Én úgy érzem, hogy az arabok felé nyitással és a kínai kapcsolatokkal a cél, hogy a német függés helyett olyan partnerekre tegyünk szert, akik a dollár valószínűleg bekövetkező végső bukása alatt életben tarthatnak majd minket, miközben bedől az egész EU.
Semelyik EUs országnak nincs ilyen kapcsolata Kínával, és mondjuk ki, s talán az Öböl-menti arab országokkal.
Emellett jó a kapcsolatunk Törökországgal is, ill. egyes ázsiai nagytigrisekkel, aminek következtében a külpolitikai játszóterünk a legnagyobb, legideológiamentesebb egész Európában. Írtátok Svájcot. Na kb, csak nagy hegyek és csoki nélkül. Legalábbis egyelőre.
Én nem tudom mi lesz ennek a vége, de ha ezt egy Covid után és egy orosz-ukrán alatt meg tudtunk csinálni úgy, hogy a többiek ideológiai okokból továbbra is alkalmatlanok ennek átvételére, akkor akár még sikerülhet is az a terv, hogy együtt, de mégis külön Európa kapcsán. Egyfajta kapocs lehetősége ez az orosz-ukrán végén az EU és a BRICS határán, mindezt úgy, hogy saját magunk vesz minket körül, és ennek ellenére jobb a kapcsolatunk a volt országrészeink jelenlegi tulajdonosaival, mint valaha.
Érdekes lesz az orosz-ukrán legvége. Diplomáciailag az ukránok utálnak, de ha megvalósul, hogy a menekült férfiakat az NYEU egységesen küldi haza, mi pedig nem, akkor nem biztos, hogy a legvégén mi leszünk az a pont, amit az ukránok leginkább utálni fognak.