Oluja 2015:
http://kameraaltal.blog.hu/2015/08/05/oluja<blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="haubagoi"><blockquote rel="wolfram"><blockquote rel="haubagoi"> Még az is elképzelhető, hogy az USA "kénytelen lesz" áttelepíteni Lengyelországba az atomtölteteit (azaz nem lesz alkupozícióban ebben a kérdésben), mert Németo. a készülő polgárháborús helyzet miatt már nem lesz biztonságos.
Kénytelen lesz? Hmm, szerintem érdekes kérdés az, hogy tulajdonképpen az itt is ugyanúgy <b>USA-kézben</b> lévő nukleáris bombák miért is kellenek Európába most, az ICBM-ek, SLBM-ek, na meg a B2-esek korában...
</blockquote>
Min csodálkozol?
Ha Németo.-ban összeomlik az államrend, akkor kénytelen lesz elvinni onnan az USA az atomtölteteit. Mondjuk épp Lengyelországba - még akkor is, ha Lengyelo.-ban nem olyan erők vannak kormányon, akiket szeretnének
És hogy miért is kellenek az USA-kézben lévő taktikai atomtöltetek Európába, amikor vannak ICBM-ek, SLBM-ek stb. - kérdezed.
Hát azért, mert pár tökkelütött úgy gondolja az USA-ban, hogy ha korlátozott taktikai csapást mérnek Oroszo. 1-2 városára, akkor az oroszok rögtön kapitulálnak, anélkül, hogy globálissá eszkalálnák a nukleáris konfliktust.</blockquote>
Nem csodálkozok.
Csak azért idéztem azt a szót, mert szerintem tisztán katonai értelemben semmi okuk nincs itt tartaniuk azokat a bombákat, szóval ebből a szempontból nem "kénytelenek" sehová sem telepítgetniük Európán belül. "Korlátozott" csapásmérésre ugyanúgy alkalmasak a B-2-esek a B61-es bombákkal, akár az USA-ból felszállva. Pláne, hogy jelenleg Európában nincs is alacsony észlelhetőségű hordozóplatform hozzájuk (amcsiban se nagyon a B2 kivételével, ugyanis még sem az F-22-eshez, sem az F-35-öshöz nem integrálták a B61-et, amennyire tudom). 4. generációs gépekre felpakolni ezeket a bombákat, a hagyományosan erős orosz légvédelemmel szemben meg eléggé értelmetlen lenne, vagyis nem sokat érnének. Szóval szerintem egyetlen oka van annak, hogy azok a bombák még mindig itt vannak. Mégpedig, hogy ezen országok a kiemelt célpontok kategóriájában szerepeljenek az oroszoknál és egy USA-Oroszország háborúban lehessen arra számítani, hogy biztosan kapnak már az első csapásból. Vagyis, növelni a félelmet, feszültséget Európa és az oroszok között, nehogy túlzottan közeledjenek egymáshoz.
</blockquote>
<b>Ha meg az oroszok előre bejelentenék miheztartás végett, hogy egy - mondjuk Lengyelország területéről indított - korlátozott taktikai csapás észlelésekor <i>automatikusn</i> az USA-ra indulnának az ICMB-ek</b>, akkor ez kontraproduktívvá válna.
Vagy már volt ilyen bejelentés?
</blockquote>
Ezzel az a baj, hogy Oroszország is tudja, hogy ha USA-ra irányított ICBM-ekkel válaszol a Lengyelo.-ból indított korlátozott taktikai csapásra, akkor az USA is ICBM-ekkel válaszol, és ez utóbbi nagyságrendekkel rosszabb lesz mintha csak a taktikai csapást szívták volna be.
Szerintem erre alapozza az USA az európában állomásoztatott taktikai atomfegyverek használhatóságát Oroszo. ellen.