Azon gondolkodtam, ahogy most sikerült a végére érnem az ukrán topicnak, hogy nem igazán értem a magyar kommentelők elkötelezettségét bármelyik oldal irányában.
Mert lássuk be, Oroszország nem egy demokratikus, jóléti állam, és ebben az esetben egyértelmű agresszor.
Emellett lássuk be, Ukrajna nem egy demokratikus, jóléti állam.
Mindkét országban teljesen bevett gyakorlat pártok betiltása, médiák betiltása, ellenzéki politikusok bebörtönzése, pöccre kiszemelt emberek vagyonának elkobzása, stb.
Az oroszok lövik ugyebár a civileket. Az ukránok lőtték ugyebár a civileket, jelenleg meg statáriális ítélkezéssel az utcán botoznak, bebörtönöznek, lelövöldöznek bárkit, aki gyanúsnak tűnik.
Hogy is mondjam... EU-s mintademokrácia, na, magam is támogatom a felvételét, Lengyelország és Magyarország azonnal példamutató államszerkezet lesz hozzájuk képest, szóval bármiféle szankciót azok után fenntartani velük szemben vicces lesz.
Úgy tekintenék erre a konfliktusra, mint mondjuk az Irak-Irán boxmeccsre, ha nem lenne itt a szomszédban. Másrészt tök nyugodt lennék, ha mondjuk a ruszkik a Fehéroroszokon keresztül proxy háborúznának Ukrajnában.
Mivel azonban személyesen Oroszország háborúzik, és van egy viszonylag kiszámíthatatlan elnöke, és csücsülnek 5000+ atomtölteten, egészen nyugtalan vagyok, na.
Btw állandóan előjön a politika is, ami tök jó, mert kitölti legalább azt a napi 100+ oldalt a topicban. Amiből a hasznos (úgy értem hír...) mondjuk 2-3.
Mivel a politikai szimpátiám a jelenlegi kormányé, így talán elfogultnak tűnök, amikor azt írom majd:
nem látom, hogy a jelenlegi helyzetben a kormányoldal védené az oroszokat. Az oroszokkal kötött üzleteket védi, ami szerintem is indokolt, mind a gázra, mind Paksra szükségünk van racionálisan gondolkodva, a politikai részét meg a magam részéről leszarom (elnézést a nyers őszinteségért).
Látom viszont, hogy ellenzéki oldalon meg élvonalbeli politikusok rajonganak Ukrajnáért, meg követelik, hogy azonnal vágjuk haza a jövőnket miattuk.
Őszintén szólva, a fentiek fényében nem értem mivégre van az ellenzéki oldalon ez az Ukrajnáért rajongás. Kormányoldal szimpatizánsok orosz rajongását se értem. De kormányoldalról nem láttam a háború kezdete óta egy "az oroszok a nácik ellen harcolnak", vagy "az oroszoknak joga van beavatkozni" nyilatkozatot.
Tehát (még egyszer: politikusokról beszélek, hivatalos kommunikációban), örülnék, ha mindkét oldal lehiggadna, aztán belátná, hogy nekünk alapvetően semmi közünk ehhez. Ukrajna nem NATO és nem EU tag. Ha bármelyikbe bekerül, akkor bohócsapka mindkettőre.
Legyen vége mihamarabb!
Ez most csak egy vélemény volt, az enyém, elfogadom, ha a tiétek más, nem akarok majd erről vitatkozni, csak muszáj volt kiírnom magamból. I have spoken...