[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
A Kreml kicsit felsír a röhögéstől, hogy az ukránok erre verik el a pénzt, ami 600 millió dollár.Ami szép nagy összeg.Nyilván jelen helyzetben Ukrajna számára ez volt a legfontosabb beruházás :)

Történt valami Ukrajnában és ladagrant-ot aktiválták is.

600 misi 16 csónakért, amik akkorák, mint a BKV dunai hajói és csak könnyű fegyverzetük van (2 db 25 mm-es gépágyú és opcionálisan géppuskák és/vagy gránátvetők)? 37,5 millió darabja? Az igen. A jenki tengerészetnek még 15 milláért adták darabját. Jól felmegy az ára mire Ukrajnába ér.
Kína, Észak-Korea, vagy Irán ennél vagy 6-8-szor kevesebbért adott volna ilyen csónakot, erősebb fegyverzettel. De az nyilván nem lenne elég demokratikus.
Az ugyanekkora, ukrán gyártású Gyurza-M is töredékéből jön ki (kb 10 millió USD darabja) és az is erősebb fegyverzetű (2 db 30 mm-es gépágyú, 2 db 30 mm-es automata gránátvető, 2 db géppuska, 2x2 db páncéltörő rakéta + opcionálisan kézi légvédelmi rakéta). Pedig még a Gyurza-M sem tudna komolyan ártani egy valamire való orosz hadihajónak.
Végül is a pénzt is az USA adja IMF hitel formájában (ami azt jelenti, hogy 5/6 arányban más országok pénzélből). Meg még az EU-tól is jön egy kis hitel. Az ukránoknak csak a tartozást kellene visszafizetni, kamatostul, de ezt senki nem gondolja komolyan.
Hát a jenki gyárnak ez tényleg jó üzlet. Amúgy meg esélyesen az amcsi különlegesek fogják egy részüket használni, csak ukrán zászló alatt.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 814
25 426
113
https://www.portfolio.hu/unios-forr...elevel-is-nohet-az-elkoltheto-keretunk-442014
..
"A Portfolio óvatos becslései szerint a 2014-2020-as uniós ciklusban minden csatornán keresztül elosztható 39 milliárd eurónyi EU-támogatáshoz képest a 2021-2027-es időszakban akár 52,8 milliárd euróra is ugorhat a Brüsszelből várható pénztömeg 2018-as árak mellett, ami azt jelentené, hogy reál értelemben 35%-kal több EU-pénzre számíthat Magyarország. Mivel a magyar állami önrész kötelezően jócskán megugrik, így az itthon elosztható teljes forrástömeg 44-ről óvatos becsléseink szerint akár 61,5 milliárd euróra, azaz akár 40%-kal is megugorhat. Mindez akkor igaz, ha Magyarország tényleg kéri a számára rendelkezésre álló sokmilliárd eurós hitelt a koronavírus-válság miatt felállított helyreállítási alapból."
..
"Egy egymondatos szabály miatt nem 24%-os, hanem „csak” 15%-os a felzárkóztatási források terén a reál értelemben vett forráscsökkenésünk, ami az alábbi táblázat jobb felső részében is látszik. Kalkulációnk szerint 2018-as árak mellett tehát 23,7-ről 20,1 milliárd euróra esnek a Brüsszelből érkező támogatások, de mivel a magyar állami önrész kötelezően megugrik 15%-ról 30%-ra, így az itthon pályázatok formájában kiosztható forrástömeg mindössze 1,5%-kal csökkenhet."
..
"Az agrárkassza első pillérében (közvetlen támogatások) 9,8-ról 8,2 milliárd euróra, azaz 16% körüli, a másodikban (vidékfejlesztés) 3,8-ról 3 milliárd euróra, azaz 20% körüli forráscsökkenéssel kalkulálunk reál értelemben. Mivel a második pillérnél szintén van kötelező magyar társfinanszírozás, így az összes itthon elkölthető forrástömeg reál értelemben várhatóan 4,6-ról 4,3 milliárd euróra, azaz "csak" 7% körüli mértékben csökken."
..
