Részben ez még valid is lehet. Pont ezért nem feltétlenül lehet alkalmazni a humanista európai
logikát. Szemet-szemért. Ha nem vagy legalább olyan kemény/brutális/erős reakciódban, mint
akitől kaptad a sallert, akkor előbb-utóbb kicsinálnak.
Persze, így van, ez a Közel-kelet, és az izraeli zsidók mára szépen felvették az ottani mentalitást. Meg hát van is hová visszanyúlni, a Tóra és a Talmud népirtó, a "gójokat" dehumanizáló traktátusaihoz. Csak akkor nem tudom mit keresnek Európában, pl. az európai sportversenyeken, eurovíziós fesztiválon stb. Mondjuk ez felvethető Azerbajdzsán esetében is persze.
Másrészt nem, tavaly október 7-e nem volt egy Izrael létét veszélyeztető támadás, csak egy komoly nárcisztikus sérülés (igen 9/11 is az volt csak), ilyen utoljára az 1973-as Jom Kippuri arab támadás volt, bár azt is valójában csak az önérzetük helyreállítására indították az arabok (ő is nárcisztikusan sérültek '67-ben, nem kicsit), és nem voltak kidolgozott terveik, hogy mit is csináljanak, ha netán sikerül. Amikor a vártnál jobban sikerült az elején, nem is tudták, mit csináljanak ezután. Így nem is tudták kihasználni az átmeneti helyzeti előnyt.
Ezután kijelenteni, hogy egyszerűen kiirtják a Hamászt, addig nem állnak le, tudva, hogy ez több százezer civil halálával jár majd (a teljes gázai társadalmat átszőtte ez a szervezet - amelyet egyesek szerint anno a Moszad hozott létre a Fatah konkurenciájának - ugyanis az évtizedek alatt), pöttyet aránytalan válasz. Jó tudom az életek értékét nálatok 1000 gój = 1 zsidó köröm árfolyamon szokás számolni.
De mondtam már, szerintem Bibi és az izraeli jobboldal tényleges célja az új Nakba, megszabadulni a palesztinoktól valahogy, végleg. Erre adódott egy príma ürügy - ahogy 9/11 is príma ürügy volt bizonyos tervek megvalósítására, amelyek végül aztán nem úgy valósultak meg, a kitervelőik túl merészek és elbizakodottak voltak.