[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

P

Pogány

Guest
A magyarítást orosz és szerb szövetségesekkel, Európától eltávolodva gondolod?
Csak mert minél nagyobb szarban az ország, annál nagyobb arányban vannak az EU pártiak!
Talán a tényleges többség véleményét nem kellene figyelmen kívül hagyni!
Na nem a 2 millió vakon hívőre gondolok!
Az ország kormánya, és helytartói meg kb. telibeszarják, ha még néhány ellenkező tábornokot, tisztet el kell távolítani a katonai vezetésből, ha nem értenek velük egyet!
Ha a hozadéka a nemzet egyesítése és a területek egyesítése, akkor persze, miért ne? Mi Európa a sajátjainkhoz képest már csak alapból, de ugye ha abbahagyjuk a hunyorítva nézést, mit érdemel Európa viszonzásul? :rolleyes:

De én ugye a saját lakossag elméjének militaritálását és a technika beszerzését favorizálom, tenném hozzá.

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 656
5 874
113
Ha a hozadéka a nemzet egyesítése és a területek egyesítése, akkor persze, miért ne? Mi Európa a sajátjainkhoz képest már csak alapból, de ugye ha abbahagyjuk a hunyorítva nézést, mit érdemel Európa viszonzásul? :rolleyes:

De én ugye a saját lakossag elméjének militaritálását és a technika beszerzését favorizálom, tenném hozzá.
Egyelőre nemhogy Nemzet egyesítés, hanem kormányzati szinten uszítás megy a másként gondolkodók ellen, aminek az eredménye széthúzás, minden tekintetben!
Mivel a határon túliak többsége ebben sajnos partner, ebből jó nem tud kisülni!
És szerintem nagyon naív vagy, ha azt hiszed, hogy egy orosz-szerb irányba való elköteleződés segítene egy határrevízióban.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
3 402
6 653
113

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
2 825
9 178
113
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 433
64 241
113
https://www.portfolio.hu/global/20250325/orult-tempoban-fegyverkezik-lengyelorszag-750173
"A lengyel kormány védelmi különalap létrehozásáról döntött, amelybe 2900 milliárd forintnak megfelelő összeget irányítanának át az uniós helyreállítási eszközökből - jelentette be kedden az X-en Katarzyna Pelczynska-Nalecz fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter."
Az uniós helyreállitási alapot ugyebár" védelmi" kiadásokra hoztàk létre a covid után. :)
Ha mi csinálnánk, már jönne is a
szankció.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 579
26 050
113
A kormánypárt és főleg a család érdekeivel.... :oops:
Mert mondjuk az ország érdeke az lenne/lett volna, hogy jöjjenek a pénzek. De mivel már nem adják automatikusan a kisgömböc mohósága miatt....
Erre reagáltam: "minden egységes EU kezdeményezést, akár Ukraja katonai, pü segélyt, akár orosz szankciókat stb."

Az EU gazdaságában a "szankciósdi" okozta károkat és az Ukrajnába mint valami feneketlen kútba öntött és öntendő pénzt nem is értem miért nem veszed számitásba...azok a gömböcök gondolom jól lakhatnak, csak ezek ne, ugye? :oops:

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
935
4 324
93
Támadás esetén körülbelül egy hónap elteltével a lengyel hadsereg elveszítheti hadműveleti képességét

"A Lengyelország elleni támadás esetén körülbelül egy hónap elteltével a lengyel hadsereg elveszítheti hadműveleti képességét – mondta Leon Komornicki lengyel tábornok, a vezérkari főnök egykori helyettese."
"Úgy gondolom, hogy attól függően, hogy ezt a csatát hogyan fogják megvívni, egy-két hétig biztosítható a védelem a jelenlegi készleteinkkel" - mondta nemrég a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) vezetője, Dariusz Lukowski tábornok". A tábornok azt is elmondta, hogy bizonyos típusú lőszerekkel kapcsolatban a lengyel hadseregnek öt napos háborúra van készlete."

Az elmúlt években Lengyelország a NATO egyik fő katonai szereplőjévé vált, 2024-ben GDP-jének 4,12%-át fordítja védelemre, ami kétszerese a szervezet céljának, és több, mint az Egyesült Államoké. Lengyelország idén 4,7%-ra kívánja növelni ezt az arányt.
"Véleményem szerint, ha valaki támadna, akkor nem vagyunk felkészülve egy hosszú, kimerítő háborúra, vagy inkább egy olyan védekező hadműveletre, mint amit Ukrajna folytat Oroszországgal " - mondta Leon Komornicki tábornok az RMF FM-nek.
"A NATO-szinten szétválás következhet be, így az 5. cikk megszűnik, az amerikaiak pedig visszavonják képességeiket, és a NATO képességei 80%-a az amerikai hadseregének " - mondta a tábornok.

