[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
3 cikket osztok meg. Duda a lengyel elnök személyesen van jelen Kijivben a Krími platformon /ami a idén on line, de 24 én Zágrábban személyesen a parlamenti delegációk találkoznak/.
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Zelenskyi biztonsági kérdésekről és Lengyelországnak nyújtott segítségről tárgyalt Dudával
2022. 08. 23. 14:16
Volodimir Zelenszkij elnök megvitatta Andrzej Duda lengyel elnökkel a kétoldalú kérdések teljes körét, beleértve Ukrajna biztonsági és védelmi támogatását is.
Az ukrán államfő ezt a lengyel vezetővel tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be Kijevben – írja az Ukrinform tudósítója.
"Ma eredményes tárgyalásokat folytattunk az elnök úrral, megbeszéltük kétoldalú kapcsolataink teljes kérdéskörét, népeink szabadságjogainak közös védelmét, Európát általában. Természetesen a védelemről, a biztonságról, a támogatásról beszéltünk. , az ukránok menedékéről, gyermekeinkről Lengyelországban " - jegyezte meg Zelenszkij.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a megbeszéléseken Ukrajna biztonságának fontos kérdései, valamint Lengyelország hazánknak nyújtott segítsége is szóba került.

"Sok olyan kérdés van, amiről beszélhetünk, amiben nagyon szükségünk van néha a csendre, ahol Lengyelország sokat segít nekünk. Hálás vagyok ezért a csendért, de a legfontosabb, hogy az ellenségünk később meghallja ezt a csendet" - hangsúlyozta Zelenszkij. .

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy Ukrajna fegyverigénye van-e, azt válaszolta, hogy most a fegyverek prioritást élveznek az ukrán fél számára, és a lengyel vezető minden szükséges adattal rendelkezik.

"Minden, amire most szükségünk van, minden részletesen a lengyel elnöknél van. És nagyon hálásak vagyunk azért az összegért, amit a lengyel fél tett értünk, és ez valóban sokat segít" - jegyezte meg az államfő.

Olvassa el még: Zelenszkij megnyitotta a Bátorság sikátorát a Verhovna Rada közelében, ahol Ukrajna külföldi barátainak neveit vésik

Zelenszkij köszönetet mondott Dudának és feleségének, a lengyel kormánynak és a lengyel társadalomnak, amely "melegen, testvéri módon bánik Ukrajnával".

Kiemelte azt is, hogy nagyon fontos, hogy a barátok együtt legyenek Ukrajna számára olyan szimbolikus napokon, mint a zászló napja és a függetlenség napja.

Az Ukrinform beszámolója szerint Andrzej Duda lengyel elnök augusztus 23-án, kedden Ukrajnába látogat .

https://www-eurointegration-com-ua....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Lengyelország elnöke: fel kell szabadítani Ukrajna egész területét, a Krímmel együtt

2022. augusztus 23., kedd, 14:44
Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy Ukrajna egész területét, így a Krímet is fel kell szabadítani az orosz megszállás alól.

Ezt Kijevben a Krími Platform második csúcstalálkozóján tartott beszédében jelentette ki – írja az "Európai Igazság".

"A Krím Ukrajna. Ahogy Gdansk vagy Lublin Lengyelország része, úgy a Krím Ukrajna része és az is lesz" - mondta Duda ukránul.

Kijelentette: lehetetlen visszatérni a megszokott üzlethez Oroszországgal, amikor Ukrajnával háborúzik, és megszállja Ukrajna területeit.

"Nem térhetünk vissza ahhoz a vonalhoz, amely február 23-án volt. Ukrajna teljes területét fel kell szabadítanunk, beleértve a Krímet is" - mondta Duda.

Megjegyezte, hogy személyesen nem járt a Krímben, de felidézte, hogyan írt róla Adam Mickiewicz költő. "2014 óta kezdtem azt hinni, hogy hiányzik egy ilyen lehetőség. 2022-ben azonban kezdtem azt hinni, hogy meglátom az ukrán Krímet. Hiszem, Volodimir úr, hogy megmutatja nekem a Krímet" - mondta a lengyel vezető.

A Krími Platform egy 2021-ben létrehozott nemzetközi formátum, amelynek célja a Krím megszállásának elérése. Az első csúcstalálkozót tavaly szintén augusztus 23-án tartották Kijevben.

