Kedves Zapp...
Én sem írom (még) le a Nyugatot....
Most egy érdekes "érvet" hozok Neked. Asimov Alapítvány sorozatában Hari Seldon szájába adja ".... a Birodalom ma még erős. Külső szemlélő látja a csillogást, a gazdagságot, az erőt. De a gyökereknél már elkezdődött a rothadás. Hosszú időbe telik, míg látható lesz, de mardossa belül a szervezetet. Végül a pusztulásához vezet. A Központnak már terhes a Periféria, ott pedig felmerül a kérdés, hogy miért tartsuk el a Központot? A kultúra, az erkölcs, a tudomány, az alkotó munka hanyatlásnak indul, vallások, mozgalmak erodálják a Birodalom testét....."
Ennél jobban én sem tudom megfogalmazni, amit látunk.
Ez NEM a kommunista mantra a hanyatló Nyugatról. Rosszabb... Ez a történelem olvasata.
Az orosz fejlődésról: Igazad van..... a nyugathoz, hozzánk képest. Önmagukhoz képest olyan, mintha mi a jobbágyságból a határtalan jólétbe léptünk volna. Az orosz embernek csillagászati fejlődés ez.
Elkeserítelek: Orbán lánya és az orosz oligarcha semmiben sem különbözik az amerikai oligarcháktól, a német oligarcháktól vagy a franciáktól..... de a híresen demokratikus szaúdiakról már ne is beszéljek. Ilyen a világ. Aki nem tartozik közéjük, az szídja őket. Ilyen a világ. A baloldal válsága pedig nem önmagában a baloldaliság miatt van, sőt, az inkább hiányzik a világból... A baj az, hogy az ő tevékenységük kimerül abban, hogy NEM! FÚJ! és vígan költik (magukra) a más pénzét... Ez pedig nem baloldaliság. Ez szolgalelkűség.