"A közlekedési (CEF), a digitális és más nagyberuházások támogatására szolgáló (InvestEU) programok uniós keretösszegeiből arra következtetünk, hogy itt érdemben több pénzre számíthat Magyarország (2,5 milliárdot kalkulálunk)."
..
"Mindezek alapján a teljes tagállami „boríték” hangsúlyozottan óvatos becsléssel 38,6-ról 34 milliárd euróra csökkenhet, a magyar állami önrésszel együtt 43,8-ról 42,7 milliárdra, ami 2,3%-os reál értelemben vett csökkenés lenne."
..
"A közvetlenül Brüsszelből folyósítandó források mindezt a fenti képet teljesen átírják, hiszen a NextGenerationEU program ilyen lesz, márpedig ott a vezetők 750 milliárd eurónyi forrásról határoztak (390 milliárd támogatás, 360 milliárd hitel). A támogatási lábon belül a tagállami reformok finanszírozására szolgáló keret (RFF) 310-ről 312,5 milliárd euróra emelkedett. Utóbbiból becsüljük azt, hogy a Magyarországnak szánt támogatási keret az eredetileg szánt 8 milliárd eurónál minimálisan nagyobb lehet (a helyreállítási alap többi programjában pedig további kb. félmilliárd eurót kaphat)."
..
"Mivel a hitel láb 250-ről 360 milliárd euróra ugrott, itt az eredetileg javasolt 7 milliárd euró helyett 9 milliárdos elméleti keretet becslünk Magyarországnak. Hangsúlyozzuk, hogy ezek óvatos becslések és a hitel részt nem is feltétlenül kell lehívnia Magyarországnak: eldöntheti, hogy megéri-e neki (olcsóbb-e a Bizottság kötvénykibocsátása által forrást szerezni, mint ahogy a magyar állam tudna), másrészt olyan reformprogramokra akar-e költeni, amiket a Bizottság és a Tanács előtte és a megvalósítás során szigorúan ellenőriz." NA ITT KELL MAJD KÖRÜLTEKINTŐNEK LENNI!
/Ha tehát a teljes hitelkeretet felhasználná az ország, akkor becslésünk szerint a tagállami borítékon felül összesen közel 19 milliárd eurót kaphatna még, összesen tehát 52,8 milliárd eurót, amihez mintegy 10 milliárd eurónyi tagállami önrész jönne még. Így tehát összesen 61,5 milliárd eurónyi összes forrásról beszélhetnénk, ami reál értelemben 39,7%-kal lenne több, mint a mostani ciklusbeli összes uniós forrás. Ez a 61,5 milliárd eurónyi forrás egyébként a tavalyi egész éves magyar GDP kb. 43%-át jelentené, igaz itt 7 évre szóló jövőbeli forrásokról van szó./
..
"Mivel a támogatások és hitelek döntő részét 2021-2024 között kifizetik a helyreállítási alapból, miközben az igénybe vett hitel törlesztését majd csak 2026-tól kell elkezdeni (először évente kamatot kell fizetni) és 2058 végéig kell befejezni az összes törlesztést, így egyelőre lehetetlen megmondani, hogy pontosan mennyi lesz Magyarország uniós költségvetésből való nettó egyenlege (a kapott források és a befizetések egyenlege). A mostani ciklusban évi kb. 1 milliárd eurót fizettünk be, ez nagyon durva becsléssel közel 2 milliárd euróra felmehet (7 év alatt durván 14 milliárd euróra), így ha az összes hitelt felveszi Magyarország, az összesen elérhető 52,7 milliárd euró helyett a nettó egyenlege kb. 39 milliárd euró lenne. (Két évvel ezelőtt, az akkori tudásunk alapján még 21,3 milliárd eurós nettó egyenleget kalkuláltunk.)"
..
magyarkeretfixaronteljes200721-386180.png
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 458
23 698
113
600 misi 16 csónakért, amik akkorák, mint a BKV dunai hajói és csak könnyű fegyverzetük van (2 db 25 mm-es gépágyú és opcionálisan géppuskák és/vagy gránátvetők)? 37,5 millió darabja? Az igen. A jenki tengerészetnek még 15 milláért adták darabját. Jól felmegy az ára mire Ukrajnába ér.