A konferencián 47 állam és nemzetközi szervezet képviselői vettek részt, amelyek közös kormányközi döntést fogadtak el a Krím annektálása és visszaadása megállítása érdekében tett lépésekről.


https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Duda Zelenszkijnek: Azt hiszem, megmutatja nekem az ukrán Krímet

2022. 08. 23. 15:41

Andrzej Duda lengyel elnök elmondta, hogy 2022-ben reméli, hogy ellátogat az ukrán Krím-félszigetre, ahol még soha nem járt.

Duda ezt a Krími Platform második csúcstalálkozóján mondott beszédében mondta – jelenti az Ukrinform tudósítója.

A lengyel vezető beszéde elején ukránul azt mondta, hogy "a Krím Ukrajna. Ahogy Gdansk vagy Lublin Lengyelország része, úgy a Krím Ukrajna része és az is lesz".

Duda elmondta, hogy személyesen nem járt a Krímben, de Adam Mickiewicz lengyel és litván költő varázslatos helyként írt a félszigetről.

"Verseiben a Krím olyan közel állt Lengyelországhoz, hogy azt hittem, mindig meg tudom majd nyúlni és megérinteni a Krímet. 2014 óta kezdtem azt gondolni, hogy nem lesz ilyen lehetőségem. De 2022-ben végül is Kezdtem hinni abban, hogy látni fogom az ukrán Krímet. Azt hiszem, Volodimir úr, hogy megmutatja nekem a Krímet" - mondta Duda.

Hozzátette: az ukrán nők és férfiak életük árán védik Európát, és életükkel és egészségükkel nagy árat fizetnek Prága, Varsó és Berlin biztonságáért.

Olvassa el még: Duda az Északi Áramlat 2 leszerelését kéri

„Lengyelország a háta, az otthona, ez egy család minden menekültje számára, akiknek el kell menekülniük a háború elől, és ideiglenes otthonuk van Lengyelországban. Ezzel kapcsolatban nincsenek vitáink. Mindenki, aki előttem volt ebben a helyzetben, ugyanezt mondaná. Lengyelország összes elnöke azt mondja Önnek: „Veled vagyunk, az Ön oldalán állunk” – hangsúlyozta a lengyel vezető.

A lengyel elnök ukrán és lengyel nyelvű beszédét így fejezte be: „Volodimir barátom, kedves ukrán testvérek! Ukrajna nem pusztult el! Lengyelország még nem halt meg!"

Olvassa el még: Lengyelország küzdelme utolsó napjáig támogatja Ukrajnát – Dudát

Mint arról beszámoltunk, Kijevben tartják a nemzetközi krími platform második csúcstalálkozóját 60 ország és nemzetközi szervezet részvételével.

Biztonsági okokból online tartják, de a nemzetközi közösség néhány képviselője megérkezett Ukrajnába.

Andrzej Duda lengyel elnök ma Ukrajnába látogat.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 474
67 847
113

Felívelt a cseh hadiipar az ukrajnai megrendelések miatt​


A Hospodárské Noviny című prágai gazdasági és politikai napilap elemzése szerint a cseh hadiipar számára új konjunktúrát jelent az ukrajnai háború. Az ukrán megrendelések értéke mostanra meghaladta a 40 milliárd koronát (668 milliárd forintot). A megrendelésekből leginkább a Czechoslovak Group és az STV Group profitál. Mindkét csoport az utóbbi időben bővítette termelését.

A cseh védelmi minisztérium szerint hat hónap alatt több mint 1,8 milliárd korona (30,06 milliárd forint) értékben szállítottak fegyvereket és lőszert Ukrajnának.


Ha elindul a lőszergyárunk és tart még ez a balhé, akkor pénzért mi is szállíthatnánk lőszert az ukránoknak. Gyorsan megtérülne a beruházás...
Szerintem ezt magas színvonalú nyugati erkölccsel kellene tennünk és mindkét félnek szàllítani. :D
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
618
7 460
93

Szóval amit az ukrán topikban már kifejtettem: lengyelek a 100 abrams és a mittomén hány leo mellé ezeket kapják koreaiaktól:

1000 tank
600+ önjáró löveg

2035-ig 110Mrd dollárt költenek a hadseregre.
Ehhez hozzáadjuk a hülye kijelentéseket, a történelmi tapasztalatokat, és máris megkapjuk, hogy ezt a társaságot meg kell állítani. Lengyelország negyedik felosztása elkerülhetetlen, összeurópai érdek.

Ezzel olyan szinten felborulna az európai status quo, hogy a büdös életben nem rúgnánk le magunkról a nagytesó igáját.
Ha ez megvalósul és az ukrán projekt nyugati sikerrel zárulna, akkor balti országok,lengyelek, ukránok, szőröstalpúak létrehoznánk az Intermariumot, azaz a neokohnok új európáját.
A lengyelek már most arra verik magukat, hogy az övéké lesz európa legnagyobb szárazföldi hadereje.

