[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
"elnökei szerintit" írtam és nem azt hogy e elnökök véleménye szerint.
Azt próbáltam jelezni hogy angol szász országokban létezik és erős a liberális konzervatívnak nevezett irányvonal.
Ez alapból konzervatív irány /rossz fiúknak oda tudnak csapni és oda is csapnak, mint saddamnak vagy mint most a ukránok a megszállóknak/ de mély emberi jogi alapokon áll.
Ha Ukrajna jelenlegi többpártrendszerét szeretném jellemezni és azt elhelyezni úgy hogy közelíteni tudjam nemzetközi példákhoz nekem ez a liberális konzervatív irányvonal ugrik be.
Én már nem tudtam követni az ottani belpolitikát, mivel finoman szólva is kesze-kusza (Porosenko, egykori "nagy emberek" elleni perek stb.), legalábbis számomra.
Hány párt van jelenleg, aminek lenne esélye egy választáson?
Jelenleg az államon kívül hány szereplő üzemeltet még hírcsatornát/vagy hány magánszereplő foglalkozik még érdemben politikával (komolyan kérdezem, mert ebben a kérdésben is érdekes híreket lehetett olvasni)?
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Én már nem tudtam követni az ottani belpolitikát, mivel finoman szólva is kesze-kusza (Porosenko, egykori "nagy emberek" elleni perek stb.), legalábbis számomra.
Hány párt van jelenleg, aminek lenne esélye egy választáson?
Jelenleg az államon kívül hány szereplő üzemeltet még hírcsatornát/vagy hány magánszereplő foglalkozik még érdemben politikával (komolyan kérdezem, mert ebben a kérdésben is érdekes híreket lehetett olvasni)?
A kérdéseire 2022.02.24-ig lehetett volna konkrét választ adni.
Azóta legalábbis a nyilvános térből mivel elsődleges a honvédelem másodlagos a honvédelem harmadlagos a honvédelem a belpolitikai szempontok eltűntek.
Amit általános jellemzőként kiemelnék hogy a ország messze áll attól szerencséjükre még ma is hogy "egy emberes legyen".
Fontos hogy valódi többpártrendszer van.
Van a országos politikai szint és van a önkormányzati szint.
Ukrajnában a önkormányzatoknak is valódi szerepük van.
A többpárti szisztéma nem csak országosan működik. Valós milliós vidéki nagyvárosaik vannak, további megyeközpontokkal. Lényeg a kormányzati pozíciókat nem vállaló pártok közül többnek van ilyen bázisa ami alkalmas arra hogy e pártok szakértői gárdáját kinevelje legyen egy vállalkozói réteg akivel kapcsolatban tudnak lenni.
/ha valaki önkormányzatnál mondjuk a helyi környezetvédelmi osztályon dolgozik és jól dolgozik és vannak ambíciói akkor kiemelhető a országos politikába is később ez csak egy példa/.

Magyar társadalomnak ez is gond hogy tíz + éve a önkormányzatiság mondva csinált tartalmatlan még egy általános iskola igazgatóját is központilag nevezik ki a iskola mondjuk mosószer beszerzését meg minimum megyei szinten "zsírozzák le".
Ellenzéki pártok így nagyrészt max minisztereket tudnának adni de azokat akik minisztériumok országos hivatalok szakember gárdáját adhatnák már nem.
No de nem erről kérdezett ezt a kontraszt miatt írtam.

Tehát több párt van /4-5 biztosan/ akiknek lenne esélye egy országos választáson és akik kormányképesek is a fentiek miatt.

Amit én személy szerint elleneztem az a több ellenzéki média bezárása volt.
Ez követte a USA elnökválasztás eredményét.
Persze egy már akkor is támadás alatt lévő országban olyan médiumokat működtetni amelyek a megszállókkal engedékenyebbek már elég meredek dolog volt.
/magyarba e szempontból is jobban zár a rendszer Budaházy esete pl. pedig hol volt ő országos tv üzemeltetésétől.../

Tehát több féle ellenzék van volt a Medvedcsuk vonal ami azonban folyamatosan tért vesztett állami beavatkozás nélkül is.
Meg van jobboldali ellenzékből is több párt.

Illetve kiemelem hogy kormány párton belül is vannak különféle irányvonalak.
Goncsaruk volt a első miniszterelnök ebben a választási ciklusban. Menesztették jelenleg a USA ban van.
Most Shmygal a miniszterelnök aki kormányzása alatt a ország fejlődésnek indult gazdaságilag egyértelműen.
2022.02.24. óta is vannak eredményeik.
 
  • Vicces
Reactions: megazez and papajoe

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 027
54 063
113
Szerintem ezek biztonság politikai meg geopolitikai realitások.
Ha Budapest különösen a jelenlegi további komoly befolyás növekedést akarna Szlovákiában elérni /tudok én "virág nyelven" :pfogalmazni az sértené a csehek és lengyelek érdekeit és szerintem simán a szlovákok hóna alá nyúlnának.



Tőlünk le is pippanthatják a kedves szlovákokat,csak az ottani Magyarokat hagyják békén.;)
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Eddig nem erdekelt a Zaporozie-i atomeromu koruli felhajtas, de ma megjelent tobb hir is, hogy NATO direkt loveti az ukranokkal, hogy a sugarzas miatt az 5. cikkejre hivatkozhassanak es nyiltan tamadhassak Oroszorszagot. Mivel nem csak egy hulye fenyegetett ezzel (britt) hanem mar tobb USA politikus is, ezert elgondolkodtam ennek a valoszinusegen:

Pro:
  • az eromu elvileg modernebb, nem lenne csernobil, csak lokalis szennyezodes, az meg ugye kit erdekel, es egy lokalisat az USA bevalalna egy korabbi nyilatkozatuk szerint.
  • az ukranoknak mindegy, mert az aramot is es a teruletet is igyis-ugyis epp elvesztik, esely sincs ra, hogy visszavegyek, annak meg direkt orulnek, ha az oroszoknak rossz.
  • Lenne (kisebb) sugarszennyezes a szeljaras miatt (Lengyelorszag, Magyarorszag, Romania) de a magyar es a roman kormanyt nyilvan nem kerdezik meg, a mostani lengyel kormany meg mar bebizonyitotta hogy kesz aldozatra (marmint az emberektol varja el) Oroszorszag ellen, szoval ha mondjuk "csak" 0.5%-a lenne a lakossagnak itt rakos, az meg lehet, hogy belefer nekik, de 10% meg gondolom nem. Nem tudom, hogy szamolnak, bar mar biztos lemodelleztek a hatast.
  • a NATO joval erosebb, erdemes lenne most lerendezni az orosz kerdest.

