[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

P

Pogány

Guest
A magyarítást orosz és szerb szövetségesekkel, Európától eltávolodva gondolod?
Csak mert minél nagyobb szarban az ország, annál nagyobb arányban vannak az EU pártiak!
Talán a tényleges többség véleményét nem kellene figyelmen kívül hagyni!
Na nem a 2 millió vakon hívőre gondolok!
Az ország kormánya, és helytartói meg kb. telibeszarják, ha még néhány ellenkező tábornokot, tisztet el kell távolítani a katonai vezetésből, ha nem értenek velük egyet!
Ha a hozadéka a nemzet egyesítése és a területek egyesítése, akkor persze, miért ne? Mi Európa a sajátjainkhoz képest már csak alapból, de ugye ha abbahagyjuk a hunyorítva nézést, mit érdemel Európa viszonzásul? :rolleyes:

De én ugye a saját lakossag elméjének militaritálását és a technika beszerzését favorizálom, tenném hozzá.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 655
5 863
113
Ha a hozadéka a nemzet egyesítése és a területek egyesítése, akkor persze, miért ne? Mi Európa a sajátjainkhoz képest már csak alapból, de ugye ha abbahagyjuk a hunyorítva nézést, mit érdemel Európa viszonzásul? :rolleyes:

De én ugye a saját lakossag elméjének militaritálását és a technika beszerzését favorizálom, tenném hozzá.
Egyelőre nemhogy Nemzet egyesítés, hanem kormányzati szinten uszítás megy a másként gondolkodók ellen, aminek az eredménye széthúzás, minden tekintetben!
Mivel a határon túliak többsége ebben sajnos partner, ebből jó nem tud kisülni!
És szerintem nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy egy orosz-szerb irányba való elköteleződés segítene egy határrevízióban.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 402
6 646
113

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 825
9 176
113
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 431
64 234
113
https://www.portfolio.hu/global/20250325/orult-tempoban-fegyverkezik-lengyelorszag-750173
"A lengyel kormány védelmi különalap létrehozásáról döntött, amelybe 2900 milliárd forintnak megfelelő összeget irányítanának át az uniós helyreállítási eszközökből - jelentette be kedden az X-en Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter."
Az uniós helyreállitási alapot ugyebár" védelmi" kiadásokra hoztàk létre a covid után. :)
Ha mi csinálnánk, már jönne is a
szankció.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 579
26 045
113
A kormánypárt és főleg a család érdekeivel.... :oops:
Mert mondjuk az ország érdeke az lenne/lett volna, hogy jöjjenek a pénzek. De mivel már nem adják automatikusan a kisgömböc mohósága miatt....
Erre reagáltam: "minden egységes EU kezdeményezést, akár Ukraja katonai, pü segélyt, akár orosz szankciókat stb."

Az EU gazdaságában a "szankciósdi" okozta károkat és az Ukrajnába mint valami feneketlen kútba öntött és öntendő pénzt nem is értem miért nem veszed számitásba...azok a gömböcök gondolom jól lakhatnak, csak ezek ne, ugye? :oops:

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
935
4 322
93
Támadás esetén körülbelül egy hónap elteltével a lengyel hadsereg elveszítheti hadműveleti képességét

"A Lengyelország elleni támadás esetén körülbelül egy hónap elteltével a lengyel hadsereg elveszítheti hadműveleti képességét – mondta Leon Komornicki lengyel tábornok, a vezérkari főnök egykori helyettese."
"Úgy gondolom, hogy attól függően, hogy ezt a csatát hogyan fogják megvívni, egy-két hétig biztosítható a védelem a jelenlegi készleteinkkel" - mondta nemrég a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) vezetője, Dariusz Lukowski tábornok". A tábornok azt is elmondta, hogy bizonyos típusú lőszerekkel kapcsolatban a lengyel hadseregnek öt napos háborúra van készlete."

Az elmúlt években Lengyelország a NATO egyik fő katonai szereplőjévé vált, 2024-ben GDP-jének 4,12%-át fordítja védelemre, ami kétszerese a szervezet céljának, és több, mint az Egyesült Államoké. Lengyelország idén 4,7%-ra kívánja növelni ezt az arányt.
"Véleményem szerint, ha valaki támadna, akkor nem vagyunk felkészülve egy hosszú, kimerítő háborúra, vagy inkább egy olyan védekező hadműveletre, mint amit Ukrajna folytat Oroszországgal " - mondta Leon Komornicki tábornok az RMF FM-nek.
"A NATO-szinten szétválás következhet be, így az 5. cikk megszűnik, az amerikaiak pedig visszavonják képességeiket, és a NATO képességei 80%-a az amerikai hadseregének " - mondta a tábornok.

Arra a kérdésre, hogy Mark Rutte NATO-főtitkár legutóbbi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha valaki rosszul ítéli meg a helyzetet, és úgy gondolja, hogy megússza Lengyelország vagy más szövetségese elleni támadással, akkor a Szövetség "pusztító" válaszával kell szembenéznie, Komornicki tábornok azt mondta, hogy "ezek csak szavak".

