• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 431
25 041
113
GLEYvnKXcAAjCGG
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 388
45 882
113
A Közel-Kelet és az egész világ arra vár, hogy Irán csapást mérjen Izraelre, ami megtorlás lesz az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) tisztjeinek Damaszkusz (Szíria) elleni izraeli rakétatámadás általi meggyilkolása miatt.

Az izraeli csapatok teljes készültségben vannak az iráni fenyegetés közepette.

Az izraeli légierő védelmi és támadórendszereit készenlétbe helyezték, több tucat repülőgép szállt fel az égbe, és folyamatban van az egyeztetés az Egyesült Államokkal – közölte az IDF.
Joe Biden amerikai elnök megszakította szabadnapját, és a Fehér Házba indult, hogy tanácskozzon a közel-keleti helyzetről.

Ezekben a pillanatokban nagyszabású hackertámadások zajlanak a kritikus fontosságú izraeli létesítmények ellen, Tel-Avivban a fő áramelosztó rendszer elleni kibertámadás után kezdődtek az áramkimaradások.

Jordánia lezárta légterét a történések hátterében. Egy Dubaiból Tel-Avivba tartó gép megfordult a levegőben, és visszatér az Egyesült Arab Emírségekbe.
Источник: https://rusvesna.su/news/1713036643


Úristen! Mi lesz itt!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 388
45 882
113
A hírek szerint iráni drónok repülnek Izrael felé. Azt írják, hogy több tucat van belőlük.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 388
45 882
113
Közel-Kelet

Hajlamosak vagyunk egyetérteni Eddával a közel-keleti helyzet alakulásának értékelésében.

Mert az iráni gazdaság már megsérült, van ok a csapatok áthelyezésére (már az amerikai csapatok is bevonulnak a térségbe), a helyzet súlyosbodása pedig ahhoz vezet, hogy valakik valahol hagyományos ágyúzással és egy-két fenyegetőző kijelentéssel számolnak.

Nem, persze, a világ stabilitása a pokolba megy, de kétséges, hogy holnaptól várható egy teljes értékű harmadik világháború .

Oroszország számára ez a helyzet azt jelenti, hogy a nyugati média egyre kevesebbet fog írni Ukrajnáról, az Egyesült Államok Kongresszusának pedig több oka lesz arra, hogy ne adjon pénzt és fegyvert Ukrajnának, ezzel Európára hárítva ezt a terhet.

Következtetéseink azonban általában nem adnak okot arra, hogy lazítsunk, és ne végezzünk reggeli fizikai gyakorlatokat.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 616
5 381
113
Az a bajom azzal ami jön, hogy valami elképesztő hozzáállásnak vagyunk a szemtanúi.

Izrael konkrétan alábecsülte mind a Hamaszt, mind a Hezbollahot. Nem tavaly október 7-től, hanem már jó régóta.

De ugyanez a NATO. Totál azt hitték, hogy még mindig 1991 van: az oroszok papucsos arabok, szar technikával, és szar morállal, kifogynak, bénák, nem tanulnak, korrupció, teljes alkalmatlanság, és mást se csináltak 2008 óta, mint hergelték a ruszkikat. Csináltak egy Grúz konfliktust, és mindent elszámoltak. 5 nap alatt vége volt, de mind a NATO, mind a ruszki tanult belőle.

Izrael sem tanult abból, hogy legutóbb amikor bementek Libanonba, már akkor sem úgy alakultak a dolgok, ahogy akarták. Pedig a fejek is kicserélődtek azóta, de ha politikai válság van, mindig előveszik a terrorista kártyát.

És most is az van, hogy totál lebecsülik Iránt. Nem értem honnan fakad a nagyképűség, milyen Iránnal kapcsolatos tapasztalatok alapján, hogy Irán úgyse fog megbosszulni, hisz sose bosszult meg ennél nagyobb skalpokat sem, stb. stb.

De szerintem mindenkinél van egy vörös vonal. Hogy azt tovább tolják, mert még nem készültek fel, vagy csak gyávák, ezt mindig oldaltól függő tálalás kérdése. De ha Irán képes volt arra a ruszkikkal, amire, nem hinném, hogy ugyanezek a technikák ne működnének Izrael ellen, és akkor megint előkerül a létszám, ahogy Ukrajna kapcsán is előkerült, és ugyanoda jutunk, mint Ukrajna kapcsán: emberanyag hátrányban vannak egy gerilla hadviselésre támaszkodott csapat és egy reguláris hadsereg keverékével szemben. Mert abban biztosak lehetünk, hogy nem Irán fogja leadni az első komoly lövést Izraelre, hanem a proxyjaik valamelyike, aztán a legvégén, amikor a belpolitikai válság mellé katonai válság is járul, na akkor jön majd elő a reguláris iráni haderős, és megszűnteti azt az államformát, amit most még Izraelnek hívunk.

