtől szembe hagyva Örményországot" az ellenséges államok előtt.

Ráadásul Pashinyan úgy véli, hogy a szervezet egyes szövetségesei csak de jure, valójában azonban sokkal közelebb állnak Azerbajdzsánhoz.

▪️ A CSTO képviselői pedig bejelentették azt a szándékukat, hogy a szervezet más tagállamainak területén is gyakorlatokat tartanak.

Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára Pashinyan kijelentéseit kommentálva megjegyezte, Örményország továbbra is szoros szövetséges, de Oroszország tisztázni kívánja Jereván álláspontját a gyakorlatok kérdésében.

Az RF Fegyveres Erők Hegyi Karabahi békefenntartó küldetéséről

▪️Nikol Pashinyan úgy véli, hogy ha Oroszország nem teljesíti békefenntartó kötelezettségeit, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsához kell fordulnia, hogy az RF Fegyveres Erők Karabahban működő RMC kapjon nemzetközi mandátumot, vagy biztosítsa egy multinacionális jelenlétét a térségben. biztonságot garantáló küldetés.

„Aggodalmának” adott hangot az orosz békefenntartók tevékenysége miatt, és kijelentette, hogy Oroszország köteles biztosítani a Lachin folyosó működését. A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy az RF Fegyveres Erők RMC-je a garancia a karabahi örmény lakosság biztonságára.

Az örmény-azerbajdzsáni konfliktus rendezése és Oroszország szerepe

Pasinjan kész aláírni egy dokumentumot a karabahi helyzet megoldásáról az orosz javaslatok keretében, ha ez Örményország érdekeit szolgálja.

A miniszterelnök egyúttal azon véleményének adott hangot, hogy Oroszország nem reagált megfelelően Azerbajdzsán 2021-es lépéseire, hanem az Örményország és az Azerbajdzsán Köztársaság közötti határtalan határra mutatott rá.

▪️Az örmény hatóságok javaslatokat juttattak el Bakuhoz a kapcsolatok normalizálására, de nem kaptak választ.

Örményország nem kapott javaslatot Oroszország és Fehéroroszország uniós államhoz való csatlakozására.

▪️Pasinjan úgy véli, hogy Oroszország és Örményország között soha nem volt még ilyen bizalmi kapcsolat, mint most.

Logisztikai folyosók Örményország területén

Örmény miniszterelnök szerint az örmény-török határ megnyitása és a vasúti kapcsolat esetleges elindítása globális jelentőségű, ami minden fél számára előnyös.

A fentiek ellenére az örmény hatóságok nem állnak készen arra, hogy Azerbajdzsánnak olyan területen kívüli folyosót biztosítsanak, amely az Örményország joghatóságán kívül esik a köztársaság területén, vám- és határellenőrzési övezetek nélkül.

Nemzetközi reakció

▪️Konsztantyin Zatulin orosz szenátor úgy véli, hogy Örményország tetteivel azt a tervet demonstrálja, hogy a Nyugatot szövetségesként vonzza a Hegyi-Karabah kérdésének megoldásába.

▪️Ugyanakkor Armen Grigoryan, az RA SC titkára látta vendégül a Marcin Vidra vezette uniós technikai értékelő csoportokat, hogy megvitassák az új EU polgári misszió tevékenységét és a kétoldalú kapcsolatok egyéb kérdéseit."
(Autoford)
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 875
113
Tokeletes osszefoglalo Kim.
Iran es Oroszorszag kozott jelentos surlodas van az orosz torok tandem sziriai es kaukazusi egyuttmukodesevel kapcsolatban.Lenyegeben az Iraniak szerint megallapodott Moszkva Ankaraval es Tel Avivval,hogy kiszoritjak Sziriabol Oket.Kaukazusban Oroszorszag teret engedett Torokorszag katonai jelenletenek es meg se probalja fekezni az azeri iran ellenes vonalat.Mig Iran elutasit barmilyen Ormenyorszag serelmere letrejovo korridort vagy hatarmodositast,Oroszorszag ebben kozel nem egyertelmu...Ez a 3 kerdes bizonyos szempontbol rontja a ket allam nyugat elleni viragzo szovetsegesi kapcsolatait.Ukrajna kapcsan nagyon erdemes odafigyelni Azerbajdzsan mikor kezd el kerulo uton nagyobb mennyisegben fegyvert szallitani a konfliktusba,ugyanis van rajta ez iranyu nyomas a nyugat reszerol.Igaz ezek az eszkozok most pont kellene Aliyev almaihoz is de politikailag rendkivul nagy piros pontot erne...A masik figyelemre melto Egyiptom ugyancsak nyomas alatt all hatalmas mennyisegu ex szovjet fegyverrendszerei okan.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
(Nem)kár az örményekért kiváló ügynökök voltak. Amíg védtelen civileket kellett legyilkolni.
Most, hogy visszakapják, kiabálnak, hogy nemér a nevem.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 875
113
Itt egy masik narrativa..
2022. december 12-én Azerbajdzsán blokkolta a Lachin folyosót, az egyetlen útvonalat, amely összeköti a magát kikiáltott Hegyi-Karabahi Köztársaságot a külvilággal. A folyosót „ökoaktivisták” zárják el, akik kezdetben hozzáférést kértek az azerbajdzsáni állami intézményektől a hegyi-karabahi réz-molibdén bánya megfigyelésére. Azzal érveltek, hogy a hegyi-karabahi hatóságok nem feleltek meg a nemzetközi előírásoknak. A követelések listája azonban hamarosan bővülni kezdett – az új követelések között szerepelt az önjelölt Hegyi-Karabah Köztársaság újonnan kinevezett államminiszterének, Ruben Vardanjannak a lemondása, valamint egy azerbajdzsáni ellenőrzőpont létrehozása a Lachin folyosón. . Bárki, aki legalább alapvető ismeretekkel rendelkezik a hegyi-karabahi konfliktusról,