• Tetszik
Reactions: fishbed and Tumpek

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 428
8 668
113
Erre reagáltam: "minden egységes EU kezdeményezést, akár Ukraja katonai, pü segélyt, akár orosz szankciókat stb."

Az EU gazdaságában a "szankciósdi" okozta károkat és az Ukrajnába mint valami feneketlen kútba öntött és öntendő pénzt nem is értem miért nem veszed számitásba...azok a gömböcök gondolom jól lakhatnak, csak ezek ne, ugye? :oops:
Egyszerűsíted a dolgot, tehát én is: "azok" a saját pénzüket költik, ezek meg a nekem (is) járót nyúlták le....

• Tetszik
Reactions: fishbed

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 579
26 045
113
Egyszerűsíted a dolgot, tehát én is: "azok" a saját pénzüket költik, ezek meg a nekem (is) járót nyúlták le....
  • Az EU minden Ukrajnára már elköltött és minden magakasztott "katonai, pü segélye" ugyanúgy "neked járó" pénz lenne, amit lényegében "lenyúltak/lenyúlnának" Tőled, tőlem, ráadásul úgy, hogy hitel lenne, amit Te fizetnél vissza, meg én. Meg ez a sok szerencsétlen itt a fórumon. :)Meg azon kivül. Mind.
  • Azt, hogy az orosz szankciókkal hogyan lőttük lábon magunkat (EU), azt meg majd úgy is tanitani fogják elrettentő példaként...
  • "Ezek" meg nálad is , nálam is lenyúlják a miénket, legyen. :cool:

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 428
8 668
113
  • Az EU minden Ukrajnára már elköltött és minden magakasztott "katonai, pü segélye" ugyanúgy "neked járó" pénz lenne, amit lényegében "lenyúltak/lenyúlnának" Tőled, tőlem, ráadásul úgy, hogy hitel lenne, amit Te fizetnél vissza, meg én. Meg ez a sok szerencsétlen itt a fórumon. :)Meg azon kivül. Mind.
  • Azt, hogy az orosz szankciókkal hogyan lőttük lábon magunkat (EU), azt meg majd úgy is tanitani fogják elrettentő példaként...
  • "Ezek" meg nálad is , nálam is lenyúlják a miénket, legyen. :cool:
Az a szép, hogy nálad nem. Ugyanis egy felvidéki vállalkozóval beszélgetve elárulta, hogy ömlik a pénz a felvidéki gazdákhoz, abból fejlesztenek - vesznek gépet, traktort stb. Szóval, te legfeljebb a tótokra panaszkodjál....;)

• Tetszik
Reactions: fishbed

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 579
26 045
113
ömlik a pénz a felvidéki gazdákhoz, abból fejlesztenek - vesznek gépet, traktort stb.
"Ömlik" :D
'24 tavaszán ezért vonultak nálunk az utcára a gazdák, ugye?
Mondig is voltak eszközbeszerzési projektek, most is vannak, de mára már a területalapú támogatást is nyesegetik vissza....
Ehhez csak annyit fűzök: az önkoriban a környezetvédelmi, vizgazdálkodási és mezőgazdasági bizottság elnöke vagyok. ;)

• Tetszik
Reactions: gergo55 and Ramzana

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 115
69 294
113
Az a szép, hogy nálad nem. Ugyanis egy felvidéki vállalkozóval beszélgetve elárulta, hogy ömlik a pénz a felvidéki gazdákhoz, abból fejlesztenek - vesznek gépet, traktort stb. Szóval, te legfeljebb a tótokra panaszkodjál....;)
És milyen gépet, traktor vesznek abból a sok szép pénzből? Hazait? Olyan nincs?
Csak nem valami nyugatit?
Hova is ömlik akkor a pénz?

Vegyük már észre, hogy az EU nem szeretetszolgálat.
Az EU azért ad pénzt a közösből, hogy a sok szatellitállam pörgesse a tehetősebb gazdaságok iparát.
Az a felvidéki gazda részben a te és az én adómból visszaosztott pénzeken vesz a gazdagoktól jó vastagon megszámított technológiát.
Ez az EU lényege.

És így mindenki azért termel, hogy nyomott áron adja be a gazdag és fejlett EU magországok feldolgozóiparába az alapanyagokat, amelyekből aztán visszavásárolhatja a drága készterméket a szintén nyugati élelmiszerláncokon keresztül. Amelyek ugyanúgy a gazdagokhoz viszik ki a profitot a gyarmatokról.

A tőke szabad áramlása egy félrevezető eufemizmus, a permanensen és direkt fenntartott gazdasági potenciálkülönbség a valódi lényeg.
Az EU-ban vannak a gazdagok és az őket kiszolgáló közepesen fejlett gazdaságok csapdájába esett "csicskák".

Ebbe az eleve leosztott szerepbe rondított bele az orbáni NER azzal, hogy a nekünk járó EU-támogatások "közpénz jellegének elvesztésével" azokat magyar tőkésosztályba csatornázta át, ami egy bizonyos szint után már nyilván nem tetszett az EU nagyhalainak.
Mert az nekik járt volna.