Most ugye az is benne van a pakliban, h az orosz érdekszféra a határunkon lesz (egyesek épp ennek drukkolnak). A finnek és svédek se érzik elég erősnek magukat az orosz határon, inkább belépnek a NATO-ba. Nem hiszem, h mi náluk komolyabb hadsereget tudnánk felfejleszteni és fenntartani.
Ha egy NATO tagállam megtámad egy másik NATO tagállamot, akkor a többi NATO tagállam a megtámadottat segíti. A szócsatán túl nem véletlen, h nem ugrott egymásnak Törökország és Görögország. Lehet rajta lamentálni h mi lenne ha mégis élesíteni kellene az 5. cikkelyt, de a gyakorlatban remélhetőleg erre sose kerül sor, mert az tökéletesen ellátja feladatát, kellő visszatartó erő már csak az elv is, NATO tagállamot nem támadott meg senki. Ez a száraz tény.
Mert aláírtuk a szerződést, ugye?
Nézd, az EU mondvacsinált okokkal gazdasági támadást indított hazánk ellen (jogállamiság, korrupció, ésatöbbi).
Pedig ott is aláírtuk "a szerződést, csak hát... basznak rá.
Én úgy tudom, hogy az 5. cikkely alapján is konszenzussal tudnak NATO-ként választ adni egy esetleges támadásra. Szerinted, ha épp pária státuszban ücsörgünk, vajon meglesz a konszenzus? Ki küldene ide és milyen haderőt, hogy megvédjenek?
De tényleg, a gyakorlatban hogyan nézne ez ki? Csak mert még a legjobb esetet is úgy tudom elképzeleni, hogy egy esetleges orosz (vagy bármilyen) invázió esetén az országunkból II. világháborút idéző csatatér lesz.
Ugyanúgy egy, a bennünket megtámadó haderőt
bármi áron visszatartó hadműveleti terület leszünk, és az ide telepített német/francia/szlovén/román katonát az fogja érdekelni csak, hogy a NATO stratégiai érdeke micsoda. Az, hogy közben az országból holdbéli táj lesz, az csak bennünket.
A megtámadott NATO tagállamot segíti a többi NATO tagállam - a támadóval (szintén NATO tagállam) szemben? Ezt nem gondoltad át, ugye?