[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 282
13 979
113
A területvédelmi egység lengyel katonái egy hétvégi gyakorlaton elvesztették az elit lövészek által használt mesterlövész puskát. A fegyver elvesztését a katonai rendőrség és a kémelhárítás vizsgálja. Az intenzív keresés ellenére az elveszett puskát még nem találták meg, a keresés folytatódik. A területvédelmi erők szóvivőjének nyilatkozatára hivatkozva a lengyel média ma számolt be erről.

A 71. könnyű gyalogzászlóalj katonái csak azután értesültek a fegyver elvesztéséről, miután visszatértek malborki laktanyájukba az észak-lengyelországi Tczew város melletti gyakorlótéren egy intenzív éjszakai gyakorlógyakorlatról, és felfedezték, hogy a BOR mesterlövész puskatartó. üres volt. Lezárták az egység főhadiszállását és a poligont – jelentette az Onet. Hozzátette: az alakulat hivatásos katonákból és önkéntesekből egyaránt áll, akik szabadidejükben a honvédség szolgálatát teljesítik, így az alakulat főként hétvégén edz.

A szombat este kezdődő és vasárnap délelőtt véget ért gyakorlat témája a mesterlövész puska használata volt. Onet szerint a gyakorlatot nem az alakulat parancsnoka, hanem az egyik alsó tiszt irányította.

A 7,62x51 milliméteres NATO lengyel BOR mesterlövész puskákat a tarnówi fegyvergyár gyártja. Jellemzőjük a bullpup elrendezés, ahol az újratöltő mechanizmus és a tár a ravasz mögött található, valamint nagy pontosság és tartósság különféle körülmények között. Az első 51 puskát 2008 szeptemberében rendelte meg a lengyel védelmi minisztérium, majd újabb megrendelések következtek. Az utolsó 50 puskára eddig tavaly márciusban került sor – adta hírül a TVN24.


A lengyel határőrség a napokban vett őrizetbe egy orosz katonát az ország keleti részén, aki illegálisan lépte át a fehérorosz határt. A lengyel média szerint egy dezertőrről van szó, aki közvetlenül az ukrajnai harcokból érkezett. A lengyelországi orosz nagykövet ma azt mondta, hogy a médiában megjelent információk megerősítését kéri a lengyel hatóságoktól.

Az RMF FM rádióállomás szerint a 41 éves férfi civilben volt és fegyvertelen. A lengyel határőrök orosz katonai dokumentumokat találtak nála, köztük a hadsereggel kötött szerződést az ukrajnai invázióban való részvételéről. Ahhoz, hogy Lengyelországba jusson, állítólag azt a migrációs útvonalat használta, amelyet az afrikai és közel-keleti válságövezetekből érkező menekültek használtak. Lengyelország régóta vádolja Alekszandr Lukasenko fehérorosz tekintélyelvű vezető rezsimjét, hogy ezeket a nehéz helyzetben lévő embereket fegyverként használja a Nyugat elleni hibrid háborúban.

Katarzyna Zdanowicz, a lengyel határőrség szóvivője a Podlaskie vajdaságban, ahol az oroszt őrizetbe vették, a TVN24 televíziónak megerősítette, hogy ez "az elmúlt napokban" történt, és "a férfinál érvényes katonai okmányok voltak".

Az RMF FM arról számolt be, hogy az ABW kémelhárítás is érintett az ügyben, és kulcsfontosságú volt, hogy a lengyel hatóságok kiderítsék, miért jött a férfi Lengyelországba. Ki kell deríteniük, hogy egy másik európai országba akarta-e folytatni útját, migránsként közelítik-e meg, vagy lehet-e kém, akinek lennének feladatai Lengyelországban.


Csehország bruttó hazai termékének (GDP) 1,37 százalékát fordította védelemre tavaly. – mondta ma a cseh televíziónak Jana Černochová (ODS) védelmi miniszter. A kiadások így megközelítőleg elérték a 101 milliárd koronát, mintegy tízmilliárd koronával kevesebbet a vártnál. A NATO becslései szerint Csehország tavaly a GDP 1,5 százalékát fordította védelemre. Idén Černochová szerint a kiadásoknak a GDP két százaléka körül kell lenniük.

A Védelmi Minisztérium a tavalyi pénz egy részét stratégiai projektekre utalta át az idei költségvetésben. "A kezdetektől fogva tudtuk, hogy az észak-atlanti szövetség nem ismerheti el a forrásokat, ha nem használták fel abban az évben" - mondta Černochová. Szerinte a saját alappal is rendelkező Németország is hasonlóan jár el. "A szövetség viszont tudja, hogy a forrásokat a modernizáció javára fordítják, ezért természetesen figyelembe veszik" - jegyezte meg a miniszter.