Kontra:
  • semmi sem garantalja, hogy az oroszok nem lonek vissza atommal. Nyilvan nem egybol Washingtonra, de mondjuk UK mellett robbantanak egyet, figyelmeztetes keppen.
  • Torokorszag is kapna a sugarzasbol (allitolag) es Erdogan epp tegnap jart Kievben majd Moszkvaban. Gondolom szolni akart, hogy ez a nuklearis provokacio nem jo otlet. Talan meggyozi a feleket, hogy hagyjak ezt az eromu temat.
  • az angolszasz vilagot (+Lengyelorszag es a Balti allamok) kiveve mindenkinek egyertelmu lenne, hogy az orosz kezen levo eromuvet az ukranok lottek, nem forditva.
  • az 5. cikkely nem automatikus, kell a kozos konszenzus, amit lehet, hogy Magyarorszag es Torokorszag nem adna meg.

Szoval ti mit gondoltok, lehetseges hogy a NATO direkt akar az eromuben robbanast, hogy legalisan tamadhasson? 4-4 ervet talaltam pro es kontra. Olyan ervet NEM kerek, hogy "ezektol a szemetektol minden kitelik" meg "mocskos ukranok/oroszok/akarmik". Szoval ha nem ertesz az ABV temahoz vagy barmi relevanshoz akkor inkabb ne valaszolj, nem flood-ot akartam inditani. De mondjuk katona vagy nuklearis szakerto velemenye erdekelne. Koszi.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 881
27 510
113
A kérdéseire 2022.02.24-ig lehetett volna konkrét választ adni.
Azóta legalábbis a nyilvános térből mivel elsődleges a honvédelem másodlagos a honvédelem harmadlagos a honvédelem a belpolitikai szempontok eltűntek.
Amit általános jellemzőként kiemelnék hogy a ország messze áll attól szerencséjükre még ma is hogy "egy emberes legyen".
Fontos hogy valódi többpártrendszer van.
Van a országos politikai szint és van a önkormányzati szint.
Ukrajnában a önkormányzatoknak is valódi szerepük van.
A többpárti szisztéma nem csak országosan működik. Valós milliós vidéki nagyvárosaik vannak, további megyeközpontokkal. Lényeg a kormányzati pozíciókat nem vállaló pártok közül többnek van ilyen bázisa ami alkalmas arra hogy e pártok szakértői gárdáját kinevelje legyen egy vállalkozói réteg akivel kapcsolatban tudnak lenni.
/ha valaki önkormányzatnál mondjuk a helyi környezetvédelmi osztályon dolgozik és jól dolgozik és vannak ambíciói akkor kiemelhető a országos politikába is később ez csak egy példa/.

Magyar társadalomnak ez is gond hogy tíz + éve a önkormányzatiság mondva csinált tartalmatlan még egy általános iskola igazgatóját is központilag nevezik ki a iskola mondjuk mosószer beszerzését meg minimum megyei szinten "zsírozzák le".
Ellenzéki pártok így nagyrészt max minisztereket tudnának adni de azokat akik minisztériumok országos hivatalok szakember gárdáját adhatnák már nem.
No de nem erről kérdezett ezt a kontraszt miatt írtam.

Tehát több párt van /4-5 biztosan/ akiknek lenne esélye egy országos választáson és akik kormányképesek is a fentiek miatt.

Amit én személy szerint elleneztem az a több ellenzéki média bezárása volt.
Ez követte a USA elnökválasztás eredményét.
Persze egy már akkor is támadás alatt lévő országban olyan médiumokat működtetni amelyek a megszállókkal engedékenyebbek már elég meredek dolog volt.
/magyarba e szempontból is jobban zár a rendszer Budaházy esete pl. pedig hol volt ő országos tv üzemeltetésétől.../

Tehát több féle ellenzék van volt a Medvedcsuk vonal ami azonban folyamatosan tért vesztett állami beavatkozás nélkül is.
Meg van jobboldali ellenzékből is több párt.

Illetve kiemelem hogy kormány párton belül is vannak különféle irányvonalak.
Goncsaruk volt a első miniszterelnök ebben a választási ciklusban. Menesztették jelenleg a USA ban van.
Most Shmygal a miniszterelnök aki kormányzása alatt a ország fejlődésnek indult gazdaságilag egyértelműen.
2022.02.24. óta is vannak eredményeik.
Szóval nálunk be lehet tiltani minden bezzegromániázó orgánumot. Meg az ukránpártiakat is, hiszen a megszállókkal szimpatizálnak. Oké, jó tudni.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 060
6 565
113
Eddig nem erdekelt a Zaporozie-i atomeromu koruli felhajtas, de ma megjelent tobb hir is, hogy NATO direkt loveti az ukranokkal, hogy a sugarzas miatt az 5. cikkejre hivatkozhassanak es nyiltan tamadhassak Oroszorszagot. Mivel nem csak egy hulye fenyegetett ezzel (britt) hanem mar tobb USA politikus is, ezert elgondolkodtam ennek a valoszinusegen:

Pro:
  • az eromu elvileg modernebb, nem lenne csernobil, csak lokalis szennyezodes, az meg ugye kit erdekel, es egy lokalisat az USA bevalalna egy korabbi nyilatkozatuk szerint.
  • az ukranoknak mindegy, mert az aramot is es a teruletet is igyis-ugyis epp elvesztik, esely sincs ra, hogy visszavegyek, annak meg direkt orulnek, ha az oroszoknak rossz.
  • Lenne (kisebb) sugarszennyezes a szeljaras miatt (Lengyelorszag, Magyarorszag, Romania) de a magyar es a roman kormanyt nyilvan nem kerdezik meg, a mostani lengyel kormany meg mar bebizonyitotta hogy kesz aldozatra (marmint az emberektol varja el) Oroszorszag ellen, szoval ha mondjuk "csak" 0.5%-a lenne a lakossagnak itt rakos, az meg lehet, hogy belefer nekik, de 10% meg gondolom nem. Nem tudom, hogy szamolnak, bar mar biztos lemodelleztek a hatast.
  • a NATO joval erosebb, erdemes lenne most lerendezni az orosz kerdest.

Kontra:
  • semmi sem garantalja, hogy az oroszok nem lonek vissza atommal. Nyilvan nem egybol Washingtonra, de mondjuk UK mellett robbantanak egyet, figyelmeztetes keppen.
  • Torokorszag is kapna a sugarzasbol (allitolag) es Erdogan epp tegnap jart Kievben majd Moszkvaban. Gondolom szolni akart, hogy ez a nuklearis provokacio nem jo otlet. Talan meggyozi a feleket, hogy hagyjak ezt az eromu temat.
  • az angolszasz vilagot (+Lengyelorszag es a Balti allamok) kiveve mindenkinek egyertelmu lenne, hogy az orosz kezen levo eromuvet az ukranok lottek, nem forditva.
  • az 5. cikkely nem automatikus, kell a kozos konszenzus, amit lehet, hogy Magyarorszag es Torokorszag nem adna meg.

Szoval ti mit gondoltok, lehetseges hogy a NATO direkt akar az eromuben robbanast, hogy legalisan tamadhasson? 4-4 ervet talaltam pro es kontra. Olyan ervet NEM kerek, hogy "ezektol a szemetektol minden kitelik" meg "mocskos ukranok/oroszok/akarmik". Szoval ha nem ertesz az ABV temahoz vagy barmi relevanshoz akkor inkabb ne valaszolj, nem flood-ot akartam inditani. De mondjuk katona vagy nuklearis szakerto velemenye erdekelne. Koszi.

Szerintem nem a NATO terve ez, hanem az ukrán vezetőké, meghallottak valamit és most végső elkeseredésukben erre próbálják terelni a fejleményeket.
Remélem nem jön nekik össze, viszont a nagy gond, hogy még több atom erőmű van Ukrajnában nyugat felé, azok sérülése esetén több sugarzas érne el minket és ott jobban az oroszokra foghatnak a dolgot.
Nem tudom, hogy csernobilnal is tudnának-e még valami újabb katasztrófát csinálni, de akkor leginkább belarusz szívna.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Szerintem nem a NATO terve ez, hanem az ukrán vezetőké, meghallottak valamit és most végső elkeseredésukben erre próbálják terelni a fejleményeket.
Remélem nem jön nekik össze, viszont a nagy gond, hogy még több atom erőmű van Ukrajnában nyugat felé, azok sérülése esetén több sugarzas érne el minket és ott jobban az oroszokra foghatnak a dolgot.
Nem tudom, hogy csernobilnal is tudnának-e még valami újabb katasztrófát csinálni, de akkor leginkább belarusz szívna.
De akkor miert britt meg (allitolag)USA politikusok 5-os cikkelyeznek sugarzasra hivatkozva? De amugy legyen igazad.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Roviden. Csinaltok amit akartok, orulok neki, ha lesz ujra magyar hadiipar, de akkor is nagyon sok dolog el lett itt rontva mar az elejetol kezdve. Elsosorban azert mert nem 2030-ra kell sereg, mert sereg legalabb 10 evvel korabbanra kellett volna, akkor most lenne sulyotok es akkor azt csinalhatnatok amit akartok. Es nem, sereg nem akkora kell mire ideer a haboru, sereg MINDIG kell, hogy te donthesd el, hogy lesz haboru vagy nem lesz haboru.
Az meg ovodas ervelestechnika, hogy ami nagyon rossz az azert jo mert valami egy masik orszagban is rosszul van.

Vagyis jól olvasom ki a kommentedből, hogy ti is elcsesztétek? Hiszen nem 2030-ra kellene a hadsereg, hanem 2020-ra, de még ma sem álltok készen az oroszok ellen? Ha csak a tankállományt nézem, a fele nálatok is még mindig T-72 vagy annak származéka. Ami kell, az nálatok is csak rendelés alatt. Olvasgattam lengyel újság komment szekciójában, hogy számolgatjátok, hogy a gyalogság járművei mikorra lesznek készen és ezzel az eddigi sebességgel 2040-re gyártjátok le az utolsó darabokat. (Vagy ha nem megy ez nektek, akkor megint megveszitek mástól polcról és a gyár több évtizedes rendelését majd törlitek egy nap alatt. És bezárjátok.)

