Hát a keleti féle programnak kb annyi realitása volt mint ha most valaki 3 hadseregben meg 4-5 önálló hadosztály van gondolkodna.
A Bokros csomag meg a 30% is infláció mellett vajon mekkora haderőfejlesztést tudtak volna kifizetni?
12 éve van hatalmon a vajda,és még csak ott tartunk,ahol a Keleti féle program félbeszakadt.......
Engem annyi zavar az egészben, hogy OV megkapta a 2/3-adot, mégis 6 évbe tellett, mire elindult az, hogy a rohadásból valami fejlesztés fele indultunk, most majd 0-ról lehet újrahúzni mindent. Most itt van egy nemzetközi konfliktus, és nem tudok egyetérteni a hivatalosan elhangzottakkal, hogy mi marha jól elvagyunk NATO betelepülők nélkül, de nyilván más az én veszélypercepcióm, és nem rendelkezem azokkal az információkkal, mint bölcs vezíreink. Mindenesetre én inkább úgy látnám, hogy inkább a Z program befejeztével nyilváníthatjuk ki azt, hogy az MH a helyzet magaslatán áll. Per pill csak kb a könnyű helikopter képesség az a nagyobb horderejű program ami lezárult, meg a CZ kézifegyver projekt. Szóval én nyugtával dicsérném a napot, pláne egy ilyen nemzetközi válság árnyékában. Persze elismerem mindenki érdeke az, hogy nyugtassuk a kedélyeket, és csökkenjen a kardcsörtetés, nem az, hogy fokozódjon a helyzet, és bár szerintem mind az oroszok, mind az amerikaiak belpolitikai problémáikat oldják ezzel az ökölrázással, de a potenciál benne van, hogy valakinél elsül valami, és ez már ránk is hatással lesz.
Végighallgattam Orbán évértékelőjét.Ez egy szar,hiveknek szóló agitprop sóder volt.2/3-a csúsztatás,ferdités,nyilt hazudozás.Z plan körül is kb ilyen az arány (plan, különben németűl tervet jelent.Itt annyi angol szöveg van a fórumon,hogy időnként be kell kapcsolnom hozzá a forditót.Spec én németül gagyogok,hát én egy kis németet keverek bele)
Szerintem is belpolitikai indittatású kardcsörtetés van orosz-amerikai viszonylatban.Eszük ágában sincs egymásnak ugrani.
Ukrajnában ettől még lehet,hogy felmelegszik a befagyott háború.
Én nem vagyok ukrán párti,ritka szarrakat egy ország (jártam ott is,Oo-ban is).De ezt a háborút az oroszok kezdték,ezt azért nem kéne elfelejteni.Felrugtak egy nemzetközi egyzményt,mit Oo,mint állam garantált (Budapest-i memorandum).Ráadásul a jenkik egy olyan béketervel álltak elő eredetileg,ami igazábol nekik kedvezett volna (alapbol önkormányzat a szakadár/elszakitott területeknek,majd később népszavazás nemzetközi garanciákkal és ellenőrzés alatt a területek hovatartozásárol).
Könnyűhelikhez sincs semmi érdemi fegyverzet,harcban bevethetetlenek egyenlőre.Ráadásul a fegyver önmagában ma már kevés.Korszerű harchoz olyan BMS rendszer,felderitő rendszer kell,ami egyenlőre nekünk még csak részben,hiányossan van meg.
Vannak nagyon jó pontjai a Z plannak.De pont nem azokat tartom nagyon jónak,amiket itt a fórumon ünnepelni szokás.Pl a lokátoroknak kifejezetten örülök,és nem csak az Elta,hanem a Patria földi célfelderitő lokátorainak (nagyon fontosak,főleg,hogy rendszerként hőképalkotós,távmérős-célmegjelölős tüzérfelderitő rendszert alkotnak-nélkülük a PzH-k csak levélnehezékek....)
De példul én egyáltalán nem vagyok elégedett a Lynxel.Rajzasztalrol megvettünk egy igéretet,ami már most tudható,hogy nem felel meg a közeljövő igényeinek (ahogy megjönnek,szinte rögtön mehetnének is korszerűsitésre,átfegyverzésre).Fegyverzete gyenge,motor gyengébb az igértnél,páncélvédelme a súlya ellenére is már most is csak éppen csak megfelelő-35-57milis gyalogsági járműfőfegyverek meg terjednek.....Geostratégiai helyzetünknek,és helyi viszonyainknak sem ideálisak.Viszont a németeknek nagyon kellett a referencia megrendelés,és a NATO stratégiának is jol megfelel....