Arra a kérdésre, hogy Mark Rutte NATO-főtitkár legutóbbi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha valaki rosszul ítéli meg a helyzetet, és úgy gondolja, hogy megússza Lengyelország vagy más szövetségese elleni támadással, akkor a Szövetség "pusztító" válaszával kell szembenéznie, Komornicki tábornok azt mondta, hogy "ezek csak szavak".

• Tetszik
Reactions: fishbed and Tumpek

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 430
8 672
113
Erre reagáltam: "minden egységes EU kezdeményezést, akár Ukraja katonai, pü segélyt, akár orosz szankciókat stb."

Az EU gazdaságában a "szankciósdi" okozta károkat és az Ukrajnába mint valami feneketlen kútba öntött és öntendő pénzt nem is értem miért nem veszed számitásba...azok a gömböcök gondolom jól lakhatnak, csak ezek ne, ugye? :oops:
Egyszerűsíted a dolgot, tehát én is: "azok" a saját pénzüket költik, ezek meg a nekem (is) járót nyúlták le....

• Tetszik
Reactions: fishbed

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 579
26 050
113
Egyszerűsíted a dolgot, tehát én is: "azok" a saját pénzüket költik, ezek meg a nekem (is) járót nyúlták le....
  • Az EU minden Ukrajnára már elköltött és minden magakasztott "katonai, pü segélye" ugyanúgy "neked járó" pénz lenne, amit lényegében "lenyúltak/lenyúlnának" Tőled, tőlem, ráadásul úgy, hogy hitel lenne, amit Te fizetnél vissza, meg én. Meg ez a sok szerencsétlen itt a fórumon. :)Meg azon kivül. Mind.
  • Azt, hogy az orosz szankciókkal hogyan lőttük lábon magunkat (EU), azt meg majd úgy is tanitani fogják elrettentő példaként...
  • "Ezek" meg nálad is , nálam is lenyúlják a miénket, legyen. :cool:

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 430
8 672
113
  • Az EU minden Ukrajnára már elköltött és minden magakasztott "katonai, pü segélye" ugyanúgy "neked járó" pénz lenne, amit lényegében "lenyúltak/lenyúlnának" Tőled, tőlem, ráadásul úgy, hogy hitel lenne, amit Te fizetnél vissza, meg én. Meg ez a sok szerencsétlen itt a fórumon. :)Meg azon kivül. Mind.
  • Azt, hogy az orosz szankciókkal hogyan lőttük lábon magunkat (EU), azt meg majd úgy is tanitani fogják elrettentő példaként...
  • "Ezek" meg nálad is , nálam is lenyúlják a miénket, legyen. :cool:
Az a szép, hogy nálad nem. Ugyanis egy felvidéki vállalkozóval beszélgetve elárulta, hogy ömlik a pénz a felvidéki gazdákhoz, abból fejlesztenek - vesznek gépet, traktort stb. Szóval, te legfeljebb a tótokra panaszkodjál....;)

• Tetszik
Reactions: fishbed

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 579
26 050
113
ömlik a pénz a felvidéki gazdákhoz, abból fejlesztenek - vesznek gépet, traktort stb.
"Ömlik" :D
'24 tavaszán ezért vonultak nálunk az utcára a gazdák, ugye?
Mondig is voltak eszközbeszerzési projektek, most is vannak, de mára már a területalapú támogatást is nyesegetik vissza....
Ehhez csak annyit fűzök: az önkoriban a környezetvédelmi, vizgazdálkodási és mezőgazdasági bizottság elnöke vagyok. ;)

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 119
69 354
113
Az a szép, hogy nálad nem. Ugyanis egy felvidéki vállalkozóval beszélgetve elárulta, hogy ömlik a pénz a felvidéki gazdákhoz, abból fejlesztenek - vesznek gépet, traktort stb. Szóval, te legfeljebb a tótokra panaszkodjál....;)
És milyen gépet, traktor vesznek abból a sok szép pénzből? Hazait? Olyan nincs?
Csak nem valami nyugatit?
Hova is ömlik akkor a pénz?