Bármennyire is pár nép szeretne elkészülni 2020-ra, ebből nem lesz semmi. A németek CSAK MOST, pár hónappal ezelőtt döntötték el, hogy lesz az évtized végére hadseregük, nem lekoszlott, 1/3-os hadrafogható arányú fegyvermúzeumuk. A legigazságtalanabb a Világon, hogy ti amúgy tényleg megtettetek mindent, ami elvárható és annál többet is. De most nem kapjátok meg azt, hogy nektek igazatok volt, mert az oroszok ellen a németek tudnak majd kiállni. Ha elkészülnek az évtized végére. (Mert hamarabb nem lesz belőle semmi.) Bármennyire is erőn felül igyekeztetek. És ez szomorú.
Nézd meg, hogy ha a magyarok polcról bevásárolnák az általad javasolt terepjárókat -amiknek gépesített egységek ellen még mindig kevés a harcértéke-, akkor mivel harcolnánk az oroszok ellen, amit már nagyon vártok!
Legyen 300 legmodernebb 4*4-es a Honvédségnél? 4 zl román T-55 variáns indulna meg délen Odessza felé visszaszorítani az oroszokat. Komoly déli vasököl, mi? És nem lengyel Borzok kísérnék, hanem BTR variánsok elfolyó olajjal, meg fegyvertorony nélküli Piranhákkal. Nem F-35-ös századok, hanem 1 darab kiöregedett F-16 század, mely a levegőben hullik szét és 1 db MIG-21 század. Ennyi Mordor, még ha mi kétszer a földhöz vágjuk is magunkat kínunkba ettől. És ezt egészítené ki az a 30 tót T-72-es, akiknek nincs légi ereje, pár évig ti látjátok el a légterük védelmét, vagy visszatérünk az eredeti megállapodáshoz és a mi Gripen gépeink. Szóval holnapra ennyi támogatás Szlovákiától ehhez a déli vasökölhöz.
Tőletek északra? A baltiakkal mi a helyzet? Ott pont a magyar Gripenek védik a légteret másokkal, mert nekik sincs légierejük, ahogy Szlovéniában is mi védjük. Van, mert lesz pár helyen baj ezzel a holnapi háborúval.

Elismerésre méltó, amit önmagatok megvédésre költötök. Ezt senki nem vitatja el tőletek. De elfelejted, hogy olyan történelmi korban élünk, amikor nem közös a királyunk. És nem csak te. Ebben az évben nagyot csalódtam a lengyelekben. Egyetlen nyilatkozat tőletek, amivel egyet tudok érteni, hogy a magyarok semmit nem ígértek, amit nem tartottak volna be. És ezzel áll szemben rengeted nyilatkozat és beszéd nem csak a politikusaitoktól, de átlag lengyel emberektől is, amik inkább egy más népek életébe beleszólni akaró új birodalom hangja. És ezért csalódtam bennetek.

A szabad népek Európában különböző stratégiákat követnek. A legtöbbnél nem érzem, hogy rossz szándékú. A szlovákok későn kapcsoltak, de most szeretnék magukat behozni az eddigi semmiből. Románia eddig is sokat költött, de nem a gonoszsága miatt... hogy is mondjam, kifolyt a kezei közül a pénz. Mi hosszútáv futást tűztünk ki magunk elé akkor, amikor Welsben a NATO tagok elhatározták közösen, hogy lépnek. Ti 2020-at, amiről lekéstetek.
Ne várd, hogy féljünk az orosz támadástól, mert a mi történelmi tapasztaltunk, hogy 1000 év alatt 40 évig szálltak csak meg és puskalövés nélkül vonultak ki sírva, hogy "ezekkel a hülye magyarokkal nem lehet szót érteni".
De nekünk két veszélyes irány van, ez a történelmi tapasztalatunk. A keleti és a déli. Jelenleg is mind a kettőt aggasztónak tartjuk, de a déli háborúra készülünk. A harmadik irány, ahonnan meg szokták szállni az országot, az Európa, vagyis a nyugat. De mivel három irányból nem tudunk védekezni, ezt szoktuk leminősíteni. Egyedül északról nem kaptunk még támadást.
Nálatok minden másként van, másként csináljátok. Nálatok két veszélyes irány van, a nyugati és a keleti, jelenleg a keletire készültök. Nem szoktatok támadást kapni északról és délről.

Én csak kérni szeretném, hogy ne akard lengyel logika alapján megérteni a magyar stratégiát, mert nem hiszem, hogy úgy menni fog. A magyar válaszoknak csak a magyarok tapasztalatai fényében van értelme. Más nemzet fejével megmagyarázni nem tudom.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Vagyis jól olvasom ki a kommentedből, hogy ti is elcsesztétek? Hiszen nem 2030-ra kellene a hadsereg, hanem 2020-ra, de még ma sem álltok készen az oroszok ellen? Ha csak a tankállományt nézem, a fele nálatok is még mindig T-72 vagy annak származéka. Ami kell, az nálatok is csak rendelés alatt. Olvasgattam lengyel újság komment szekciójában, hogy számolgatjátok, hogy a gyalogság járművei mikorra lesznek készen és ezzel az eddigi sebességgel 2040-re gyártjátok le az utolsó darabokat. (Vagy ha nem megy ez nektek, akkor megint megveszitek mástól polcról és a gyár több évtizedes rendelését majd törlitek egy nap alatt. És bezárjátok.)

Bármennyire is pár nép szeretne elkészülni 2020-ra, ebből nem lesz semmi. A németek CSAK MOST, pár hónappal ezelőtt döntötték el, hogy lesz az évtized végére hadseregük, nem lekoszlott, 1/3-os hadrafogható arányú fegyvermúzeumuk. A legigazságtalanabb a Világon, hogy ti amúgy tényleg megtettetek mindent, ami elvárható és annál többet is. De most nem kapjátok meg azt, hogy nektek igazatok volt, mert az oroszok ellen a németek tudnak majd kiállni. Ha elkészülnek az évtized végére. (Mert hamarabb nem lesz belőle semmi.) Bármennyire is erőn felül igyekeztetek. És ez szomorú.
Nézd meg, hogy ha a magyarok polcról bevásárolnák az általad javasolt terepjárókat -amiknek gépesített egységek ellen még mindig kevés a harcértéke-, akkor mivel harcolnánk az oroszok ellen, amit már nagyon vártok!
Legyen 300 legmodernebb 4*4-es a Honvédségnél? 4 zl román T-55 variáns indulna meg délen Odessza felé visszaszorítani az oroszokat. Komoly déli vasököl, mi? És nem lengyel Borzok kísérnék, hanem BTR variánsok elfolyó olajjal, meg fegyvertorony nélküli Piranhákkal. Nem F-35-ös századok, hanem 1 darab kiöregedett F-16 század, mely a levegőben hullik szét és 1 db MIG-21 század. Ennyi Mordor, még ha mi kétszer a földhöz vágjuk is magunkat kínunkba ettől. És ezt egészítené ki az a 30 tót T-72-es, akiknek nincs légi ereje, pár évig ti látjátok el a légterük védelmét, vagy visszatérünk az eredeti megállapodáshoz és a mi Gripen gépeink. Szóval holnapra ennyi támogatás Szlovákiától ehhez a déli vasökölhöz.
Tőletek északra? A baltiakkal mi a helyzet? Ott pont a magyar Gripenek védik a légteret másokkal, mert nekik sincs légierejük, ahogy Szlovéniában is mi védjük. Van, mert lesz pár helyen baj ezzel a holnapi háborúval.