Jó lenne, ha a franciák és a németek, meg a többiek felébrednének, és rájönnének, hogy ez a projekt pont úgy irányul ellenük is, ahogyan az oroszok ellen is. Rólunk nem is beszélve - ha ehhez csatlakoznak a csehszlovákok, a nyugati balkám, akkor máris itt a kisantant...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 322
55 728
113

Szóval amit az ukrán topikban már kifejtettem: lengyelek a 100 abrams és a mittomén hány leo mellé ezeket kapják koreaiaktól:

1000 tank
600+ önjáró löveg

2035-ig 110Mrd dollárt költenek a hadseregre.
Ehhez hozzáadjuk a hülye kijelentéseket, a történelmi tapasztalatokat, és máris megkapjuk, hogy ezt a társaságot meg kell állítani. Lengyelország negyedik felosztása elkerülhetetlen, összeurópai érdek.

Ezzel olyan szinten felborulna az európai status quo, hogy a büdös életben nem rúgnánk le magunkról a nagytesó igáját.
Ha ez megvalósul és az ukrán projekt nyugati sikerrel zárulna, akkor balti országok,lengyelek, ukránok, szőröstalpúak létrehoznánk az Intermariumot, azaz a neokohnok új európáját.
A lengyelek már most arra verik magukat, hogy az övéké lesz európa legnagyobb szárazföldi hadereje.

Jó lenne, ha a franciák és a németek, meg a többiek felébrednének, és rájönnének, hogy ez a projekt pont úgy irányul ellenük is, ahogyan az oroszok ellen is. Rólunk nem is beszélve - ha ehhez csatlakoznak a csehszlovákok, a nyugati balkám, akkor máris itt a kisantant...



Nyicsevo....;):oops:
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113

Szóval amit az ukrán topikban már kifejtettem: lengyelek a 100 abrams és a mittomén hány leo mellé ezeket kapják koreaiaktól:

1000 tank
600+ önjáró löveg

2035-ig 110Mrd dollárt költenek a hadseregre.
Ehhez hozzáadjuk a hülye kijelentéseket, a történelmi tapasztalatokat, és máris megkapjuk, hogy ezt a társaságot meg kell állítani. Lengyelország negyedik felosztása elkerülhetetlen, összeurópai érdek.

Ezzel olyan szinten felborulna az európai status quo, hogy a büdös életben nem rúgnánk le magunkról a nagytesó igáját.
Ha ez megvalósul és az ukrán projekt nyugati sikerrel zárulna, akkor balti országok,lengyelek, ukránok, szőröstalpúak létrehoznánk az Intermariumot, azaz a neokohnok új európáját.
A lengyelek már most arra verik magukat, hogy az övéké lesz európa legnagyobb szárazföldi hadereje.

Jó lenne, ha a franciák és a németek, meg a többiek felébrednének, és rájönnének, hogy ez a projekt pont úgy irányul ellenük is, ahogyan az oroszok ellen is. Rólunk nem is beszélve - ha ehhez csatlakoznak a csehszlovákok, a nyugati balkám, akkor máris itt a kisantant...
Hááát hogy lesz így a Zrínyi Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programja? :p Kackac annak aki elhitte.
 
K

Kopi2000

Guest
Hááát hogy lesz így a Zrínyi Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programja? :p Kackac annak aki elhitte.
Ha majd jonnek errefele az oroszok, megkerjuk Oket, hogy segitsenek ki minket (marmint a lengyelek) egy kis katonai erovel... Mint tettek azt az elodeik, Buda 1686-os visszafoglalasakor....
...
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 118
2 958
113
Csak úgy felhívom a figyelmedet, hogy lengyelország nem a mi régiónkba tartozik! A zrinyi pedig pontosan úgy szól hogy a régió legerősebb hadserege!

Én úgy emléxem:
"kiemelt nemzeti cél, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó hadereje legyen"
ami igazából reális is lehetne.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 118
2 958
113

Szóval amit az ukrán topikban már kifejtettem: lengyelek a 100 abrams és a mittomén hány leo mellé ezeket kapják koreaiaktól:

1000 tank
600+ önjáró löveg

2035-ig 110Mrd dollárt költenek a hadseregre.
Ehhez hozzáadjuk a hülye kijelentéseket, a történelmi tapasztalatokat, és máris megkapjuk, hogy ezt a társaságot meg kell állítani. Lengyelország negyedik felosztása elkerülhetetlen, összeurópai érdek.