Vegyük már észre, hogy az EU nem szeretetszolgálat.
Az EU azért ad pénzt a közösből, hogy a sok szatellitállam pörgesse a tehetősebb gazdaságok iparát.
Az a felvidéki gazda részben a te és az én adómból visszaosztott pénzeken vesz a gazdagoktól jó vastagon megszámított technológiát.
Ez az EU lényege.

És így mindenki azért termel, hogy nyomott áron adja be a gazdag és fejlett EU magországok feldolgozóiparába az alapanyagokat, amelyekből aztán visszavásárolhatja a drága készterméket a szintén nyugati élelmiszerláncokon keresztül. Amelyek ugyanúgy a gazdagokhoz viszik ki a profitot a gyarmatokról.

A tőke szabad áramlása egy félrevezető eufemizmus, a permanensen és direkt fenntartott gazdasági potenciálkülönbség a valódi lényeg.
Az EU-ban vannak a gazdagok és az őket kiszolgáló közepesen fejlett gazdaságok csapdájába esett "csicskák".

Ebbe az eleve leosztott szerepbe rondított bele az orbáni NER azzal, hogy a nekünk járó EU-támogatások "közpénz jellegének elvesztésével" azokat magyar tőkésosztályba csatornázta át, ami egy bizonyos szint után már nyilván nem tetszett az EU nagyhalainak.
Mert az nekik járt volna.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 430
8 672
113
"Ömlik" :D
'24 tavaszán ezért vonultak nálunk az utcára a gazdák, ugye?
Mondig is voltak eszközbeszerzési projektek, most is vannak, de mára már a területalapú támogatást is nyesegetik vissza....
Ehhez csak annyit fűzök: az önkoriban a környezetvédelmi, vizgazdálkodási és mezőgazdasági bizottság elnöke vagyok. ;)
Mondom a magyar támogatásról, és nem a tótról beszélt az úr.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 430
8 672
113
És milyen gépet, traktor vesznek abból a sok szép pénzből? Hazait? Olyan nincs?
Csak nem valami nyugatit?
Hova is ömlik akkor a pénz?

Vegyük már észre, hogy az EU nem szeretetszolgálat.
Az EU azért ad pénzt a közösből, hogy a sok szatellitállam pörgesse a tehetősebb gazdaságok iparát.
Az a felvidéki gazda részben a te és az én adómból visszaosztott pénzeken vesz a gazdagoktól jó vastagon megszámított technológiát.
Ez az EU lényege.

És így mindenki azért termel, hogy nyomott áron adja be a gazdag és fejlett EU magországok feldolgozóiparába az alapanyagokat, amelyekből aztán visszavásárolhatja a drága készterméket a szintén nyugati élelmiszerláncokon keresztül. Amelyek ugyanúgy a gazdagokhoz viszik ki a profitot a gyarmatokról.

A tőke szabad áramlása egy félrevezető eufemizmus, a permanensen és direkt fenntartott gazdasági potenciálkülönbség a valódi lényeg.
Az EU-ban vannak a gazdagok és az őket kiszolgáló közepesen fejlett gazdaságok csapdájába esett "csicskák".

Ebbe az eleve leosztott szerepbe rondított bele az orbáni NER azzal, hogy a nekünk járó EU-támogatások "közpénz jellegének elvesztésével" azokat magyar tőkésosztályba csatornázta át, ami egy bizonyos szint után már nyilván nem tetszett az EU nagyhalainak.
Mert az nekik járt volna.
Tetszik itten félrebeszélni.
Egyrészt a magyar kormány által a felvidékieknek adott támogatásokról írtam. A belföldi pályázatokat hagyjuk, mert többek között azok miatt is zárták el a pénzcsapot.
Másrészt az EU-s pénzek (belföldi) felhasználását nem az EU, hanem a mindenkori magyar kormány határozza meg. Van mindenféle operatív program, és nem szólnak bele, hogy milyen stratégiai céljai vannak az országnak.
Azzal meg hatalmas újdonságot írtál, hogy az EU (sem) jótékonysági intézmény. Arra meg rájöhettél volna, hogy (legalább Bismarck óta) tudják a nyugati országok, hogy szegény embernek nem lehet annyi cuccot eladni (jó áron), mint szegénynek. Meg a piac azt szereti, ha nyugi van, nem elégedetlenkedés.