Elismerésre méltó, amit önmagatok megvédésre költötök. Ezt senki nem vitatja el tőletek. De elfelejted, hogy olyan történelmi korban élünk, amikor nem közös a királyunk. És nem csak te. Ebben az évben nagyot csalódtam a lengyelekben. Egyetlen nyilatkozat tőletek, amivel egyet tudok érteni, hogy a magyarok semmit nem ígértek, amit nem tartottak volna be. És ezzel áll szemben rengeted nyilatkozat és beszéd nem csak a politikusaitoktól, de átlag lengyel emberektől is, amik inkább egy más népek életébe beleszólni akaró új birodalom hangja. És ezért csalódtam bennetek.

A szabad népek Európában különböző stratégiákat követnek. A legtöbbnél nem érzem, hogy rossz szándékú. A szlovákok későn kapcsoltak, de most szeretnék magukat behozni az eddigi semmiből. Románia eddig is sokat költött, de nem a gonoszsága miatt... hogy is mondjam, kifolyt a kezei közül a pénz. Mi hosszútáv futást tűztünk ki magunk elé akkor, amikor Welsben a NATO tagok elhatározták közösen, hogy lépnek. Ti 2020-at, amiről lekéstetek.
Ne várd, hogy féljünk az orosz támadástól, mert a mi történelmi tapasztaltunk, hogy 1000 év alatt 40 évig szálltak csak meg és puskalövés nélkül vonultak ki sírva, hogy "ezekkel a hülye magyarokkal nem lehet szót érteni".
De nekünk két veszélyes irány van, ez a történelmi tapasztalatunk. A keleti és a déli. Jelenleg is mind a kettőt aggasztónak tartjuk, de a déli háborúra készülünk. A harmadik irány, ahonnan meg szokták szállni az országot, az Európa, vagyis a nyugat. De mivel három irányból nem tudunk védekezni, ezt szoktuk leminősíteni. Egyedül északról nem kaptunk még támadást.
Nálatok minden másként van, másként csináljátok. Nálatok két veszélyes irány van, a nyugati és a keleti, jelenleg a keletire készültök. Nem szoktatok támadást kapni északról és délről.

Én csak kérni szeretném, hogy ne akard lengyel logika alapján megérteni a magyar stratégiát, mert nem hiszem, hogy úgy menni fog. A magyar válaszoknak csak a magyarok tapasztalatai fényében van értelme. Más nemzet fejével megmagyarázni nem tudom.
Ne haragudj, de ez tul sok amit irsz es sajnos meg nem jottem ra milyen terulet szakertoje vagy, csak arra, hogy meg nalam is nagyobb grafoman vagy. Majd ha egyszer arrol irsz amihez ertesz es arrol sem egyszerre 20.000 karaktert, akkor szivesen elolvasom majd (felteve, hogy a tema epp engem is erdekel).
De most csak eddig jutottam:
"Vagyis jól olvasom ki a kommentedből, hogy ti is elcsesztétek? Hiszen nem 2030-ra kellene a hadsereg, hanem 2020-ra, de még ma sem álltok készen az oroszok ellen?"- es erre az a valaszom, hogy mi a X. szazadtol allunk keszen a harcra az oroszokkal. Neha ok gyoznek, neha mi:
 
  • Vicces
Reactions: megazez and L.O.B

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 013
83 113
113
Itt van ez a hír:
"Hamis magyar rendszámmal akart olcsóbban tankolni Nagykanizsán egy szlovák férfi"

... ami lehetne külföldi változatban ez:
"Hamis orosz rendszámokkal olcsóbban tankolt Oroszországban egy Azovos ukrán nő"
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Vagyis jól olvasom ki a kommentedből, hogy ti is elcsesztétek? Hiszen nem 2030-ra kellene a hadsereg, hanem 2020-ra, de még ma sem álltok készen az oroszok ellen? Ha csak a tankállományt nézem, a fele nálatok is még mindig T-72 vagy annak származéka. Ami kell, az nálatok is csak rendelés alatt. Olvasgattam lengyel újság komment szekciójában, hogy számolgatjátok, hogy a gyalogság járművei mikorra lesznek készen és ezzel az eddigi sebességgel 2040-re gyártjátok le az utolsó darabokat. (Vagy ha nem megy ez nektek, akkor megint megveszitek mástól polcról és a gyár több évtizedes rendelését majd törlitek egy nap alatt. És bezárjátok.)