Ezzel olyan szinten felborulna az európai status quo, hogy a büdös életben nem rúgnánk le magunkról a nagytesó igáját.
Ha ez megvalósul és az ukrán projekt nyugati sikerrel zárulna, akkor balti országok,lengyelek, ukránok, szőröstalpúak létrehoznánk az Intermariumot, azaz a neokohnok új európáját.
A lengyelek már most arra verik magukat, hogy az övéké lesz európa legnagyobb szárazföldi hadereje.

Jó lenne, ha a franciák és a németek, meg a többiek felébrednének, és rájönnének, hogy ez a projekt pont úgy irányul ellenük is, ahogyan az oroszok ellen is. Rólunk nem is beszélve - ha ehhez csatlakoznak a csehszlovákok, a nyugati balkám, akkor máris itt a kisantant...

Tulajdonképpen mi a problémád a lengyel fegyverkezéssel? Szerintem pont az a gond h komplett európa totál lefegyverezte magát.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Vigyázat konteó!
Amíg a világ az ukrajnai helyzettel volt elfoglalva, Orbán húzott egy merészet és újra van tengerünk! Mindenki azt hitte, csak nyaralni megy, de valójában megszállta a Lastovo szigetet. A helyi vendéglősök felszabadítóként üdvözölték. A sziget bevehetetlen, ezt Milovanovic is belátta, és Paklenin elismerte, hogy Lastovo mostantól a Magyar Korona alá tartozik. Az egészet alátámasztja, hogy Németh Zsolt látogatásakor Orbánon már Lastovot ábrázoló póló volt. Az akvizíciót a pápa (NK látogatásakor) és Putyin (Nagy Marci látogatása) is jóváhagyták. Apró adalék, hogy az Izraelbe vezető ivóvízvezeték átemelőállomása is itt lesz. Bravó fiúk, lányok!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 434
33 745
113
Magyarország saját elitje által deklaráltan és valóságosan is illiberális.

Ukrán Köztársaság saját elitje által dekralártan és valóságosan is liberális demokrácia.

Az imádott országod hivatalos neve Ukrajna (Україна), nem Ukrán Köztársaság egyébként.
Ahogy Magyarország is 2011 óta nem Magyar Köztársaság, Románia is 1989 vagy 90 óta "Románia" néven fut, nincs a nevében az államformája.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 094
33 182
113
Semmi közük Buda 1686-os visszafoglalásához, Bécs 1683-as felmentésénél volt elévülhetetlen szerepük.
Valójában van közük hozzá.A török elleni felszabaditó háborúk szövetségi háborúk voltak.Velence,a Habsburg Birodalom,Lengyel-Litván Unio,és Oroszország alkotta Szent Liga csinálta.Mig a Habsburg erők Mo-on,a velenceiek görög területen,lengyelek és az oroszok a mai ukrán és dél-orosz területen támadtak.Ez megosztotta az oszmán erőket,amik igy nem tudták kihasználni a mennyiségi fölényüket egyik fronton sem,mivel kénytelenek voltak megosztani erőiket.Ekkor már a Habsburg haderő harcászatilag sokkal jobb minőségű volt az Oszmán erőknél.Ezzel az oszmán hadvezetőség tisztában volt.Minimum 2x-es mennyiségi fölényt tartottak szükségesnek ahoz,hogy csatát vállaljanak az Habsburg erőkkel.De mivel 4 fronton kellett harcolniuk,nem tudtak elegendő erőt Buda felmentéséhez összevonni.
Vagyis de,a lengyelek nagyon is hozzájárultak Buda sikeres ostromához.Ahogy a velenceiek és az oroszok is.De nem közvetlen jelenléttel,hanem az oszmán hadipotenciál más frontokon való lekötésével.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 879
35 282
113
Valójában van közük hozzá.A török elleni felszabaditó háborúk szövetségi háborúk voltak.Velence,a Habsburg Birodalom,Lengyel-Litván Unio,és Oroszország alkotta Szent Liga csinálta.Mig a Habsburg erők Mo-on,a velenceiek görög területen,lengyelek és az oroszok a mai ukrán és dél-orosz területen támadtak.Ez megosztotta az oszmán erőket,amik igy nem tudták kihasználni a mennyiségi fölényüket egyik fronton sem,mivel kénytelenek voltak megosztani erőiket.Ekkor már a Habsburg haderő harcászatilag sokkal jobb minőségű volt az Oszmán erőknél.Ezzel az oszmán hadvezetőség tisztában volt.Minimum 2x-es mennyiségi fölényt tartottak szükségesnek ahoz,hogy csatát vállaljanak az Habsburg erőkkel.De mivel 4 fronton kellett harcolniuk,nem tudtak elegendő erőt Buda felmentéséhez összevonni.
Vagyis de,a lengyelek nagyon is hozzájárultak Buda sikeres ostromához.Ahogy a velenceiek és az oroszok is.De nem közvetlen jelenléttel,hanem az oszmán hadipotenciál más frontokon való lekötésével.
és vajon mennyire vólt jogos ez az agresszió ahol több ország összefogva megtámadott egy szuverén országot ? (egyébként ki nem sz.rja le hogy mennyire vólt jogos.) ahogy pár évtized múlva az se fog senkit érdekelni hogy a jelenlegi konfliktusokba ki mennyi joggal rendelkezik és mire... ez nem neked szól mert tudom hogy te okos vagy és tisztába vagy a történelemből tanulni fontos... de neked is szól abból a szempontból hogy semmi nincs kőbevésve és a gazdasági hatások rövidtávon lényegtelenek...
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell and DTheo