Biztos a szállítási költség megnyomta az árát egy picit :rolleyes::D:D
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Gyerekek a Grandpierre csillagász, a Pap G meg művészettörténész, egyikük se történész vagy régész. Ti rá biznátok magatokat egy amatőr sebészre? Nem hinném, hogy amatőr történészekre kellene alapozni múltunk ezen szakaszának megismerését. Az elmúlt 30 évben nagyot változott a magyar őstörténet szemlélete, számos fiatal kutató munkájának eredményeként.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 201
10 771
113
Gyerekek a Grandpierre csillagász, a Pap G meg művészettörténész, egyikük se történész vagy régész. Ti rá biznátok magatokat egy amatőr sebészre? Nem hinném, hogy amatőr történészekre kellene alapozni múltunk ezen szakaszának megismerését. Az elmúlt 30 évben nagyot változott a magyar őstörténet szemlélete, számos fiatal kutató munkájának eredményeként.

Elég nagy bátorságra vall Pap Gábort leamatőrözni....
 
  • Tetszik
Reactions: megazez and milagro

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 561
68 146
113
Gyerekek a Grandpierre csillagász, a Pap G meg művészettörténész, egyikük se történész vagy régész. Ti rá biznátok magatokat egy amatőr sebészre? Nem hinném, hogy amatőr történészekre kellene alapozni múltunk ezen szakaszának megismerését. Az elmúlt 30 évben nagyot változott a magyar őstörténet szemlélete, számos fiatal kutató munkájának eredményeként.

Grandpierre K. Endre, születési nevén Kolozsvári Grandpierre Endre magyar író, költő, gondolkodó és magyarságkutató. Nemesi származású ősei Franciaországból elűzött hugenották voltak. Fiai Grandpierre Attila csillagász, író, költő, a fizikai tudományok kandidátusa, zenész, valamint Grandpierre Károly festőművész.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Grandpierre_K._Endre

A fia csillagász, mellesleg hatalmas zenei világ megteremtője. Az apa írásait ajánlom elolvasni, csak az életét töltötte ezzel.

Pap Gábor mint művészettörténész csak a kultúrákat meghatározó motívumokkal lehet tisztában, ugyan mit számít mi? :D
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
Kicsit neheztel a Kreml Ukrajnára hogy 16 hajóval lett gazdagabb Trump bácsi által.
Aktiválták az egyik alvósejtjüket hogy forgassa fel az ukrán közéletet.

https://index.hu/kulfold/2020/07/21/tuszdrama_luck_ukrajna_busz/
Ettől szerinted felfordul az ukrán közélet??!! Na ne röhögtess már, max olyan "felfordulás" várható hogy még keményebb, durvább törvényeket hoznak a kisebbségek ellen. Szóval még ha személyesen Putyin lett volna is a busz-eltérítő, kétlem hogy ez lett volna a szándéka, hiszen Ukrajnában a legnagyobb kisebbség pont az orosz ...
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 814
25 426
113
Gyerekek a Grandpierre csillagász, a Pap G meg művészettörténész, egyikük se történész vagy régész. Ti rá biznátok magatokat egy amatőr sebészre? Nem hinném, hogy amatőr történészekre kellene alapozni múltunk ezen szakaszának megismerését. Az elmúlt 30 évben nagyot változott a magyar őstörténet szemlélete, számos fiatal kutató munkájának eredményeként.