Bármennyire is pár nép szeretne elkészülni 2020-ra, ebből nem lesz semmi. A németek CSAK MOST, pár hónappal ezelőtt döntötték el, hogy lesz az évtized végére hadseregük, nem lekoszlott, 1/3-os hadrafogható arányú fegyvermúzeumuk. A legigazságtalanabb a Világon, hogy ti amúgy tényleg megtettetek mindent, ami elvárható és annál többet is. De most nem kapjátok meg azt, hogy nektek igazatok volt, mert az oroszok ellen a németek tudnak majd kiállni. Ha elkészülnek az évtized végére. (Mert hamarabb nem lesz belőle semmi.) Bármennyire is erőn felül igyekeztetek. És ez szomorú.
Nézd meg, hogy ha a magyarok polcról bevásárolnák az általad javasolt terepjárókat -amiknek gépesített egységek ellen még mindig kevés a harcértéke-, akkor mivel harcolnánk az oroszok ellen, amit már nagyon vártok!
Legyen 300 legmodernebb 4*4-es a Honvédségnél? 4 zl román T-55 variáns indulna meg délen Odessza felé visszaszorítani az oroszokat. Komoly déli vasököl, mi? És nem lengyel Borzok kísérnék, hanem BTR variánsok elfolyó olajjal, meg fegyvertorony nélküli Piranhákkal. Nem F-35-ös századok, hanem 1 darab kiöregedett F-16 század, mely a levegőben hullik szét és 1 db MIG-21 század. Ennyi Mordor, még ha mi kétszer a földhöz vágjuk is magunkat kínunkba ettől. És ezt egészítené ki az a 30 tót T-72-es, akiknek nincs légi ereje, pár évig ti látjátok el a légterük védelmét, vagy visszatérünk az eredeti megállapodáshoz és a mi Gripen gépeink. Szóval holnapra ennyi támogatás Szlovákiától ehhez a déli vasökölhöz.
Tőletek északra? A baltiakkal mi a helyzet? Ott pont a magyar Gripenek védik a légteret másokkal, mert nekik sincs légierejük, ahogy Szlovéniában is mi védjük. Van, mert lesz pár helyen baj ezzel a holnapi háborúval.

Elismerésre méltó, amit önmagatok megvédésre költötök. Ezt senki nem vitatja el tőletek. De elfelejted, hogy olyan történelmi korban élünk, amikor nem közös a királyunk. És nem csak te. Ebben az évben nagyot csalódtam a lengyelekben. Egyetlen nyilatkozat tőletek, amivel egyet tudok érteni, hogy a magyarok semmit nem ígértek, amit nem tartottak volna be. És ezzel áll szemben rengeted nyilatkozat és beszéd nem csak a politikusaitoktól, de átlag lengyel emberektől is, amik inkább egy más népek életébe beleszólni akaró új birodalom hangja. És ezért csalódtam bennetek.

A szabad népek Európában különböző stratégiákat követnek. A legtöbbnél nem érzem, hogy rossz szándékú. A szlovákok későn kapcsoltak, de most szeretnék magukat behozni az eddigi semmiből. Románia eddig is sokat költött, de nem a gonoszsága miatt... hogy is mondjam, kifolyt a kezei közül a pénz. Mi hosszútáv futást tűztünk ki magunk elé akkor, amikor Welsben a NATO tagok elhatározták közösen, hogy lépnek. Ti 2020-at, amiről lekéstetek.
Ne várd, hogy féljünk az orosz támadástól, mert a mi történelmi tapasztaltunk, hogy 1000 év alatt 40 évig szálltak csak meg és puskalövés nélkül vonultak ki sírva, hogy "ezekkel a hülye magyarokkal nem lehet szót érteni".
De nekünk két veszélyes irány van, ez a történelmi tapasztalatunk. A keleti és a déli. Jelenleg is mind a kettőt aggasztónak tartjuk, de a déli háborúra készülünk. A harmadik irány, ahonnan meg szokták szállni az országot, az Európa, vagyis a nyugat. De mivel három irányból nem tudunk védekezni, ezt szoktuk leminősíteni. Egyedül északról nem kaptunk még támadást.
Nálatok minden másként van, másként csináljátok. Nálatok két veszélyes irány van, a nyugati és a keleti, jelenleg a keletire készültök. Nem szoktatok támadást kapni északról és délről.

Én csak kérni szeretném, hogy ne akard lengyel logika alapján megérteni a magyar stratégiát, mert nem hiszem, hogy úgy menni fog. A magyar válaszoknak csak a magyarok tapasztalatai fényében van értelme. Más nemzet fejével megmagyarázni nem tudom.
Lehet itt vitázgatni.
A közép európai régió országai elsősorban saját elitjeik által a elmúlt évtizedekben durván szétlopottak.
Lehet vacakolni a pénznyomtatással meg a gdp növekszik című bullshittel.
Meg lehetne nézni több mérőszámot is.
Mondjuk gnp-t infláció hatástól megtisztítva hogy néz ez ki magyar vagy lengyel vonatkozásban mondjuk 1989-2021 vonatkozásában?
Na ez az amiről kussol mindenki egy bizonyos pozíció felett.
Az nem vigasz hogy világgazdasági összehasonlításban nyugat európa is mondjuk 50 éves időtartamot figyelembe véve lassan de biztosan csúszik lefele.

+ /feltehetően 20as éveiben járó/ lengyel medik durva tévedése erős hadsereg egyenlő azt csinálsz amit akarsz.
Ööö lengyelország és magyarország mit kezdene komoly ensz bt tagállami szankciókkal?
Két évig se kellene fenntartani és e országok 0 ellenállást tudnának tanúsítani.
Úgy hogy a világpiactól mondjuk már külföldön elzárják őket.
lengyel gondolkozzon már már máskor is kértem
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
3 cikket osztok meg. Duda a lengyel elnök személyesen van jelen Kijivben a Krími platformon /ami a idén on line, de 24 én Zágrábban személyesen a parlamenti delegációk találkoznak/.
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Zelenskyi biztonsági kérdésekről és Lengyelországnak nyújtott segítségről tárgyalt Dudával
2022. 08. 23. 14:16
Volodimir Zelenszkij elnök megvitatta Andrzej Duda lengyel elnökkel a kétoldalú kérdések teljes körét, beleértve Ukrajna biztonsági és védelmi támogatását is.
Az ukrán államfő ezt a lengyel vezetővel tartott közös sajtótájékoztatón jelentette be Kijevben – írja az Ukrinform tudósítója.
"Ma eredményes tárgyalásokat folytattunk az elnök úrral, megbeszéltük kétoldalú kapcsolataink teljes kérdéskörét, népeink szabadságjogainak közös védelmét, Európát általában. Természetesen a védelemről, a biztonságról, a támogatásról beszéltünk. , az ukránok menedékéről, gyermekeinkről Lengyelországban " - jegyezte meg Zelenszkij.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a megbeszéléseken Ukrajna biztonságának fontos kérdései, valamint Lengyelország hazánknak nyújtott segítsége is szóba került.