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 094
33 182
113
és vajon mennyire vólt jogos ez az agresszió ahol több ország összefogva megtámadott egy szuverén országot ? (egyébként ki nem sz.rja le hogy mennyire vólt jogos.) ahogy pár évtized múlva az se fog senkit érdekelni hogy a jelenlegi konfliktusokba ki mennyi joggal rendelkezik és mire... ez nem neked szól mert tudom hogy te okos vagy és tisztába vagy a történelemből tanulni fontos... de neked is szól abból a szempontból hogy semmi nincs kőbevésve és a gazdasági hatások rövidtávon lényegtelenek...
Jogilag az erősebb kutya baxik.
Gazdaság viszont döntő jelentőségű.Mohácsot nem azért vesztettük el,mert a magyar sereg elavult volt.Valójában európai mércével akkor nagy,és jol felszerelt sereg volt.A sereg fele gyalogság volt,és a puskás gyalogosok aránya drasztikusan nagyobb volt,mint a spanyol terciókban.Több ágyúnk volt,mint a francia seregnek Piavenál,kik a tüzérségükről voltak hiresek.Egyszerűen kicsi volt,mert nem tudtunk nagyobbat megfizetni.És ami még fontosabb,a déli végvárvonal elvesztését az okozta,hogy nem tudtuk modernizálni az ekkorra elavult erődvonalat.
És ez mint gazdasági,pénzügyi kérdés.
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000 and DTheo

miki80

Member
2020. október 3.
25
73
13
Valójában van közük hozzá.A török elleni felszabaditó háborúk szövetségi háborúk voltak.Velence,a Habsburg Birodalom,Lengyel-Litván Unio,és Oroszország alkotta Szent Liga csinálta.Mig a Habsburg erők Mo-on,a velenceiek görög területen,lengyelek és az oroszok a mai ukrán és dél-orosz területen támadtak.Ez megosztotta az oszmán erőket,amik igy nem tudták kihasználni a mennyiségi fölényüket egyik fronton sem,mivel kénytelenek voltak megosztani erőiket.Ekkor már a Habsburg haderő harcászatilag sokkal jobb minőségű volt az Oszmán erőknél.Ezzel az oszmán hadvezetőség tisztában volt.Minimum 2x-es mennyiségi fölényt tartottak szükségesnek ahoz,hogy csatát vállaljanak az Habsburg erőkkel.De mivel 4 fronton kellett harcolniuk,nem tudtak elegendő erőt Buda felmentéséhez összevonni.
Vagyis de,a lengyelek nagyon is hozzájárultak Buda sikeres ostromához.Ahogy a velenceiek és az oroszok is.De nem közvetlen jelenléttel,hanem az oszmán hadipotenciál más frontokon való lekötésével.
Én a konkrét hadműveletben résztvevő csapatokra gondoltam, amit leírsz az tényszerű. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy később 1688-tól a Habsburgok is kétfrontos háborúra kényszerültek a franciák ellen
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 025
12 917
113

:D
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Csak úgy felhívom a figyelmedet, hogy lengyelország nem a mi régiónkba tartozik! A zrinyi pedig pontosan úgy szól hogy a régió legerősebb hadserege!
Biztos ezért akadozik a V4 is, mert másik régióba tartozunk, ez megnyugtató azért, hogy nem más a probléma, ami miatt kakukktojásként kimaradunk a "V3" együttműködés egyes aspektusaiból.