Rengeteg magyarázat létezik arra, hogy Azerbajdzsán miért döntött úgy, hogy lezárja a folyosót, és miért gondolta úgy, hogy 2022 decembere a legalkalmasabb idő erre. Sok örmény szakértő biztos abban, hogy Azerbajdzsán stratégiai célja minél több örmény kiszorítása Hegyi Karabahból. A blokád bevezetése és a humanitárius válság kirobbantása az egyik lehetőség arra, hogy egyértelmű üzenetet küldjünk az ott élő örményeknek, hogy nincs jövőjük Hegyi Karabahban. Más szakértők szerint Azerbajdzsán stratégiai célja, hogy Örményországot rákényszerítse az Azerbajdzsánnal való békemegállapodás aláírására Baku feltételeivel, beleértve az úgynevezett "Zangezur folyosó" létrehozását. E logika szerint A Lachin folyosó lezárásával Azerbajdzsán üzenetet küldött Örményországnak – vagy lesz két hasonló működési módozatú folyosó,

Az örmény kormány egyes tagjai azt állítják, hogy Oroszország részt vesz a Lachin folyosó lezárásában, és ezzel a Kreml arra akarja kényszeríteni Örményországot, hogy csatlakozzon Oroszország és Fehéroroszország uniós államhoz. Pašinjan miniszterelnök nem vádolta Oroszországot a Lachin folyosó lezárásával. Ugyanakkor azzal érvelt, hogy a 2020. november 10-i háromoldalú nyilatkozat értelmében a Lachin folyosó feletti ellenőrzés közvetlenül Oroszország felelőssége. Ezért a miniszterelnök többször felszólította Oroszországot, hogy teljesítse kötelezettségeit, és forduljon az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy nemzetközi megbízatást adjon az orosz békefenntartóknak. Másik oroszországi javaslata szerint a Kremlnek kérvényeznie kellene az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy küldjön nemzetközi békefenntartó missziót Karabahba.

Egyes orosz szakértők úgy vélik, hogy a Lachin folyosó lezárásának stratégiai célja egyáltalán nem Hegyi Karabah. E narratíva szerint a blokád provokáció az orosz válasz kiváltására és az orosz békefenntartók és az azerbajdzsáni tüntetők közötti összecsapások szítására, ami elkerülhetetlenül aláásná az orosz-törökországi kapcsolatokat. Ennek az akciónak tehát az elsődleges célja, hogy feszültséget keltsen Moszkva és Ankara között, vagy akár tönkretegye az orosz-törökországi kapcsolatokat, lerombolva Ankara és Moszkva közötti egyetértést Törökország területének és a pénzintézetek Oroszországból történő importra és exportra történő felhasználásáról, gázközpont létrehozásával, valamint a Törökország–Szíria párbeszéd elősegítése Oroszország által. Orosz szakértők azzal érvelnek, hogy az ilyen fejlesztések valódi haszonélvezője az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság lenne, tehát úgy gondolják, hogy a Lachin folyosó lezárása globális geopolitikai összeesküvés, ahol Azerbajdzsán egy gyalog a Nyugat kezében. Ebben a forgatókönyvben a hegyi-karabahi örmények szenvedése járulékos kár.

