18 hónapot toltam le Egyiptomban, a Sinai félszigeten. Lényegében majdnem minden nap az egyiptomi-izraeli határon voltam, konvojokat raktunk össze, meg helyszineltünk, meg bejártuk a környéket. Valamennyire ismerem a környéket. Már akkor is "black zone" volt egyiptomi oldalon is a Rafah-tól északra lévő határmenti rész, amit az egyiptomiak is védtek, és elsősorban nem az izraeliektől, hanem a palesztinoktól, a Hamasztól, meg a többi felforgató idiótától, meg terroristától. Nem egészen értem hogy miből gondolja bárki is, hogy az egyiptomiaknak szüksége van még 1-2 millió palesztinre az országukba. Főleg úgy, hogy a büdös életbe nem tudnák kiszűrni közülük a terroristákat. Másfelé meg nem birnának elmenni.
Eleve Kairó 25+ milliós, és km-en keresztül autóztunk gettón keresztül, ahol full nyomorban éltek az emberek. Nyilván kell még oda egy rakat nincstelen.
Ráadásul a Sinai félsziget belseje ritkán lakott, meg középen fél Magyarország méretű hegység van, de körben északon a Földközi tengernél, és főleg délen a Vörös tengernél rengeteg turistákra szakosodott hely van. Sharm csak a leghiresebb, de a többi is fasza hely, meg rengeteg pénzt hoz Egyiptomnak, amig ott nyugi van, és mernek menni a búvárok, meg a többi turista. Beengednének oda 1-2 millió palesztint, azok elkezdenének kavarni, terrorkodni, meg túszokat ejteni, meg eleve nem olyan lazán kezelni a dolgokat, mint az évtizedek óta nyugati és ruszki turistákból élő helyiek, ott gyorsan össszeomlana a félsziget. Az egyipotomiak, főleg a turistákból élő partmenti emberek, azért alapvetően szarnak mindenre, ügyeskednek, de csak a pénz számít nekik, hogy megvedd drágán a papiruszt, meg elmenj tevegelni a sivatagba, vagy quadozni.
A palesztinok olyan biztonsági kockázat és gazdasági csőd lenne nekik, amit nem engedhetnek meg. Egyébként meg nem is értem, hogy mi közük lenne az egyiptomiaknak a palesztinok bajához? Csak a vallás közös, bár az egyiptomiak azt is elég lazán kezelik általában. "Tető alá állok, és Allah nem látja ha Ramadánkor iszok." stb.
És ha már vallás. Azért a Sinai félszigeten élők közül beszéltünk olyannal, pl a tábor egyik takaritójával, aki azt mondta hogy mig a zsidók bent voltak, akkor volt munka, meg jobban éltek. Másrészt meg ugye nagyon sokáig, éveken (talán évtizedeken) kerestztül a zsidók átjártak a Sinai félszigetre, mert ott van a Sinai hegy, meg a Szent Katalin kolostor, ahol az égő csipkebokor volt, meg ahol Mózes a táblákat megkapta. Amig nyugi volt a zsidók rengeteg pénzt költöttek el ott is, mert folyamatosan zarándokoltak el oda, azzal is munkát adva az ottani egyiptomiaknak. Csak hát beáramlottak a terroristák Egyiptomba is, nem volt már biztonságos, ezért nem mentek oda sem. Annak is nagyon örült az átlag sinai félszigeti ember.
Lehet hogy megnyitják a határokat az egyiptomiak, de ha van eszük, akkor csak a nőknek és a kisgyerekeknek.