Károlyit egy akváriumi baromnak tartom.Lenin az ilyenekre irta,hogy hasznos hülyék.
Horthyt meg egy opportunista hiénának.Tipikus seggnyaló kamarillahuszár.
Mint irtam,nem is tudom,melyik a rosszabb.
Én úgy gondoltam, hogy a Károlyi témát érdemes lenne lezárni, mert itt nagyon off ...
Ugyanakkor néhány gondolat röviden. Amennyiben nagyon zanzásítva szeretnénk a lényeget megfogalmazni, akkor nálunk a gond az volt, hogy három "puccsista" (Károlyi, Kun Béla, Horthy) követte egymást egy olyan vészterhes időkben, amikor a "baráti" szomszédos nemzetek élén enyhe barokkos túlzással pont az Ő történelmeik legnagyobb alakjai regnáltak éppen. Ugyanakkor pl. amennyiben százalékosan szeretnénk kifejezni a felelősségüket az országvesztéssel kapcsolatban, akkor Károlyiékat alhangon 85% -ra taksálnám. Sőt ... Gyakorlatilag Őket követően már nem volt semmilyen hadsereg, fegyver, pozíció (semmilyen tekintetben). Kun -éknak gyakorlatilag nulláról kellett összerakni ilyen-olyan felszereléssel az országot védő erőket. Ugye az Ő ügyük mögé ekkor - érthető okokból - gyakorlatilag mindenki felsorakozott (kivéve Horthy -t) az ország védelme tekintetében (nem másért) még azok is akik baromira nem voltak vörösök. Persze ekkor a kocka már el volt vetve - esély már nemigen volt. Érdekes "mi lett volna, ha" kérdés lehetne az, hogy amennyiben Horthy is felsorakozott volna akkor a rendelkezésére álló haderővel illetve kapcsolataival, akkor hogyan alakultak volna a dolgok (szerintem ekkor már sokat nem osztott vagy szorzott volna, de).
Tényleg vegyük észre, hogy a Károlyiék meg Linder Bélák meg a kollégáik nem egyszerűen "bohócok" vagy "naívak" vagy "rózsaszín csillámpónik" voltak. Tényleg érdemes ezeknek a figuráknak életútját már a háborút megelőzően illetve azután is figyelembe venni továbbá a "jellemfejlődésüket" tanulmányozni. Amennyiben nem lennék "diplomatikus", akkor 100% -ban adnám nekik a katasztrófa okát - utánuk már semmire nem volt remény kicsit sem.
Ja, és még egy korábban írt tévedés helyreigazítása - Károlyi nem lemondott, hanem amikor a Kun Béláék őt is megpuccsolták (ugye Ők jelentették be, hogy lemondott, de ez nem volt igaz), akkor a helyzetre való tekintettel ezt tudomásul vette majd külföldre távozott ...