"Sok olyan kérdés van, amiről beszélhetünk, amiben nagyon szükségünk van néha a csendre, ahol Lengyelország sokat segít nekünk. Hálás vagyok ezért a csendért, de a legfontosabb, hogy az ellenségünk később meghallja ezt a csendet" - hangsúlyozta Zelenszkij. .

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy Ukrajna fegyverigénye van-e, azt válaszolta, hogy most a fegyverek prioritást élveznek az ukrán fél számára, és a lengyel vezető minden szükséges adattal rendelkezik.

"Minden, amire most szükségünk van, minden részletesen a lengyel elnöknél van. És nagyon hálásak vagyunk azért az összegért, amit a lengyel fél tett értünk, és ez valóban sokat segít" - jegyezte meg az államfő.

Olvassa el még: Zelenszkij megnyitotta a Bátorság sikátorát a Verhovna Rada közelében, ahol Ukrajna külföldi barátainak neveit vésik

Zelenszkij köszönetet mondott Dudának és feleségének, a lengyel kormánynak és a lengyel társadalomnak, amely "melegen, testvéri módon bánik Ukrajnával".

Kiemelte azt is, hogy nagyon fontos, hogy a barátok együtt legyenek Ukrajna számára olyan szimbolikus napokon, mint a zászló napja és a függetlenség napja.

Az Ukrinform beszámolója szerint Andrzej Duda lengyel elnök augusztus 23-án, kedden Ukrajnába látogat .

https://www-eurointegration-com-ua....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Lengyelország elnöke: fel kell szabadítani Ukrajna egész területét, a Krímmel együtt

2022. augusztus 23., kedd, 14:44
Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy Ukrajna egész területét, így a Krímet is fel kell szabadítani az orosz megszállás alól.

Ezt Kijevben a Krími Platform második csúcstalálkozóján tartott beszédében jelentette ki – írja az "Európai Igazság".

"A Krím Ukrajna. Ahogy Gdansk vagy Lublin Lengyelország része, úgy a Krím Ukrajna része és az is lesz" - mondta Duda ukránul.

Kijelentette: lehetetlen visszatérni a megszokott üzlethez Oroszországgal, amikor Ukrajnával háborúzik, és megszállja Ukrajna területeit.

"Nem térhetünk vissza ahhoz a vonalhoz, amely február 23-án volt. Ukrajna teljes területét fel kell szabadítanunk, beleértve a Krímet is" - mondta Duda.

Megjegyezte, hogy személyesen nem járt a Krímben, de felidézte, hogyan írt róla Adam Mickiewicz költő. "2014 óta kezdtem azt hinni, hogy hiányzik egy ilyen lehetőség. 2022-ben azonban kezdtem azt hinni, hogy meglátom az ukrán Krímet. Hiszem, Volodimir úr, hogy megmutatja nekem a Krímet" - mondta a lengyel vezető.

A Krími Platform egy 2021-ben létrehozott nemzetközi formátum, amelynek célja a Krím megszállásának elérése. Az első csúcstalálkozót tavaly szintén augusztus 23-án tartották Kijevben.

A konferencián 47 állam és nemzetközi szervezet képviselői vettek részt, amelyek közös kormányközi döntést fogadtak el a Krím annektálása és visszaadása megállítása érdekében tett lépésekről.


https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Duda Zelenszkijnek: Azt hiszem, megmutatja nekem az ukrán Krímet

2022. 08. 23. 15:41

Andrzej Duda lengyel elnök elmondta, hogy 2022-ben reméli, hogy ellátogat az ukrán Krím-félszigetre, ahol még soha nem járt.

Duda ezt a Krími Platform második csúcstalálkozóján mondott beszédében mondta – jelenti az Ukrinform tudósítója.

A lengyel vezető beszéde elején ukránul azt mondta, hogy "a Krím Ukrajna. Ahogy Gdansk vagy Lublin Lengyelország része, úgy a Krím Ukrajna része és az is lesz".

Duda elmondta, hogy személyesen nem járt a Krímben, de Adam Mickiewicz lengyel és litván költő varázslatos helyként írt a félszigetről.

"Verseiben a Krím olyan közel állt Lengyelországhoz, hogy azt hittem, mindig meg tudom majd nyúlni és megérinteni a Krímet. 2014 óta kezdtem azt gondolni, hogy nem lesz ilyen lehetőségem. De 2022-ben végül is Kezdtem hinni abban, hogy látni fogom az ukrán Krímet. Azt hiszem, Volodimir úr, hogy megmutatja nekem a Krímet" - mondta Duda.

Hozzátette: az ukrán nők és férfiak életük árán védik Európát, és életükkel és egészségükkel nagy árat fizetnek Prága, Varsó és Berlin biztonságáért.

Olvassa el még: Duda az Északi Áramlat 2 leszerelését kéri

„Lengyelország a háta, az otthona, ez egy család minden menekültje számára, akiknek el kell menekülniük a háború elől, és ideiglenes otthonuk van Lengyelországban. Ezzel kapcsolatban nincsenek vitáink. Mindenki, aki előttem volt ebben a helyzetben, ugyanezt mondaná. Lengyelország összes elnöke azt mondja Önnek: „Veled vagyunk, az Ön oldalán állunk” – hangsúlyozta a lengyel vezető.

A lengyel elnök ukrán és lengyel nyelvű beszédét így fejezte be: „Volodimir barátom, kedves ukrán testvérek! Ukrajna nem pusztult el! Lengyelország még nem halt meg!"