A tavalyi költségvetésben eredetileg 111,8 milliárd koronát hagytak jóvá védelemre, ami a GDP 1,52 százalékának felelne meg. A Honvédelmi Minisztériumnak végül 110,3 milliárd állt rendelkezésére, a zárszámadás szerint pedig 100,7 milliárd koronát költött el. Nagyjából egymilliárdot nem költött, és 7,8 milliárdot utalt át stratégiai projektekre idén.

A kormány ezúttal az állami anyagi tartalékokat, a kiberbiztonságot vagy egyes közlekedési projekteket is beemelte a védelmi kiadások közé. "A NATO-n belül a Közlekedési Minisztériummal együttműködve több épületet is megpróbálunk megvalósítani a védelmi kiadások részeként, de ez megbeszélés tárgya. Az eredményt természetesen 2025 elején fogjuk megtudni a szövetségtől" - mondta Jan Jireš, a Védelmi Minisztérium védelempolitikai főosztályának főigazgatója.

 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 137
10 465
113
Mindeközben Pozsonyban (nem kamu tényleg az a térkép van a falon)


c1f47329d284f73e202dcf3e6946e238.jpg
amúgy ez tényleg így van:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=966167778197950&set=pcb.966167861531275
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 983
12 780
113
Meg kell állítani a háborút, a terepen való győzelemhez elegendő a segítség – mondja Pavel


„Reálisnak kell lennünk. Naivitás lenne azt állítani, hogy Ukrajna belátható időn belül képes lesz visszaszerezni a megszállt területeket. Oroszország nem fogja az általa elfoglalt területeket feladni. Meg kell állítanunk a háborút, majd meg kell kezdenünk a vitát a jövőbeli megállapodásról. Meg kell kötni a kompromisszumot, de nem Ukrajna, Oroszország és azon országok beleegyezése nélkül, amelyek a megállapodás garanciái lesznek."

Pali mi a velemenyed a Palirol? :D
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 983
12 780
113
Meglőtték Fico szlovák miniszterelnököt – írja a média


Szerdán meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt – írja a Denník N. Elmondása szerint Handlován, a kulturális központ előtt történt az eset. A miniszterelnököt kórházba szállítják.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 545
44 507
113
Meglőtték Fico szlovák miniszterelnököt – írja a média


Szerdán meglőtték Robert Fico szlovák miniszterelnököt – írja a Denník N. Elmondása szerint Handlován, a kulturális központ előtt történt az eset. A miniszterelnököt kórházba szállítják.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 981
23 015
113
Három lövés, Fico a földre rogyott. Vajon a liberálisok "magányos elmebetege" lesz, mint Pim Fortuyn esetében, vagy bevállalták a lelkes pártaktivistát direktbe? Esetleg egy "dühös ukrán"?
Progresszív Szlovákiától Michal Šimečka máris "elszörnyűlködött, és reméli Fico jól lesz". :cool: (ja, meg Csaputka is :D)
 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 022
2 898
113
azért ez nagyon bazdmeg kategória...Viktor lesz a következő?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 842
86 771
113
Progresszív Szlovákiától Michal Šimečka máris "elszörnyűlködött, és reméli Fico jól lesz". :cool: (ja, meg Csaputka is :D)
Főpróba?
"Lehet, hogy az Orbán-kormány ki akarja várni az Egyesült Államok mostani kormányának leköszönését, de mi biztosan nem fogunk kivárni az Orbán-kormánnyal kapcsolatban." (Pressman)

Tudjukkik nem engedi a kibégetést a liberális akolból?
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 981
23 015
113
Főpróba?
"Lehet, hogy az Orbán-kormány ki akarja várni az Egyesült Államok mostani kormányának leköszönését, de mi biztosan nem fogunk kivárni az Orbán-kormánnyal kapcsolatban." (Pressman)

Tudjukkik nem engedi a kibégetést a liberális akolból?
Mondjuk úgy hogy nagy a tét. Videó:
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 360
14 192
113
"Yeah, there's going to be a war"
Szakítunk az eszkalációba ezerrel. Lengyelt letudták a választással, román az betolható Moldávia ígéretével (meg ha más nincs a tiszáig mindennel...), most még mi jövünk így vagy úgy... nem maradt egy év sem, az orosz túl gyorsan halad.