[offtopic]
Mármint 8-16% az, aki saját tulajdonú ingatlanban lakik, mert más, magántulajdonban lévő lakást/házat bérel. (Nem a magánkézben lévő ingatlanok hányada 8-16%) Igazából én semmi kivetnivalót nem látok a nyugati modellben, hogy bérelnek ott, ahol a legtöbb pénzt fizetik a munkájáért, és ha elveszti a munkáját nincs a veszteség a ház adás-vétellel, felújítással. Én egyfajta magyar társadalmi gyengeségként látom a magas százalékú saját ingatlantulajdont és az ebből adódó földrajzi immobilizáltságot, mert mindenképp ott akarnak dolgozni ahol a lakásuk van. Szerintem pont ezért a saját lakástulajdon akkor indokolt, ha van legalább 4-5 (ez hasraütésszerű volt: van olyan ugyebár, hogy gazdaságos üzemméret, ezt kell közelíteni) és annak a hasznosításával foglalkozik üzletszerűen a delikvens.
Te azt mondod 30-38 hónap alatt kerested meg a rávalót, akkor ismerősöd 12-28 évnyi fizetését tette lakásba ha hasonlóak a körülményei. Egy átlagos magyar férfi a nyugdíjazása előtt 44 évet dolgozik, egy nő átlagosan 40-et.
A paraszt is csak addig szabad paraszt, amíg nem jön A Párt és mondja azt, hogy ennyi fizetését földben tartani egészségtelen, és ezt inkább betéeszesítjük... csak hogy egészséges legyen a társadalom vagyonmegoszlása... tényleg a Rákosista társadalom/gazdaságpolitika zenéit hallom? Meg ha túl nagy lakásod volt és kevesen laktatok benne akkor beköltöztettek melléd lakótársat, persze csak miután beállamosították a lakásodat és bérlővé tettek. Egyébként pont ez történt Kratochvillel is élete alkonyán.
A legjobban mindenki azzal járna ha nem azon problémázna, hogy elszaladtak az ingatlanárak a fizetésekhez képest, hanem most pont felszabadult lehet mindenki, akinek még nincs lakáshitele, mert szabadon befektethet, pénzt csinálhat. Mindig voltak akik csak elmulatták a pénzüket, és mindig voltak akik megtakarítottak. Egyszerűen folytatni kell a megtakarítást, és várni a kedvező pillanatot (spórolni az önerőre). Egyik ismerős pl pont lemaradt, neki sincs lakása, de van jelentős tőzsdei portfoliója, és jelentős kriptovalutatárcája. Ki mihez ért abban takarítson meg, és várja azt, hogy az arány változzon, mert biztos, hogy valamikor változni fog, a kérdés csak az mikor, és abban rimánkodni, hogy ne rossz lóra tegyük a befektetésünket... mert ugyebár az ingatlanárakkal kell minimum tartani az iramot. Az egyetlen jó vigasz, hogy nem jön a bank és mindent visz mert nem tudjuk fizetni a törlesztőt, hanem csak azon mérgelődünk, hogy a megtakarításunk és a félretett/befeketetett pénzünk hozama esetleg nem tartja az iramot az ingatlanárakkal. Akármennyire is mérgelődünk, képzeljük el magunkat ugyanebben a helyzetben a lakáshitellel...
Egyik másik ismerős itt maradt nyugdíjason lakás nélkül, mert mindenét beleforgatta a cégébe, az meg elúszott 25 év működés után. Pápá kb 200M Ft... ha lakásba tette volna, még meglenne, ha nem forgat mindent egy helyre vissza, akkor is meglenne a diverzifikált rész, de ő mindent egy lapra tett...
Én a magam részéről inkább felnézek azokra akik nem elmulatják meg elutazgatják a pénzt, hanem valamibe félreteszik (pontosabban diverzifikáltan félreteszik). Szerintem ez a felelős gazdálkodás, én inkább követendő példának tekinteném az ismerősödet (kivéve azt, hogy ingatlannehéznek tűnik a megtakarítási portfoliója)... már ha akarnál ingatlan üzemeltetéssel foglalkozni... ha meg nem akkor nyilván te is teszed valahova a pénzed mióta letelt az a 30-38 hónap... csak te épp nem lakásba...
[/offtopic]