Tomasz Siemoniak szerint indokolatlanul sok katonája van Lengyelországnak.
mandiner.hu
Vajon erre gondolt Kaczynski mint ruszki beavatkozás?
Nekem ez nagyon furcsa.
Az már eddig is világos volt, hogy a lengyel haderőfejlesztés számai átlépték az illuzórikus értékeket.
Meg, hogy nem látni, mi a finanszírozás valós alapja.
De az eddigi ellenzék nacionalista-védelem- és identitáspolitikai kérdésekben már eddig is gondban volt, hogy nem árulhatott más gyékényen, mint a kormány.
Háborús időkben kormány és ellenzék egyaránt amerikapárti és oroszellenes kellett, hogy legyen, tehát a haderőfejlesztés megkérdőjelezése könnyen a hazaárulás vádját is magával hozhatta, főleg a kampányban.
Erre most az új kormány bejelenti, hogy drasztikusan csökkenteni kezdik, amit idáig még növelni akartak?
Mert nem arról van szó, hogy a jelenlegi 187 ezerről 150 ezerre csökkentenék a haderőt, hanem, hogy az idáig stabilan tervezett 300 ezer fős létszámot akarják megfelezni!
Drasztikus lépés az eddigiekhez képest a totál másik irányba.
Ennyire nem jók a számok?
De hiszen még kormányra se kerültek, azaz nem is világították át a gazdasági helyzetet, amit át kell majd venniük.
Nekem az a furcsa, hogy háborús időben a liberális kormányjelölt miért haderőcsökkentéssel indít, pont egy hatalmas ívű haderőfejlesztési megaprogram kellős közepén úgy, hogy még kormányra se került és még nem is vitatták idáig a dolgot.
Nekem ez úgy tűnik, mint egy kilencvenes évekből beragadt reflex a liberálisoknál, ami nem mellesleg egy azonnali politikai öngyilkossággal ér fel a jelenlegi időkben.
Mert ha a fejlesztési programok átvilágítását jelentették volna be, azt megértem.
Új programfelelősök, új kifizetések, újraosztott lapok, új meggazdagodások.
De csökkenteni?