Nem tudom másképpen leírni, mint ahogy anno Bizánc elesett. Játszottak vele az 1200as években, majd még Bizánc játszott másokkal utána, de a végén két hónap alatt legyőzték az oszmánok, akik szervezettségben, taktikában és fegyverzetben is felülmúlták a bizánciakat.

Izrael persze erre felkészült, hogy ha bukik, leradíroz mindenkit a térségben, de hogy valójában megteszi-e/megmeri-e tenni ezt, abban - ahogy az automatikus 5. cikkelyben - nem lennék biztos.

De a legrosszabb, hogy Irán is tudja ezt, de kérdés, hogy meg meri-e tenni azt, amit tervez, vagy megint szépen visszagurul a technika a föld gyomrába, mint eddig mindig. Az orosz ugyanis meglépte, mert elege lett. Nem volt felkészülve, de nézzétek meg egy nap alatt mit intézett el ukrán részről és mit is foglalt el. Bár erről továbbra se vesz senki tudomást, az akciója előtt lezárt minden diplomáciai részt, majd szépen behivatta magát az általa elismert népköztársaságok által, tehát mondthatjuk, még törvényesen is cselekedhetett. Nincs itt semmi látnivaló.

És akkor vissza Izraelhez. Mennyivel is jobb ez, mint amikor az ATO beszökkent Donyeckbe a reptér elfoglalása után? Mert a szitu sokban nem különbözik technikailag, hacsak nem brutalitásban. No de nem azért nem voltak ennyire brutálisak az ukránok, mint most Izrael, hanem azért nem voltak, mert nem volt meg erre a háttérük. El nem tudom képzelni, hogy a Donyecket lerohanni készülő ATO (mert ez a helyzet, erre volt a válasz az orosz részről) mit művelhetett volna a két népköztársaságban, ha Putyinék nem papírozzák le a szövetséget és nem indítanak megelőző csapást Ukrajna ellen.

És ne legyenek illúzióink: ha Ukrajnának olaja van, mint az Izraelt megtámadó arab országoknak az arab-izraeli háborúk során, akkor Ukrajnában is lezárták volna a történetet 2022 áprilisában. De nem zárták le, és surranópályán Izrael tematizálta a közéletet az - hogy előre megtervezetten a belpolitikai válság enyhítésére Izrael húzta csőbe a Hamaszt, vagy tényleg a Hamasz saját önálló akciójáról volt szó, tök mindegy - őt ért támadás alapján (az biztos, hogy akárki tervezte a rave fesztivállal nem számoltak, és az pont a Hamasz által megtámadandó izraeli helyőrség és a határ között volt), szépen lehetett arra válaszul egy olyan túlzott katonai akciót IS indítani, amivel - mint eddig már sokszor a történelemben - sikerült is túllőni a célon, mint a brüsszeli bürökratáknak a hülye oroszellenes szankciókkal.

Itt tartunk most. Lehet ez egy orosz mintájú iráni akció Izrael ellen, és az is lehet, hogy mivel kivonultak Gázából, leáll Izrael is a belpolitikai helyzet és a külföldi tiltakozás alapján, mint tette azt München, 1972-t követő gyilkosságok elfajulása és értelmetlensége után.
Goa fesztivál, nem rave.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 903
15 392
113
Állítólag 50-70 Shaded drón repül Izrael felé. Ez nem kevés de nem is ezetrengető, egy darabig az izraeli légvédelem biztos megbírkózik velük, nagy részüket szerintem lelövik. Ezt tudják az izraeliek és az irániak is, hiszen nem hülyék.

A kérdés szerintem az, hogy mi ezzel Irán célja?

Letudni a bosszút, mindenki lekommunikálhatja hogy mekkorát győzött és elkerülni ezzel a súlyosabb vérontást?

Napokig tolni a drónokat hullámokban és kimeríteni, tesztelni az izraeli légvédelem kapacitásait az igazi csapás előtt? Mert ez szerintem még biztos nem az.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 361
10 794
113
Állítólag 50-70 Shaded drón repül Izrael felé. Ez nem kevés de nem is ezetrengető, egy darabig az izraeli légvédelem biztos megbírkózik velük, nagy részüket szerintem lelövik. Ezt tudják az izraeliek és az irániak is, hiszen nem hülyék.

A kérdés szerintem az, hogy mi ezzel Irán célja?

Letudni a bosszút, mindenki lekommunikálhatja hogy mekkorát győzött és elkerülni ezzel a súlyosabb vérontást?

Napokig tolni a drónokat hullámokban és kimeríteni, tesztelni az izraeli légvédelem kapacitásait az igazi csapás előtt? Mert ez szerintem még biztos nem az.
Szerintem Oroszország, Kína és Irán elkezdi lassan, fokozatosan túlterhelni a nyugatot.
Nagyon alaposan kifundálták ezt.
Minden fronton óvatosan, nehogy drámai legyen.
Gazdasági, pénzügyi, katonai és geostratégiai vonalon.
Csak egy példa:
Ki hitte volna, hogy a NATO által felszabadított Kuvait úgy tűnik hátat fordít nekik!?
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 383
120 569
113
Állítólag 50-70 Shaded drón repül Izrael felé. Ez nem kevés de nem is ezetrengető, egy darabig az izraeli légvédelem biztos megbírkózik velük, nagy részüket szerintem lelövik. Ezt tudják az izraeliek és az irániak is, hiszen nem hülyék.