Na de jó szeme egy művészettörténésznek is lehet. Meg egy csillagásznak is. Meg zenésznek is, stb.
Nem kekeckedni akarok, de Pap Gábor idestova fél évszázada foglalkozik a magyar művelődéstörténelemmel. Beutazta a fél világot a Szaharától Közép-Amerikáig, Szibériától Kis-Ázsiáig! Én legalább egy tucat könyvét olvastam, másik kéttucat még elolvasásra vár...
..
Amúgy személyesen is sok előadásán ott voltam 2001-től kezdődően. Ha nem találkoztam volna a munkásságával kevesebb lennék ma!
Ezt bizton állíthatom. Az asztrálmitológiai, és analitikus gondolkodásra nyitott érdeklődésem ebből az időszakból ered.
S szerényen talán nevezhetem mára valamilyen szintű tudásnak, tájékozottságnak is a felcsipegetett ismereteimet!
..
Szóval nem gondolom, hogy amatőr lenne.
Akinek ennyi eredeti és telitalálat meglátása volt/van, az semmiképpen sem az. És nyilván ettől még ő sem tévedhetetlen.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 814
25 426
113
https://index.hu/techtud/tortenelem...t_szittya_sztyeppe_sudar_balazs_mta_akademia/

Nem csillagász, nem operaénekes, hanem történész.
Inkább őrá figyelnék.

És az index reklámozza!
Kössz szépen!
..
Olvassad már végig legalább, miket mond, ember!
..
"Azt tudjuk egyáltalán, hogy magyarul beszéltek a honfoglaló magyarok?
..
Nem tudjuk, milyen nyelvet beszéltek. Azt sem, hogy a honfoglalás után a Kárpát-medence hány százaléka beszélt magyarul. Az csupán egy fikció, hogy a nagy százalékuk. Egyetlen olyan jel van, ami nagyon elgondolkodtató: az, hogy jelenleg magyarul beszélünk."

..
És ezt az embert tartod mérvadónak!
Megmondjam neked milyen nyelven beszéltek?
- szuahéliül!
:hadonaszos:
..
Ékes példája és bizonyítéka Sudár Balázs annak, hogy a diploma kevés önmagában. Az is bárkinek lehet ma, aki tud biflázni, magolni!
 
W

Wilson

Guest
És az index reklámozza!
Kössz szépen!
..
Olvassad már végig legalább, miket mond, ember!
..
"Azt tudjuk egyáltalán, hogy magyarul beszéltek a honfoglaló magyarok?
..
Nem tudjuk, milyen nyelvet beszéltek. Azt sem, hogy a honfoglalás után a Kárpát-medence hány százaléka beszélt magyarul. Az csupán egy fikció, hogy a nagy százalékuk. Egyetlen olyan jel van, ami nagyon elgondolkodtató: az, hogy jelenleg magyarul beszélünk."

..
És ezt az embert tartod mérvadónak!
Megmondjam neked milyen nyelven beszéltek?
- szuahéliül!
:hadonaszos:
..
Ékes példája és bizonyítéka Sudár Balázs annak, hogy a diploma kevés önmagában. Az is bárkinek lehet ma, aki tud biflázni, magolni!

Már miért ne lehetne mérvadó.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 814
25 426
113
Már miért ne lehetne mérvadó.

Szerintem, ha belegondolsz a feltett kérdésbe, és aztán a rá feleletként hetykén benyögött válasz súlyosságára, akkor rájössz!
Egy tanult embertől minimum cizelláltabb választ várnék, már, ha nem eleve a polgárpukkasztás, piszkálódás és a sértegetés a célja!
Ez a célja??
..
A finnugor nyelvvel kapcsolatos gubanc is már inkább kínos, ha végigolvasod az interjút!
Nem lehetne legalább addig eljutni, hogy ok a magyar egy szigetnyelv, hasonlóan a baszkhoz, rokonsági jelek vannak többfelé, de egyelőre
biztosat nem tudunk. Pont. De, hogy a nyelvünk finnugor!
Jujj! 2020-ra jó lenne ezt már kinőni!
A XIX. század régen volt már...
..
Persze tudom én, hogy ez nem fog gyorsan menni. Legalább másfél emberöltő eltelik, mire ez teljesen kikopik, s csak mint egykor volt
téves hipotézis marad benne a könyvekben...
..
Apropó, Index készített valaha egy tisztességes riportot pl. Pap Gáborral, ha már szóba került fentebb?
Na, ezek a jó kérdések...
 