Olvassa el még: Lengyelország küzdelme utolsó napjáig támogatja Ukrajnát – Dudát

Mint arról beszámoltunk, Kijevben tartják a nemzetközi krími platform második csúcstalálkozóját 60 ország és nemzetközi szervezet részvételével.

Biztonsági okokból online tartják, de a nemzetközi közösség néhány képviselője megérkezett Ukrajnába.

Andrzej Duda lengyel elnök ma Ukrajnába látogat.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 219
67 136
113

Felívelt a cseh hadiipar az ukrajnai megrendelések miatt​


A Hospodárské Noviny című prágai gazdasági és politikai napilap elemzése szerint a cseh hadiipar számára új konjunktúrát jelent az ukrajnai háború. Az ukrán megrendelések értéke mostanra meghaladta a 40 milliárd koronát (668 milliárd forintot). A megrendelésekből leginkább a Czechoslovak Group és az STV Group profitál. Mindkét csoport az utóbbi időben bővítette termelését.

A cseh védelmi minisztérium szerint hat hónap alatt több mint 1,8 milliárd korona (30,06 milliárd forint) értékben szállítottak fegyvereket és lőszert Ukrajnának.


Ha elindul a lőszergyárunk és tart még ez a balhé, akkor pénzért mi is szállíthatnánk lőszert az ukránoknak. Gyorsan megtérülne a beruházás...
Szerintem ezt magas színvonalú nyugati erkölccsel kellene tennünk és mindkét félnek szàllítani. :D
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93

Szóval amit az ukrán topikban már kifejtettem: lengyelek a 100 abrams és a mittomén hány leo mellé ezeket kapják koreaiaktól:

1000 tank
600+ önjáró löveg

2035-ig 110Mrd dollárt költenek a hadseregre.
Ehhez hozzáadjuk a hülye kijelentéseket, a történelmi tapasztalatokat, és máris megkapjuk, hogy ezt a társaságot meg kell állítani. Lengyelország negyedik felosztása elkerülhetetlen, összeurópai érdek.

Ezzel olyan szinten felborulna az európai status quo, hogy a büdös életben nem rúgnánk le magunkról a nagytesó igáját.
Ha ez megvalósul és az ukrán projekt nyugati sikerrel zárulna, akkor balti országok,lengyelek, ukránok, szőröstalpúak létrehoznánk az Intermariumot, azaz a neokohnok új európáját.
A lengyelek már most arra verik magukat, hogy az övéké lesz európa legnagyobb szárazföldi hadereje.

Jó lenne, ha a franciák és a németek, meg a többiek felébrednének, és rájönnének, hogy ez a projekt pont úgy irányul ellenük is, ahogyan az oroszok ellen is. Rólunk nem is beszélve - ha ehhez csatlakoznak a csehszlovákok, a nyugati balkám, akkor máris itt a kisantant...
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 027
54 063
113

Szóval amit az ukrán topikban már kifejtettem: lengyelek a 100 abrams és a mittomén hány leo mellé ezeket kapják koreaiaktól:

1000 tank
600+ önjáró löveg

2035-ig 110Mrd dollárt költenek a hadseregre.
Ehhez hozzáadjuk a hülye kijelentéseket, a történelmi tapasztalatokat, és máris megkapjuk, hogy ezt a társaságot meg kell állítani. Lengyelország negyedik felosztása elkerülhetetlen, összeurópai érdek.

Ezzel olyan szinten felborulna az európai status quo, hogy a büdös életben nem rúgnánk le magunkról a nagytesó igáját.
Ha ez megvalósul és az ukrán projekt nyugati sikerrel zárulna, akkor balti országok,lengyelek, ukránok, szőröstalpúak létrehoznánk az Intermariumot, azaz a neokohnok új európáját.
A lengyelek már most arra verik magukat, hogy az övéké lesz európa legnagyobb szárazföldi hadereje.

Jó lenne, ha a franciák és a németek, meg a többiek felébrednének, és rájönnének, hogy ez a projekt pont úgy irányul ellenük is, ahogyan az oroszok ellen is. Rólunk nem is beszélve - ha ehhez csatlakoznak a csehszlovákok, a nyugati balkám, akkor máris itt a kisantant...



Nyicsevo....;):oops:
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113

Szóval amit az ukrán topikban már kifejtettem: lengyelek a 100 abrams és a mittomén hány leo mellé ezeket kapják koreaiaktól:

1000 tank
600+ önjáró löveg

2035-ig 110Mrd dollárt költenek a hadseregre.
Ehhez hozzáadjuk a hülye kijelentéseket, a történelmi tapasztalatokat, és máris megkapjuk, hogy ezt a társaságot meg kell állítani. Lengyelország negyedik felosztása elkerülhetetlen, összeurópai érdek.

Ezzel olyan szinten felborulna az európai status quo, hogy a büdös életben nem rúgnánk le magunkról a nagytesó igáját.
Ha ez megvalósul és az ukrán projekt nyugati sikerrel zárulna, akkor balti országok,lengyelek, ukránok, szőröstalpúak létrehoznánk az Intermariumot, azaz a neokohnok új európáját.
A lengyelek már most arra verik magukat, hogy az övéké lesz európa legnagyobb szárazföldi hadereje.

Jó lenne, ha a franciák és a németek, meg a többiek felébrednének, és rájönnének, hogy ez a projekt pont úgy irányul ellenük is, ahogyan az oroszok ellen is. Rólunk nem is beszélve - ha ehhez csatlakoznak a csehszlovákok, a nyugati balkám, akkor máris itt a kisantant...
Hááát hogy lesz így a Zrínyi Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programja? :p Kackac annak aki elhitte.
 
K

Kopi2000

Guest
Hááát hogy lesz így a Zrínyi Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programja? :p Kackac annak aki elhitte.
Ha majd jonnek errefele az oroszok, megkerjuk Oket, hogy segitsenek ki minket (marmint a lengyelek) egy kis katonai erovel... Mint tettek azt az elodeik, Buda 1686-os visszafoglalasakor....
...