Folytathatjuk a magyarázatok listáját, hogy ki döntött úgy, hogy lezárja a Lachin-folyosót, miért és hogyan. Egy eredmény azonban már itt van, függetlenül attól, hogy Azerbajdzsán tettei mögött mik a valódi indítékok. Mivel a magukat kikiáltott Hegyi Karabahi Köztársaságban élő örmények élelmiszer-, benzin-, gyógyszer- és egyéb alapvető élelmiszerhiánnyal küzdenek, és kénytelenek bezárni az óvodákat, az örmények és azerbajdzsániak közötti párbeszédre és bizalomépítésre irányuló remények gyorsan csökkennek.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 543
32 032
113
Sajnos a nagyhatalmi/középhatalmi turbulencia kihatással van minden kaukázusi szereplőre...A helyi nagykutyák is keverik, meg a távolabbiak is...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 875
113
(Nem)kár az örményekért kiváló ügynökök voltak. Amíg védtelen civileket kellett legyilkolni.
Most, hogy visszakapják, kiabálnak, hogy nemér a nevem.
Igazad van.Nagy bun volt,hogy 1988 es 1994 kozott megvedtuk meltosagunkat,falvainkat,varosainkat az azeri es szovjet rendorseg,majd hadsereg tamadasaitol,etnikai tisztogatasaitol, az azeri kormany altal szervezett pogromoktol.Ez minden nemzetkozi norma durva athagasa volt.Sajnaljuk.Ha ujra kezdhetnenk inkabb az 1915 os formankat hoznank es hang nelkul vagatnank le a fejunket a rank vadaszo csurhevel.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Igazad van.Nagy bun volt,hogy 1988 es 1994 kozott megvedtuk meltosagunkat,falvainkat,varosainkat az azeri es szovjet rendorseg,majd hadsereg tamadasaitol,etnikai tisztogatasaitol, az azeri kormany altal szervezett pogromoktol.Ez minden nemzetkozi norma durva athagasa volt.Sajnaljuk.Ha ujra kezdhetnenk inkabb az 1915 os formankat hoznank es hang nelkul vagatnank le a fejunket a rank vadaszo csurhevel.
hát igen, mint anno a románok szerbek erdélyt és délvidéket a gonosz elnyomó magyaroktól.
na jó, igazából mint a nácik a reichot a zsidóktól
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 543
32 032
113
 

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 098
2 875
113
Tegnap megszakadt...megszakitottak az Arsakot Ormenyorszaggal osszekoto egyetlen 110KV os elektromos tavvezeteket a Lacini korridor teruleten.A javitast termeszetesen megtagadtak az azeriek.Igy csak az Artsak teruleten levo vizeromuvek aramellatasara hagyatkozhatnak a 120ezer lakossagi es az ipari fogyasztok ellatasara.Pont egy honapja van blokad alatt a terulet.Tegnap Aliyev is adott interjut az azeri felnyalo mediaja szamara.Kijelentetette barki szabadon tavozhat Artsakbol aki nem kivan azeri allampolgar lenni.Leforditava..be senki,ki mindenki mehet.Alapveto elelmiszerekre jegyrendszert vezettek be a teruleten es fokozottan tamaszkodnak most a felhalmozott allami tartalekokra,illetve a helyben termelt elelmiszerekre.Zoldseg es dizel olaj a kritikus egyenlore.
 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 027
2 910
113
Ha az azeriek türelmesek egy lövés nélkül megszerzik egész Karabakhot. Ha türelmetlenek bukhatnak de erre minimális az esély. Az örmények csak veszthetnek, vagy hagyják hogy mindenki éhen haljon, vagy támadnak de akkor ők az aggresszorok, a törökök támadnak és a ruszkik nem védik meg őket. Sakk-matt
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 589
17 767
113
Ha az azeriek türelmesek egy lövés nélkül megszerzik egész Karabakhot. Ha türelmetlenek bukhatnak de erre minimális az esély. Az örmények csak veszthetnek, vagy hagyják hogy mindenki éhen haljon, vagy támadnak de akkor ők az aggresszorok, a törökök támadnak és a ruszkik nem védik meg őket. Sakk-matt
Iránt azért idetenném,mert Teherán álláspontja szerint,egy rossz azeri lépés,és megindulnak. Úgy tűnik,hogy most emeli mindenki a tétet.
 
K

Kopi2000

Guest
Tegnap megszakadt...megszakitottak az Arsakot Ormenyorszaggal osszekoto egyetlen 110KV os elektromos tavvezeteket a Lacini korridor teruleten.A javitast termeszetesen megtagadtak az azeriek.Igy csak az Artsak teruleten levo vizeromuvek aramellatasara hagyatkozhatnak a 120ezer lakossagi es az ipari fogyasztok ellatasara.Pont egy honapja van blokad alatt a terulet.Tegnap Aliyev is adott interjut az azeri felnyalo mediaja szamara.Kijelentetette barki szabadon tavozhat Artsakbol aki nem kivan azeri allampolgar lenni.Leforditava..be senki,ki mindenki mehet.Alapveto elelmiszerekre jegyrendszert vezettek be a teruleten es fokozottan tamaszkodnak most a felhalmozott allami tartalekokra,illetve a helyben termelt elelmiszerekre.Zoldseg es dizel olaj a kritikus egyenlore.
Borgalmas eh a megosztottsag....
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 543
32 032
113
Kicsit árnyalva a képet.
 
  • Hűha
Reactions: LMzek 2.0