W

Wilson

Guest
Szerintem, ha belegondolsz a feltett kérdésbe, és aztán a rá feleletként hetykén benyögött válasz súlyosságára, akkor rájössz!
Egy tanult embertől minimum cizelláltabb választ várnék, már, ha nem eleve a polgárpukkasztás, piszkálódás és a sértegetés a célja!
Ez a célja??
..
A finnugor nyelvvel kapcsolatos gubanc is már inkább kínos, ha végigolvasod az interjút!
Nem lehetne legalább addig eljutni, hogy ok a magyar egy szigetnyelv, hasonlóan a baszkhoz, rokonsági jelek vannak többfelé, de egyelőre
biztosat nem tudunk. Pont. De, hogy a nyelvünk finnugor!
Jujj! 2020-ra jó lenne ezt már kinőni!
A XIX. század régen volt már...
..
Persze tudom én, hogy ez nem fog gyorsan menni. Legalább másfél emberöltő eltelik, mire ez teljesen kikopik, s csak mint egykor volt
téves hipotézis marad benne a könyvekben...
..
Apropó, Index készített valaha egy tisztességes riportot pl. Pap Gáborral, ha már szóba került fentebb?
Na, ezek a jó kérdések...

Nézd én elismerem a Pap Gábor munkásságát nagyon jól látja az összefüggéseket és a magyar őstörténettel kapcsolatban valott hitvallásával is egyetértek de ez a csóka nem mond hülyeségeket semmit sem tudunk arról a korszakról és ő pontosan azt mondja,hogy egy egézséges szkepticizmussal kell szemlélni a dolgokat.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 652
5 437
113
Szerintem, ha belegondolsz a feltett kérdésbe, és aztán a rá feleletként hetykén benyögött válasz súlyosságára, akkor rájössz!
Egy tanult embertől minimum cizelláltabb választ várnék, már, ha nem eleve a polgárpukkasztás, piszkálódás és a sértegetés a célja!
Ez a célja??
..
A finnugor nyelvvel kapcsolatos gubanc is már inkább kínos, ha végigolvasod az interjút!
Nem lehetne legalább addig eljutni, hogy ok a magyar egy szigetnyelv, hasonlóan a baszkhoz, rokonsági jelek vannak többfelé, de egyelőre
biztosat nem tudunk. Pont. De, hogy a nyelvünk finnugor!
Jujj! 2020-ra jó lenne ezt már kinőni!
A XIX. század régen volt már...
..
Persze tudom én, hogy ez nem fog gyorsan menni. Legalább másfél emberöltő eltelik, mire ez teljesen kikopik, s csak mint egykor volt
téves hipotézis marad benne a könyvekben...
..
Apropó, Index készített valaha egy tisztességes riportot pl. Pap Gáborral, ha már szóba került fentebb?
Na, ezek a jó kérdések...
Ebből az időszakból elég kevés írott forrás maradt fent. Ezek is pontatlanok, és sokszor egymásnak ellent mondanak. Gyakran ugyanazt a népet más néven említi két forrás, máskor meg két különböző népeket azonos néven. Aki erre az időszakra bármit határozottan állít, az a saját véleményét állítja be tényként.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 652
5 437
113
Ami a finnugor elméletet illeti, már sokan sokszor elmondták, hogy a nyelvi és a genetikai rokonság két teljesen külön dolog. És az államiság pedig egy harmadik. A történelem könyvekben legtöbbször az uralkodó réteg történetét írják meg. Az uralkodó csoport változik, a nép meg marad.