Két-három napja dobták piacra. A cikkből nem derül ki túl sok részlet.
Viszont, ami érdekes, hogy nem sikerült tönkretenni őket. De annyira nem, hogy saját oprendszert fejlesztettek és lényegében élre törtek, ami a fejlesztéseket illeti.
Három műholdról ír a cikk, de kétlem, hogy akkora nagy gondot okozna nekik a BRICS országok lefedése a közeljövőben.
A másik, ami számomra érdekes, hogy ilyen pici mérteben képesek SATCOM kommunikációs eszközöket csinálni. Egy ilyesmire alapuló adó-vevő készüléket, akár lövészkatona számára is elő lehet álítani.
Amit láttam igazán pici SATCOM adó-vevőket speciális alakulatoknál, azok kicsi hátizsák méretüek. Annak van egy külön kezelője. Viszont egy ilyesmi annyira pici és könnyű lehet, hogy egy lövész is magával viheti.
Vagy egészen pici drónokba is beépíthető.
Azért egy műholdas teló már nem olyan nagy, ha megnézel a Thuraya/Inmarsat/Iridium édeshármasból valami új modelt, akkorák, mint egy régebbi mobiltelefon, és úgy is néznek ki, leszámítva a buzinagy antennát. Ennél nem tudom hogy oldották meg belső antennával meg hogy milyen adatkapcsolatra lehet képes, de szerintem az igazán nagy előrelépés ebben hogy úgy néz ki, mint egy mostani telefon és megvannak ugyanazok a funkciói is.
Nem volt ahogy kicsinálni őket, otthon akkora a belpiacuk, hogy ellesznek míg a világ csak ott is, persze nagy érvágás, hogy az androidot nem használhatják, mert arra már minden a szar van, és bármilyen szupi oprendszerük is legyen, itt nem fog elterjedni.
Ami a műholdakat illeti, a három darab nem sokat mond. Magas pályán asszem 4-gyel le lehet fedni az egész bolygót, alacsony pályán meg sokkal több kell, van ilyenre meg olyanara is példa.
Ettől függetlenűl ha hozzaférsz egyhez, szivesen megnézném.