A kérdés szerintem az, hogy mi ezzel Irán célja?

Letudni a bosszút, mindenki lekommunikálhatja hogy mekkorát győzött és elkerülni ezzel a súlyosabb vérontást?

Napokig tolni a drónokat hullámokban és kimeríteni, tesztelni az izraeli légvédelem kapacitásait az igazi csapás előtt? Mert ez szerintem még biztos nem az.
Solemani halála után is úgy lőtték az amerikai bázisokat irakban hogy szóltak melyiket lövik és hol.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 007
83 063
113
Állítólag 50-70 Shaded drón repül Izrael felé. Ez nem kevés de nem is ezetrengető, egy darabig az izraeli légvédelem biztos megbírkózik velük, nagy részüket szerintem lelövik. Ezt tudják az izraeliek és az irániak is, hiszen nem hülyék.

A kérdés szerintem az, hogy mi ezzel Irán célja?

Letudni a bosszút, mindenki lekommunikálhatja hogy mekkorát győzött és elkerülni ezzel a súlyosabb vérontást?

Napokig tolni a drónokat hullámokban és kimeríteni, tesztelni az izraeli légvédelem kapacitásait az igazi csapás előtt? Mert ez szerintem még biztos nem az.
5 számjegyű mennyiségben van ilyen drónjuk ... Ennyivel mindent lehet. Válaszcsapást akarnak kiprovokálni Izraeltől. Ismerve mit csináltak Gázában, ez simán meg is történhet, utána összerántani az arab államokat, és kivéreztezni Izraelt mindörökre. De ha civil célpontokba csapódnak be az iráni drónok, akkor megint lehet magukat sajnáltatni. Miközben mindez - Gázával együtt - a Netanjahu-kormány belpolitikai túlélési kisérlete a tavalyi botrány kapcsán ...

Szvsz, mire elérik a drónok Izraelt, a Hezbollah is megindul a Hamasszal. Plusz küldik a ballisztikus rakétáikat is.

9 milla vs 89 milla se tűnik jó esélynek Izraelnek.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 439
10 230
113
A túszokat zsarolási céllal vitték el, de nem jött be. Rafah ellen is meg fognak indulni. A Hamasz és Gáza át fogják a jövőben gondolni megindulhatnak-e úgy mint anno, mert idáig elég keményen odabaxtak.

A nemzetközi elszigeteltség igaz. De Izraelben a lét volt a tét. Ha nem bosszulják meg a Hamasz akciót, további akciókat generált volna. Lehet így is, de aki megindul, annak durva követlezményekkel kell számolni.

Irán. Ameddig Irán deklarált célja Izrael megsemmissítése, addig nem lesz tárgyalás. Jó lenne ha Irán megmaradna a proxyjai által elkövetett izraeli támadásoknál. Ha nem az USA is be fog szállni és Irán is célpont lesz
Szépen csúszunk a világháborúba.
Izrael ezt akkor bukta el amikor Egyiptom nem volt hajlandó megnyitni a határt a menekültek előtt, azért tolták őket délnek, most meg hogy odatoltak 2 millió embert a helyzet ugyan az mint mindig, felveszi a fegyvert eldobja a fegyvert, megfoghatatlan ellenséggel nem lehet hatékonyan harcolni, azt pedig még ők sem merték bevállalni hogy elgázosítják vagy szomjan halasztják az övezet lakóit.... még.., 8 meg 6 körüli TFR mellet, a gyűlölet körforgásában ezt nem lehet megnyerni amíg az egyik fél el nem pusztul. A másik megoldás lenne ha megszűnne a gyűlölet körforgása, na de ahhoz kultúrnépek kellenének, meg igazából nem is opció, mind a kettő a maga felsőbbrendűségét hirdeti és nem tűr meg mást.

Az arab országok tétlensége vezetett a jelenlegi helyzethez, ezzel feláldoztak pár tízezer hittestvérüket, de hosszú távon elérték hogy a konfliktus ne érjen véget és izraelen maradjon a déli nyomás.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 616
5 381
113
Szerintem Oroszország, Kína és Irán elkezdi lassan, fokozatosan túlterhelni a nyugatot.
Nagyon alaposan kifundálták ezt.
Minden fronton óvatosan, nehogy drámai legyen.
Gazdasági, pénzügyi, katonai és geostratégiai vonalon.
Csak egy példa:
Ki hitte volna, hogy a NATO által felszabadított Kuvait úgy tűnik hátat fordít nekik!?
Jaja! Nekem Kuvait a napi meglepi! :eek: